Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών, επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων. Υπέρ του νομοσχεδίου, τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ.
Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ο Θανάσης Χαντάβας, παρατήρησε πως το νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα ευέλικτο, διαφανές και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης, το οποίο συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, καταργώντας κάθε εμπόδιο που αποθάρρυνε τους επαγγελματίες να επενδύσουν. Ο κος Χαντάβας, υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και για την ταχύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η οποία καθυστερούσε με το παλαιότερο καθεστώς.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Λέγκας, τόνισε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί εν πολλοίς σχέδιο νόμου που είχε διαμορφώσει η ΝΔ. Έψεξε ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης, για τον «ελάχιστο χρόνο» διαδικτυακής διαβούλευσης που παραχώρησε και τον μεγάλο αριθμό υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που περιλαμβάνει - ενώ έκρινε πως η δυνατότητα των επαγγελματικών επιμελητηρίων να αδειοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρότι καταγράφεται στο νομοσχέδιο, δεν δείχνει ώριμη ως προοπτική.
«Ναι στο αυτονόητο» δήλωσε και ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, τασσόμενος υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου και αντιτασσόμενος στο «ανόητο και αυτοανόητο, ή όποιο θέμα μπαίνει παραπειστικά για να δημιουργούνται τεχνητές αντιθέσεις». Ο κος Χρυσανθακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του και για την καταγραφή εντός του νομοσχεδίου, μέτρων ενάντια στο παραεμπόριο, το οποίο «καταστρέφει τους μικρομεσαίους και τον έλληνα εργαζόμενο στην μεταποιητική επιχείρηση».
Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Απόστολος Νάνος διαχώρισε την μικρή βιοτεχνία από την μεγάλη και πρότεινε την μετεγκατάσταση των μικρών βιοτεχνιών σε δημοτικούς χώρους, καθώς και την σύμπτυξή τους σε μεγαλύτερες συνεταιριστικές μονάδες στο πλαίσιο ενός περιβαλλοντικού σχεδιασμού, με παράλληλα μέτρα στήριξης έναντι του ανταγωνισμού των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων.
Ο κος Νάνος, όπως και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, τάχθηκαν κατά της διεύρυνσης της δυνατότητας αδειοδότησης των επαγγελματιών από ιδιωτικούς φορείς. Ενστάσεις διετύπωσε η βουλευτής και για την παραχώρηση αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα, «χωρίς να υπάρχει χωροταξικό πλαίσιο, παραγωγική βάση για να στηρίξει τα πάρκα και τον μεταποιητικό τομέα, να εξυγιάνει τις παλιές περιοχές όπου ήταν άναρχα πεταμένες οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες, και να γίνουν οι αναπλάσεις. Ο κάθε ιδιώτης με 50 στρέμματα, μπορεί να κάνει ένα επιχειρηματικό πάρκο».
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ανακοίνωσε σειρά αλλαγών στο σώμα του νομοσχεδίου, από τις οποίες, οι σημαντικότερες είναι οι εξής:
Τα πρόσωπα στις εξεταστικές Επιτροπές χορήγησης αδειών ασκήσεως επαγγέλματος, που εκπροσωπούν τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και την οικεία επαγγελματική Ομοσπονδία, δεν ορίζονται πλέον από τον πρόεδρό τους, αλλά «από τους φορείς τους», ύστερα από πρόσκληση του οικείου Περιφερειάρχη. Εάν ο εκάστοτε φορέας δεν ορίσει εκπρόσωπο εντός 30 ημερών από την λήψη της πρόσκλησης, η Επιτροπή συγκροτείται χωρίς την συμμετοχή εκπροσώπου του - και στη θέση του ορίζεται υπάλληλος της οικείας Περιφέρειας.
Ο εκπρόσωπος της επαγγελματικής Ομοσπονδίας στις εξεταστικές επιτροπές χορήγησης αδειών ασκήσεως επαγγέλματος, θα πρέπει να έχει άδεια ή βεβαίωση αναγγελίας, για το σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που αφορούν το αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής - και τα μέλη των επιτροπών να έχουν λάβει την προβλεπόμενη επιμόρφωση.
Για τις βιοτεχνικές ή βιομηχανικές δραστηριότητες που αδειοδοτούνται, η αδειοδοτούσα αρχή προβλέπεται πλέον να διενεργεί δειγματολογικές επιθεωρήσεις βάσει ετησίου προγράμματος και όχι μόνον «κάθε φορά που κρίνει αναγκαίο», όπως προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου.
Αυστηροποιούνται τα κατώτατα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους όρους λειτουργίας τους, όπως αυτοί ορίζονται από την αδειοδοτούσα αρχή - και από 150 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό κείμενο, το κατώτατο πρόστιμο προσδιορίζεται στα 1000 ευρώ. Αντίστοιχα, αναπροσδιορίζονται στα 1000 ευρώ (αντί 300), τα κατώτατα πρόστιμα για όσους μηχανικούς αποδειχθεί κατόπιν ελέγχων, ότι έχουν υποβάλλει ανακριβείς υπεύθυνες δηλώσεις στη διαδικασία αδειοδότησης.
Η Κεντρική Συντονιστική Ομάδα Διοίκησης Αδειοδότησης, υποβάλλει στον υπουργό Οικονομίας, κάθε Ιανουάριο, απολογιστική έκθεση σχετικά με το έργο που υλοποίησε το προηγούμενο έτος, σε αρωγή της εκάστοτε αδειοδοτούσας αρχής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου