Βρετανικά δημοσιεύματα συνεχίζουν τις αναφορές τους στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Ευρωπαίων πολιτικών, με αφορμή την πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο Βρετανοί αναλυτές πάντως αμφισβητούν το κατά πόσο η Τράπεζα είναι διατεθειμένη να φτάσει τα πράγματα στα άκρα.
Οι Financial Times σχολιάζουν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει γίνει πλέον δυσάρεστος προσκεκλημένος στα επίσημα ευρωπαϊκά δείπνα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η περιβόητη υποτιθέμενη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου, για την οποία το Σπίγκελ έγραψε ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ. Εκεί ήταν που αντέδρασε ο κ. Τρισέ φεύγοντας οργισμένος από την αίθουσα στο άκουσμα της πρότασης περί ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από τα χείλη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Τονίζεται ότι η λυσσαλέα εναντίωση της ΕΚΤ στην ελληνική αναδιάρθρωση, έστω και με εθελοντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, έχει οδηγήσει σε μία δημόσια και απροκάλυπτη πλέον σύγκρουση.
Αυτό που σχολιάζουν οι Βρετανοί είναι ότι προφανώς σε ένα βαθμό η ΕΚΤ ενεργεί για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, καθώς έχει επωμιστεί τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, πέρα από αυτό, υπάρχει και ο φόβος ότι οι αγορές θα εκλάβουν μία ήπια αναδιάρθρωση απλά και μόνο ως το πρώτο μικρό βήμα πριν από μία σκληρή αναδιάρθρωση με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, κάτι που θα έχει συνέπειες ανάλογες με την κατάρρευση της Lehman Brothers, όπως έχει προειδοποιήσει ο Γιούργκεν Σταρκ της ΕΚΤ.
Στη Φρανκφούρτη λοιπόν επικρατεί εμφανής πλέον εκνευρισμός για τους χειρισμούς της υπόθεσης από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, που κατηγορούνται ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πώς σκέφτονται οι αγορές.
Οι Financial Times πάντως προειδοποιούν ότι η ΕΚΤ κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη της κοινής γνώμης, καθώς ιδίως στη Γερμανία πιστεύουν ότι υπερβάλλει τα προβλήματα της ευρωζώνης καθυστερώντας την αναπόφευκτη ελληνική αναδιάρθρωση. Παράλληλα, ο κ. Τρισέ απειλείται με περιθωριοποίηση στους κόλπους της ευρωζώνης, κάτι που καθιστά πιο δύσκολο το έργο του διαδόχου του Μάριο Ντράγκι όταν λήξει η θητεία του σε έξι μήνες.
Στη στάση της ΕΚΤ αναφέρεται και η Daily Telegraph που τονίζει ότι αν υλοποιηθεί η απειλή πως θα σταματήσουν να γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις δανεισμού τραπεζών τα ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, τότε πολύ απλά μπορεί να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οικονομικοί αναλυτές του Σίτι εκτιμούν ότι αυτή η απειλή ήταν το τελευταίο χαρτί του κ. Τρισέ και των στελεχών της Τράπεζας στην προσπάθεια αποτροπής οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης. Πάντως σημειώνεται ότι οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως η ΕΚΤ δε θα υλοποιούσε την απειλή της. Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σκέφτονται να ζητήσουν από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να ανταλλάξουν αυτά που ωριμάζουν με νέα ομόλογα, παρά να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής.
Ο Economist εξάλλου σχολιάζει ότι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις αρχές της εβδομάδας έσπασε δύο ταμπού: πρώτον, ότι πρέπει να είναι ευγενικοί προς της Ελλάδα, με σαφείς, αυστηρές και δημόσιες υποδείξεις προς τον κ. Παπακωνσταντίνου και δεύτερον, ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναδιάρθρωση κυβερνητικού χρέους, με τη δήλωση Γιούνκερ περί ήπιας χρηματοδότησης.
Σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες έντονες αντιδράσεις σε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, ο Economist αναφέρει ότι τα οικονομικά επιχειρήματα αγνοούν τις πολιτικές πραγματικότητες και ότι η Ελλάδα θα υφίστατο χωρίς αναδιάρθρωση έναν παρατεταμένο πόνο δύσκολο να φανταστεί κανείς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου