Απόβαση στη Θράκη πολυμελούς ομάδας Τούρκων βουλευτών και άλλων αξιωματούχων ετοιμάζουν ακραίοι κύκλοι της μειονότητας, επιστρατεύοντας ακόμη και τη σύζυγο του Τούρκου πρωθυπουργού Εμινέ Ερντογάν, για να τιμήσουν έστω και εμμέσως τη μνήμη του Αχμέτ Σαδίκ, εκφραστή του «τουρκισμού» στη Θράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το επόμενο Σάββατο στις 21 Μαΐου πολυμελής ομάδα Τούρκων αξιωματούχων με επικεφαλής την κ. Ερντογάν θα έρθουν στη Θράκη για να παραστούν στο «σουνέτι» (την τελετή περιτομής) του εγγονού του Α. Σαδίκ.
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ για το γκέτο της Αθήνας
Οι βαρόνοι στο γκέτο της Αθήνας
Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές
«Γράμμα» στο Μέγαρο Μαξίμου
Πρέσινγκ στη ΝΔ για συναίνεση
«Αναγκαζόμαστε να βγούμε μπροστά επειδή το κράτος απουσιάζει...»
Η «Χρυσή Αυγή» σε ρόλο Κου Κλουξ Κλαν
Ο Εβρος «έπνιξε» τον φράχτη
H Eμινέ με τον σύζυγό της είχαν επισκεφτεί πριν από μερικά χρόνια την Κομοτηνή. Τώρα ξανάρχεται για να τιμήσει... εμμέσως τη μνήμη του Σαδίκ.
Ο γιος του Σαδίκ, Λεβέντ, ζει στην Τουρκία, όπου εκμεταλλεύεται την αφοσίωση του πατέρα του στον «τουρκισμό», έχοντας αναπτύξει πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα. Παρ' όλα αυτά επέλεξε να οργανώσει μια μεγάλη φιέστα στη Θράκη, όπου στη Φιλύρα θα γίνει η περιτομή και θα ακολουθήσει η γιορτή, η οποία όμως αποκτά και πολιτική διάσταση, καθώς όπως έγινε γνωστό θα παρευρεθεί η πολυμελής τουρκική επίσημη αντιπροσωπεία, στην οποία εκτός της Εμινέ Ερντογάν θα συμμετέχει και ο υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς.
Στο σουνέτι του εγγονού Σαδίκ αναμένεται να έχουν το γενικό πρόσταγμα οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, Ι. Σερήφ και Α. Μετέ, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς και πιθανότατα θα δώσουν το «παρών» και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εξάλλου ηγούνται της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης». Στην ομάδα που θα έρθει από την Τουρκία αναμένεται να συμμετέχει και ο επικεφαλής της νεοσύστατης Διεύθυνσης Τούρκων του Εξωτερικού και Συγγενών Κοινοτήτων, που έχει συσταθεί στην πρωθυπουργία στην Αγκυρα.
Τιμούν τη μνήμη του.
Η οικογένεια Σαδίκ έχει αξιοποιήσει τη «μνήμη» του, καθώς το τουρκικό κράτος έχει ανταμείψει τους απογόνους του με την προσφορά τιμής ένεκεν ενός ακινήτου προς εκμετάλλευση σε κάθε νομό (η Τουρκία έχει 87 νομούς), ενώ ο υιός Λεβέντ Σαδίκ έχει εξασφαλίσει το μονοπώλιο της εισαγωγής ελληνικού βαμβακιού στην Τουρκία (αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγή εκ μέρους της Ελλάδας), αλλά και εξαγωγής του τουρκικού μαρμάρου στην Ελλάδα.
Οσο για τη χήρα, Ισίκ Σαδίκ, περιοδεύει την Τουρκία ως τιμώμενο πρόσωπο από συλλόγους και συνδέσμους, οι οποίοι και εξασφαλίζουν οικονομική ενίσχυση.
Η φιέστα της οικογένειας Σαδίκ όμως είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας συνεχούς και αναβαθμισμένης παρουσίας Τούρκων παραγόντων και αξιωματούχων σε κάθε απλή θρησκευτική ή παραδοσιακή τελετή σε μειονοτικά χωριά της Θράκης. Από τα μεβλήτ στην Κομοτηνή, στις γιορτές στα Χίλια και από τα μαζικά σουνέτια στον οικισμό των Ελλήνων Ρομά στο Δροσερό της Ξάνθης, στα χατίμ (τελετές φοίτησης στο κοράνι) στον Κύκνο της Ξάνθης, εκπρόσωποι του τουρκικού προξενείου αλλά και παράγοντες πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και θρησκευτικοί από την Τουρκία δίνουν το «παρών», στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι υπάρχει «κοινή ταυτότητα» και μάλιστα ότι η «μητέρα πατρίδα» είναι ισχυρή και η «αγκαλιά» της καλύπτει και τη Θράκη.
Παρέλαση διπλωματών
Δεν είναι τυχαίο ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε τη Θράκη, προσθέτοντας όμως τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα (για συμβολικούς λόγους) για την «εκπαιδευτική» περιοδεία της νέας γενιάς των Τούρκων διπλωματών, η οποία έγινε με την έγκριση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Δημοτικές εκλογές στην Αλβανία
Η εκκρεμότητα για τον Δήμο Τιράνων δυναμιτίζει το κλίμα
Η Αλβανία για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια έκανε ένα σημαντικό βήμα διενεργώντας σχετικά ομαλές εκλογές, αλλά προφανώς θα χρειασθεί κάποια χρόνια ακόμη για να διασφαλίσει ότι μπορεί να υπάρξει και γνήσια... καταμέτρηση των ψήφων.
Οι δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής διεξήχθησαν χωρίς τα γνωστά προβλήματα, αλλά το μεγάλο και πραγματικό πρόβλημα της Αλβανίας είναι ότι τουλάχιστον στα Τίρανα μια εβδομάδα μετά εκκρεμεί ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων και η ανάδειξη του νικητή. Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει πετύχει όχι μόνο τη σταθεροποίηση των δυνάμεών του, αλλά και την αύξηση των ποσοστών του σε προπύργια του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, όπως η Σκόδρα.
Η μητέρα των μαχών όμως είναι αυτή του Δήμου Τιράνων που ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ε. Ράμα διεκδικεί για τέταρτη φορά τον δήμο με αντίπαλο το προβεβλημένο στέλεχος του ΔΚ κ. Μπάσα.
Δύσκολη ανατροπή.
Ο συνδυασμός πάντως του Ε. Ράμα έχει ήδη εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό είναι ενδεικτικό μιας τάσης που είναι δύσκολο να ανατραπεί. Στα Τίρανα εκκρεμεί η καταμέτρηση των ψήφων στο 5ο Διαμέρισμα με σχεδόν 5-6 χιλιάδες ψήφους (που είναι η λαϊκή γειτονιά, με το Σ.Κ. να έχει σχεδόν 80%) και ενώ ο υποψήφιος του Δ.Κ. κ. Μπάσα προηγείται στις υπόλοιπες συνοικίες του σοσιαλιστή Ε. Ράμα με μόλις 500 ψήφους.
Ολοι οι ξένοι διπλωμάτες στα Τίρανα αγωνιούν μπροστά στο ενδεχόμενο να ανακηρυχθεί νικητής ο κυβερνητικός υποψήφιος, καθώς η αντίδραση του Ε. Ράμα και των σοσιαλιστών θα είναι βίαιη. Σε ό,τι αφορά τη μειονότητα με την εξαίρεση της προσωπικής αποδοκιμασίας του προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και πρώην πλέον δημάρχου Χειμάρας Β. Μπολάνου (όπου όμως το ΚΕΑΔ βγήκε πρώτο κόμμα στο Δημοτικό Συμβούλιο) υπάρχει θετική αποτίμηση του αποτελέσματος και σε αυτό είχε σημαντική συμβολή τόσο ο υφ. Εξωτερικών Δ. Δόλλης που είχε τον γενικό συντονισμό σε συνεργασία με τον πρέσβη στα Τίρανα Ν. Πάζιο.
Το ΚΕΑΔ εξέλεξε δημοτικούς συμβούλους σε Κορυτσά και Τίρανα (με άλλους συνδυασμούς), κέρδισε σημαντικούς δήμους στις αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές, υπήρξε αυξημένη συμμετοχή από τους Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα και τελικώς οι δημοτικές εκλογές έλυσαν τους «ανοικτούς λογαριασμούς» με το νέο μειονοτικό κόμμα MEGA, το οποίο κέρδισε μονο την επαρχία Φοινίκη και αυτή μόλις με 4 ψήφους διάφορα από τον υποψήφιο του ΚΕΑΔ.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
Κούρδοι
Ρυθμιστικός παράγοντας από την Τουρκία έως τη Συρία
Ο κουρδικός «πονοκέφαλος» επιδεινώνεται για τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι μόνο το PKK που δυναμιτίζει το προεκλογικό κλίμα, πραγματοποιώντας σειρά επιθέσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Πλέον είναι και το μέτωπο των εξεγερμένων Κούρδων της Συρίας, που έχει αρχίσει να ανησυχεί τον Τούρκο πρωθυπουργό. Πολίτες δεύτερης κατηγορίας εδώ και μισό αιώνα, οι Κούρδοι της Συρίας, η πολυπληθέστερη εθνική μειονότητα της χώρας (υπολογίζονται σε 1,7 εκατ.), διαδηλώνουν ενάντια στο μπααθικό καθεστώς, ζητώντας μεγαλύτερη αυτονομία και πολιτικά δικαιώματα. Εάν, ωστόσο, στην πορεία ανατραπεί ο πρόεδρος Ασαντ, οι συσχετισμοί εξουσίας ενδέχεται να αλλάξουν στην περιοχή. Υπενθυμίζεται πως Τουρκία και Συρία (χώρες με κοινά σύνορα, μήκους 850 χλμ.) είχαν φτάσει στα πρόθυρα του πολέμου, το 1998, όταν οι Τούρκοι κατηγορούσαν τη Δαμασκό πως στηρίζει τους αντάρτες του PKK (στη συριακή πρωτεύουσα είχε βρει τότε καταφύγιο και ο Οτσαλάν). Κάπως έτσι εξηγείται και η δήλωση του Ερντογάν, ο οποίος τόνισε στο Channel 7 πως «οι συριακές εξελίξεις είναι σχεδόν ζήτημα εσωτερικής πολιτικής για την Τουρκία».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=63049035
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου