Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ποιες επιπτώσεις θα προκαλέσει

Tου Σωτηρη Nικα

Στην περίπτωση που η Ευρωζώνη δώσει το «πράσινο φως» στο σχέδιο της εθελοντικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής των υποχρεώσεων της Ελλάδας, τότε δεν αναμένεται να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα, σύμφωνα με ξένους αναλυτές που μίλησαν στην «Κ».

Από τη στιγμή που η Ευρωζώνη εγκρίνει ένα τέτοιο σχέδιο, θεωρείται δεδομένο ότι οι πρώτοι «εθελοντές» θα είναι οι ελληνικές τράπεζες και εμμέσως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που ενδεχομένως να κληθεί να στηρίξει τις τράπεζες με ρευστότητα. Θα υπάρξει, δηλαδή, μία συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ελληνικών τραπεζών για την αντικατάσταση των ομολόγων που έχουν οι τελευταίες με νέα ομόλογα του Δημοσίου που θα λήγουν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πρόβλημα δεν αναμένεται να υπάρξει ούτε με τις καταθέσεις ούτε με την οικονομική κατάσταση των περισσότερων τραπεζών. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται κυρίως σε μία παραδοχή ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρο από τις ελληνικές τράπεζες τα κρατικά ομόλογα για να τους παρέχει ρευστότητα. Ειδικά αν η επιμήκυνση αφορά μόνο τα 27 δισ. ευρώ που λήγουν το 2012 και δεν καλύπτονται από το δάνειο της τρόικας, τότε η κατάσταση είναι καλύτερα διαχειρίσιμη.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ κάνει πράξη την απειλή της να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, τότε οι τράπεζες, για να αντέξουν και να μην επηρεαστεί η οικονομία, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουν σε κινήσεις συνεργασίας που θα τους εξασφαλίζουν την χρηματοδότησή τους. Κάτι για το οποίο πιέζει ασφυκτικά πλέον η τρόικα.

Πρόβλημα, όμως, αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αν οι τράπεζες έχουν ως θεωρητικό «μαξιλάρι ασφαλείας» την ΕΚΤ, τα Ταμεία δεν έχουν κάποιον αντίστοιχο οργανισμό να τους στηρίξει με νέα ρευστότητα.

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά και τα παραπάνω συμβούν έτσι όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, παραμένει το ερώτημα τι θα κάνουν οι υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης και οι άλλοι ιδιώτες επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες ίσως πιεστούν από τις κυβερνήσεις τους να συναινέσουν και στη συνέχεια οι ιδιώτες επενδυτές να αναγκαστούν να συμφωνήσουν σε μία εθελοντική επιμήκυνση, αφού θα αποτελούν πλέον τον τελευταίο τροχό της αμάξης, με το μικρότερο μέρος του ελληνικού χρέους στην κατοχή τους. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν κι άλλο την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η έξοδος της χώρας στις αγορές τουλάχιστον το 2012 να καταστεί αδύνατη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100024_07/05/2011_441358

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου