Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αναίρεση μεταρρυθμίσεων του Ομπάμα σχεδίαζουν οι Ρεπουμπλικανοί

 Οι Ρεπουμπλικανοί ξεκινούν τη μάχη για την ανατροπή των μεταρρυθμίσεων του Αμερικανού προέδρου.
Ο άμεσος στόχος τους είναι να ανατρέψουν τις κυριότερες από τις μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος Ομπάμα. Όταν θα καταλάβουν αύριο τις έδρες τους, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν πλειοψηφία 49 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αρκετή για να εγκρίνουν μέτρα που θα εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τις οποίες έδωσαν στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.
Πρώτος τους στόχος είναι να υπονομεύσουν τη μεταρρύθμιση της υγείας με μια ψηφοφορία στη Βουλή, που θα έχει πάντως συμβολικό χαρακτήρα. Πολύ ουσιαστικότερη θα είναι η αντίθεσή τους στην επιβολή ορίων στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σε πρόσφατες δηλώσεις τους, σημειώνει η Ελ Παϊς, οι συντηρητικοί βουλευτές έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να μετατρέψουν την καταστροφή της μεταρρύθμισης της υγείας σε βασική πολιτική τους μάχη. Θα επιδιώξουν μάλιστα να ψηφιστεί η ανατροπή αυτής της μεταρρύθμισης πριν από το Διάγγελμα που θα εκφωνήσει ο Ομπάμα τον ερχόμενο μήνα.
Ακόμα κι αν πετύχουν κάτι τέτοιο, όμως, θα χρειαστούν δύο πράγματα για να ενταφιάσουν οριστικά αυτή τη μεταρρύθμιση: μια πλειοψηφία δύο τρίτων για να παρακαμφθεί το βέτο του προέδρου και την έγκριση της Γερουσίας. Καθώς δεν διαθέτουν τίποτα από τα δύο, η ψηφοφορία στη Βουλή θα έχει συμβολικό μόνο χαρακτήρα.
Για ορισμένους Ρεπουμπλικανούς, η μάχη αυτή εξακολουθεί πάντως να έχει δραματικό χαρακτήρα. «Κάποιοι λένε ότι δεν θα προχωρήσουμε γιατί η αποστολή είναι δύσκολη», είπε την περασμένη Παρασκευή στο Fox News ο βουλευτής από την Τζόρτζια Φιλ Γκίνγκρεϊ. «Θέλω να τους θυμίσω πως όταν χάναμε τον πόλεμο στο Ιράκ, στηριχθήκαμε με τη βοήθεια του Θεού στους πατριώτες μας που πολεμούσαν στο Ανμπάρ και στη Φαλούτζα και αλλάξαμε τη ροή των πραγμάτων». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο βουλευτής συνέκρινε τον Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς με τους αντάρτες του Ιράκ.
Αν το νομοσχέδιο υπ’αριθμόν 112 είναι η μάχη που θα αλλάξει την έκβαση του πολέμου, μια από τις βουλευτές που θα πολεμήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα είναι η Μισέλ Μπάχμαν, από τη Μινεσότα, ηγετικό στέλεχος του Tea Party. Τον περασμένο Μάρτιο, μια μέρα πριν επικυρωθεί η μεταρρύθμιση της υγείας από τον πρόεδρο, η Μπάχμαν ξεκίνησε τις διαδικασίες ανατροπής αυτής της μεταρρύθμισης. Ο κεντρικός της στόχος είναι να ακυρωθεί η διάταξη που υποχρεώνει όλους τους Αμερικανούς να αποκτήσουν ασφάλιση υγείας μέχρι το 2014. Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των πολιτών χωρίς ασφάλιση φτάνει τα 50 εκατομμύρια.
Διάφορα ομοσπονδιακά δικαστήρια εξετάζουν κατά πόσον η διάταξη αυτή είναι συνταγματική. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένα δικαστήριο της Βιρτζίνια με πρόεδρο τον Χένρι Χάντσον (που είχε διοριστεί από τον Τζορτζ Μπους) έκρινε ότι η υποχρεωτική ασφάλιση των Αμερικανών αντίκειται προς το Σύνταγμα. Η μεταρρύθμιση εισήλθε έτσι σε μια διαδικασία δικαστικών αποφάσεων και εφέσεων, για να καταλήξει τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου και θα κριθεί οριστικά.
Τόσο η Μπάχμαν όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές που ανήκουν στο Tea Party έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν μπορέσουν να ανατρέψουν τη μεταρρύθμιση στο σύνολό της, θα την πολεμήσουν τμηματικά. Εκτός από τη διάταξη για την υποχρεωτική ασφάλιση, έχουν επικρίνει με σφοδρότητα μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής που επιτρέπει τη χρησιμοποίηση δημοσίων πόρων για την πραγματοποίηση αμβλώσεων σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού.
Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών που η Νάνσι Πελόζι προήδρευσε της Βουλής, μια από τις μεγάλες πολιτικές της μάχες ήταν η προώθηση ενός νόμου που θέτει όρια στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε τελικά τον Ιούνιο του 2009, θέτοντας στόχο τη μείωση κατά 17% των εκπομπών CO2 μέχρι το 2020. Η Γερουσία, όπου είχαν και εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί, δεν τον επικύρωσε όμως ποτέ. Οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν τώρα να χρησιμοποιήσουν τη νέα τους πλειοψηφία στη Βουλή για να του δώσουν τη χαριστική βολή. Και δεν θα σταματήσουν εκεί.
Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος θα ελέγχει την εκπομπή αερίων σε κάθε εργοστάσιο, διυλιστήριο και σταθμό παραγωγής ενέργειας. Ο Φρεντ Απτον, νέος επικεφαλής της Επιτροπής Ενεργείας της Βουλής, δήλωσε όμως ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.
Λιγότερο έχουν μιλήσει αυτές τις ημέρες οι Ρεπουμπλικανοί για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη μάχη σ’ αυτό το πεδίο. Πέρυσι, οι Δημοκρατικοί χορήγησαν ευρείες εξουσίες σε δύο κυβερνητικές υπηρεσίες: την Επιτροπή του Χρηματιστηρίου και την Επιτροπή Εμπορίου. Για να μπορέσουν όμως αυτές οι δύο υπηρεσίες να λειτουργήσουν και να ασκήσουν ουσιαστικό έλεγχο στη Wall Street, πρέπει να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός τους. Και αυτό, οι Ρεπουμπλικανοί δεν προτίθενται να το επιτρέψουν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου