Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής θα δώσει στις 11 Ιανουαρίου ο Ορχάν Παμούκ Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=375898

Ο συγγραφέας επρόκειτο να δώσει τη διάλεξη τον Μάρτιο, αλλά δεν μπόρεσε, εξαιτίας ασθένειας της μητέρας του

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011 [ 17:21 ]

Ο διάσημος Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ θα έρθει στην Αθήνα, στις 11 Ιανουαρίου, για να πάρει δώσει μια διάλεξη στο πλαίσιο του προγράμματος του Megaron Plus.

Θέμα της διάλεξης είναι: «τι γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα;».

Τον συγγραφέα θα προλογίσει ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ Τάκης Θεοδωρόπουλος.

Ο διάσημος συγγραφέας θα ανιχνεύσει τις περίπλοκες και ανεπαίσθητες διαδρομές που επιλέγει ο αναγνώστης της λογοτεχνίας, για να περιπλανηθεί και να μεταμορφωθεί από τις πληροφορίες και τις αποκαλύψεις της.

Άλλωστε, ο Παμούκ πιστεύει ότι ο σύγχρονος κόσμος, κατακτάει την πιο βαθιά αυτογνωσία μέσα από τη λογοτεχνία, που του προτείνει έναν αποκαλυπτικό καθρέφτη για τις αντιφάσεις, τις πλάνες και τα αδιέξοδά του.

Η εκδήλωση αρχίζει στις 19:00 το απόγευμα της 11ης Ιανουαρίου και θα μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει με δελτίο εισόδου, η διανομή των οποίων ξεκινά το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Η διάλεξη επρόκειτο να λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2010, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας σοβαρής ασθένειας της μητέρας του συγγραφέα.

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1952, σε μια δυτικόφιλη αστική οικογένεια, που όφειλε την άνεσή της στις κατασκευές σιδηροδρόμων, ο Παμούκ μέχρι τα 22 του ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος. Παρακολούθησε την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου της Πόλης για τρία χρόνια και κατέληξε στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου. Ευγνώμονας στον μηχανικό κατασκευών πατέρα του και ερασιτέχνη ποιητή, που δεν υπήρξε αυταρχικός, ο Παμούκ ανέπτυξε μια συνείδηση ευαίσθητη και ανήσυχη, οδηγό για τις τολμηρές πολιτικές του πεποιθήσεις, αλλά και για τις ευαίσθητες λογοτεχνικές αφηγήσεις του.

Η Κωνσταντινούπολη είναι η λογοτεχνική του επικράτεια, όπως η Αγία Πετρούπολη για τον Ντοστογιέφσκι, το Δουβλίνο για τον Τζόις και το Παρίσι για τον Προυστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου