Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Μαζική φυγή μεταναστών από την Ελλάδα λόγω κρίσης

Της Ιωαννας Φωτιαδη

Μαζεύουν τα υπάρχοντά τους, κατεβάζουν τα ρολά των σπιτιών τους, επιστρατεύουν τα κουράγια τους και βγάζουν εισιτήριο «one way». Ο λόγος για τους οικονομικούς μετανάστες, που από τις αρχές του ‘90 είχαν έρθει στη χώρα μας, αλλά τον τελευταίο ένα χρόνο λόγω της οικονομικής κρίσης την εγκαταλείπουν μαζικά. Οι γειτονιές, όπου παραδοσιακά έμεναν, έχουν αρχίσει να αδειάζουν. Στη Νεάπολη, την Κυψέλη, στις περιοχές γύρω από την Ομόνοια και τη Βικτώρια, στον Αγιο Παντελεήμονα και τα Πατήσια, ενοικιαστήρια κοσμούν κάθε γωνία. Μικρά εσωτερικά διαμερίσματα, υπόγεια, ημιυπόγεια και γκαρσονιέρες που φιλοξένησαν για χρόνια τους ξένους κατοίκους της πόλης, περιμένουν τώρα εναγωνίως τους επόμενους ενοικιαστές.

Η μεγαλύτερη «διαρροή» διαπιστώνεται στην πολυπληθή αλβανική κοινότητα. Η πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν ένα ισχυρό πλήγμα. Σε πολλές γειτονιές οι άνδρες συνοδεύουν τα παιδιά τους στις παιδικές χαρές ή περνούν την ημέρα στο καφενείο ελλείψει μεροκάματου στην οικοδομή. Οι γυναίκες, που συνήθως εργάζονται ως βοηθοί, «νιώθουν» πλέον την οικονομική ανέχεια της ελληνικής κοινωνίας με τις συνεχείς «ακυρώσεις» από τα αφεντικά τους. «Πολλοί άρχισαν να σκέφτονται ήδη από πέρυσι την επιστροφή στην πατρίδα, αλλά ανασταλτικός παράγοντας είναι τα παιδιά, τα οποία παρακολουθούν το ελληνικό σχολείο και συχνά δεν μιλούν καν αλβανικά», αναφέρει μέλος της κοινότητάς τους.

Προετοιμάζει δομές
Με τη λήξη, όμως, της σχολικής χρονιάς, αρκετοί πήραν τη μεγάλη απόφαση. «Πηγαίνει στην Αλβανία στην αρχή ο ένας από τους δύο γονείς, που είναι άνεργος, για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση, άλλοι μένουν δοκιμαστικά όλο το καλοκαίρι, κυρίως όσοι έχουν περιουσία», διηγείται ο ίδιος. Και η αλβανική κυβέρνηση, παράλληλα, αφουγκραζόμενη την ανάγκη των ομογενών της, άρχισε να προετοιμάζει δομές για τον επαναπατρισμό τους. «Οι αρχές χαράσσουν πολιτική που ενθαρρύνει την παλιννόστηση», σημειώνει η κ. Flutura Tafilaku από την Ενωση Αλβανικών Συλλόγων. Οι περισσότεροι, φυσικά, παλιννοστούντες ονειρεύονται να εξασφαλίσουν πλέον μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ίδιους και την οικογένειά τους και να αποφύγουν την εξαρτημένη εργασία, αφού τα μεροκάματα παραμένουν πολύ χαμηλά στην Αλβανία. Οπως χαρακτηριστικά περιγράφει η κ. Tafilaku «πολλά στρέμματα γεωργικής γης είναι εγκαταλελειμμένα, όλοι θέλουν να εγκατασταθούν στις πόλεις και να κάνουν κάποια δική τους δουλειά, βασιζόμενοι στο κομπόδεμά τους». Μερικοί το έχουν ήδη κάνει πράξη. «Πολλοί Αλβανοί είχαν επενδύσει στα παράλια της Αλβανίας, κατασκευάζοντας ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και τώρα επιστρέφουν για να τα θέσουν σε λειτουργία ή να κτίσουν περισσότερα», λέει στην «Κ» ο κ. Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος του Praksis. «Στην Ευρώπη προβάλλονται τα τουριστικά θέρετρα της Αλβανίας ως ένας οικονομικός ταξιδιωτικός προορισμός». Εκτιμάται ότι από τους 500.000 Αλβανούς που κατά προσέγγιση ζούσαν στη χώρα μας, έχουν φύγει από το 2004 και μετά περί τους 50.000. Και έπεται συνέχεια... Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που κοιτούν προς Δυσμάς. «Μεγάλο ποσοστό συμπατριωτών μας σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν στη Δύση, στον Καναδά και τις ΗΠΑ», επισημαίνει η κ. Frida Bedaj, Αλβανίδα δημοσιογράφος.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι Αλβανοί που αντιλαμβάνονται ότι η παραμονή τους στην Ελλάδα δεν έχει νόημα. Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Πολωνοί, Ευρωπαίοι πολίτες πλέον μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εγκαταλείπουν την Ελλάδα της ύφεσης και επιστρέφουν στις πατρίδες τους, που γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη χάρη στην ένταξή τους στην Ε.Ε. «Είναι πλέον σαφές ότι εκεί μπορούν να έχουν πολύ καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες», σχολιάζει ο κ. Τζανέτος.

Τάσεις «φυγής» εκδηλώνουν και οι Ασιάτες μετανάστες, που βλέπουν τα μόνιμά τους μεροκάματα να γίνονται περιστασιακά, θέτοντας σε κίνδυνο την άδεια παραμονής τους. Από την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές είχαν μεταναστεύσει στην Ελλάδα άνδρες σε παραγωγική ηλικία, οι οποίοι είχαν αφήσει πίσω πολυμελείς οικογένειες. «Στην αρχή επισκέπτονταν τους δικούς τους κάθε τρία χρόνια, ακόμα και κάθε χρόνο για ένα μήνα», εξηγεί ο κ. Αντύπας. «Σήμερα, όμως, το 30% όσων έφυγαν για την καθιερωμένη επίσκεψη στην πατρίδα τους δεν έβγαλαν εισιτήριο επιστροφής».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100012_27/08/2011_454045

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου