Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς καθυστερήσεις τις μεγάλες αλλαγές και την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση του Mεσοπρόθεσμου Προγράμματος έστειλε χθες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια των διαδοχικών μαραθώνιων συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλή υπό την προεδρία του με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπουργών και στις οποίες βασικά θέματα συζήτησης ήταν η προετοιμασία εν όψει της άφιξης της τρόικας και της ΔΕΘ.
"Συνεχίζουμε" είπε ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στους υπουργούς "με αποφασιστικότητα τις ανατροπές, με διάλογο και ανοιχτές διαδικασίες".
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκπονείται από την κυβέρνηση στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο θα αποτελείται από ειδικές δράσεις (2 με 3) ανά υπουργείο και το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
"Εθνική αφήγηση"
Στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο Γ. Παπανδρέου θέλει να προσδώσει -όπως έλεγαν χθες κυβερνητικά στελέχη- τον χαρακτήρα μίας "εθνικής αφήγησης" για την πορεία και προοπτική της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, ενώ θα κάνει και απολογισμό του κυβερνητικού έργου.
Επιπλέον, θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι το γενικότερο κλίμα ηρεμίας βοηθάει και το οικονομικό κλίμα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι στη ΔΕΘ να εμφανιστεί με το τρίπτυχο που βασίζεται σε τρεις άξονες: Συγκεκριμένο σχέδιο, αποτελεσματικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη.
Χθες, στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη έγιναν οι πρώτες εισηγήσεις από τους υπουργούς του οικονομικού κύκλου που αφορούν την επιτάχυνση και αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, την άρση εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων στην ενέργεια αλλά και τους διαγωνισμούς για τη διαχείριση των σκουπιδιών, το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανεργία, την πολιτική γης και την απλοποίηση αδειοδότησης αγροτικών επιχειρήσεων.
Στις συσκέψεις εξετάστηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην οικονομική πολιτική καθώς και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ θετικά αποτιμήθηκε το γεγονός ότι έγινε ουσιαστικά δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου