«Θετικό ισοζύγιο» καταγράφει η ίδρυση νέων επιχειρήσεων, έναντι αυτών που κλείνουν για τους πρώτους έξι μήνες του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία των μητρώων στα 59 επιμελητήρια όλης της χώρας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το σύνολο εγγραφών για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2011,
ανέρχεται στις 28.603 επιχειρήσεις, ενώ το σύνολο των διαγραφών είναι 25.391 και προκύπτει ένα θετικό πρόσημο εγγραφών που αγγίζει τις 3.212 επιχειρήσεις.
Το υπουργείο σημειώνει ότι «ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία του τελευταίου τετραμήνου (Μάρτιος - Ιούνιος 2011) που αναδεικνύουν σαφή εικόνα αναστροφής της αρνητικής τάσης που σημειώθηκε κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, όπου οι διαγραφές υπερίσχυαν αριθμητικά των ενάρξεων».
Αναλυτικότερα, κατά τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία των μητρώων των επιμελητηρίων, το σύνολο των νέων εγγεγραμμένων επιχειρήσεων, υπερέβη τον αριθμό των διαγραφών κατά 370 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, κατεγράφησαν 5.050 εγγραφές νέων επιχειρήσεων, ενώ οι διαγραφές έφθασαν τις 4.680. Η ίδια τάση σαφώς ενισχυμένη, συνεχίστηκε και τους τρεις επόμενους μήνες, καθώς το σύνολο των εγγεγραμμένων νέων επιχειρήσεων υπερέβη τον αριθμό των διαγραφών:
- τον Απρίλιο κατά 1.443 επιχειρήσεις (4.493 νέες εγγραφές και 3.050 διαγραφές),
- το Μάιο κατά 797 επιχειρήσεις (4.926 εγγραφές και 4.127 διαγραφές)
- και το μήνα Ιούνιο κατά 1.633 επιχειρήσεις (4.921 εγγραφές και 3.288 διαγραφές).
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Δ. Ασημακόπουλος έχει σχολιάσει σχετικά με αυτά τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο και παρουσιάζουν θετικό πρόσημο εγγραφών ότι «εάν δεν ήταν θετικό το πρόσημο των εγγραφών - έστω και οριακά - τότε θα σήμαινε ότι η επιχειρηματικότητα έχει καταστραφεί πλήρως».
Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς προσθέτουν ότι θα έπρεπε να γίνεται διαχωρισμός των στοιχείων σχετικά με το πόσες από τις επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο λόγω κρίσης, λόγω συνταξιοδότησης ή λόγω αλλαγής εμπορικής χρήσης, ενώ σημειώνεται ότι εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα ότι πολλές επιχειρήσεις είναι σε αδράνεια ή έχουν εγκαταλειφθεί, χωρίς να έχουν δηλώσει επίσημα παύση εργασιών στην εφορία, λόγω χρεών ή άλλων εμποδίων.
Σημειώνεται τέλος ότι επιμελητήρια που σχετίζονται με τουριστικές περιοχές, όπως το επιμελητήριο Δωδεκανήσου εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο (ιδρύθηκαν 636 επιχειρήσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους και έκλεισαν 590) καθώς ο τουρισμός έδωσε σχετική ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=416085&h1=true
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου