Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Τώρα, οι πάντες... φοβούνται(!) τους «Αληθινούς Φινλανδούς»

ZEZA ZHKOY

Μόλις άρχισαν να γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, όλες οι πρωτεύουσες της Ε. Ε. έχουν αναστατωθεί από το γεγονός πως η κυβέρνηση των Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου αποδέχθηκε ένα νέο καθεστώς μακροπρόθεσμων εγγυήσεων. Με την αποδοχή των αξιώσεων της Φινλανδίας, ο Βενιζέλος έφερε στο επίκεντρο το ζήτημα της φερεγγυότητας της χώρας μας αποδεχόμενος στους πιστωτές μας το δικαίωμα να μην την εμπιστεύονται!

Πρόκειται για μια θηλιά που ανοίγει τον δρόμο για αναταράξεις. Αλλά οι φορολογούμενοι Φινλανδοί έχουν κουραστεί να στηρίζουν σπάταλες κυβερνήσεις. Προφανώς η Φινλανδία πρέπει να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Η Φινλανδία είναι μία από τις έξι χώρες της Ευρωζώνης με άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ και κατόρθωσε, μεσούσης της ύφεσης, να διατηρήσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%, παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 8,2% το 2009. Ομως, η συμβολή της είναι καίρια για την αποτελεσματική λειτουργία του Μηχανισμού Διάσωσης (EFSF). Η Φινλανδία ανέκαθεν εθεωρείτο πρότυπο καλής διαγωγής στην Ε. Ε.

Oι ηγέτες-λογιστές, που πάντα μισούν τις ανατροπές των σχεδίων τους και τις αναστατώσεις, ευνοήθηκαν, εκμεταλλευόμενοι τους φόβους που έχουν ενσταλάξει οι πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων έχει ανατρέψει δραματικά την κατάσταση των νοικοκυριών που παρουσιάζουν σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η οικονομική κρίση που έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους οι λαοί άλλαξε τα πράγματα: η πόρτα που έχει ανοίξει με την οικονομική κρίση οδηγεί στο άγνωστο. «Το αληθινό σύμβολο της Ευρώπης δεν είναι τα κίτρινα αστέρια στο μπλε φόντο», έγραφε τις προάλλες ο Τίμοθι Γκάρτον Ας, «αλλά μία στρουθοκάμηλος που κρύβει το κεφάλι της στην άμμο». Οι στρουθοκάμηλοι υποψιάζονται πως η ελπίδα να ζήσουν οι λαοί σε μια Ευρώπη όπου η ευημερία θα ήταν σχεδόν υποχρεωτική έσβησε.

Το πρόβλημα των οικονομικών εγγυήσεων που ζήτησε η Φινλανδία από την Ελλάδα απασχολεί ιδιαίτερα τη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Με τίτλο «Tο δεύτερο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα απειλείται από τις αξιώσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών», η «Μοντ» επισημαίνει το γεγονός ότι η Φινλανδία είναι μία από τις έξι χώρες στην Ευρώπη που διατηρεί τη βαθμολογία «ΑΑΑ» για την πιστοληπτική της ικανότητα, ενώ η συνεισφορά της στο σύνολο του δανείου για την Ελλάδα είναι μικρή, φθάνει μόνο στο 1 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το Ελσίνκι ζητάει την καταβολή εγγυήσεων για τη συμμετοχή του στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της διμερούς συμφωνίας φαίνεται ότι προκάλεσε έκπληξη (!), λέει η «Μοντ», ενώ ταυτόχρονα διαδόθηκε άμεσα μεταξύ των κρατών. Eτσι, η Αυστρία, η Σλοβακία και ίσως η Σλοβενία δείχνουν ότι είναι έτοιμες να ζητήσουν ανάλογες εγγυήσεις. Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, που τελικά κατάφερε να καθησυχάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μέρος της αντιπολίτευσης, εκτιμά από τη δική του πλευρά ότι η αξίωση εγγυήσεων από την Ελλάδα ενέχει τον κίνδυνο να επιδεινώσει τα προβλήματα της χώρας, ωστόσο ο ίδιος μπορεί να υποχρεωθεί να το πράξει, εφ’ όσον δεχθεί πολιτικές πιέσεις, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η Αυστρία, επίσης, επεξεργάζεται ένα συμβιβασμό και συγκεκριμένα προτείνει να γίνει μια διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών, στη βάση της έκθεσης του τραπεζικού τους τομέα στο ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η κατάσταση προκαλεί αμηχανία στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι επέμεναν στην καθησύχαση των αγορών, επικυρώνοντας το συντομότερο δυνατόν το σχέδιο που αποφασίστηκε τον Ιούλιο, το οποίο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τώρα διατρέχει κίνδυνο, έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις».

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι ένα ρόλο-κλειδί αναμένεται να διαδραματίσει το Βερολίνο και ότι είναι μάλλον απίθανο να έχει θετική στάση. «Για ποιο λόγο θα πρέπει να δοθεί στη Φινλανδία ένα πλεονέκτημα το οποίο δεν διαθέτει η Γερμανία;», σχολιάζεται. «Η συμφωνία ανάμεσα στη Φινλανδία και την Ελλάδα για το χρέος προκαλεί την οργή του Βερολίνου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η «Μοντ» σημειώνει ότι σίγουρα το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Oικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουέν στο Παρίσι.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_23/08/2011_453477

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου