Η Βρετανία κάλεσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης να μην προχωρήσει σε αντίποινα, μετά την απόκτηση του ελέγχου από τους αντικαθεστωτικούς πολλών συνοικιών της πρωτεύουσας της χώρας, Τρίπολης.
Η Βρετανία, που έπαιξε ηγετικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες για την ανατροπή του Καντάφι, επιθυμεί να μην επαναληφθεί το χάος και η αιματοχυσία που σημειώθηκε στο Ιράκ το 2003 μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις σύντομες διακοπές του στη νοτιοδυτική Αγγλία και προεδρεύσει σήμερα το πρωί σε συνάντηση του κυβερνητικού συμβουλίου ασφαλείας.
«Το πρώτο και σημαντικότερο θέμα είναι να διασφαλίσουμε την τήρηση της δημόσιας τάξης, να φροντίσουμε ώστε να υπάρχουν τρόφιμα και νερό, αλλά και ηλεκτροδότηση - όλα αυτά που χρειάζονται για να συνεχίζεται η ζωή των ανθρώπων», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ στο BBC.
«Τα στοιχεία για το τι συνέβη σε άλλες πόλεις δείχνουν ότι όταν αναλαμβάνει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο αντί του καθεστώτος Καντάφι, τα πράγματα πηγαίνουν καλά, ομαλά...», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Δεν υπήρξαν σοβαρά αντίποινα εναντίον αυτών που προηγουμένως υποστήριζαν το καθεστώς και αυτό είναι ό,τι θέλουμε να δούμε-σταθερότητα στην Τρίπολη το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος στη Λιβύη, αλλά υπογράμμισε πως ανησυχεί για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.
«Υπάρχει ελπίδα, αλλά πολλά πράγματα μπορούν ακόμα να εξελιχθούν άσχημα τις επόμενες ημέρες», τόνισε.
Από την πλευρά του ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ χαιρέτισε τα νέα από την Τρίπολη και τόνισε: «η κλίκα του Καντάφι αποσυντίθεται γρήγορα».
«Τώρα η Λιβύη χρειάζεται μια συντονισμένη μετάβαση και την οικοδόμηση ενός πραγματικού δημοκρατικού κράτους», τόνισε.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου