Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Το Μαξίμου επιμένει, οι βουλευτές γκρινιάζουν

Αθήνα
Στροφή στο ύφος διακυβέρνησης μεταδίδεται ότι θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο της τριετίας 2012 - 2015 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του, έχει αποφασίσει να μην υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων. Τα μηνύματα έχουν αποδέκτες τους υπουργούς που, για διάφορους λόγους, δεν προσπαθούν αρκετά αλλά και τους βουλευτές που διαφοροποιούνται σε κάθε ευκαιρία από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης.

Μολονότι, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έχει ξεκινήσει τους ελέγχους στα υπουργεία, η αδράνεια που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο κυβερνητικό έργο καθιστά πολλά στελέχη δύσπιστα στις διαβεβαιώσεις για αποφασιστική εφαρμογή του μνημονίου που προέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Χθες ο κ. Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιμείνει στην προσπάθεια της. Την ίδια ώρα όμως εξακολουθούσαν να υπάρχουν φωνές προβληματισμού και ανησυχίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να ηρεμήσει το κλίμα που δημιούργησε η παρέμβαση του κ. Μ. Ανδρουλάκη. «Είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησής μας ότι οι βουλευτές έχουν τις απόψεις τους, ότι οι βουλευτές μέσα από τις απόψεις που εκφράζουν, εκφράζουν πολλές φορές την αγωνία του Έλληνα πολίτη, τον οποίο εκπροσωπούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και πολλές φορές δίνουν ώθηση και σε εμάς και στο κυβερνητικό έργο. Από εκεί και πέρα, οι ιδιαίτερες απόψεις του κάθε βουλευτή είναι σεβαστές και δεν είναι αντικείμενο σχολιασμού από εμένα. Εκείνο όμως στο οποίο θα επιμείνω είναι ότι και ο Μίμης Ανδρουλάκης, όπως και πολλοί άλλοι οι οποίοι κάνουν παρόμοιες κρίσεις, αναγνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», δήλωσε.

Την αλλαγή του κράτους ζήτησε ο κ. Γ. Φλωρίδης σε ομιλία του με αντικείμενο η κρίση στην ευρωζώνη. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, επισήμανε ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις προκειμένου να επιτύχει η προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης. «Η πρώτη, προϋπόθεση εθνικής τάξης, είναι να ορίσουμε τη σχέση ευθύνης και τα όρια των υποχρεώσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να ξεκαθαρίσουμε δηλαδή, ότι η κρίση της χώρας είναι δικό μας πρόβλημα, -πρόβλημα που δημιουργήσαμε και θρέψαμε με δικές μας άστοχες αντιλήψεις και πολιτικές. Με μια φράση, το κλειδί της λύσης είναι θέμα καθαρά εθνικής αυτογνωσίας και αυτονομίας. Δεύτερη, η πολιτικής τάξης προϋπόθεση είναι η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, η αλλαγή του κράτους. Είναι επιτακτική μια ουσιαστική και επιτυχημένη μεταρρύθμιση, καθώς οι πιο "γρήγορες", πιο "ανώδυνες" και τελικά πιο "φιλολαϊκές" εναλλακτικές είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να παραταθεί και να βαθύνει η κρίση».

«Οι λαοί του βορρά», σημείωσε ο πρώην υπουργός, «ζουν με το φόβο της υποθήκευσης της τους από τους υπερχρεωστικούς εταίρους και έτσι αναπτύσσεται το κρατικό κίνημα "Δεν πληρώνω". Ενώ αντίστοιχα, στις χώρες του νότου εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι υπαίτιος της σημερινής τους δημοσιονομικής κρίσης είναι η ίδια η ένταξη στην ευρωζώνη, και μεγάλος ωφελημένος, η Γερμανία που εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις για να επιβάλλει μια γερμανική Ευρώπη (...) Σήμερα η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα στρατηγικό συμβιβασμό, που να στηρίζεται τόσο στην αντιμετώπιση της ανευθυνότητας του ελλειμματικού Νότου όσο και στην προσγείωση της αλαζονείας του πλεονασματικού Βορά. Αυτός ο συμβιβασμός θα αποτελέσει το Νέο Πλαίσιο για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ιδέας», πρόσθεσε.

Εξάλλου, χθες, τόσο ο κ. Πεταλωτής όσο και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης διέψευσαν ότι το Κατάρ έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του για το Ελληνικό εξαιτίας παρασκηνιακών πιέσεων από την ΕΕ για τη ματαίωση του έργου επειδή υπάρχουν σκιές αδιαφάνειας για τον ρόλο της εταιρείας του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο. «Έχει δημιουργηθεί μια ιστορία χωρίς καμία πραγματική βάση. Και αφήνει πολύ μεγάλα και αναπάντητα ερωτηματικά. Εμείς θα κινήσουμε οτιδήποτε είναι τελματωμένο. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε από τον Ελληνικό λαό, εκείνου είναι η περιουσία, και δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι το οποίο θα είναι σημαντικό για όλη την περιφέρεια να μην αξιοποιηθεί επειδή ορισμένοι δημιουργούν και εμβάλουν διάφορες φοβίες. Επίσης θέλω να πω το εξής: Δεν είναι εύκολη η κατάσταση στη χώρα μας. Έχουμε αρκετά προβλήματα. Δεν είναι ανάγκη να δημιουργούμε επιπλέον προβλήματα όταν αυτά δεν υπάρχουν. Και να δημιουργούμε και μια εικόνα της χώρας η οποία οπωσδήποτε δεν είναι θελκτική».


http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=398775

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου