Ντίνος Σιωμόπουλος
Με τρία μέτρα - «φωτιά» – άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών υπόπτων για φοροδιαφυγή εντός και εκτός Ελλάδος, έλεγχο πόθεν έσχες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών σε όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο – προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου κατά περίπου 12 δισ. ευρώ ως το 2013.
Παράλληλα, προβλέπεται έως τα τέλη Ιουνίου να πραγματοποιηθεί μελέτη της ισχύουσας φορολογικής πολιτικής προκειμένου να συναχθούν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά της. Τα συμπεράσματα θα αφορούν κυρίως τη φορολογία νομικών προσώπων, τη φορολογία της περιουσίας και τα καθεστώτα των παρεχόμενων φοροαπαλλαγών, παρεκκλίσεων και άλλων μορφών φορολογικών κινήτρων ή εκπτώσεων. Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης θα συνταχθεί σχέδιο νόμου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2011 που θα προσδιορίζει με ακρίβεια το «ψαλίδι» στις εκπτώσεις φόρου, στις φοροαπαλλαγές κτλ. Αυτό άλλωστε αναφέρεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στο ίδιο σχέδιο καθορίζονται για την περίοδο 2011-2013 νέου τύπου διασταυρώσεις χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα, καθώς όλες θα πραγματοποιούνται αυτόματα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και του συστήματος TAXIS.
Από τις διασταυρώσεις θα εντοπιστούν:
- Επιχειρήσεις που περαίωσαν και δεν έχουν υποβάλει ΦΠΑ για οποιαδήποτε περαιωθείσα περίοδο.
- Επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ ή και εισοδήματος
- Επιτηδευματίες που δεν αποδέχτηκαν την περαίωση βάσει διαφόρων κριτηρίων.
- Φυσικά πρόσωπα που δεν δήλωσαν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (διασταύρωση στοιχείων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών).
- Πολίτες με σημαντική ακίνητη περιουσία, οι οποίοι από τα στοιχεία του TAXIS προκύπτει ότι εισπράττουν ενοίκια, αλλά δεν τα δηλώνουν ή δηλώνουν λιγότερα.
- Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2009.
- Οσοι Ελληνες έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό.
- Οσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση πέρυσι και άλλοι φορολογούμενοι τούς δηλώνουν ως εκμισθωτές, δηλαδή φαίνεται να έχουν εισπράξει ενοίκια. Το ίδιο θα συμβεί και για το 2010.
- Επιχειρήσεις με επιστροφές ΦΠΑ ή που έχουν υποβάλει αίτημα, λόγω ενδοκοινοτικών παραδόσεων 2009 και 2010.
- Οσοι έχουν επικαλεστεί Ανάλωση Κεφαλαίου παλαιότερων ετών στις ηλεκτρονικές δηλώσεις εισοδήματος για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης.
Φορολόγηση μη δηλωθέντων εισοδημάτων
Στην περιστολή της φοροδιαφυγής καθοριστικό παράγοντα αποτελεί, σύμφωνα με το Σχέδιο, ο υπολογισμός του εισοδήματος με βάση τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, η διασταύρωση των εισοδημάτων με ακίνητη περιουσία που στηρίζεται στο νέο περιουσιολόγιο, οι νέες δυνατότητες πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπόπτων για φοροδιαφυγή εντός και εκτός Ελλάδας και η νέα Ανεξάρτητη Αρχή ελέγχου του πόθεν έσχες.
Χωρίς «φοροεκπτώσεις» όσοι χρωστούν στην Εφορία
Για την είσπραξη των οφειλών στο Δημόσιο προβλέπεται εξαίρεση φορολογικών απαλλαγών και ελαφρύνσεων (π.χ. εκπτώσεις φόρου στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δικαίωμα απαλλαγής α΄ κατοικίας στις μεταβιβάσεις κ.λπ.) σε περίπου 1.200.000 φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία.
Φοροκάρτες σε ενάμιση μήνα
Σημαντικό ρόλο στη μείωση της φοροδιαφυγής θα έχει κατά το υπουργείο Οικονομικών η εφαρμογή της κάρτας αποδείξεων.
Η κάρτα αποδείξεων αποτελεί εναλλακτικό μέσο συλλογής στοιχείων αποδείξεων που έχουν εκδοθεί για έναν πολίτη. Στόχος είναι η κεντρική καταγραφή των βασικών στοιχείων μιας απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) σε μια προσωπική μερίδα αποδείξεων πολίτη, έτσι ώστε ο πολίτης να απαλλαγεί σε σημαντικό βαθμό από τη φροντίδα καταχώρησης και διατήρησης των αποδείξεων αυτών.
Η βασική λειτουργικότητα της καταγραφής των αποδείξεων θα βασίζεται στην εκμετάλλευση των υποδομών των τραπεζών για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, δηλαδή τα Point Of Sales (POS), τερματικά τα οποία είναι εγκατεστημένα στις επιχειρήσεις λιανικής ή υπηρεσιών και στις αντίστοιχες υποδομές (που διαθέτουν οι τράπεζες) για τη συλλογή των συναλλαγών αυτών.
Το έργο είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να δοθούν οι πρώτες κάρτες στους καταναλωτές σε περίπου ενάμιση μήνα.
Ποιοι θα ελεγχθούν το 2011 - 2013
- Προληπτικοί έλεγχοι στο 6% των επιχειρήσεων σχετικά με την έκδοση αποδείξεων και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
- Ελεγχοι από το γραφείο των ΔΟΥ ή του ΣΔΟΕ στο 30% των επιχειρήσεων.
- Ελεγχοι από 40 συνεργεία σε υποθέσεις φορολογούμενων αυξημένου κινδύνου.
- Συνοπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν συμμετείχαν στην εθελούσια περαίωση των φορολογικών υποθέσεων. Θα ελεγχθούν έως 8% των φορολογούμενων αυτών.
- Ελεγχοι στο 8% των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
- Ειδικοί έλεγχοι στο 10% των επιχειρήσεων που απαιτούν ειδική τεχνογνωσία (διαφημιστικές, ηλεκτρονικού εμπορίου κ.ά.).
- Ελεγχοι για την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε 10.000 φορολογούμενους.
- Ηλεκτρονικοί έλεγχοι στο 40% των μεγάλων επιχειρήσεων από διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα.
- Ελεγχοι μεταφοράς κεφαλαίου στο εξωτερικό με βάση τα στοιχεία των τραπεζών. Θα ελεγχθούν τουλάχιστον το 15% των περιπτώσεων.
- Εμμεσος προσδιορισμός του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 20% των επιχειρήσεων που δεν τον αποδίδουν.
- Είσπραξη 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 μέσω αναγκαστικών μέτρων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
- Ελεγχοι σε 1.137 μεγάλες επιχειρήσεις και εγκαθίδρυση συστήματος προειδοποίησης και παρακολούθησης όσων παρέλειψαν να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα γίνει για 145.000 φορολογούμενους το 2011.
- Ελεγχοι σε 1.700 φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που απέκρυψαν εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων.
- Ελεγχοι στο πόθεν έσχες 150 φυσικών προσώπων που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά δηλωθέντος εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.
- Ελεγχοι σε 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας το 2007.
- Ελεγχοι σε φυσικά πρόσωπα που δεν δήλωσαν τη δαπάνη κτήσης ενός τουλάχιστον ακινήτου καθώς και σε φυσικά πρόσωπα υποκριπτόμενα σε εξωγχώριες εταιρείες.
- Ελεγχοι σε επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Θα ελεγχθούν 2.000 επιχειρήσεις με στόχο να εισπραχθούν από πρόστιμα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.
- Πεντακόσιοι έλεγχοι σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς, καλλιτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες κατά τους οποίους το εκτιμώμενο ύψος προστίμων και πρόσθετων φόρων ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.
- Ελεγχοι σε 1.500 ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής με εκτιμώμενο ύψος ΦΠΑ και άλλων φόρων 300 εκατομμύρια ευρώ.
- Ελεγχοι σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με κατασχεθέντα φορολογικά βιβλία και στοιχεία με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 3,5 δισ. ευρώ.
- Ελεγχοι σε επιχειρήσεις με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 200 εκατομμύρια ευρώ.
- Ελεγχοι σε 100 περιπτώσεις προμηθειών του δημοσίου στους τομείς υγείας και των εξοπλισμών με εκτιμώμενο ύψους προστίμων 100 εκατ. ευρώ.
- Ελεγχοι σε 9.000 επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και εστίασης με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 75 εκατ. ευρώ.
- Ελεγχοι σε 2.350 περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 135 εκατ. ευρώ.
- Ελεγχοι σε 100 εξωχώριες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 80 εκατ. ευρώ.
- Ελεγχοι σε 150 περιπτώσεις διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 75 εκατ. ευρώ.
- Ελεγχοι σε 200 επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 300 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου