Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η πράσινη CΕS!


Τα δυνατά τους για μια πιο οικολογική προσέγγιση έβαλαν οι διοργανωτές της εφετινής έκθεσης τεχνολογίας Consumer Εlectronics Show (CΕS) στο Λας Βέγκας. Κατάφεραν να περιορίσουν κατά 50% την κατανάλωση χάρτου κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ενώ με τη βοήθεια της αμερικανικής εταιρείας Εarth911 προώθησαν για άλλη μία φορά επιτυχώς την πολύτιμη ιδέα της ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών. Πέρα από την τρισδιάστατη τεχνολογία, τις ταμπλέτες αφής και τα διαδραστικά γκάτζετ, την τιμητική τους είχαν και τα έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης, τα οποία υπόσχονται εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων!

«Σκεπτόμενες» οικιακές συσκευέςΚυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Ενα υπερσύγχρονο σπίτι, όπου οι οικιακές συσκευές θα είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τον κάτοχό τους και να δέχονται εντολές μέσω Ιnternet, είναι πλέον γεγονός. Συγκεκριμένα, η νοτιοκορεατική LG παρουσίασε τη νέα σειρά έξυπνων οικιακών συσκευών Τhinq, η οποία αποτελείται από ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο, ένα ψυγείο, έναν φούρνο και μια ρομποτική σκούπα και βασίζεται σε πέντε σημεία-«κλειδιά»: το Εξυπνο Δίκτυο, την Εξυπνη Διάγνωση, την Εξυπνη Πρόσβαση, την Εξυπνη Προσαρμογή και Διαχείριση των Τροφίμων.

Η κάθε συσκευή διαθέτει την ικανότητα να συνδέεται στο Διαδίκτυο και να προχωρεί σε μια διαδικασία αυτοδιάγνωσης του σταδίου στο οποίο βρίσκεται λειτουργικά ή του περιεχομένου της, κάτι που της επιτρέπει να ενημερώνει ανάλογα τον κάτοχό της μέσω κινητού τηλεφώνου ή ταμπλέτας, αλλά και να εκτελεί στη συνέχεια τις επιθυμίες του. Ετσι, π.χ., το ψυγείο μπορεί να ενημερώνει όταν τελειώνει το γάλα ή η σκούπα μπορεί να έχει ολοκληρώσει την καθιερωμένη φασίνα προτού εκείνος επιστρέψει στο σπίτι.

Χάρη στο Εξυπνο Δίκτυο, στο οποίο είναι συνδεδεμένες, οι συσκευές καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, ενώ υπάρχει επιλογή λειτουργίας σε ώρες όπου η χρήση τους είναι οικονομικότερη. Σε περίπτωση πάλι όπου ο χρήστης αποφασίσει, π.χ., να πραγματοποιήσει μια πλύση σε ώρες υψηλού κόστους, το πλυντήριο θα του προτείνει το πιο συμφέρον πρόγραμμα.

Από την άλλη πλευρά, η γαλλική Somfy παρουσίασε το ΤaΗoma: ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαδικτυακού ελέγχου του νοικοκυριού. Το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης ώστε να μπορέσει να ορίσει τον πιο συμφέροντα τόσο οικονομικά όσο και ενεργειακά προγραμματισμό είναι ένα iΡhone ή ένα iΡad.

Συνδέοντας τις ηλεκτρικές συσκευές που τον ενδιαφέρουν με ένα κεντρικό «κουτί», το οποίο θα επικοινωνεί και θα ενημερώνει το οικιακό δίκτυο μέσω WiFi, ο ίδιος θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει ολοκληρωμένη εικόνα του σπιτιού του αλλά και να παρεμβαίνει σε αυτήν. Με τον τρόπο αυτόν ο κάτοχος του ΤaΗoma μπορεί, π.χ., να προγραμματίσει το πρωινό «ξύπνημα» του σπιτιού, κατά το οποίο ο κεντρικός θερμοστάτης θα αγγίζει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, τα φώτα θα σβήνουν και τα ηλεκτρικά παντζούρια θα ανεβαίνουν αυτόματα, ή αντίθετα σε περίπτωση κακοκαιρίας θα είναι σε θέση να κλείσει τα παντζούρια και να ανάψει τη θέρμανση εξ αποστάσεως.

Ευφυή οχήματα μηδενικών ρύπωνΚυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Το σχεδιαστικά καινοτόμο διθέσιο όχημα της General Μotors, ΕΝ-V, το οποίο είχε κάνει το ντεμπούτο του τον περασμένο Μάρτιο στη Διεθνή Εκθεση της Σανγκάης, περιπλανήθηκε και στους χώρους της CΕS 2011. Τo χαριτωμένο ηλεκτροκίνητο όχημα, γνωστό και ως Εlectric Νetworked Vehicle, αποτελεί το όραμα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για εύκολες και γρήγορες μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Διαθέτει αυτονομία κίνησης 40 χλμ., ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 40 χλμ. /ώρα.

Μεταξύ των πιο δημοφιλών χαρακτηριστικών του, η ικανότητά του να παρκάρει μόνο του και να πηγαίνει στον ιδιοκτήτη του όταν αυτός το καλεί μέσω μιας ειδικής εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο. Το δίτροχο ΕΝ-V είναι εξοπλισμένο με ένα εκλεπτυσμένο σύστημα αισθητήρων, ικανό να ανιχνεύει εμπόδια, όπως π.χ. άλλα οχήματα ή πεζούς, με αποτέλεσμα να φρενάρει αυτόματα.

Σε πιο ήπιους σχεδιαστικούς τόνους, η Ford παρουσίασε το δικό της ηλεκτροκίνητο Focus. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα της αμερικανικής εταιρείας για ένα πλήρως ηλεκτροκίνητο επιβατικό όχημα, η οποία βασίζεται σε ένα από τα πιο γνωστά μοντέλα της και αποτελεί τη ναυαρχίδα ενός υβριδικού και ηλεκτροκίνητου στόλου που αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη το 2013. Συγκεκριμένα, για μια πλήρη φόρτιση που χαρίζει στο ηλεκτρικό Focus αυτονομία κίνησης 160 χλμ. και μέγιστη ταχύτητα 135 χλμ./ώρα απαιτούνται περίπου τρεις με τέσσερις ώρες (σε θέση φόρτισης 240 βολτ). Το μυστικό του οικολογικού μοντέλου όμως κρύβεται σε ένα υπερσύγχρονο σύστημα, ονόματι Ηohm, που δημιούργησε η Ford σε συνεργασία με τη Μicrosoft και προσφέρει στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα να έχει τον καλύτερο δυνατό ενεργειακό έλεγχο του οχήματός του, μέσω του τρόπου οδήγησής του.

Green Wi-FiΚυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Μια μορφή πράσινου Ιnternet δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία Τrendnet. Ο λόγος για το Green Wi-Fi, ένα σύστημα ασύρματου Ιnternet το οποίο κατά την εφαρμογή του σε συμβατικούς router, σημεία πρόσβασης και προσαρμογείς, θα μπορούσε να εξοικονομήσει ενέργεια ως και κατά 50%.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί εκπρόσωπος της επινοήτριας εταιρείας, το Green Wi-Fi δρα περιορίζοντας την ενεργειακή κατανάλωση σε διάφορα στάδια της διαδικασίας της ασύρματης μεταφοράς των πληροφοριών. Οταν δηλαδή ο router βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας ή όταν δεν πραγματοποιείται μεταφορά δεδομένων μεταξύ των συνδεδεμένων συσκευών. Επιπλέον, όταν ο συνδεδεμένος ηλεκτρονικός υπολογιστής βρίσκεται αρκετά κοντά στον πράσινο router, τότε εκείνος επανεκτιμά την ενέργεια που καταναλώνει για την ενίσχυση του σήματός του, περιορίζοντάς την. Αν και τα ασύρματα δίκτυα έχουν σχετικά χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση σε σχέση με τα ενσύρματα, παρ΄ όλα αυτά τείνουν να παραμένουν συνεχώς ενεργά (24/7), γεγονός που σημαίνει ότι ένα τέτοιο σύστημα εξοικονόμησης θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στον μηνιαίο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.


Διαβάστε περισσότερα: 
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=49&artid=378418&tid=522&dt=16/01/2011#ixzz1CkvhnnPR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου