Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Βρετανία - Τουρκία Ενίσχυση στρατιωτικών σχέσεων με συμφωνία μαμούθ ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ | Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 [ 13:56 ]

Μία στρατιωτική συμφωνία μαμούθ, που ενισχύει σημαντικά τις μεταξύ τους στρατιωτικές σχέσεις πρόκειται να υπογράψει η Βρετανία με την Τουρκία. Μεταξύ άλλων η συμφωνία προνοεί κοινά βρετανοτουρκικά γυμνάσια, άσκηση Βρετανών πιλότων στην Τουρκία, εκπαίδευση Τούρκων στρατιωτικών στο Βασιλικό Κολέγιο Αμυντικών Σπουδών και συνεργασία σε εξοπλιστικά προγράμματα.

H Τουρκία εξεδήλωσε ενδιαφέρον να ναυπηγήσει τη φρεγάτα τύπου 26. Πρόκειται για ένα σκάφος του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας, που αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 2020.
Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για ένα πλαίσιο συμφωνίας για συνεργασία με την Τουρκία στον αμυντικό τομέα, που ανοίγει το δρόμο για ευρεία διμερή συνεργασία. Δεν έχουν γίνει σταθεροί σχεδιασμοί αλλά συνεργασία στην αγορά όπλων θα μπορούσε να αυξήσει τα οφέλη για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία». Πέραν αυτής ανακοίνωσης τίποτα άλλο, αλλά είναι φανερό, πλέον, ότι ανοίγει ο δρόμος για στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Η Βρετανία όμως είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και η Λευκωσία είναι έτοιμη να διαμαρτυρηθεί σε περίπτωση, που όπλα βρετανικής κατασκευής περάσουν στα κατεχόμενα. Ήδη η Λευκωσία έχει προχωρήσει σε παραστάσεις προς το αμερικανικό Κογκρέσο διαμαρτυρόμενη για τα αμερικανικής κατασκευής όπλα, που διαθέτει ο τουρκικός στρατός κατοχής, με τα οποία μάλιστα εισέβαλε στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου