Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ευρωπαϊκή Ενωση Επιθυμεί «σχέδιο Μάρσαλ» για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 [ 20:59 ]

Αγωνιώδη προσπάθεια να μιλήσει με ενιαία φωνή έπειτα από την αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Λιβύη και τον συνεχιζόμενο αναβρασμό σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Και την ίδια στιγμή, έχουν αρχίσει να διατυπώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο απόψεις περί της ανάγκης ενός ευρωπαϊκού «Σχεδίου Μάρσαλ» ώστε να βοηθηθεί η οικονομική και πολιτική μετάβαση των χωρών της περιοχής.
Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «27», το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στις φωνές που ζητούν αμεσότερη καταδίκη των πράξεων του καθεστώτος Καντάφι και εκείνων που επιδιώκουν την παραμονή του στην εξουσία υπό τον φόβο της αστάθειας που θα μπορούσε να επακολουθήσει της πτώσης του.
Η διάσταση απόψεων για τον τρόπο απάντησης στα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη είχε διαφανεί στο έκτακτο δείπνο των ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών που συγκάλεσε την Κυριακή του βράδυ η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον.
Κατά τη διάρκειά του, η Ιταλία και η Τσεχία εξέφρασαν ζωηρές αντιρρήσεις στην καταδίκη του καθεστώτος Καντάφι, ενώ η Ουγγαρία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, τόνισε ότι έχει πληροφορίες πως η Λιβύη θα εμποδίσει τη συνεργασία για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης αν οι Βρυξέλλες δεν συμπαραταχθούν μαζί του στην παρούσα φάση.
Όπως αναφέρεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων που ακολούθησε τη συνεδρίαση, το Συμβούλιο «καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταπίεση εναντίων των διαδηλωτών στη Λιβύη και αποδοκιμάζει τη βία και τον θάνατο πολιτών. Το Συμβούλιο καλεί για τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας εναντίον των διαδηλωτών και όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατ’ αρχήν συμφωνία να υπάρξει ουσιαστική παρουσία της ΕΕ στην περιοχή.
Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας, στο Συμβούλιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων στο ότι η ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθεί ουσιαστικά και όχι γραφειοκρατικά στις εξελίξεις και ότι πρέπει να υπάρξει μία καθαρή πολιτική προσέγγιση. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν τον πιθανό κίνδυνο μίας αυξημένης ροής μεταναστών από τις χώρες της Βορείου Αφρικής προς την ΕΕ. Ο κ. Δρούτσας παρουσίασε επίσης στους ομολόγους του την ιδέα περί ίδρυσης στην Ελλάδα ενός «Κέντρου Δημοκρατίας» για την προώθηση του εκδημοκρατισμού στις χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=385933&dt=21/02/2011#ixzz1EdTLvG1l

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου