Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

«Μάχη» Γιώργου με Μέρκελ Το κρίσιμο τετ α τετ αύριο με τη γερμανίδα καγκελάριο για την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΕΤΟΙΜΟΣ να ρίξει τη «μεγάλη ζαριά» για να κερδίσει τη «συνολική λύση» στο ζήτημα της κρίσης χρέους μεταβαίνει αύριο στο Βερολίνο ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να έχει μια «ανοιχτή και ειλικρινή» συνομιλία εφ΄ όλης της ύλης στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με την Ανγκελα Μέρκελ εν  όψει των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως τα τέλη Μαρτίου. Την ίδια στιγμή όμως τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και οι στενοί συνεργάτες του αναγνωρίζουν ότι το παιχνίδι στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχει γίνει πλέον περίπλοκο. «Εχουν συνδεθεί πολλά πράγματα μεταξύ τους: η επιμήκυνση του δανείου, η μείωση επιτοκίων, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός. Η συνολική λύση κινδυνεύει να χαθεί αν ένα από τα κομμάτια του παζλ σπάσει. Γι΄ αυτό και οι χειρισμοί πρέπει να είναι υπερβολικά λεπτοί» τονίζει ένας από τους συνομιλητές του Πρωθυπουργού. Η ανησυχία ότι η Αθήνα θα μπορούσε να συνθλιβεί από την προσπάθεια του Βερολίνου να επιβάλει τους σκληρούς όρους του για ενιαία οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη έχει πλέον δημιουργήσει σύννεφα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη για ένα ταξίδι τόσο στο Βερολίνο όσο και στο Ελσίνκι- όπου ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου- υπήρχε στο μυαλό του κ. Παπανδρέου ήδη πριν από την τελευταία έκτακτη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, εφ΄ όσον χρειαστεί, να προστεθούν στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα και άλλα ταξίδια σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ ο κ. Παπανδρέου ήδη επικοινώνησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Τι θέλει να επιτύχει όμως ο κ. Παπανδρέου; Οπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, η Γερμανία, κυρίως, και η Φινλανδία είναι μέχρι στιγμής οι δύο σκληρότερες χώρες στο Συμβούλιο σχετικά με την ελληνική υπόθεση. Η κοινή γνώμη είναι και στις δύο περιπτώσεις πολύ επιφυλακτική με την Ελλάδα, θεωρώντας ότι οι πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά δεν μπορούν συνεχώς να σώζουν «τους τεμπέληδες του Νότου από τις αμαρτίες τους». Σε ανάλογη τροχιά κινείται και η κυβέρνηση της Ολλανδίας, η οποία παγίως συντάσσεται με τις σκληρές γερμανικές θέσεις.

Προσωπική διπλωματία
Ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος πιστεύει πολύ στην προσωπική διπλωματία, θέλει να σπάσει αυτόν τον σκεπτικισμό έναντι της Αθήνας. Θεωρεί ότι για να το επιτύχει αυτό πρέπει να μιλήσει απευθείας με τη γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και να περάσει μήνυμα στην κοινή γνώμη μέσω συνεντεύξεων που προγραμματίζονται σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η γραμμή του θα είναι σαφής: Η Ελλάδα θα συνεχίσει αταλάντευτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους της.

Το δεύτερο στοιχείο είναι πολύ σημαντικό. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν έγκυρες πηγές, υπάρχει στη Γερμανία ένας ισχυρός πόλος, που εκφράζεται μέσα από κορυφαίους διαμορφωτές γνώμης, ότι η Ελλάδα θέλει πλέον να μεταθέσει πάλι στους ώμους των γερμανών φορολογουμένων στο πρόβλημα του χρέους της- κατά τον ίδιο τρόπο που το 2010 απέσπασε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. «Το μήνυμα αυτών των κύκλων είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει μόνη της το χρέος» προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Υπάρχει επίσης και ένας άλλος λόγος. Ηδη τόσο σε ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς κύκλους όσο και σε κορυφαίες δεξαμενές σκέψεις, όπως το Ινστιτούτο Βruegel, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί η άποψη ότι, όσο και αν η ελληνική κυβέρνηση προσπαθήσει, είναι αδύνατο να έχει διαχειρίσιμο χρέος χωρίς κάποιο είδος «κουρέματος». Το Βruegel μάλιστα, σε πρόσφατη μελέτη του, έκανε αναφορά στην ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 30%. Η Αθήνα θέλει να αποφύγει την επέκταση αυτών των σεναρίων διότι τα θεωρεί καταστροφικά για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο σε κυβερνητικούς κύκλους έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η άποψη ότι το πακέτο της συνολικής λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν είναι εύκολο να εγκριθεί. Και ανάλογα σε ποια πλευρά βρίσκεται ο καθένας, τόσο διαφορετική είναι η οπτική του. «Ολα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι Γερμανοί συνδέουν ευθέως την υιοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας τόσο με τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSΜ) όσο και με σειρά άλλων ρυθμίσεων, όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και φυσικά η διεύρυνση των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων.

Για διαπραγματευτικούς λόγους, η ελληνική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Γι΄ αυτό και δεν έχει δημοσιοποιήσει επισήμως τη θέση της σχετικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των σοσιαλδημοκρατών ηγετών (οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα) αντιτίθενται στην πρόταση της κυρίας Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας
Η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου μπορεί να θεωρείται (σχεδόν) βέβαιη, αλλά μέχρις εκεί. Το τελικό επιτόκιο παραμένει άγνωστο. Και παράλληλα οι τελευταίες συζητήσεις στο πλαίσιο του Εurogroup έδειξαν ότι το θέμα της επαναγοράς (buy back) ελληνικών ομολόγων δεν έχει ακόμη ωριμάσει και δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Συμβούλιο. Το Βερολίνο εξακολουθεί να αντιδρά σφόδρα στην παροχή στο ΕFSF της δυνατότητας να παρεμβαίνει είτε στην πρωτογενή είτε στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, κάτι που θα προσέφερε ανάσα στην Αθήνα και ίσως διευκόλυνε την επιστροφή της στις αγορές. Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες, τις οποίες γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση, το Βερολίνο δεν θα επιμείνει στην ανάγκη συνταγματικής δέσμευσης για ένα «φρένο χρέους» τουλάχιστον στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Κατανοεί τις αντιδράσεις σε πολλές πρωτεύουσες και φαίνεται ότι θα μπορούσε να δεχθεί μια σχετική νομοθετική ρύθμιση (όπως υπάρχει π.χ. στην Πορτογαλία).

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να πει στην κυρία Μέρκελ ότι η εισαγωγή αναπτυξιακών στοιχείων στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι αναγκαία ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή να μην προκαλέσει ασφυξία. Τα περιφερειακά ταμεία, η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ θεωρούνται από την Αθήνα κρίσιμοι πυλώνες για αναπτυξιακή «ένεση» στην ελληνική οικονομία.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της επίσκεψης στο Βερολίνο (με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών),διατυπώθηκε έντονη ανησυχία για την πρόθεση της κυρίας Μέρκελ να θέσει ως προϋπόθεση για την επιμήκυνση των δανείων Ελλάδας και Ιρλανδίας με ταυτόχρονη μείωση επιτοκίων,όπως επίσης και για την ενίσχυση του ΕFSF και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του (επαναγορά χρέους),την αποδοχή από την ηγεσία της ευρωζώνης των γερμανικών κανόνων για ενιαία οικονομική διακυβέρνηση (πάγωμα μισθών, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κτλ.).

Διαπιστώθηκε ουσιαστικά ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει θύμα ενός σκληρού γερμανικού εκβιασμού,ακόμη και αν δεν είναι αυτή τη φορά ο κ.Παπανδρέου που «θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι» κατά των γερμανικών προτάσεων - όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Με αυτά τα δεδομένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάστηκαν και πιθανά παράπλευρα ανταλλάγματα (όπως π.χ.οικονομικές συμφωνίες ή και εξοπλιστικά προγράμματα) που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη συνεννόηση με το Βερολίνο.

Και αυτό καθώς είναι προφανές,όπως αναγνωρίζουν και κυβερνητικά στελέχη σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους,ότι η σύγκρουση με την τρόικα για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων με φόντο και τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν τραυμάτισαν,ελαφρά έστω,την εικόνα του κ. Παπανδρέου εκτός συνόρων.

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού
Σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Παπανδρέου θα δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου με θέμα: «Η αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, μια ευκαιρία για την Ευρώπη», στο πλαίσιο των «διαλέξεων για την Ευρώπη».

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και αρχηγούς κομμάτων θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη.


Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Εν συνεχεία, οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας.

Θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων, Γκίντο Βεστερβέλε, τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τους προέδρους των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ και Τζεμ Έτσντεμιρ.

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνομιλίες με την Φινλανδή πρωθυπουργό Μαρί Κιβινιέμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου