Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Πιο μαύρο από το... μαύρο!


Ομάδα ειδικών του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της ΝΑSΑ ανέπτυξε ένα απορροφητικό νανοϋλικό πιο μαύρο από το... μαύρο! Το συγκεκριμένο υλικό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να μελετήσουν αστρονομικά αντικείμενα που δεν μπορούσαν να δουν ως σήμερα, όπως π.χ. πλανήτεςδορυφόρους στο μέγεθος της Γης. «Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει πολλά οφέλη» δήλωσε ο μηχανικός Λιρόι Σπαρ, ο οποίος μαζί με την ομάδα του αναζητούσε ένα υλικό ικανό να απορροφήσει το ανακλώμενο φως που συχνά μπερδεύει τα αποτελέσματα των επιστημονικών μετρήσεων, και προσέθεσε: «Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο είναι περίπου 10 φορές πιο αποδοτικό από το μαύρο χρώμα».
Τo νέο υπερβολικά σκουρόχρωμο νανοϋλικό αποτελείται από νανοσωλήνες άνθρακα, περίπου 10.000 φορές λεπτότερους από μια ανθρώπινη τρίχα. Το μυστικό του όμως κρύβεται στην κάθετη διάταξη των νανοσωλήνων που θυμίζει κουβέρτα. Χάρη στα ανεπαίσθητα κενά μεταξύ των νανοσωλήνων, το υλικό είναι ικανό να απορροφά το 99,5% του φωτός που δέχεται. Με λίγα λόγια, από την «παγίδα» φωτός αντανακλώνται μόλις λιγοστά φωτόνια, γεγονός που σημαίνει ότι το αντανακλώμενο φως δεν θα αποτελεί πλέον εμπόδιο στις μετρήσεις των ειδικών.

Ψηφιακό αναλόγιο για μουσικούςΠαρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Ενα ψηφιακό «βιβλίο» που μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί σε αναλόγιο δημιούργησε ο αυστραλός σχεδιαστής Αλεξ Λανκούμπα, το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις εκατοντάδες σελίδες από παρτιτούρες που χρησιμοποιούσαν ως σήμερα οι μουσικοί.

Το Smartstand, όπως ονομάζεται, είναι ουσιαστικά ένας λεπτός ηλεκτρονικός υπολογιστής με διπλή οθόνη πολλαπλής αφής σχεδιασμένος ώστε να χρησιμοποιείται τόσο ως συσκευή αποθήκευσης, ανάγνωσης και τροποποίησης παρτιτούρων, μουσικών συνθέσεων και αρχείων όσο και ως υπερσύγχρονο αναλόγιο όταν αυτός τοποθετείται επάνω στη ρυθμιζόμενη βάση του.

Στην οθόνη αφής εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, εφαρμογές που αφορούν τη σύνθεση μουσικών κομματιών, το «κατέβασμα» μουσικών αρχείων μέσω Διαδικτύου και την καταχώρισή τους σε μια βιβλιοθήκη, οι οποίες δεν απαιτούν ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις και θα μπορούσαν, κατά τον επινοητή τους, να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από ερασιτέχνες μουσικούς.

Επιπλέον, με τη βοήθεια ενός πεντάλ που συνδέεται με τη συσκευή μέσω τεχνολογίας Βluetooth, ο χρήστης μπορεί να αλλάζει αβίαστα τις εικονικές σελίδες του βιβλίου ενόσω παίζει το μουσικό του όργανο πατώντας με το πόδι το ειδικό κουμπί.

Μέχρι στιγμής ο ευρηματικός σχεδιαστής δεν έχει ανακοινώσει τα μελλοντικά του σχέδια. Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη εφεύρεση θα μπορούσε να λύσει τα χέρια κυρίως των επαγγελματιών μουσικών, οι οποίοι θα μπορούσαν να χωρέσουν σε αυτήν το προσωπικό τους στούντιο.

Ηλιακό κλιματιστικό (και όχι μόνο!)Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Στη γραμμή παραγωγής έφθασε πριν από λίγες ημέρες το πρώτο ηλιακό κλιματιστικό της κινεζικής εταιρείας Gree Εlectric Αppliances. Η καινοτόμος ηλεκτρική συσκευή, πέρα από το να αντλεί την απαραίτητη για τη λειτουργία της ενέργεια από τον ήλιο, προωθεί στο τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο την ανεκμετάλλευτη ενέργεια που είχε αποθηκεύσει.

Οι πρώτες 50.000 μονάδες μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν ήδη πουληθεί και αναμένεται να διατεθούν στις ΗΠΑ, ενώ επόμενη στη σειρά θα είναι φυσικά η κινεζική αγορά. Η ίδια εταιρεία είχε αναπτύξει μια τεχνολογία ιονισμένου αέρα, τη λεγόμενη Cool plasma, την οποία είχε μάλιστα ενσωματώσει σε μια σειρά κλιματιστικών. Με τη βοήθεια αυτής κατά τη χρήση του κλιματιστικού επιτυγχάνεται η απολύμανση του αέρα και παράλληλα η εξουδετέρωση οσμών. Ταυτόχρονα ένα σύστημα παρακολούθησης των κινήσεων στον χώρο με μικροκάμερα επιτρέπει την απελευθέρωση κρύου ή ζεστού, αντίστοιχα, αέρα προς την κατεύθυνση στην οποία εντοπίζονται ανθρώπινες παρουσίες.

Document Εxtractor, όπως λέμε οθόνη - εκτυπωτής!Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Μια οθόνη που τα κάνει όλα και... συμφέρει οραματίστηκε ο σχεδιαστής Μπιονγκ Μιν Τσόου. Το Document Εxtractor, όπως ονομάζεται η τολμηρή συσκευή, ενσωματώνει τις λειτουργίες μιας οθόνης, ενός σαρωτή και ενός εκτυπωτή γλιτώνοντας έτσι τον κάτοχό του από πολύτιμο χώρο στο γραφείο του.

Στο πίσω μέρος της η ρηξικέλευθη οθόνη φέρει μια ειδική υποδοχή για το χαρτί, ενώ χάρη σε ένα πρωτοποριακό σύστημα σάρωσης και εκτύπωσης και μια σχισμή στο κάτω μέρος της μπορεί να σαρώνει (με την εισαγωγή του χαρτιού από κάτω προς τα επάνω) ή να εκτυπώνει αντίστοιχα έγγραφα ή φωτογραφίες.

Σύμφωνα με τον δημιουργό της, μάλιστα, μέσω της επιλογής πολλαπλής αφής ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέγει, να αντιγράφει ή να κόβει το ακριβές κομμάτι που επιθυμεί να εκτυπώσει ή να σαρώσει απλώς αγγίζοντας την οθόνη.

Με τον τρόπο αυτόν συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, καθώς αποφεύγει τη διαδικασία της εκτύπωσης άχρηστων σελίδων αλλά και την ανούσια κατανάλωση χαρτιού και μελανιού.


Διαβάστε περισσότερα:
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=49&artid=375761&tid=513&dt=31/12/2010#ixzz1CkwOAKpF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου