Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Περισσότερους πόρους για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ζητά το ΔΝΤ




Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η ευρωζώνη χρειάζεται μεγαλύτερα ποσά για τον μηχανισμό στήριξης υπογραμμίζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ, ταυτόχρονα, τάσσεται υπέρ του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και προτείνει να ενισχυθεί.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, «η ανάκαμψη μπορεί να παραμείνει στη πορεία της, αλλά αυτό το σενάριο μπορεί τώρα να εκτροχιαστεί από νέες αναταράξεις στις αγορές». Προσθέτουν ακόμα ότι «η κρίση χρέους και των αγορών που επηρεάζει την περιφέρεια της ευρωζώνης είναι σοβαρός κίνδυνος»

Το ΔΝΤ καλωσορίζει το κοινό σχέδιο των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ιρλανδία που συμφωνήθηκε από κοινού με την ΕΕ όπως και τα σχέδια για την συμμετοχή και ιδιωτών αλλά υπογραμμίζει ότι δεν αρκούν. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων, που σήμερα φτάνουν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, προσθέτει η έκθεση.

Την έκθεση για την οικονομία των 16 χωρών της ευρωζώνης θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

Σόιμπλε υπέρ ευρώ

Εντωμεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερασπίστηκε το ευρώ απέναντι σε όσους Γερμανούς αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ευρωπαϊκό νόμισμα

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα στη Bild τονίζει ότι «αυτές οι αμφιβολίες (μίας πλειοψηφίας των Γερμανών) δεν είναι κατά τη γνώμη μου δικαιολογημένες. Προσθέτει δε ότι «όλοι οι Γερμανοί θα ήταν πιο φτωχοί χωρίς το ευρώ. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς το ευρώ», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

«Οι χρηματαγορές ελέγχουν αν η ευρωζώνη θα αντέξει. Αν θα μπορέσουμε να έχουμε κοινό νόμισμα και ταυτόχρονα να επιτρέψουμε στις εθνικές (κυβερνήσεις) να ασκούν την οικονομική πολιτική», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο να διασπαστεί η ευρωζώνη σε βορρά και νότο καθώς «κάτι τέτοιο θα μας κόστιζε πολλά, πολύ περισσότερα απ' όσα κάνουμε τώρα για το ευρώ», υπογράμμισε. «Θα υπήρχαν απρόβλεπτες επιπτώσεις στην οικονομία, πολλές θέσεις εργασίας θα κινδύνευαν, ενώ και οι τράπεζες θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα», επισήμανε ο Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό η περιφρόνηση που δείχνουν οι Γερμανοί προς το ενιαίο νόμισμα έχει απλή εξήγηση: «Όλοι οι άνθρωποι που έχουν ήδη επιτύχει, δεν το θεωρούν πλέον σημαντικό. Οι μεγάλες επιτυχίες γρήγορα θεωρούνται δεδομένες. Αυτό είναι το πρόβλημα του ευρώ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου