Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Μόνο με ριζική ανασυγκρότηση του κράτους η δημοσιονομική προσαρμογή, λέει ο Γ.Προβόπουλος


Τρεις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα προκρίνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα. Προτεραιότητες αποτελούν η αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η μόνιμη μείωση πρωτογενών δαπανών και η δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Προβόπουλος αναφέρει ότι είναι καταφανής η ανάγκη να επιταχυνθεί η προώθηση όλων των στοχευμένων μεταρρυθμίσεων, ενώ χαρακτηρίζει τον προΰπολογισμό του 2011 «αναγκαίο» με πρωταρχική σημασία την αυστηρή τήρησή του χωρίς υστερήσεις εσόδων και υπερβάσεις δαπανών.

«Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο»

Για τις αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα λέει ότι αποτελούν μονόδρομο «και πρέπει να είναι όντως σαρωτικές». Ερωτηθείς για τις κοινωνικές αντιδράσεις, απαντά ότι «τα μέτρα και το κόστος που συνεπάγονται συνιστούν την αναπόφευκτη διόρθωση μιας στρεβλής πορείας που ακολουθούσαμε επί σειρά ετών αμέριμνα, χωρίς φροντίδα για το αύριο». Επίσης, τονίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε ένα καθεστώς εικονικής ευημερίας, που στηριζόταν στην υποθήκευση του μέλλοντος».

Ακολούθως, επισημαίνει ότι εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να σχεδιαστεί ένας αναλυτικός «οδικός χάρτης» για τη δυναμική επανέναρξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις αναφέρει ότι η βασική λογική τους πρέπει να είναι αναπτυξιακή και όχι ταμειακή.

Για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου επισημαίνει ότι δυνατότητες υπάρχουν και είναι πολλές, καθώς το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων, τα οποία όχι μόνο μένουν αναξιοποίητα, αλλά και δεν έχουν ακόμη καταγραφεί αξιόπιστα.

«Απίθανη η αναδιάρθρωση»

Ερωτηθείς πόσο πιθανή βρίσκει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, απαντά ότι δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε επιθυμητή, ούτε πιθανή και συμπληρώνει ότι είναι δυνατόν να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές μέχρι το τέλος του 2011. Επίσης, τονίζει ότι υπάρχει η βούληση να συζητηθεί η επιμήκυνση του χρέους, γεγονός που θα συνιστούσε ήττα για όσους διακινούν το σενάριο της αναδιάρθρωσης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων τραπεζών δηλώνει ότι οι τράπεζες πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι, «ακόμη και όταν η οικονομική δραστηριότητα επανέλθει σε ανοδική πορεία, ο ρυθμός επέκτασης των εργασιών τους θα διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο εκείνου που είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, πριν από την κρίση».

Και καταλήγει: «Στο πλαίσιο αυτό, η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, λόγω των θετικών συνεργειών που συνεπάγονται για την αποδοτικότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια, το κόστος λειτουργίας και τη ρευστότητα, θα ενισχύσει τη δυνατότητα των τραπεζών να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες. Η τελική βέβαια αξιολόγηση και η απόφαση ανήκει στις ίδιες τις τράπεζες».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου