Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ομπάμα: «Η χώρα περνά εθνική κρίση»


Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως επιβάλλεται να προωθηθεί το σχέδιο για νέες θέσεις εργασίας.


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες Πέμπτη το Κογκρέσο να θέσει σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων ύψους 447 δισεκατομμυρίων δολαρίων με φορολογικές περικοπές και νέες δαπάνες με στόχο την αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας, αλλά αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να πάρει με το μέρος του τους Ρεπουμπλικάνους και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην οικονομική πολιτική του.
Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε σαν τσίρκο και να κάνουμε κάτι να προωθήσουμε την οικονομία μας», αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι έδειξαν ότι παραμένουν στην αντίπερα όχθη και δεν πρόκειται να εγκρίνουν το σχέδιο του Ομπάμα.
Με τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις χαμηλά εν μέσω της απογοήτευσης για την ανεργία που φτάνει το 9,1%, ο Ομπάμα ζήτησε να αναληφθεί επειγόντως δράση παρουσιάζοντας μια ευρεία σειρά προτάσεων 14 μήνες πριν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν αν θα του δώσουν μια δεύτερη θητεία.
«Θα πρέπει να περάσετε αμέσως αυτό το σχέδιο για την απασχόληση», δήλωσε με ένταση ο Ομπάμα κατά την ομιλία του σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Το ερώτημα είναι αν, ενόψει μιας συνεχιζόμενης εθνικής κρίσης, μπορούμε να σταματήσουμε το πολιτικό τσίρκο και να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε την οικονομία», δήλωσε ο Ομπάμα μεμφόμενος τους Ρεπουμπλικάνους που αντιτάσσονται σταθερά στις πρωτοβουλίες του.
Ο Ομπάμα, δήλωσε πως το νέο σχέδιό του θα μειώσει τους φόρους για τους εργάτες και τις επιχειρήσεις και θα εξασφαλίσει απασχόληση για περισσότερους εργαζόμενους στις κατασκευές και στην εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων υποδομών.
Εκτιμήσεις από αρκετούς οικονομολόγους δείχνουν πως το πακέτο θέσεων εργασίας του Ομπάμα, εφόσον περάσει, μπορεί να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 1 ως 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2012, προσθέτοντας περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και μειώνοντας το ποσοστό της ανεργίας κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.
«Μου φαίνεται ένα ισορροπημένο σχέδιο. Έχει κάτι για τον καθένα», λέει ο Όμερ Έσινερ, αναλυτής αγοράς στην Ουάσινγκτον. «Αν το Κογκρέσο δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι όπως αυτό, τότε δεν υπάρχει ελπίδα για να σταματήσει η παράλυση».
Στη διάρκεια της ομιλίας, οι Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν με απόλυτη σιωπή σε πολλές από τις προτάσεις του Ομπάμα. Ηγέτες του κόμματος είπαν αργότερα ότι θα εργαστούν μαζί με τον πρόεδρο για να βρουν κοινό έδαφος, μολονότι είναι απίθανο να υποστηρίξουν ολόκληρο το πακέτο.
«Ας κάνουμε τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε, ας παραμερίσουμε τα πράγματα στα οποία διαφέρουμε και ας πιάσουμε τη δουλειά για να έχουμε κάποια αποτελέσματα για τους ανθρώπους που πλήττονται τόσο πολύ εκεί έξω», δήλωσε ο Έρικ Κάντορ, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Ομπάμα ζητάει από το Κογκρέσο να περάσει το «Νόμο για τις Αμερικανικές Θέσεις Εργασίας» -που κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε πως θα κοστίσει 447 δισεκατομμύρια δολάρια- ως το τέλος του χρόνου και να αντισταθμιστεί το κόστος με μειώσεις του ελλείμματος.
Εντούτοις ενδέχεται να είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία, καθώς οι πολιτικοί ήδη επικεντρώνουν στην εκστρατεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2012.
Αν ο Ομπάμα καταφέρει να περάσει το σχέδιό του, μπορεί να υπάρξει μια οικονομική ώθηση αρκετά γρήγορα ώστε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Αν το σχέδιο μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο, η στρατηγική του θα είναι να κατηγορήσει τους Ρεπουμπλικάνους ότι εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε να επεκταθεί η ασφάλιση ανεργίας με κόστος 49 δισεκατομμύρια δολάρια, να εκσυγχρονισθούν τα σχολεία με κόστος 30 δισεκατομμύρια και να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές των μεταφορών έναντι 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όμως ο κύριος όγκος του κόστους του σχεδίου του είναι τα 240 δισεκατομμύρια σε φορολογικές μειώσεις με την περικοπή στο μισό (στο 3,1%) των φόρων στους μισθούς των εργαζομένων τον ερχόμενο χρόνο και τη μείωση επίσης των φόρων που πληρώνουν οι εργοδότες για τους μισθωτούς τους.
Ο Ομπάμα δήλωσε επίσης πως επιδιώκει να διευρύνει την πρόσβαση στην αναχρηματοδότηση των υποθηκών για να βοηθήσει την αγορά ακινήτων που αντιμετωπίζει προβλήματα, αποσπώντας λίγα χειροκροτήματα από τους Ρεπουμπλικάνους.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, το ισχυρότερο επιχειρηματικό λόμπι των ΗΠΑ που επικρίνει συχνά τον Ομπάμα, ανακοίνωσε πως το σχέδιο «φαίνεται να υπολείπεται» των αναγκών και κάλεσε τον πρόεδρο να μειώσει την αβεβαιότητα όσον αφορά τις κανονιστικές ρυθμίσεις.
Η βουλευτής Μισέλ Μπάκμαν, υπερσυντηρητική υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2012, απάντησε στον πρόεδρο σε μια συνέντευξη Τύπου: «Το Κογκρέσο δεν πρέπει μόνο να απορρίψει αυτό το σχέδιο. Λέω ''κ. πρόεδρε, σταματήστε. Το τελευταίο σχέδιό σας δεν λειτούργησε και η αμερικανική οικονομία υποφέρει''».
Ωστόσο φαίνεται πως ο Ομπάμα κατάφερε να κατευνάσει ένα μέρος της φιλελεύθερης βάσης του.
Ο Ρίτσαρντ Τράμκα, πρόεδρος της εργατικής ομοσπονδίας AFL-CIO, επαίνεσε τον Ομπάμα λέγοντας ότι έκανε ένα «σημαντικό βήμα». Ο Τράμκα είχε προειδοποιήσει ότι τα συνδικάτα θα κρίνουν το σχέδιο για να αποφασίσουν ποιόν θα υποστηρίξουν στις εκλογές του 2012.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου