Να κατοχυρώσει στην κοινή γνώμη την εικόνα ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συναινέσει με το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα ο κ. Αντ. Σαμαράς, ενόψει και της παρουσίας του στη ΔΕΘ.
Μέσα σε ένα κλίμα εσωκομματικής σύγχυσης για το ποια πρέπει να είναι η τελικά στάση της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς σε χαλαρή συνάντηση για ποτό που είχε με τους βουλευτές στα γραφεία του κόμματος έβαλε χθες βράδυ τις κόκκινες γραμμές, στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας και των ταξί.
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται, ζήτησε από τους πολίτες να μην παγιδευτούν στο παιχνίδι του «κοινωνικού αυτοματισμού»που παίζει η κυβέρνηση και τόνισε πως αποδοκιμάζει ακραίες συμπεριφορές.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αντέδρασε με εμφανή την αμηχανία, δέκα ώρες, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, αφού η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκη εκδόθηκε μετά περίπου στις επτά το πρωί, φαίνεται ότι αρχίζει να καλλιεργεί το νέο «όχι».
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ενισχυθεί σταδιακά έως τη ΔΕΘ, η γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς θα προτάξει το αίτημα για πρόωρες εκλογές και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Όμως, οι πρώτες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί, δεν προσδιορίζουν με σαφήνεια τι ακριβώς προτείνει η Ν.Δ., αν και όπως λένε από την ηγετική ομάδα πρέπει να εξειδικευθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης.
Σαμαράς: «Όχι στον κοινωνικό αυτοματισμό»
Την αντίθεσή του στις ακραίες κινητοποιήσεις επανέλαβε ο κ. Σαμαράς, συνομιλώντας με τους βουλευτές του. «Δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Δεν είμαστε ΠαΣοΚ που έταζε τα πάντα στους πάντες. Αποδοκιμάσαμε, κατ' επανάληψη, ακραίες συμπεριφορές» είπε και συμπλήρωσε, στέλνοντας και μήνυμα στους «γαλάζιους» συνδικαλιστές: «Ζητούμε να μην παγιδευτεί κανένας στο παιχνίδι «κοινωνικού αυτοματισμού» που παίζει η κυβέρνηση στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης».
Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. με εμφανή τα σημάδια του πολιτικού άγχους για να ακυρώσει την επιχειρηματολογία του κ. Βενιζέλου, πως η κυβέρνηση υιοθέτησε τη δική της πρόταση για εργασιακή εφεδρεία, ισχυρίζεται ότι είχε τελείως διαφορετικό περιεχόμενο.
«Εμείς δεν συνδυάζουμε το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας με απολύσεις. Αντίθετα προτείναμε το συγκεκριμένο θεσμό για να αποφευχθούν απολύσεις» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε, πως η Ν.Δ. εξήγησε αναλυτικά γιατί, με την εφαρμογή του, θα είχε όφελος και η οικονομία και η κοινωνία. «Η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς αντίθετο»υπογράμμισε.
Για το επίμαχο θέμα των ταξί, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε, ότι η Ν.Δ. υποστηρίζει τη θέσπιση των πληθυσμιακών κριτηρίων. «Υποστηρίζουμε, δηλαδή, μια λύση με την οποία -όπως πρόσφατα αποκάλυψε και ο πρώην αρμόδιος υπουργός κ. Ρέππας- η Τρόικα ήταν απολύτως σύμφωνη» σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Βέβαια, νωρίτερα, ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Μιχ. Παπαδόπουλος, με δήλωσή του, αφού είπε ότι το νομοσχέδιο για τα ταξί, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα «ενός περίεργου μείγματος νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων με σοβιετική συνταγή», προανήγγειλε, πως η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση κατάργησή του.
Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Νότης Μηταράκης, εξέφρασε αμφιβολίες για την επιτυχία του προγράμματος, επικαλούμενος την κατάρρευση του χρηματιστηρίου και την έντονη πίεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Επί του νέου μισθολογίου, η Ν.Δ. εμφανίζεται θετική να προωθηθεί, αλλά όπως ανέφεραν ο κ. Μηταράκης και ο τομεάρχης Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώης, που εξέφρασαν πολλές ενστάσεις, είπαν πως πρέπει αυτό να προσδιορίζει τις συνολικές αποδοχές δυνάμει τεσσάρων παραμέτρων: βασικό μισθό, πρόσθετη αμοιβή στη βάση του καθήκοντος και της θέσης εργασίας, τις παροχές επιμόρφωσης και τη σύνδεση της αμοιβής σε σχέση με το αποτέλεσμα και την απόδοση των εργαζομένων.
Εσωτερικές γκρίνιες για τη σωστή γραμμή
Το μεγάλο ζητούμενο για την ηγεσία της Ν.Δ. είναι να υπάρξει ενιαία γραμμή από τους βουλευτές και να μην υπάρξουν φαινόμενα διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή.
Γι' αυτό το λόγο ο γ.γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Κ. Τασούλας είχε επικοινωνήσει αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου με μεγάλο αριθμό βουλευτών του κόμματος, ζητώντας τους να μην τοποθετηθούν δημόσια μέχρι να υπάρξει σχετική ανακοίνωση.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά το γεγονός πως υπάρχουν δυο γραμμές στο εσωτερικό της Ν.Δ. για το ποια πρέπει να είναι η στάση έναντι των μέτρων, αρκετοί βουλευτές, που υπεραμύνονται μιας πιο συναινετικής γραμμή, εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην δημιουργήσουν, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, πρόβλημα στην ηγεσία.
Όμως, παρά το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές επέλεξαν να συναινέσουν με τις άνωθεν υποδείξεις και να μείνουν σιωπηλοί, ο βουλευτής Τρικάλων κ. Σ. Χατζηγάκης, ζήτησε από τη Ν.Δ. να βάλει πλάτη και να βοηθήσει την κυβέρνηση και υπεραμύνθηκε της συνεννόησης μεταξύ των δυο κομμάτων εξουσίας.
«Σε μια χρονική στιγμή που δοκιμάζεται η χώρα και η ηθική της υπόσταση στο εξωτερικό, θεωρώ ότι όλοι, και η Ν.Δ. μαζί, θα πρέπει να βάλουμε πλάτη για να βγούμε από το εθνικό αδιέξοδο που μας οδήγησε η ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, προκαλώντας την ενόχληση της ηγεσίας, αν και προτιμήθηκε να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι.
Αυτό που επισημαίνεται από έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, είναι πως το εσωτερικό μέτωπο στην Κ.Ο. δεν είναι αρραγές απέναντι στις αλλαγές που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση.
Παράλληλα, εστιάζουν την ανάλυσή τους στη στάση ορισμένων βουλευτών που επιμένουν να δημοσιοποιούν την άποψή τους, υπεραμυνόμενοι της ανάγκης συναίνεσης, δημιουργώντας σύγχυση για την κεντρική γραμμή της Ν.Δ.
Καταγγελίες για πιέσεις οικονομικών συμφερόντων
Σε αυτό το κλίμα, ο γραμματέας Συνδικαλισμού της Ν.Δ. κ. Ι. Μανώλης, είπε (Ρ/Σ ΝΕΤ) πως οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα θέλουν και πιέζουν να συναινέσει ο κ. Σαμαράς με την ακολουθούμενη πολιτική, μια άποψη με την οποία συμφωνούν αρκετοί στην ηγετική ομάδα.
Με μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, στη συζήτηση παρενέβη η Δημοκρατική Συμμαχία και ο γραμματέας του κόμματος κ. Ι. Οικονόμου, κάλεσε τον κ. Μανώλη και τον κ. Σαμαρά να κατονομάσουν ποια είναι τα συμφέροντα.
«Δηλαδή όταν ο κ. Σαμαράς, πριν από λίγες εβδομάδες συζητούσε στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό την πρόταση συνεργασίας με την κυβέρνηση, την έκανε πιεζόμενος από διάφορα συμφέροντα;» διερωτήθηκε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Όταν πολιτικά στελέχη προβαίνουν σε τέτοιες δημόσιες δηλώσεις, υποχρεούνται να καταθέτουν στοιχεία και ονόματα για όσα ισχυρίζονται. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να ζητήσει ο κ. Σαμαράς από τον τομεάρχη του».
Βλέπουν εκλογές στο βάθος
Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. χαρακτηρίζει το νέο πακέτο μέτρων προεκλογική ατζέντα και η ηγετική ομάδα επικρίνει την κυβέρνηση, ότι μεταθέτει το κόστος της αποτυχίας της στους πολίτες.
Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. θεωρούν, ότι πλέον, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά» και εκτιμούν ότι περισσότερο από ποτέ είναι πιθανή η εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να αντέξει η κυβέρνηση την κοινωνική πίεση, καθώς θα σημειωθούν βίαιες ανατροπές στους μισθούς και στην εργασιακή τους ζωή και εκτιμούν πως η ανοικτή και σφοδρή σύγκρουση με μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας είναι προ των πυλών.
Υπό αυτή την παράμετρο, κερδίζει έδαφος η εκτίμηση, ότι φθάνει ο χρόνος των εκλογών και η χώρα ήδη κινείται σε προεκλογική τροχιά. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα θέσει το δίλημμα: μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία.
Βέβαια υπάρχουν και βουλευτές και στελέχη που αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών, αφού οι πιστωτές (Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ) δεν επιθυμούν αλλαγή του status qvo και αλλαγή κυβέρνησης και θεωρούν πως ο Πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο παραμονής στην εξουσία.
«Δεν αντέχει μετά τις εξαγγελίες να πάει σε εκλογές» λένε κάποιοι βουλευτές και άλλοι επισημαίνουν ότι ο Πρωθυπουργός «προετοιμάζει ηρωική έξοδο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου