Υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά εναντίον του μνημονίου που τις προβλέπει τάσσονται οι Ελληνες στην πρώτη δημοσκόπηση μετά το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για «Το Βήμα», η κρίση και η αβεβαιότητα που απασχολούν τους πολίτες διατηρούν και το πολιτικό σκηνικό σε αστάθεια και τα κόμματα σε νευρική κρίση.
Μόλις μία εβδομάδα πριν από την καθιερωμένη πολιτική αναμέτρηση ΠαΣοΚ και ΝΔ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η έρευνα της Κάπα Research καταγράφει την απογοήτευση της κοινής γνώμης για την πορεία και τις επιπτώσεις της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, αλλά και για τη στρατηγική που ακολουθούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται μια μικρή ενίσχυση του δικομματισμού, αλλά με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά και με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα, της τάξεως του 0,6%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καταλογίζουν οι πολίτες στην κυβέρνηση είναι η αδυναμία της να εφαρμόσει μέτρα και αλλαγές για τα οποία έχει δεσμευθεί προς την Ευρώπη και την τρόικα. Το 74,6% όσων συμμετείχαν στην έρευνα της Κάπα Research δηλώνουν ότι τα μέτρα αυτά δεν εφαρμόζονται, ενώ μόνο ένα ποσοστό 24,3% θεωρεί ότι η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσεται κανονικά. Ταυτοχρόνως η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (81,4%) δείχνει να έχει πλέον καταλήξει στην άποψη ότι το μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν δίνουν εγγύηση εξόδου της οικονομίας μας από την κρίση. Οι πολίτες διχάζονται όταν τους ζητείται να σχολιάσουν τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου με τις οποίες εγκρίθηκε η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας. Το 49,1% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση της Κάπα Research τη χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη, αλλά ένα ποσοστό 44,5% τη θεωρεί αρνητική. Οταν δε καλούνται να τοποθετηθούν για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, το 76,3% υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί αμέσως κάποιους όρους του μνημονίου, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα. Παράλληλα, όσοι απάντησαν στην έρευνα εκφράζουν φόβους ότι η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε φαινόμενα αντίστοιχα με το κύμα βίας που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο στο Λονδίνο ή τον Δεκέμβριο του 2008 στην Αθήνα.
Οταν ζητείται από τους πολίτες να προσδιορίσουν τι φοβούνται περισσότερο, δηλώνουν την ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη (63%), τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας (56,7%), τον κίνδυνο εκτροπής των δημοκρατικών θεσμών (28,3%) και την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος (9,6%). Συγχρόνως δηλώνουν απογοητευμένοι από την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα βγει από την κρίση σε πάνω από 10 χρόνια (47,8%) ή σε 5 με 6 χρόνια (12,9%).
Θετικά για όλες τις αλλαγές
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι έλληνες πολίτες τάσσονται καθαρά υπέρ όλων των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ζητώντας μάλιστα να προχωρήσουν με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς. Περισσότερο θετικά από όλες τις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει τις ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (89,7%), για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (80%), για τις αλλαγές στην ΕΡΤ (59%) και για τον «Καλλικράτη» (57,2%).
Οι πολίτες θεωρούν ότι ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (59,4%), με μόλις ένα ποσοστό της τάξεως του 19,7% να δηλώνει ότι τον θεωρεί λανθασμένο.
Στην πλειονότητά τους (76%) όσοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση τάχθηκαν υπέρ του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, και μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία εξαίρεση, ενώ μόλις ένα ποσοστό 21% θεωρεί λογικό να υπάρξουν εξαιρέσεις και αποκλίσεις με βάση τα εισοδήματα που ίσχυαν πριν από την καθιέρωση του νέου μισθολογίου.
Θετική επίσης (78,9%) χαρακτηρίζεται η πρόσφατη συγχώνευση της Αlpha Βank με τη Εurobank, αλλά και οι θεσμικές αλλαγές που εισηγείται η κυβέρνηση.
Ανίσχυρα κόμματα, ασταθές σκηνικό
Οι έλληνες πολίτες συμφωνούν με την καθιέρωση ασφυκτικότερων ελέγχων στα οικονομικά των κομμάτων (97,6%), με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 (87,5%), με τον περιορισμό της εκλογής των βουλευτών σε δύο θητείες (85,3%) και με τον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας (77,3%).
Θετικοί επίσης δηλώνουν οι πολίτες στην ιδέα των δημοψηφισμάτων, δηλώνοντας ότι τα επιθυμούν σε ποσοστό 68,1% και ότι διαφωνούν σε ποσοστό 28%.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι έλληνες πολίτες παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στα κόμματα, αλλά και στις στρατηγικές που εφαρμόζουν. Οταν καλούνται να επιλέξουν αν προτιμούν την οικονομική πολιτική του ΠαΣοΚ ή της ΝΔ σε ποσοστό 58,9% απαντούν «καμία»! Ενα ποσοστό 22,3% δηλώνει ότι προτιμά την οικονομική πολιτική του κ. Αντ. Σαμαρά και ένα ποσοστό 16,9% την οικονομική πολιτική του κ. Γ. Παπανδρέου.
Στην ερώτηση «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», σε ποσοστό 32,8% προτιμούν τον κ. Γ. Παπανδρέου και σε ποσοστό 28,9% τον κ. Αντ. Σαμαρά, αλλά στην παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ, καθώς το 38,3% εκτιμά ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, σε σχέση με το 21,4% που υποστηρίζει ότι θα τις κερδίσει ξανά το ΠαΣοΚ.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της 4ετίας της κυβέρνησης (56,2%), αλλά το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών έχει αυξηθεί από το καλοκαίρι και έχει φθάσει στο 36,5%.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 21,8% έναντι 21,2% του ΠαΣοΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ (7,3%), ο ΛΑΟΣ (5,5%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (3,1%). Κάτω από το όριο του 3% παραμένουν Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία, Οικολόγοι Πράσινοι και Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.
Η ιδέα της οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων εξακολουθεί να βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα (41,9%), ενώ ακολουθεί στις προτιμήσεις των πολιτών μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχουν μόνον το ΠαΣοΚ και τα κόμματα της Αριστεράς. Αντιθέτως, η συγκυβέρνηση ΠαΣοΚ- ΝΔ συγκινεί μόλις το 11,9% των ερωτηθέντων στην έρευνα, ενώ οι πολίτες δεν δείχνουν πλέον να προτιμούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, είτε του ΠαΣοΚ είτε της ΝΔ.
Η ταυτότητα της έρευνας
Επωνυμία εταιρείας: ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ Α.Ε. Επωνυμία όνομα εντολέα: «Το Βήμα της Κυριακής» Σκοπός δημοσκόπησης: Ερευνα κοινής γνώμης για τις πολιτικές εξελίξεις.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ.
Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη: 1.023 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων:
1 Σεπτεμβρίου 2011
Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία.
Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την ψήφο του 2009.
Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο σφάλμα 3,06% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
Η Κάπα Research: Είναι μέλος της ΕSΟΜΑR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=417702
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου