Σωτηρης Nικας
Σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο έφτασαν χθες τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, εξαιτίας τόσο της έντασης των ανησυχιών και των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παρά τις επίσημες διαψεύσεις που έγιναν για ακόμα μία φορά, όσο και της ανοδικής αναθεώρησης του περσινού ελλείμματος.
Η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έφτασε χθες στις 1.329 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο να ξεπερνάει το 16,5%. Το επιτόκιο των 2ετών ομολόγων ανήλθε στο 25,1% (με το spread στις 2.342 μονάδες), των 3ετών στο 25,8% (2.376 μονάδες) και των 5ετών στο 19% (1.637 μονάδες). Η εξέλιξη αυτή ήταν συνέπεια των δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου της Pimco -του μεγαλύτερου επενδυτικού fund του κόσμου- κ. Μοχάμεντ Ελ Εριάν περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο επικεφαλής της Pimco υποστήριξε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει λειτουργήσει καμία από τις λύσεις για την ελληνική κρίση χρέους και πολύ κόσμος -συμπεριλαμβανομένου εμού- δεν πιστεύει ότι θα λειτουργήσει στο μέλλον».
O κ. Ελ Εριάν εκτίμησε ότι θα χρειαστεί «μία κατά προτίμηση εθελουσία και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση», για να μειωθεί το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας. Παράλληλα, σημείωσε ότι η βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από την τρόικα δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να «εγκαταλείπουμε τις απόπειρες διάσωσης, εάν δεν λειτουργούν και εάν δεν πρόκειται να λειτουργήσουν». «Το να προσθέτουμε νέο χρέος στον όγκο του ήδη υφιστάμενου» πρόσθεσε, «δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση».
Από την άλλη πλευρά, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Ολι Ρεν, απέκλεισε το οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ανεξαρτήτως των νέων στοιχείων για το έλλειμμα του 2010. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το έλλειμμα πέρυσι έκλεισε στο 10,5% του ΑΕΠ αντί για 9,5% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος, αλλά ο κ. Ρεν υποστήριξε πως «είναι απολύτως πραγματικό. Γνωρίζουμε πλέον την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας».
Επίσης, ο κ. Αθ. Ορφανίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανέφερε ότι «μία αναδιάρθρωση θα ήταν λανθασμένη. Θα ήταν μη επιθυμητή για την ελληνική οικονομία, για την οικονομία της Ευρωζώνης, μη αναγκαία και είναι απλώς μία κακή ιδέα». Μάλιστα εκτίμησε ότι θα είχε αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις και στις άλλες οικονομίες της Ευρώπης, «πιθανόν και εκτός της Ευρωζώνης». Πάντως, τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα συνεχίστηκαν και χθες κυρίως από τον γερμανικό Tύπο, με αφορμή την αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος. Στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται ότι «το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του» και ότι για να εξυπηρετηθεί ένα τόσο μεγάλο χρέος χρειάζεται είτε υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης είτε αναδιάρθρωση χρέους. Η γερμανική έκδοση των Financial Times σημειώνει ότι ήταν «μεγαλύτερη απ' ό, τι αναμενόταν η ελληνική δημοσιονομική «τρύπα»». Η Frankfurter Neue Presse σε άρθρο της υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν τρέχει σε Μαραθώνιο, αλλά ότι βρίσκεται σε μια Οδύσσεια και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα φτάσει στον προορισμό της. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση των νέων δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat αυξάνει τις αμφιβολίες».
«Ανευθυνότητα», τιτλοφορείται το σχόλιο του Γκέραλντ Μπραουνμπέργκερ στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung για τον τρόπο που χρησιμοποίησαν μέλη της ΕΚΤ παρουσιάζοντας την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «σαν σενάριο τρόμου».
Ως «έλλειψη ειλικρίνειας» της Ε. Ε. έναντι των Ευρωπαίων πολιτών εκτιμά ο σχολιαστής της Die Welt τη στάση της Κοινότητας στο ελληνικό αδιέξοδο και υποστηρίζει ότι «οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ξέρουν πολύ καλά πόσο λίγες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα και την Ε. Ε.».
Ολα αυτά οδήγησαν σε νέα άνοδο των επιτοκίων δανεισμού με την GoldmaSachs να αποκλείει το ενδεχόμενο ανάκαμψης των 30ετών ελληνικών ομολόγων, δεδομένου ότι οι τιμές τους υποχώρησαν κάτω από το 50% της αρχικής τους αξίας.
Πάντως, ο επικεφαλής οικονομικής έρευνας της Credit Suisse, κ. Ρόμπερτ Μπαργιέ, υποστήριξε ότι η προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ένα μεγάλο αρνητικό γεγονός από τους επενδυτές, αν και εκτίμησε ότι αυτός που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από κάτι τέτοιο είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Από την πλευρά του, ο κ. Νικ Φιρούζι, επικεφαλής τμήματος ευρωπαϊκών επιτοκίων της Nomura, ανέφερε ότι η επιμήκυνση ίσως να είναι η λιγότερο επιζήμια επιλογή για τις τράπεζες, όμως δεν θα είναι και τόσο χρήσιμη για την Ελλάδα, επειδή δεν ρίχνει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά σε πρώτη φάση θα βοηθήσει να εξομαλυνθεί το προφίλ του χρέους. Ο αναλυτής της Deutsche Bank, κ. Μαρκ Γουόλ, εκτίμησε ότι αν γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τότε αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100027_28/04/2011_440223
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου