http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/21F3D60157C5DEC76531EEFF031ADDA5.jpg
Αισιόδοξος ο γερμανός οικονομολόγος - Εξι έλληνες προσφεύγουν δικαστικά κατά του Focus
H Ελλάδα έχει μια ευκαιρία ακόμα να δαμάσει την κρίση της χωρίς αναδιάρθρωση, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, κ. Μίκαελ Χάϊζε.
«Αν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποδώσουν γρήγορα και είναι θετικές οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, τότε η Ελλάδα μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε την Μ. Τετάρτη ο κ. Χάιζε στο οικονομικό τμήμα του dpa-AFX. «Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απόλυτα αποφεύξιμη και τα ρίσκα μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν τεράστια», πρόσθεσε.
Κατά τον Χάιζε, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. «Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται, τα ελλείμματα εξωτερικού εμπορίου και προϋπολογισμού μειώνονται και οι δείκτες για την ατμόσφαιρα που επικρατεί ανακάμπτουν σιγά-σιγά». Μετά από ένα χρόνο όμως θα φανεί αν η ελληνική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή, πρόσθεσε.
«Μια αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα είναι κάτι απλό για την Ελλάδα», δήλωσε ο Heise. Και μετά την αναδιάρθρωση η χώρα θα πρέπει να τηρήσει το επώδυνο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν μειωμένους μισθούς.
«Η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές θα γινόταν πιθανόν ακόμα ακριβότερη ή θα αποκλειόταν παντελώς». Οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες και θα έπρεπε ίσως να σωθούν από το κράτος. Επιπλέον, ο Χάιζε περιμένει και μετάδοση των προβλημάτων σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Στην εφημερίδα Der Tagesspiegel δημοσιεύεται ρεπορτάζ των κ.κ. Gerd Höhler και Sonja Pohlmann με τίτλο «Η χειρονομία της Αφροδίτης», το οποίο αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού Focus της 22.02.2010 με τίτλο «Απατεώνες στην οικογένεια του ευρώ», το οποίο απεικόνιζε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου σε μια άσεμνη χειρονομία.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, κατά του εκδότη και εννέα συντακτών και συνεργατών του περιοδικού υπεβλήθη από έξι έλληνες πολίτες μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή κρατικών συμβόλων της Ελλάδας, αδικήματα για τα οποία απειλούνται ποινές στέρησης της ελευθερίας μέχρι και δύο ετών.
Η δίκη πρόκειται να διεξαχθεί στις 29 Ιουνίου, σε μια περίοδο που -όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι- οι διαστάσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι πλέον αισθητές.
Το δημοσίευμα του περιοδικού Focus περιείχε εκφράσεις για την Ελλάδα όπως «2000 χρόνια παρακμής» και «από κοιτίδα του πολιτισμού σε πίσω αυλή της Ευρώπης», με παραδείγματα προς επίρρωση των ισχυρισμών αυτών.
Οι έξι Έλληνες που κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του περιοδικού δήλωσαν ότι το άρθρο περιείχε αναληθή και προσβλητικά σχόλια, τα οποία προσέβαλλαν τα δικαιώματά τους ως μελών του ελληνικού λαού.
Όσον αφορά τη μήνυση εναντίον του, ο εκδότης του περιοδικού Helmut Markwort δηλώνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι δεν έχει λάβει καμία κλήτευση από το δικαστήριο, ούτε έχει ενημερωθεί για τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορείται, ενώ αναφέρει ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του και ότι έκανε μόνο το δημοσιογραφικό του καθήκον.
Δεν έχει τραπεί σε φυγή, ούτε φοβάται ότι θα χρειαστεί να κρατηθεί στη φυλακή, όπως λέει. Δηλώνει μεγάλος φίλος της Ελλάδας και καταλήγει ότι θα αναθέσει την εξέταση της υπόθεσης στους δικηγόρους του περιοδικού, όταν λάβει επίσημη κλήτευση από τις ελληνικές αρχές.
Ωστόσο, στο στόχαστρο των ως άνω έξι Ελλήνων βρέθηκε και ο γνωστός συγγραφέας και φίλος της Ελλάδας Klaus Bötig, επισημαίνουν οι Höhler και Pohlmann, «ο οποίος εδώ και 35 χρόνια γράφει ευμενώς για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό και μάλιστα είναι επίτιμος δημότης της Κω», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Αφορμή στάθηκε, όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι, ένα τουριστικό άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus, στο οποίο χαρακτήριζε με αγάπη τους Έλληνες ως «συμπαθητικό λαουτζίκο». Οι ως άνω έξι Έλληνες μήνυσαν τον Bötig με το αιτιολογικό ότι η χρήση του υποκοριστικού „λαουτζίκος“ προσέβαλε την τιμή τους.
«Για ποιόν λόγο οι ως άνω Έλληνες στρέφονται μόνο κατά του περιοδικού Focus και όχι και κατά της εφ. Bild, η οποία επί εβδομάδες διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας («από μας δε θα πάρετε τίποτα»), είναι άγνωστο», σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι.
Ο οικονομολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων («σοφών») της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα οικονομίας Lars Feld παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Silvia Engels και στo γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Φοβάμαι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από αυτή την κατάσταση, χωρίς να κάνει αναδιάρθρωση χρέους με κάποια μορφή. Υπάρχουν και άλλες μορφές αναδιάρθρωσης χρέους, όπως, παραδείγματος χάριν, μια επιμήκυνση χρέους ή μια επαναγορά κρατικών ομολόγων μέσω ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού».
«Ως προς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης χρέους, θα πρέπει να εξηγήσουμε στις αγορές και στους επενδυτές ότι η ρήτρα μη διάσωσης (no bail out), την οποία συμπεριλάβαμε αρχικά στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και συμπεριλαμβάνεται τώρα στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, θα χρησιμοποιηθεί και πάλι προς το συμφέρον τους. Τώρα τίθεται το ζήτημα να εξασφαλίσουμε ότι οι αγορές βλέπουν ότι γινόμαστε συμμέτοχοι, όταν μία χώρα είναι υπερχρεωμένη και για το λόγο αυτό η αναδιάρθρωση χρέους πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τους ιδιώτες πιστωτές».
«Οι επενδυτές αναμένουν αυτή τη στιγμή ότι θα χάσουν το 30% της αξίας των ομολόγων τους στην υπόθεση της Ελλάδας. Σε περίπτωση επιμήκυνσης χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, οι απώλειες για τους τελευταίους θα μπορούσαν να είναι λίγο μικρότερες».
Ερωτώμενος, αν μια αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας θα είχε παρόμοια επίδραση για το χρηματοοικονομικό σύστημα όπως η χρεοκοπία της Lehman Brothers ή αν η προειδοποίηση των ειδικών είναι υπερβολική, απαντά:
«Πριν από ένα χρόνο θεωρούσα αυτές τις προειδοποιήσεις ως ρεαλιστικές και γι’ αυτό συνηγόρησα υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας. Τώρα έχει παρέλθει ένας χρόνος, οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα, υπήρξαν σημαντικά κέρδη, η ιδία κεφαλαιουχική τους βάση είναι ενδυναμωμένη. Είμαι βέβαιος ότι ειδικά μια αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας δεν θα είχε υπερβολικά μεγάλες συνέπειες».
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=396834&h1=true
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου