Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Την Πέμπτη το Σχέδιο κατά της Φοροδιαφυγής Στη φάκα του ΣΔΟΕ συγγενείς πολιτικών προσώπων

Κώστας Σιωμόπουλος


Το Εθνικό Επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής πρόκειται να ανακοινώσει την Πέμπτη το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε μία προσπάθεια να καταστήσει σαφές στην ελληνική κοινωνία ότι όσοι κλέβουν το κράτος θα πληρώσουν και τους δανειστές μας – η Τρόικα υποστηρίζει ότι η αύξηση των εσόδων του κράτους περνάει πρωτίστως από τη μείωση της φοροδιαφυγής και δευτερευόντως από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Ωστόσο μέχρι στιγμής η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να αποτελεί τη γάγγραινα της ελληνικής οικονομίας και τα έσοδα να εξαρτώνται από την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, τα τσιγάρα, τα ποτά, τον ΦΠΑ κτλ.

Το σχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έρχεται σε μία στιγμή όπου το υπουργείο Οικονομικών αναζητά χρήματα για να καλύψει τόσο την μαύρη τρύπα που έχει προκύψει εφέτος στο σκέλος των εσόδων όσο και τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010.

Μεταξύ των μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών είναι η δημοσιοποίηση περιπτώσεων προσώπων μεγάλης φοροδιαφυγής, η δημοσιοποίηση οφειλετών του δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, η συνεργασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μέσω της νέας Οικονομικής Αστυνομίας με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κτλ. Επίσης, θα ανακοινώσει ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα ΤΑΧΙS και Elenxis θα πραγματοποιούν καθημερινά και χωρίς την παρέμβαση υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ενδελεχείς διασταυρώσεις με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων ατόμων που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Ακόμη, το Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής θα προβλέπει την άμεση συνεργασία των υπουργείων Δικαιοσύνης και προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ πλέον οι έλεγχοι θα γίνονται με ειδικά κριτήρια που εντοπίζουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής που πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν σε θέση να ανακαλύψουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δίχτυα του elenxis, δηλαδή των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που έγιναν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ΤΑΧΙS, πιάστηκαν 150 «φτωχοί» που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και δεν μπορούν να τη δικαιολογήσουν από τα εισοδήματα που εμφάνιζαν την τελευταία δεκαετία στην εφορία. Ανάμεσά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι συγγενείς πολιτικών προσώπων οι οποίοι θα κληθούν κατά προτεραίοτητα από το ΣΔΟΕ για να δώσουν εξηγήσεις.

Πάντως, στην Καραγεώργη Σερβίας οι υπηρεσίες έχουν πάρει φωτιά. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελάς σε καθημερινή βάση ενημερώνεται για τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούν οι εφορίες και όπου διαπιστώνει σημαντικές καθυστερήσεις δίνει εντολή στην ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για την παρακολούθηση των εφοριών να παρέμβουν στους επικεφαλής των εφοριών ώστε να επιταχύνουν τις όποιες φοροελεγκτικές και εισπρακτικές διαδικασίες.

Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των εφοριών και το έλεγχο των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων έχει ο νέος Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ι. Καπελέρης ο οποίος παραμένει επικεφαλής και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διασταυρώσεων που πραγματοποίηθηκαν πρόσφατα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω του Elenxis εντοπίστηκαν 9.200 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι το 2007 δεν υπέβαλαν δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Τις επόμενες ημέρες θα σταλούν στους πρώτες 100 ιδιοκτήτες προσκλητήρια ελέγχου.

Από την άλλη, έχουν εντοπιστεί 1.700 φυσικά πρόσωπα - εργολάβοι οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αρκετές αγοραπωλησίες ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια και δεν είχαν δηλώσει ούτε ένα ευρώ ως εισόδημα από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Επίσης, το σύστημα Elenxis εντόπισε 10.000 πολίτες οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια αγόρασαν κατοικίες είτε με μετρητά είτε με στεγαστικό δάνειο και στη φορολογική δήλωση δεν ανέγραψαν το ποσό της αγοράς ή τις τοκοχρεολυτικές δόσεις.

Τέλος, μετά από διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 107.000 επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων διαπιστώθηκε οτι 22.000 δεν υπέβαλαν το πρώτο δίμηνο του έτους περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ο αριθμός αυτός είναι πρωτοφανής κατά το υπουργείο Οικονομικών και γι΄αυτό εστάλησαν άμεσα 18.000 ηλεκτρονικά mail ώστε να υποβάλλουν εντός 10 ημερών τις δηλώσεις ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών στις 11 Μαίου θα έχει καταρτιστεί λίστα με ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ αν και όφειλαν με το πέρας το πρώτου τριμήνου. Ακόμη, θα σταλεί στις εφορίες ειδική λίστα με ονόματα φορολογουμένων που έχουν προκύψει από στατιστικά στοιχεία του συστήματος ΤΑΧΙS και υπάρχουν σημαντικές υπόνοιες για ανακρίβειες στις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=397582

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου