Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Άρχισε η έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λιβύη


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν τον Καντάφι να παραιτηθεί, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο για επιπλέον κυρώσεις.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν τη συνεδρίασή τους για να προσπαθήσουν να απαλείψουν τις διαφορές τους όσον αφορά τη στρατηγική που θα υιοθετήσουν έναντι της Λιβύης.
Κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που άρχισε στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Λονδίνο αναμένεται ότι θα αυξήσουν την πίεση υπέρ της στρατιωτικής επιλογής και της αναγνώρισης των εξεγερμένων.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θέλει να παραιτηθεί αμέσως ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και δεν τον θεωρεί έγκυρο συνομιλητή για να συζητήσει το μέλλον της χώρας του, δήλωσε σήμερα η ίδια.
Η Μέρκελ, η οποία συμμετέχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με θέμα τη λιβυκή κρίση, δήλωσε πως τα μέλη της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν μια κοινή στάση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής πως η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί «για κάθε ενδεχόμενο» για να διώξει τον συνταγματάρχη Καντάφι από την εξουσία.
«Πιστεύω πως είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν πολιτική βούληση, φιλοδοξία και ενότητα για να πουν σαφώς ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να φύγει, ότι το καθεστώς του είναι παράνομο, ότι αυτό που κάνει στο λαό του είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Κάμερον.
«Θα ενισχύσουμε τα μέτρα» για να «ασκήσουμε πίεση» στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Θα πρέπει επίσης να προβλέψουμε όλα τα ενδεχόμενα», επέμεινε. «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής πως η Γαλλία σκοπεύει να ζητήσει σήμερα από τους ευρωπαίους εταίρους της να αναγνωρίσουν τη λιβυκή αντιπολίτευση που εκπροσωπείται από το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.
Ο Σαρκοζί πρότεινε επίσης «τη δημιουργία ανθρωπιστικών ζωνών στη Βόρεια Αφρική» για την υποδοχή των «εκτοπισμένων».
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει πλήγματα ακριβείας εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι ως ύστατη επιλογή υπέρ των Λίβυων αμάχων.
Τέτοια πλήγματα θα ήταν «καθαρά αμυντικά» και θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο με την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου και εφόσον το ζητήσει η λιβυκή αντιπολίτευση, αν ο Καντάφι χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ή επιτεθεί σε ειρηνικούς διαδηλωτές, υπογράμμισε ο Σαρκοζί.
Μάρτονι: Σαφή πολιτικά μηνύματα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να παραιτηθεί, ενώ είναι πιθανό να αποφασίσουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της χώρας του, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.
«Πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να στείλουμε πολύ σαφή πολιτικά μηνύματα και ελπίζω ότι η έκτακτη σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να το πράξει», τόνισε ο Γιάνος Μάρτονι στον ουγγρικό κρατικό ραδιοσταθμό MR1-Kossuth και πρόσθεσε: «Η ουσία των πολιτικών μηνυμάτων είναι ότι ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί και ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη μετάβαση στη δημοκρατία».
Ο Μάρτονι τόνισε ότι οι επιπλέον κυρώσεις θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις -κι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές μέχρι στιγμής- στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο Ούγγρος υπουργός.
Ο Μάρτονι τόνισε ακόμα ότι πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Ένα είναι σίγουρο. Πως ό,τι κι αν συμβεί πρέπει να συνεργαστούμε όσο πιο στενά γίνεται με τις αραβικές χώρες», υπογράμμισε.
Εξετάζεται η αποστολή στρατιωτών
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνέρχονται εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες για τη λιβυκή κρίση, εξετάζουν το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής στρατιωτικής αποστολής στο βορειοαφρικανικό κράτος, αναφέρει σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έδωσε στη δημοσιότητα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Ε.Ε. «θα συντονίσει τις προσπάθειες για αποτελεσματική χρήση κεφαλαίων και μέσων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές».
Προχθές Τετάρτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον τόνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη, για να βοηθήσει στην επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου