Συνεχίζουμε στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την απεριόριστη εμπιστοσύνη του στη δύναμη του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι η νίκη επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες είναι νίκη των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι βάζουν καθημερινά πλάτη.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβλήθηκε στους προηγούμενους 18 μήνες και για την αναμέτρηση τόσο με παράγοντες στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Παράλληλα εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της ΝΔ και όσων μεμψιμοιρούσαν και συνεχίζουν να μεμψιμοιρούν και σήμερα και εμφανίζονται στεναχωρημένοι από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τα πάντα όταν έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις και χαρακτήρισε μεγάλη την πρόκληση που αντιμετωπίζει τους τελευταίους 18 μήνες. Και μίλησε για ακήρυκτο πόλεμο από τους κερδοσκόπους που βρήκε την Ελλάδα ευάλωτη. Καταλόγισε μεγάλες ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν ευάλωτη διότι είχε κυβέρνηση που υπέκυψε στις πιο αρνητικές αντιλήψεις και πρακτικές και όλα όσα έκανε ήταν για την εξυπηρέτηση του πελατειακού συστήματος.
Στην Ελλάδα τόνισε η κακοδιαχείριση προερχόταν από την ίδια την πολιτική ηγεσία της χώρας. Και ενώ, όπως είπε, από τον Οκτώβρη του 2009 ξεκινήσαμε την προσπάθεια να πάμε την Ελλάδα μπροστά, καταλήξαμε σε λίγους μήνες να προσπαθούμε να τη σώσουμε. Όλο αυτό το διάστημα, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, αναμετρηθήκαμε με πολλούς, με πολλά κατεστημένα, με τους ίδιους τους εαυτούς μας αλλά και όσους μας αμφισβήτησαν ως χώρα. Και αποδείξαμε, πρόσθεσε, ότι μπορούμε να αναμετρηθούμε με την ιστορία.
Ιδιαίτερο βάρος έριξε ο κ. Παπανδρέου στην αναμέτρηση εντός της χώρας η οποία, όπως είπε, έγινε με όσους δεν θέλουν ακόμα και σήμερα να αλλάξει τίποτα. Όλοι αυτοί, πρόσθεσε, συμπεριφέρονται ως να ξεκίνησαν τα προβλήματα από το μνημόνιο και όχι ως να έφεραν τα προβλήματα το μνημόνιο. Αυτοί τόνισε, δανείζονταν στο όνομα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι στο όνομά τους αλλά όταν ήρθε η «λυπητερή» έφυγαν από το τραπέζι και άφησαν άλλους να πληρώσουν. Γι΄ αυτούς, τόνισε, υπογράψαμε το μνημόνιο το οποίο έπρεπε να υπογράψουν οι ίδιοι όπως έκαναν οι Ιρλανδοί. Αλλά οι δικοί μας, πρόσθεσε, εμφανίστηκαν πιο πονηροί και άφησαν το ΠΑΣΟΚ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Εμείς όμως, τόνισε, δεν φυγομαχήσαμε, εισπράττοντας τα χειροκροτήματα των βουλευτών του Κινήματος.
Οι ίδιοι, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, συνεχίζουν και σήμερα να υπονομεύουν το συλλογικό φρόνημα και λένε στους Έλληνες ότι η μάχη είναι άσκοπη προφητεύοντας ταυτόχρονα την αποτυχία. Εμείς, τόνισε δεν απαιτούμε επαίνους για όσα πετύχαμε αλλά ζητούμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και καλούμε σε δημιουργική αντιπολίτευση.
Σε αυτό το διάστημα, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, αναμετρηθήκαμε και με τους εαυτούς μας αλλά δεν υποχωρήσαμε στις δεσμεύσεις μας για την αλλαγή στη χώρα. Αφήσαμε πίσω την εικόνα της ευημερίας που στηρίζονταν σε γυάλινα πόδια με δανεικά ή και μαύρα χρήματα. Συνεχίσαμε με αποφασιστικότητα την δύσκολη επιλογή της αναμέτρησης και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Κανένα ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση ή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν καθορίζει την πολιτική μας και το παραμύθι αυτό πρέπει να τελειώσει. Την πολιτική την καθορίζουμε εμείς.
Όλα αυτά και την τιτάνια προσπάθειά μας την αναγνώρισαν οι εταίροι μας, τόνισε ο πρωθυπουργός και πήραν τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής και καθόρισαν ευνοϊκούς όρους για όλους. Και χαρακτήρισε τις αποφάσεις ως κίνηση επιδοκιμασίας και εμπιστοσύνης των εταίρων προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα ως μήνυμα προς τους κερδοσκόπους.
Οι αποφάσεις, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ενισχύουν την Ευρώπη, το κοινό νόμισμα αλλά και την Ελλάδα σε ο,τι αφορά στο χρέος της. Οι μεγάλες αλλαγές, τόνισε, που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και με μηδενικό χρέος. Γι΄ αυτό, όπως είπε, και ο αγώνας συνεχίζεται αλλά η προσπάθεια μπορεί να διατηρεί την έντασή της αλλά γίνεται υπό νέους όρους. Αν κάνουμε όλα όσα πρέπει, τόνισε, η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε εκ νέου κατά των μονίμως μεψιμοιρούντων οι οποίοι, όπως είπε, δείχνουν να στεναχωρούνται από τις αποφάσεις και υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι αυτές ήταν αναμενόμενες. Ενώ κάνουν λόγο και για δυσβάσταχτα ανταλλάγματα που έδωσε η κυβέρνηση και ότι η χώρα υποχρεώνεται να συνεχίσει τις αλλαγές. Εμείς είμαστε εκείνοι, που θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, και χειροκροτήθηκε πιο θερμά από κάθε άλλο σημείο της ομιλίας του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Απαντώντας στις επικρίσεις ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η μείωση του χρέους σε βάθος εικοσαετίας συμφέρει την Ελλάδα ενώ σε ό,τι αφορά στη δέσμευση για τα ελλείμματα είπε ότι αυτό είναι ένα χρέος για κάθε χώρα, χρέος που παραβίαζε κατάφωρα η Νέα Δημοκρατία δημιουργώντας τεράστια ελλείμματα. Επίσης χαρακτήρισε αυτονόητο την σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα.
Σχετικά με το θέμα των 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται στην Ελλάδα κάποιες δεκαετίες και δεν μας το επέβαλαν κάποιοι κακοί ξένοι. Και απηύθυνε το ερώτημα προτιμάμε η δημόσια περιουσία να είναι απαξιωμένη και να τη λυμαίνονται κάποιοι. Αυτό προτείνουν οι αιωνίως μεμψίμοιροι.
Επίσης απηύθυνε ερώτημα στη ΝΔ γιατί μέμφεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο μιλάει για συγκέντρωση 50 δισ. σε πέντε χρόνια ενώ η ίδια μιλούσε για το ίδιο ποσό σε δύο χρόνια. Ρώτησε επίσης ποιο είναι το μεμπτό σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Απαντώντας εξάλλου στον ισχυρισμό της ΝΔ ότι αυτά που πήρε η Ελλάδα φέτος θα έπρεπε να τα είχε πάρει πριν από ένα χρόνο ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε την παροιμία «έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρουν».
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας όσα καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ περί δέσμευσης της χώρας και μετά τον συνταγματικό της βίο. Ρωτούν, είπε, με ποιο δικαίωμα το κάνουμε αυτό. Η απάντηση που έδωσε ήταν «με ποιο δικαίωμα η ΝΔ δημιούργησε πρόβλημα για τις επόμενες γενιές». Και πρόσθεσε ότι δεν θα απολογηθούμε για ένα πρόβλημα που δημιούργησαν άλλοι.
Τι θέλουν, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, να μη μειωθεί το χρέος και το έλλειμμα και να κρύβουμε τα προβλήματα; Θα ήμασταν μικροί, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, αν ακολουθούσαμε μια πολιτική, την οποία θα επέβαλαν λίγοι οι οποίοι θα ήθελαν να μείνουν όλα ίδια και να μην αλλάξει τίποτα.
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην πλειοψηφία των Ελλήνων, η οποία, όπως είπε, εκφράζεται πλέον δυναμικά και εκφράζεται με τον ορθό λόγο. Συντελείται, είπε, μια πολιτική κοσμογονία. Και αυτό αφορά στη συλλογική συνείδηση της χώρας η οποία αλλάζει με την κρίση και αυτό τόνισε είναι πολύ θετικό.
Και εμείς, όπως τόνισε, δεν θα χάσουμε την ευκαιρία όσο και αν κάποιοι μεμψίμοιροι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα πίσω.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο που επιτελείται τόσο από τα μέλη της κυβέρνησης όσο και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το ΠΑΣΟΚ. Και απονέμοντας εύσημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τόνισε ότι όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο στηρίζει αλλά και συνδιαμορφώνει την κυβερνητική πολιτική.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική ότι παγίως να υπηρετεί τους πέντε διακηρυγμένους στόχους του ΠΑΣΟΚ που είναι ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, η ανάπτυξη του παραγωγικού μοντέλου με προσανατολισμό την πράσινη ανάπτυξη, μια κοινωνία συνοχής, ευνομίας και δικαιοσύνης, η απόδοση του πραγματικού νοήματος στο κοινωνικό κράτος και μια Ελλάδα των αξιών παντού.
Η Ιαπωνία και ο πυρηνικός «εφιάλτης»
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στην Ιαπωνία εκφράζοντας την πλήρη συμπαράσταση της Ελλάδας στη δοκιμασία του ιαπωνικού λαού. Αναφέρθηκε επίσης και στην αγωνία του πυρηνικού εφιάλτη που ζει η Ιαπωνία τονίζοντας ότι ο λαός της επισκέπτεται και πάλι μια πυρηνική τραγωδία.
Οι εξελίξεις αυτές τόνισε ο κ. Παπανδρέου δείχνουν την ορθότητα της απόφασης της Ελλάδας να μην πάει σε χρήση πυρηνικής ενέργειας. Και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας πρέπει να γίνει στρες τεστ για τα πυρηνικά εργοστάσια και η Ελλάδα όπως ανέφερε θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας.
Οι καταστροφές στην Ιαπωνία τόνισε είναι μια ισχυρή επιβεβαίωση του ευάλωτου της ύπαρξής μας και ότι ο έλεγχος της πυρηνικής ενέργειας είναι ένα μεγάλο στοίχημα δημοκρατίας. Ο κ. Παπανδρέου εξήρε την ψυχραιμία και τη δύναμη ψυχής του ιαπωνικού λαού και επαίνεσε τους λίγους εργαζόμενους που παραμένουν στα προβληματικά πυρηνικά εργοστάσια και κάνουν το παν για να περιορίσουν την καταστροφή.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου