Το τέλος της (σύντομης) περιόδου υποχώρησης των επιτοκίων δανεισμού του ευρωπαϊκού νότου βλέπει να έρχεται το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου τα σενάρια υπερπήδησης των εμποδίων ή αδιεξόδου ως προς τη «συνολική λύση» της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είναι εξίσου πιθανά.
Η εκλογική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου αποδίδεται (ούτε λίγο ούτε πολύ) στην Ελλάδα, σημειώνουν οι συντάκτες. Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να πιστεύει ότι η απροθυμία του γερμανικού εκλογικού σώματος να υποστηρίξει την (όποια) βοήθεια έχει παράσχει μέχρι σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος στην Ελλάδα εκφράστηκε δια της αποδοκιμασίας του κυβερνώντος κόμματος στην τελευταία αναμέτρηση.
Όμως επισημαίνεται ότι αν η Γερμανία επιμείνει στο «όχι σε όλα», δηλαδή στην πλήρη άρνησή της έναντι οποιασδήποτε μορφής λύσης του ευρωπαϊκού προβλήματος, αυτό θα επιδεινώσει παρά θα εξομαλύνει την κατάσταση. «Αν τον ερχόμενο μήνα (στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία, αυτό θα σημάνει και το τέλος της περιόδου εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης που είχε ως αποτέλεσμα τη συμπίεση τω spread της Ελλάδας και της Ισπανίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Το τελευταίο δίμηνο η διαφορά επιτοκίου μεταξύ ελληνικών γερμανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης φτάνοντας στις 852 μονάδες. Αντίστοιχη υποχώρηση κατέγραψε και το spread των ισπανικών ομολόγων φτάνοντας τις 217 από τις 298 μονάδες τον περασμένο Νοέμβριο.
Αλλωστε τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας σημείωσαν άνοδο τον τελευταίο μήνα καθώς οι διεθνείς επενδυτές «τιμωρούν» με αυτόν τον τρόπο την βραδύτητα αλλά και τη διστακτικότητα που επιδεικνύουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης λύσης για την ευρωζώνη.
«Η γερμανική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των προσδοκιών των χρηματοπιστωτικών αγορών οι οποίες προσβλέπουν σε μια συνεκτική και ολοκληρωμένη απάντηση για το πώς θα πορευθεί στο μέλλον η Ευρώπη. Αν αυτές οι προσδοκίες διαψευστούν με την υιοθέτηση εθνοκεντρικών πολιτικών αυτό θα στείλει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στις χρηματαγορές και θα πυροδοτήσει πιθανότατα ένα νέο κύκλο αναταραχών στην περιφέρεια (της ευρωζώνης)»εκτιμά ο Μάριους Ντάχαϊμ, αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Bayerische Landesbank.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=386012&dt=22/02/2011#ixzz1EoCcvbAl
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου