Διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ανατολικής περιοχής της Λιβύης εξετάζει ο Μουαμάρ Καντάφι καθώς δεν είναι πια υπό τον έλεγχό του. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με αεροπορικές επιδρομές σε αποθήκες πυρομαχικών και αντιαεροπορικά πυρά.
Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν όταν δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν μια διαδήλωση στην πρωτεύουσα, ανέφερε η εφημερίδα Κουρίνα στην ιστοσελίδα της.
Περίπου 10.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν στη συνοικία Τατζούρα, υποστήριξε η εφημερίδα επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Τρίπολη.
«Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στο Σουκ Τζούμα (σ.σ. μια αγορά στην Τρίπολη), τους ακολούθησαν ένοπλοι άνδρες από το τάγμα του Καντάφι, ντυμένοι με πολιτικά, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων νέων (...) Πολλοί νέοι τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Οι ένοπλοι κατόπιν πήραν τις σορούς των νεκρών, τους τραυματίες, ακόμη και όσους έστεκαν κοντά στους τραυματισμένους», αναφέρει η εφημερίδα. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.
Ο Μουαμάρ Καντάφι αρνείται να παραδεχτεί ότι γίνονται διαδηλώσεις στους δρόμους της Τρίπολης υποστηρίζοντας ότι όλοι οι Λίβυοι τον «λατρεύουν», όπως είπε η δημοσιογράφος του δικτύου ABC Κριστιάν Αμανπούρ, η οποία πήρε συνέντευξη από το Λίβυο ηγέτη.
«Όλοι οι άνθρωποί μου με αγαπούν. Θα πέθαιναν για να με προστατεύσουν» φέρεται να δήλωσε ο Καντάφι, σύμφωνα με το μήνυμα που ανήρτησε η Αμανπούρ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Την ίδια στιγμή κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι εγκατέλειψαν την κυβέρνησή του στον αγώνα της κατά των «τρομοκρατών», σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
«Εκπλήσσομαι που έχουμε συμμαχήσει με τη Δύση για να πολεμήσουμε την Αλ Κάιντα και τώρα που πολεμάμε τρομοκράτες μας εγκατέλειψαν», είπε στη γνωστή δημοσιογράφο του ABC Κριστιάν Αμανπούρ. «Ίσως θέλουν να κατακτήσουν τη Λιβύη», πρόσθεσε.
Ο Καντάφι χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα «καλό άνθρωπο» που όμως φαίνεται ότι είναι «παραπληροφορημένος» όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, όπως αναφέρει το κανάλι στην ιστοσελίδα του.
«Δύο ανακοινώσεις του που άκουσα πρέπει να προέρχονταν από κάποιον άλλο. Η Αμερική δεν είναι η διεθνής αστυνομία του κόσμου», κατέληξε.
Επιπλέον, ο Καντάφι απέλυσε τον επικεφαλής των μυστικών του υπηρεσιών, θεωρώντας τον ως δράστη-κλειδί των πιέσεων που ασκούνται εναντίον του καθεστώτος του μέσα στη χώρα, γράφει στο σημερινό της φύλλο μια λιβυκή εφημερίδα.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα «Quiryna», που εδρεύει στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων κατά του Καντάφι, έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι απολύθηκε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα αλ Σενούσι και διορίστηκε στη θέση του ένα μέλος της ομάδας σωματοφυλάκων του Καντάφι, ο Μανσούρ αλ Κάζι».
Η πληροφορία αυτή της εφημερίδας δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές της Τρίπολης.
Αναζητά διάλογο με την ανατολική επαρχία
Ο Καντάφι ανέθεσε πιο πριν στον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας να έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ανατολικής περιοχής της Λιβύης, η οποία δεν τελεί πλέον υπό τον έλεγχο του Λίβυου ηγέτη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Το δίκτυο, το οποίο επικαλείται ανταποκριτή του στη χώρα, κατονομάζει επίσης τον επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής ως τον Μπουζάιντ Ντόρνταχ.
Εκπρόσωπος του πρόσφατα σχηματισθέντος Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, και το οποίο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του, αποτελεί το πρόσωπο της επανάστασης στη χώρα, δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει περιθώρια διαπραγματεύσεων με τον Καντάφι.
Παράλληλα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι το διεθνές δικαστήριο θα εξετάσει τις κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τον λίβυο ηγέτη Καντάφι.
«Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν στους πολίτες στη Λιβύη», δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο.
«Αυτό μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να σταματήσει. Το Δικαστήριο θα ενεργήσει άμεσα και αμερόληπτα. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για ηγέτες που εμπλέκονται στη διάπραξη εγκλημάτων», προσέθεσε.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τις κατηγορίες αυτές.
Αεροπορική επιδρομή εναντίον αντικαθεστωτικών
Αποθήκες πυρομαχικών στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, στην ανατολική Λιβύη, έπληξε η πολεμική αεροπορία του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τη Βεγγάζη.
Αεροπορική επιδρομή έγινε σε αποθήκη που βρίσκεται στην περιοχή Αντζαμπίγια, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτίως της Βεγγάζης, όπως ανέφερε ένας μάρτυρας, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν υπάρχουν ζημιές και πόσο σοβαρές είναι.
Εξάλλου, ένας έφεδρος από τη Βεγγάζη είπε ότι δύο αεροπλάνα έβαλαν εναντίον αποθηκών στην Αντζαμπίγια και τη Ράτζμα αλλά αποκρούστηκαν από αντιαεροπορικά πυρά. Πρόσθεσε ότι από την επιδρομή στην Αντζαμπίγια καταστράφηκε μια δεξαμενή νερού αλλά όχι και η αποθήκη με τα πυρομαχικά και ότι δεν υπάρχουν θύματα.
Στις 22 Φεβρουαρίου ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι, είχε παραδεχτεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν αποθήκες με όπλα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι αυτοί βρίσκονταν μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Προηγουμένως, πυροβολισμούς στον αέρα έριξαν οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι όταν περίπου 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα στο προάστιο Τατζούρα, στα ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Λίγο μετά την έναρξη της διαδήλωσης, διάφορα οχήματα 4χ4 κατέφθασαν στην πλατεία διεξαγωγής της και οι επιβαίνοντές τους, που φορούσαν πράσινα μαντήλια, βγήκαν έξω από τα οχήματα και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, σε μία προσπάθεια να διαλύσουν την εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Πυροβόλησαν περαστικούς
Δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι άνοιξαν πυρ απόψε εναντίον περαστικών στην πόλη Μισράτα (ανατολικά της Τρίπολης), σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν άλλον σοβαρά, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.
«Ένοπλοι υποστηρικτές του Καντάφι πυροβόλησαν περαστικούς από το όχημά τους. Δύο μάρτυρες και ένας σοβαρά τραυματισμένος εισήχθησαν στο συγκρότημα των κλινικών της Μισράτα», 150 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μάρτυρας, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Εξακολουθούν να πυροβολούν τους ανθρώπους», είπε, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί από το τηλέφωνο.
«Οι κάτοικοι εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της πόλης. Αλλά δεν είναι οπλισμένοι και είμαστε περικυκλωμένοι από τις δυνάμεις του Καντάφι», σημείωσε. Οι πόλεις Ζλίτεν, δυτικά της Μισράτα, και Σύρτη, πατρίδα του συνταγματάρχη Καντάφι, προς τα ανατολικά, βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, είπε.
«Οι κάτοικοι ζητούν από τη διεθνή κοινότητα παρατηρητές και δημοσιογράφοι να έχουν πρόσβαση στην πόλη και να αναφέρουν τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από το καθεστώς», πρόσθεσε.
Καντάφι: Βομβαρδίσαμε μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι αρνήθηκε σήμερα ότι χρησιμοποίησε την πολεμική του αεροπορία για να επιτεθεί στους διαδηλωτές, αλλά δήλωσε ότι τα αεροπλάνα βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες πυρομαχικών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Ο Καντάφι, στη συνέντευξη που έδωσε στην δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ του ABC, σε εστιατόριο σε ένα παραλιακό δρόμο στις μεσογειακές ακτές της Τρίπολης, κάλεσε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη να πραγματοποιήσουν μια «ερευνητική των πραγμάτων» περιοδεία στη βορειοαφρικανική χώρα.
Κατάρριψη ελικοπτέρου στη Μιζουράτα
Νωρίτερα, αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και έπιασαν αιχμαλώτους το πλήρωμά του στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τη Μιζουράτα, ανακοίνωσε το κίνημα της αντιπολίτευσης.
Το Κίνημα Νεολαίας της Λιβύης ανέφερε στο Διαδίκτυο ότι οι διαδηλωτές στην Μιζουράτα κατέρριψαν το ελικόπτερο μία ημέρα αφότου ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης εκδιώκοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Η Μιζουράτα βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας, της Τρίπολης.
«Η μάχη για τον έλεγχο της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης (κοντά στη Μιζουράτα) άρχισε αργά τη νύχτα και συνεχίζεται. Οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν μόνο ένα μικρό τμήμα της βάσης. Διαδηλωτές ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της βάσης αυτής, όπου υπάρχουν πυρομαχικά», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
«Η Μιζουράτα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών», πρόσθεσε. Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, δήλωσαν ότι δύναμη δύο χιλιάδων πιστών στον Καντάφι έχουν περικυκλώσει την πόλη.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αντιμετωπίσουμε. Θα επιτεθούν σύντομα», δήλωσε πρώην αξιωματικός της αστυνομίας που προσχώρησε στην εξέγερση. «Εάν πολεμάμε για την ελευθερία, είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε γι΄αυτήν», είπε.
Κάτοικοι, και σε συνοικίες της Τρίπολης, έχουν στήσει οδοφράγματα για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του καθεστώτος. Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι εξεγερμένοι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα. «Οι αδελφοί μας στην Τρίπολη λένε: 'Μέχρι στιγμής είμαστε καλά, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια'...εάν ζητήσουν βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε», δήλωσε ο στρατηγός Αχμεντ ελ-Γκατράνι στη Βεγγάζη.
Πολιτικοί αναλυτές περιμένουν ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις θα καταλάβουν την πρωτεύουσα και θα σκοτώσουν τον Καντάφι, αλλά προειδοποιούν ότι ο Λίβυος ηγέτης διαθέτει αρκετή στρατιωτική δύναμη για να προκαλέσει χάος και εμφύλιο πόλεμο, όπως άλλωστε έχουν απειλήσει οι γιοι του.
Στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο γαλλικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και προσωπικό αρωγής θα αναχωρήσουν «εντός των επομένων ωρών» με προορισμό της Βεγγάζη.
Στέλεχος της λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας Arabian Gulf Oil, που βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της χώρας, δηλώνει σήμερα στην Wall Street Journal ότι οι αποστολές πετρελαίου είναι έτοιμες να επαναληφθούν.
Ένα δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει 700.000 βαρέλια πετρελαίου επρόκειτο να αποπλεύσει από το λιμάνι του Τομπρούκ τη νύκτα με προορισμό την Κίνα, δήλωσε ο Χάσαν Μπουλίφα, μέλος της επιτροπής διοίκησης της εταιρείας, στην αμερικανική εφημερίδα.
Οι αντικαθεστωτικοί έχουν αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας μετά την παραίτηση του προέδρου της Αμπντουλγουανίς Σάαντ, πιστού στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.
Το τελευταίο φορτίο πετρελαίου από την ανατολική Λιβύη απέπλευσε στις 19 Φεβρουαρίου.
Νευρικότητα αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στις αγορές πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη δεν εξάγει παρά το 2% της διεθνούς παραγωγής, ενώ η Σαουδική Αραβία έλαβε μέτρα για την αύξηση των αποθεμάτων της ώστε να προλάβει εκτίναξη των τιμών. Η τιμή του αργού Nymex παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε κατά 1,12 δολάριο τη νύκτα, φθάνοντας τα 99 δολάρια το βαρέλι στην ηλεκτρονική αγορά Globex.
Ε.Ε: Εγκρίθηκαν κυρώσεις κατά του Καντάφι
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν ένα πακέτο κυρώσεων κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και της κυβέρνησής του, στις οποίες περιλαμβάνεται εμπάργκο όπλων και απαγόρευση των ταξιδιών στις χώρες της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και της οικογένειάς του και θα απαγορεύσουν την πώληση προϊόντων, όπως δακρυγόνα και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση των ταραχών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των διαδηλωτών, δήλωσαν διπλωμάτες.
Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα «απαγορεύσεις ταξιδιών, πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών, απαγόρευση πωλήσεων όπλων και αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα μέτρα καταστολής», διευκρίνισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Ο κατάλογος των ανθρώπων που αφορά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι απαγορεύσεις ταξιδιών «είναι πολύ πιο μακρύς από αυτόν του ΟΗΕ», διευκρίνισε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι αφορά τον Καντάφι και 25 ανθρώπους του στενού του κύκλου.
Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε σε σύνοδο των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ελήφθη πιο γρήγορα ώστε να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ το ταχύτερο δυνατό, προσέθεσαν οι διπλωμάτες.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τις προσεχείς ημέρες, μόλις η απόφαση δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πείσουν την κυβερνώσα ελίτ της Λιβύης να εγκαταλείψει τον Καντάφι, δήλωσε παράλληλα σήμερα αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στη Γενεύη καταβάλλοντας προσπάθειες να υπάρξει μια πιο σκληρή απάντηση στην κρίση στη Λιβύη.
Η Κλίντον, η οποία έχει στη Γενεύη συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών, όπως και αραβικών και αφρικανικών χωρών, αναμένεται να ζητήσει μια πιο σθεναρή απάντηση στη Λιβύη στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αργότερα σήμερα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ στον Καντάφι και τους σημαντικούς υποστηρικτές του μπορεί να στερήσουν τον Λίβυο ηγέτη από τους εναπομείναντες συμμάχους του και να σφραγίσουν την πολιτική του μοίρα.
«Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας αυτήν τη στιγμή ώστε να προσπαθήσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα όχι μόνον στον Καντάφι, αλλά και στους ανθρώπους που περιβάλλουν τον Καντάφι, οι οποίοι είναι αυτοί που προσπαθούμε πραγματικά να επηρεάσουμε», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Έτινγκερ: Ο Καντάφι δεν ελέγχει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου στη χώρα, οι οποίες έχουν περιέλθει στην κατοχή των στασιαστών.
«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως το μεγαλύτερο τμήμα των εκμεταλλεύσεων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια του Καντάφι, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φυλών και των προσωρινών δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναλάβει τον έλεγχο», τόνισε ο Έτινγκερ σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες.
Στη Λιβύη «η πετρελαϊκή παραγωγή έχει σταματήσει, όμως οι εργασίες εκμετάλλευσης πρόκειται να ξαναρχίσουν», διαβεβαίωσε ο ίδιος.
«Οι εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου και αερίου δεν είναι αμελητέες, αλλά δεν είναι και τεράστιες. Το λιβυκό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 3% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς και το πετρέλαιο λιγότερο από το 10%», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
«Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και οι χώρες του ΟΠΕΞ, όπως επίσης και άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη, όπως η Ρωσία, έχουν εκφράσει την προθυμία τους να σταματήσουν τη συμφόρηση αυξάνοντας τις εξαγωγές τους», δήλωσε.
Η Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στην Αφρική. Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας σε κανονικές συνθήκες παράγει 1,69 εκατ. βαρέλια την ημέρα και εξάγει 1,49 εκατ. βαρέλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα (85%) προς την Ευρώπη, με μεγαλύτερο πελάτη στην ΕΕ την Ιταλία.
Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση στη Λιβύη ετοιμάζεται να επαναλάβει από απόψε τις εξαγωγές πετρελαίου από τα ανατολικά της χώρας, την οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, με τον απόπλου ενός δεξαμενοπλοίου με προορισμό την Κίνα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνο στέλεχος της τοπικής επιτροπής της πόλης Τομπρούκ.
Το τελευταίο φορτίο πετρελαίου που εξάχθηκε από τα ανατολικά της Λιβύης χρονολογείται από τις 19 Φεβρουαρίου.
Οι αντίπαλοι του Μουάμαρ Καντάφι ανέλαβαν τον έλεγχο της λιβυκής εταιρείας Arabian Gulf Oil έπειτα από την παραίτηση του προέδρου της Αμπντουλουάνις Σάαντ, ο οποίος ήταν πιστός στο καθεστώς, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.
ΟΗΕ: Προσπαθεί να καταγράψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι μια αποστολή εμπειρογνωμόνων του μεταβαίνει στην Τυνησία για να καταγράψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν προκληθεί μετά την εξέγερση στη Λιβύη και τις επιπτώσεις της στον πιο ευάλωτο πληθυσμό, κυρίως στις γυναίκες και τα παιδιά.
Η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη σίτιση, η Ζοζέτ Σιράν, μεταβαίνει εντός της ημέρας στην Τυνησία και θα συναντήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους, διευκρίνισε το ΡΑΜ στην ανακοίνωσή του στη Ρώμη.
Το ΡΑΜ τόνισε ότι «τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι» έφθασαν στην Τυνησία από τη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα και πολλοί μεταξύ αυτών είπαν ότι τράφηκαν ελάχιστα στη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Η Σιράν θα μεταβεί κατόπιν αύριο Τρίτη στα σύνορα μεταξύ Τυνησίας και Λιβύης όπου θα συναντήσει πρόσφυγες καθώς και εκπροσώπους των οργανισμών αρωγής και των τοπικών αρχών για να αποτιμήσει τις διατροφικές ανάγκες όσων φθάνουν στο μεθοριακό πέρασμα.
Το ΡΑΜ ανακοίνωσε επίσης την αποστολή 80 τόνων μπισκότων πλούσιων σε ενέργεια από μια αποθήκη του Μπρίντιζι στη νότια Ιταλία που αναμένεται να φθάσει εντός της ημέρας στην Τυνησία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου