Στο σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο στήριξης - πάνω από 10 δισ. ευρώ, που ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά, παρέχει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, επανεκκινεί έργα δημόσιων υποδομών, ενισχύει την καινοτομία, τον τουρισμό, τις κατασκευές, τη μεταποίηση, την εξωστρέφεια, τη νεανική επιχειρηματικότητα.
«Με θεσμικές τομές που απλοποιούν τις διαδικασίες και βοηθούν έμπρακτα τον επιχειρηματία. Με νέους κανόνες για τον ανταγωνισμό που ξεδιαλύνουν το τοπίο και προστατεύουν τον καταναλωτή» πρόσθεσε ο υπουργός και συνέχισε ότι «δυστυχώς, γύρω από το κράτος αναπτύχθηκε εδώ και πολλά χρόνια, ένα μεγάλο πλέγμα παρασιτικών συμφερόντων, που όμως σήμερα καταρρέει και στη θέση του επιχειρείται να χτιστεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας με κανόνες που σέβονται, αξιοποιούν το δημόσιο χρήμα, προσδίδουν αξία στην επενδυτική πρόταση και θα αποδώσουν ανάπτυξη, δουλειές και πλούτο», και παρουσίασε για μια ακόμη φορά το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης που όπως είπε θα διοχετεύσει στην αγορά 1,2 δισ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ, αλλά και τον αναπτυξιακό νόμο που θα προκηρυχθεί για πρώτη φορά στις 15 Μαρτίου και θα παρέχει ενισχύσεις ύψους 2,15 δισ. ευρώ.
Πάλι μέσω του ΕΤΕΑΝ, τον Μάιο θα δημιουργηθούν όπως είπε ο υπουργός, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα διαθέσει 450 εκ. ευρώ, και το Ταμείο Αλιείας με πόρους ύψους 105 εκ. ευρώ, ενώ το Μάιο μέσω του ΕΤΕΑΝ θα προκηρυχθούν δράσεις ύψους 70 εκ. ευρώ για εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Σε ότι αφορά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ ως παράδειγμα ανέφερε ότι μέσω τριών προγραμμάτων του που θα προκηρυχθούν μέχρι τον Απρίλιο, θα μπορεί ο επιχειρηματίας να αναβαθμίσει τη ξενοδοχειακή του μονάδα και να παράγει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ ήδη το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» υποδέχεται χιλιάδες αιτήσεις για πράσινες μετατροπές σε κατοικίες που σέβονται το περιβάλλον και εξοικονομούν ενέργεια.
Σχετικά με τον Επενδυτικό νόμο ανέφερε ότι από την 1η Απριλίου, οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες του υπουργείου και τον πλήρη φάκελο με τα δικαιολογητικά στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών που προετοιμάζονται στην πρωτεύουσα κάθε Περιφέρειας, στις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της κάθε διοίκησης.
Ακόμη ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιάσει μια ψηφιακή πλατφόρμα, το «Startup Greece», το ψηφιακό φόρουμ για ένα εθνικό κίνημα για το επιχειρείν.
Απαντώντας στο πρόβλημα των αμέτρητων αδειών και διαδικασιών, είναι ήδη έτοιμο προς ψήφιση νομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων ενώ είναι ήδη σχεδόν έτοιμο το και το σχέδιο για την «Φιλική στο Επιχειρείν Ελλάδα» - «Business Friendly Greece», με 30 συγκεκριμένα σημεία - ανατροπές για την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.
Παράλληλα στο τέλος Μαρτίου, τίθεται σε λειτουργία η ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα ( «one stop shop» ) με την ολοκλήρωση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων. Τέλος, σε ότι αφορά στην εξέλιξη των τιμών ο υπουργός σχολίασε ότι οι εξελίξεις στις αραβικές χώρες και η αστάθεια στην περιοχή δημιουργούν έκτακτες συνθήκες και ανατιμήσεις αλλά η αγορά μας ελέγχεται αυστηρά και όπου διαπιστώνεται αισχροκέρδεια και εξαπάτηση του καταναλωτή λαμβάνονται μέτρα ενώ θωρακίζεται με νόμο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου