Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Λιβυκά περιουσιακά στοιχεία 30 δισ. δολ. δεσμεύτηκαν στις ΗΠΑ


Από το υπουργείο Οικονομικών των Ην. Πολιτειών ανακοινώθηκε σήμερα, επίσημα, ότι έχουν συνολικά δεσμευτεί, ήδη, λιβυκά περιουσιακά στοιχεία ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως ανέφερε ο κ. Ντέιβιντ Κόεν, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τις τρομοκρατικές υποθέσεις, αλλά και την παρακολούθηση του 'μαύρου' χρήματος, η κίνηση αυτή «εντάσσεται στις συνολικές κυρώσεις, που ο Λευκός Οίκος απεφάσισε να επιβληθούν κατά της λιβυκής κυβέρνησης και ιδίως κατά του Μουάμαρ Καντάφι, που παραμένει επί 41 συναπτά έτη στην εξουσία».
Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι, «ποτέ, κατά το παρελθόν, ένα τόσο υψηλό ποσό δεν έχει δεσμευτεί στις Ην. Πολιτείες».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κινητοποιήσεις στη Γερμανία, με αίτημα την αύξηση των μισθών


Σε σειρά μονοήμερων απεργιών κατεβαίνουν από σήμερα οι Γερμανοί εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα για να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση, για αυξήσεις μισθών κατά 3% τουλάχιστον.
Το συνδικάτο Verdi που εκπροσωπεί πάνω από 600 χιλιάδες εργαζόμενους ανακοίνωσε ότι πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι στο κρατίδιο Σάαρλαντ και στην Έσση απέχουν από τις εργασίες τους, με αποτέλεσμα προβλήματα να δημιουργούνται στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα υπουργεία και στις τοπικές κυβερνήσεις.
Η απεργία θα επεκταθεί αύριο (Τρίτη) προς τα βόρεια του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και την Τετάρτη στη Βαυαρία, στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στο Αμβούργο, στην Κάτω Σαξονία και στη Βρέμη.
Ένας νέος δεύτερος κύκλος συνομιλιών που επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή αναβλήθηκε γιατί οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να παρουσιάσουν οικονομικές προτάσεις τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ασυμφωνία κορυφής» στη Γερμανία για τον μηχανισμό στήριξης


Ο υπ. Οικονομίας απορρίπτει την αγορά ελληνικών ομολόγων από το μηχανισμό EFSF και εμμένει στα διαφορετικά επιτόκια στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.
«Αποστάσεις» από τις απόψεις του υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε για το μηχανισμό στήριξης του ευρώ παίρνει η καγκελάριος Μέρκελ. Οι θέσεις του υπ. Οικονομίας που απορρίπτει τη διεύρυνση του Μηχανισμού Στήριξης «δεν απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης στην ολότητά τους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο.
Με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο και τις άλλες συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο «βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων αποφάσεων», είπε ο κ. Ζάιμπερτ. Όλα αυτά συζητώνται εντατικά με τους εταίρους στην ΕΕ και «ενδιάμεσες τοποθετήσεις σε επιμέρους θέματα δεν απηχούν τη συνολική στάση της κυβέρνησης».
Ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι τα θέματα του ευρώ και των επικείμενων αποφάσεων συζητήθηκαν και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η καγκελάριος Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας αυτής.
Από την πλευρά του, ο υπ. Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρίντερλε απέρριψε κατηγορηματικά την αγορά ομολόγων χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση από το Ταμείο Στήριξης. «Δεν τρέφω καμία συμπάθεια για αυτό» απαντά ο κ. Μπρίντερλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και στην ερώτηση αν ο Μηχανισμός θα πρέπει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας προσθέτει ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες για μία ένωση μεταφοράς πόρων και τονίζει ότι είναι αντίθετος σε μια τέτοια πρακτική του μηχανισμού, ο οποίος θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνον ως «έσχατη λύση» (ultima ratio). «Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αναλαμβάνουν άμεσα την ευθύνη για τα χρέη ενός μεμονωμένου μέλους», λέει ο κ. Μπρίντερλε.
Ο υπουργός του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) απορρίπτει περαιτέρω επιβάρυνση της Γερμανίας. «Εκείνο που προκρίνω είναι η διαφορά στα επιτόκια είτε η συμμετοχή των αδύναμων χωρών με ρευστό», λέει ο κ. Μπρίντερλε στη συνέντευξη πριν την συνάντησή του στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με την πρότασή του, το σημερινό Ταμείο στήριξης EFSF πρέπει να παίρνει τα δάνεια από την αγορά με διαφορετικό ύψος επιτοκίου για την εκάστοτε χώρα που προσφεύγει σ΄ αυτόν. «Η διαφορά των επιτοκίων δεν είναι κακό, αλλά ανταποκρίνεται στο διαφορετικό επίπεδο επικινδυνότητας» λέει ο κ. Μπρίντερλε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκληρές μάχες στη Λιβύη - υπό πίεση ο Καντάφι



Διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ανατολικής περιοχής της Λιβύης εξετάζει ο Μουαμάρ Καντάφι καθώς δεν είναι πια υπό τον έλεγχό του. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με αεροπορικές επιδρομές σε αποθήκες πυρομαχικών και αντιαεροπορικά πυρά.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν όταν δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν μια διαδήλωση στην πρωτεύουσα, ανέφερε η εφημερίδα Κουρίνα στην ιστοσελίδα της.
Περίπου 10.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν στη συνοικία Τατζούρα, υποστήριξε η εφημερίδα επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Τρίπολη.
«Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στο Σουκ Τζούμα (σ.σ. μια αγορά στην Τρίπολη), τους ακολούθησαν ένοπλοι άνδρες από το τάγμα του Καντάφι, ντυμένοι με πολιτικά, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων νέων (...) Πολλοί νέοι τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Οι ένοπλοι κατόπιν πήραν τις σορούς των νεκρών, τους τραυματίες, ακόμη και όσους έστεκαν κοντά στους τραυματισμένους», αναφέρει η εφημερίδα. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.
Ο Μουαμάρ Καντάφι αρνείται να παραδεχτεί ότι γίνονται διαδηλώσεις στους δρόμους της Τρίπολης υποστηρίζοντας ότι όλοι οι Λίβυοι τον «λατρεύουν», όπως είπε η δημοσιογράφος του δικτύου ABC Κριστιάν Αμανπούρ, η οποία πήρε συνέντευξη από το Λίβυο ηγέτη.
«Όλοι οι άνθρωποί μου με αγαπούν. Θα πέθαιναν για να με προστατεύσουν» φέρεται να δήλωσε ο Καντάφι, σύμφωνα με το μήνυμα που ανήρτησε η Αμανπούρ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Την ίδια στιγμή κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι εγκατέλειψαν την κυβέρνησή του στον αγώνα της κατά των «τρομοκρατών», σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
«Εκπλήσσομαι που έχουμε συμμαχήσει με τη Δύση για να πολεμήσουμε την Αλ Κάιντα και τώρα που πολεμάμε τρομοκράτες μας εγκατέλειψαν», είπε στη γνωστή δημοσιογράφο του ABC Κριστιάν Αμανπούρ. «Ίσως θέλουν να κατακτήσουν τη Λιβύη», πρόσθεσε.
Ο Καντάφι χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα «καλό άνθρωπο» που όμως φαίνεται ότι είναι «παραπληροφορημένος» όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, όπως αναφέρει το κανάλι στην ιστοσελίδα του.
«Δύο ανακοινώσεις του που άκουσα πρέπει να προέρχονταν από κάποιον άλλο. Η Αμερική δεν είναι η διεθνής αστυνομία του κόσμου», κατέληξε.
Επιπλέον, ο Καντάφι απέλυσε τον επικεφαλής των μυστικών του υπηρεσιών, θεωρώντας τον ως δράστη-κλειδί των πιέσεων που ασκούνται εναντίον του καθεστώτος του μέσα στη χώρα, γράφει στο σημερινό της φύλλο μια λιβυκή εφημερίδα.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα «Quiryna», που εδρεύει στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων κατά του Καντάφι, έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι απολύθηκε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα αλ Σενούσι και διορίστηκε στη θέση του ένα μέλος της ομάδας σωματοφυλάκων του Καντάφι, ο Μανσούρ αλ Κάζι».
Η πληροφορία αυτή της εφημερίδας δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές της Τρίπολης.
Αναζητά διάλογο με την ανατολική επαρχία
Ο Καντάφι ανέθεσε πιο πριν στον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας να έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ανατολικής περιοχής της Λιβύης, η οποία δεν τελεί πλέον υπό τον έλεγχο του Λίβυου ηγέτη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Το δίκτυο, το οποίο επικαλείται ανταποκριτή του στη χώρα, κατονομάζει επίσης τον επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής ως τον Μπουζάιντ Ντόρνταχ.
Εκπρόσωπος του πρόσφατα σχηματισθέντος Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, και το οποίο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του, αποτελεί το πρόσωπο της επανάστασης στη χώρα, δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει περιθώρια διαπραγματεύσεων με τον Καντάφι.
Παράλληλα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι το διεθνές δικαστήριο θα εξετάσει τις κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τον λίβυο ηγέτη Καντάφι.
«Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν στους πολίτες στη Λιβύη», δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο.
«Αυτό μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να σταματήσει. Το Δικαστήριο θα ενεργήσει άμεσα και αμερόληπτα. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για ηγέτες που εμπλέκονται στη διάπραξη εγκλημάτων», προσέθεσε.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τις κατηγορίες αυτές.
Αεροπορική επιδρομή εναντίον αντικαθεστωτικών
Αποθήκες πυρομαχικών στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, στην ανατολική Λιβύη, έπληξε η πολεμική αεροπορία του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τη Βεγγάζη.
Αεροπορική επιδρομή έγινε σε αποθήκη που βρίσκεται στην περιοχή Αντζαμπίγια, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτίως της Βεγγάζης, όπως ανέφερε ένας μάρτυρας, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν υπάρχουν ζημιές και πόσο σοβαρές είναι.
Εξάλλου, ένας έφεδρος από τη Βεγγάζη είπε ότι δύο αεροπλάνα έβαλαν εναντίον αποθηκών στην Αντζαμπίγια και τη Ράτζμα αλλά αποκρούστηκαν από αντιαεροπορικά πυρά. Πρόσθεσε ότι από την επιδρομή στην Αντζαμπίγια καταστράφηκε μια δεξαμενή νερού αλλά όχι και η αποθήκη με τα πυρομαχικά και ότι δεν υπάρχουν θύματα.
Στις 22 Φεβρουαρίου ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι, είχε παραδεχτεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν αποθήκες με όπλα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι αυτοί βρίσκονταν μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Προηγουμένως, πυροβολισμούς στον αέρα έριξαν οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι όταν περίπου 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα στο προάστιο Τατζούρα, στα ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Λίγο μετά την έναρξη της διαδήλωσης, διάφορα οχήματα 4χ4 κατέφθασαν στην πλατεία διεξαγωγής της και οι επιβαίνοντές τους, που φορούσαν πράσινα μαντήλια, βγήκαν έξω από τα οχήματα και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, σε μία προσπάθεια να διαλύσουν την εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Πυροβόλησαν περαστικούς
Δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι άνοιξαν πυρ απόψε εναντίον περαστικών στην πόλη Μισράτα (ανατολικά της Τρίπολης), σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν άλλον σοβαρά, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.
«Ένοπλοι υποστηρικτές του Καντάφι πυροβόλησαν περαστικούς από το όχημά τους. Δύο μάρτυρες και ένας σοβαρά τραυματισμένος εισήχθησαν στο συγκρότημα των κλινικών της Μισράτα», 150 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μάρτυρας, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Εξακολουθούν να πυροβολούν τους ανθρώπους», είπε, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί από το τηλέφωνο.
«Οι κάτοικοι εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της πόλης. Αλλά δεν είναι οπλισμένοι και είμαστε περικυκλωμένοι από τις δυνάμεις του Καντάφι», σημείωσε. Οι πόλεις Ζλίτεν, δυτικά της Μισράτα, και Σύρτη, πατρίδα του συνταγματάρχη Καντάφι, προς τα ανατολικά, βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, είπε.
«Οι κάτοικοι ζητούν από τη διεθνή κοινότητα παρατηρητές και δημοσιογράφοι να έχουν πρόσβαση στην πόλη και να αναφέρουν τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από το καθεστώς», πρόσθεσε.
Καντάφι: Βομβαρδίσαμε μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι αρνήθηκε σήμερα ότι χρησιμοποίησε την πολεμική του αεροπορία για να επιτεθεί στους διαδηλωτές, αλλά δήλωσε ότι τα αεροπλάνα βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες πυρομαχικών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Ο Καντάφι, στη συνέντευξη που έδωσε στην δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ του ABC, σε εστιατόριο σε ένα παραλιακό δρόμο στις μεσογειακές ακτές της Τρίπολης, κάλεσε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη να πραγματοποιήσουν μια «ερευνητική των πραγμάτων» περιοδεία στη βορειοαφρικανική χώρα.
Κατάρριψη ελικοπτέρου στη Μιζουράτα
Νωρίτερα, αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και έπιασαν αιχμαλώτους το πλήρωμά του στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τη Μιζουράτα, ανακοίνωσε το κίνημα της αντιπολίτευσης.
Το Κίνημα Νεολαίας της Λιβύης ανέφερε στο Διαδίκτυο ότι οι διαδηλωτές στην Μιζουράτα κατέρριψαν το ελικόπτερο μία ημέρα αφότου ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης εκδιώκοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Η Μιζουράτα βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας, της Τρίπολης.
«Η μάχη για τον έλεγχο της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης (κοντά στη Μιζουράτα) άρχισε αργά τη νύχτα και συνεχίζεται. Οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν μόνο ένα μικρό τμήμα της βάσης. Διαδηλωτές ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της βάσης αυτής, όπου υπάρχουν πυρομαχικά», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
«Η Μιζουράτα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών», πρόσθεσε. Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, δήλωσαν ότι δύναμη δύο χιλιάδων πιστών στον Καντάφι έχουν περικυκλώσει την πόλη.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αντιμετωπίσουμε. Θα επιτεθούν σύντομα», δήλωσε πρώην αξιωματικός της αστυνομίας που προσχώρησε στην εξέγερση. «Εάν πολεμάμε για την ελευθερία, είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε γι΄αυτήν», είπε.
Κάτοικοι, και σε συνοικίες της Τρίπολης, έχουν στήσει οδοφράγματα για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του καθεστώτος. Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι εξεγερμένοι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα. «Οι αδελφοί μας στην Τρίπολη λένε: 'Μέχρι στιγμής είμαστε καλά, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια'...εάν ζητήσουν βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε», δήλωσε ο στρατηγός Αχμεντ ελ-Γκατράνι στη Βεγγάζη.
Πολιτικοί αναλυτές περιμένουν ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις θα καταλάβουν την πρωτεύουσα και θα σκοτώσουν τον Καντάφι, αλλά προειδοποιούν ότι ο Λίβυος ηγέτης διαθέτει αρκετή στρατιωτική δύναμη για να προκαλέσει χάος και εμφύλιο πόλεμο, όπως άλλωστε έχουν απειλήσει οι γιοι του.
Στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο γαλλικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και προσωπικό αρωγής θα αναχωρήσουν «εντός των επομένων ωρών» με προορισμό της Βεγγάζη.
Στέλεχος της λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας Arabian Gulf Oil, που βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της χώρας, δηλώνει σήμερα στην Wall Street Journal ότι οι αποστολές πετρελαίου είναι έτοιμες να επαναληφθούν.
Ένα δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει 700.000 βαρέλια πετρελαίου επρόκειτο να αποπλεύσει από το λιμάνι του Τομπρούκ τη νύκτα με προορισμό την Κίνα, δήλωσε ο Χάσαν Μπουλίφα, μέλος της επιτροπής διοίκησης της εταιρείας, στην αμερικανική εφημερίδα.
Οι αντικαθεστωτικοί έχουν αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας μετά την παραίτηση του προέδρου της Αμπντουλγουανίς Σάαντ, πιστού στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.
Το τελευταίο φορτίο πετρελαίου από την ανατολική Λιβύη απέπλευσε στις 19 Φεβρουαρίου.
Νευρικότητα αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στις αγορές πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη δεν εξάγει παρά το 2% της διεθνούς παραγωγής, ενώ η Σαουδική Αραβία έλαβε μέτρα για την αύξηση των αποθεμάτων της ώστε να προλάβει εκτίναξη των τιμών. Η τιμή του αργού Nymex παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε κατά 1,12 δολάριο τη νύκτα, φθάνοντας τα 99 δολάρια το βαρέλι στην ηλεκτρονική αγορά Globex.
Ε.Ε: Εγκρίθηκαν κυρώσεις κατά του Καντάφι
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν ένα πακέτο κυρώσεων κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και της κυβέρνησής του, στις οποίες περιλαμβάνεται εμπάργκο όπλων και απαγόρευση των ταξιδιών στις χώρες της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και της οικογένειάς του και θα απαγορεύσουν την πώληση προϊόντων, όπως δακρυγόνα και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση των ταραχών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των διαδηλωτών, δήλωσαν διπλωμάτες.
Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα «απαγορεύσεις ταξιδιών, πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών, απαγόρευση πωλήσεων όπλων και αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα μέτρα καταστολής», διευκρίνισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Ο κατάλογος των ανθρώπων που αφορά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι απαγορεύσεις ταξιδιών «είναι πολύ πιο μακρύς από αυτόν του ΟΗΕ», διευκρίνισε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι αφορά τον Καντάφι και 25 ανθρώπους του στενού του κύκλου.
Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε σε σύνοδο των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ελήφθη πιο γρήγορα ώστε να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ το ταχύτερο δυνατό, προσέθεσαν οι διπλωμάτες.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τις προσεχείς ημέρες, μόλις η απόφαση δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πείσουν την κυβερνώσα ελίτ της Λιβύης να εγκαταλείψει τον Καντάφι, δήλωσε παράλληλα σήμερα αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στη Γενεύη καταβάλλοντας προσπάθειες να υπάρξει μια πιο σκληρή απάντηση στην κρίση στη Λιβύη.
Η Κλίντον, η οποία έχει στη Γενεύη συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών, όπως και αραβικών και αφρικανικών χωρών, αναμένεται να ζητήσει μια πιο σθεναρή απάντηση στη Λιβύη στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αργότερα σήμερα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ στον Καντάφι και τους σημαντικούς υποστηρικτές του μπορεί να στερήσουν τον Λίβυο ηγέτη από τους εναπομείναντες συμμάχους του και να σφραγίσουν την πολιτική του μοίρα.
«Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας αυτήν τη στιγμή ώστε να προσπαθήσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα όχι μόνον στον Καντάφι, αλλά και στους ανθρώπους που περιβάλλουν τον Καντάφι, οι οποίοι είναι αυτοί που προσπαθούμε πραγματικά να επηρεάσουμε», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Έτινγκερ: Ο Καντάφι δεν ελέγχει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου στη χώρα, οι οποίες έχουν περιέλθει στην κατοχή των στασιαστών.
«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως το μεγαλύτερο τμήμα των εκμεταλλεύσεων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια του Καντάφι, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φυλών και των προσωρινών δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναλάβει τον έλεγχο», τόνισε ο Έτινγκερ σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες.
Στη Λιβύη «η πετρελαϊκή παραγωγή έχει σταματήσει, όμως οι εργασίες εκμετάλλευσης πρόκειται να ξαναρχίσουν», διαβεβαίωσε ο ίδιος.
«Οι εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου και αερίου δεν είναι αμελητέες, αλλά δεν είναι και τεράστιες. Το λιβυκό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 3% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς και το πετρέλαιο λιγότερο από το 10%», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
«Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και οι χώρες του ΟΠΕΞ, όπως επίσης και άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη, όπως η Ρωσία, έχουν εκφράσει την προθυμία τους να σταματήσουν τη συμφόρηση αυξάνοντας τις εξαγωγές τους», δήλωσε.
Η Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στην Αφρική. Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας σε κανονικές συνθήκες παράγει 1,69 εκατ. βαρέλια την ημέρα και εξάγει 1,49 εκατ. βαρέλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα (85%) προς την Ευρώπη, με μεγαλύτερο πελάτη στην ΕΕ την Ιταλία.
Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση στη Λιβύη ετοιμάζεται να επαναλάβει από απόψε τις εξαγωγές πετρελαίου από τα ανατολικά της χώρας, την οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, με τον απόπλου ενός δεξαμενοπλοίου με προορισμό την Κίνα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνο στέλεχος της τοπικής επιτροπής της πόλης Τομπρούκ.
Το τελευταίο φορτίο πετρελαίου που εξάχθηκε από τα ανατολικά της Λιβύης χρονολογείται από τις 19 Φεβρουαρίου.
Οι αντίπαλοι του Μουάμαρ Καντάφι ανέλαβαν τον έλεγχο της λιβυκής εταιρείας Arabian Gulf Oil έπειτα από την παραίτηση του προέδρου της Αμπντουλουάνις Σάαντ, ο οποίος ήταν πιστός στο καθεστώς, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.
ΟΗΕ: Προσπαθεί να καταγράψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι μια αποστολή εμπειρογνωμόνων του μεταβαίνει στην Τυνησία για να καταγράψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν προκληθεί μετά την εξέγερση στη Λιβύη και τις επιπτώσεις της στον πιο ευάλωτο πληθυσμό, κυρίως στις γυναίκες και τα παιδιά.
Η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη σίτιση, η Ζοζέτ Σιράν, μεταβαίνει εντός της ημέρας στην Τυνησία και θα συναντήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους, διευκρίνισε το ΡΑΜ στην ανακοίνωσή του στη Ρώμη.
Το ΡΑΜ τόνισε ότι «τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι» έφθασαν στην Τυνησία από τη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα και πολλοί μεταξύ αυτών είπαν ότι τράφηκαν ελάχιστα στη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Η Σιράν θα μεταβεί κατόπιν αύριο Τρίτη στα σύνορα μεταξύ Τυνησίας και Λιβύης όπου θα συναντήσει πρόσφυγες καθώς και εκπροσώπους των οργανισμών αρωγής και των τοπικών αρχών για να αποτιμήσει τις διατροφικές ανάγκες όσων φθάνουν στο μεθοριακό πέρασμα.
Το ΡΑΜ ανακοίνωσε επίσης την αποστολή 80 τόνων μπισκότων πλούσιων σε ενέργεια από μια αποθήκη του Μπρίντιζι στη νότια Ιταλία που αναμένεται να φθάσει εντός της ημέρας στην Τυνησία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκκληση Ερντογάν στη Γερμανία για ένταξη Τουρκίας στην Ε.Ε.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα το Βερολίνο να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την πολεμική που εξαπέλυσε χθες για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας από τους Τούρκους μετανάστες.
«Η Γερμανία είναι η χώρα που μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την ένταξη της Τουρκίας», δήλωσε εγκαινιάζοντας την έκθεση τεχνολογίας Cebit στο Ανόβερο (βόρεια), όπου η χώρα του είναι επίτιμη προσκεκλημένη. «Τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική τόνισαν περαιτέρω τη σημασία της Τουρκίας... Η Τουρκία μπορεί να επικοινωνήσει με το βορρά και το νότο, τη δύση και την ανατολή», τόνισε. «Αναμένουμε από την Ευρώπη να μην ακολουθεί λαϊκιστικές πολιτικές, αλλά μια μακροπρόθεσμη προοπτική σχετικά με την ένταξη», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για την πολιτική θεωρήσεων εισόδου της Γερμανίας, λέγοντας ότι «Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν ορισμένες φορές διαβατήρια τα οποία μοιάζουν με μεγάλα μυθιστορήματα», λόγω της συσσώρευσης των θεωρήσεων εισόδου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία συμμετείχε, επίσης, στην τελετή των εγκαινίων, δεν αναφέρθηκε στην ομιλία της στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αναγνώρισε ότι το Βερολίνο θα «πρέπει να σημειώσει πρόοδο» όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου.
Η έκκληση του Τούρκου πρωθυπουργού γίνεται ενώ εξαπέλυσε χθες (Κυριακή) πολεμική, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Ντίσελντορφ (δυτικά), δηλώνοντας ότι τα παιδιά των Τούρκων στη Γερμανία «πρέπει να μάθουν γερμανικά, αλλά πρέπει να μάθουν πριν τα τουρκικά».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Πακέτο στήριξης στην οικονομία 10 δισ. ευρώ


Στο σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο στήριξης - πάνω από 10 δισ. ευρώ, που ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά, παρέχει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, επανεκκινεί έργα δημόσιων υποδομών, ενισχύει την καινοτομία, τον τουρισμό, τις κατασκευές, τη μεταποίηση, την εξωστρέφεια, τη νεανική επιχειρηματικότητα.
«Με θεσμικές τομές που απλοποιούν τις διαδικασίες και βοηθούν έμπρακτα τον επιχειρηματία. Με νέους κανόνες για τον ανταγωνισμό που ξεδιαλύνουν το τοπίο και προστατεύουν τον καταναλωτή» πρόσθεσε ο υπουργός και συνέχισε ότι «δυστυχώς, γύρω από το κράτος αναπτύχθηκε εδώ και πολλά χρόνια, ένα μεγάλο πλέγμα παρασιτικών συμφερόντων, που όμως σήμερα καταρρέει και στη θέση του επιχειρείται να χτιστεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας με κανόνες που σέβονται, αξιοποιούν το δημόσιο χρήμα, προσδίδουν αξία στην επενδυτική πρόταση και θα αποδώσουν ανάπτυξη, δουλειές και πλούτο», και παρουσίασε για μια ακόμη φορά το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης που όπως είπε θα διοχετεύσει στην αγορά 1,2 δισ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ, αλλά και τον αναπτυξιακό νόμο που θα προκηρυχθεί για πρώτη φορά στις 15 Μαρτίου και θα παρέχει ενισχύσεις ύψους 2,15 δισ. ευρώ.
Πάλι μέσω του ΕΤΕΑΝ, τον Μάιο θα δημιουργηθούν όπως είπε ο υπουργός, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα διαθέσει 450 εκ. ευρώ, και το Ταμείο Αλιείας με πόρους ύψους 105 εκ. ευρώ, ενώ το Μάιο μέσω του ΕΤΕΑΝ θα προκηρυχθούν δράσεις ύψους 70 εκ. ευρώ για εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Σε ότι αφορά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ ως παράδειγμα ανέφερε ότι μέσω τριών προγραμμάτων του που θα προκηρυχθούν μέχρι τον Απρίλιο, θα μπορεί ο επιχειρηματίας να αναβαθμίσει τη ξενοδοχειακή του μονάδα και να παράγει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ ήδη το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» υποδέχεται χιλιάδες αιτήσεις για πράσινες μετατροπές σε κατοικίες που σέβονται το περιβάλλον και εξοικονομούν ενέργεια.
Σχετικά με τον Επενδυτικό νόμο ανέφερε ότι από την 1η Απριλίου, οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες του υπουργείου και τον πλήρη φάκελο με τα δικαιολογητικά στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών που προετοιμάζονται στην πρωτεύουσα κάθε Περιφέρειας, στις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της κάθε διοίκησης.
Ακόμη ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιάσει μια ψηφιακή πλατφόρμα, το «Startup Greece», το ψηφιακό φόρουμ για ένα εθνικό κίνημα για το επιχειρείν.
Απαντώντας στο πρόβλημα των αμέτρητων αδειών και διαδικασιών, είναι ήδη έτοιμο προς ψήφιση νομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων ενώ είναι ήδη σχεδόν έτοιμο το και το σχέδιο για την «Φιλική στο Επιχειρείν Ελλάδα» - «Business Friendly Greece», με 30 συγκεκριμένα σημεία - ανατροπές για την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.
Παράλληλα στο τέλος Μαρτίου, τίθεται σε λειτουργία η ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα ( «one stop shop» ) με την ολοκλήρωση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων. Τέλος, σε ότι αφορά στην εξέλιξη των τιμών ο υπουργός σχολίασε ότι οι εξελίξεις στις αραβικές χώρες και η αστάθεια στην περιοχή δημιουργούν έκτακτες συνθήκες και ανατιμήσεις αλλά η αγορά μας ελέγχεται αυστηρά και όπου διαπιστώνεται αισχροκέρδεια και εξαπάτηση του καταναλωτή λαμβάνονται μέτρα ενώ θωρακίζεται με νόμο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΕ: Έναρξη διαβουλεύσεων για την έκδοση ευρω-ομολόγων


Με στόχο τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής.
Με στόχο να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, κυρίως στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες την έναρξη διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την έκδοση ευρωπαϊκών ομολογιακών δανείων.
Την πρωτοβουλία της έκδοσης ομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής παρουσίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλίπ Μεϊστάντ. Το γενικό περίγραμμα αυτής της πρότασης που αποσκοπεί στην τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης-με δεδομένη την περιορισμένη κατάσταση των δημοσίων οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ- είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το Φθινόπωρο του 2010, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ομιλία του για την «κατάσταση της ΕΕ».
Αναλυτικότερα, τα ομόλογα για έργα υποδομής θα έχουν ως στόχο την άντληση πρόσθετων-πέραν της δημόσιας χρηματοδότησης και των τραπεζικών δανείων- ιδιωτικών κεφαλαίων από ενδιαφερόμενους επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, που με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα μπορούσαν να συμβάλουν περισσότερο στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των έργων.
Όπως ανέφερε ο Ολι Ρεν υπολογίζεται ότι την επόμενη δεκαετία θα απαιτηθούν 1,5-2 τρις. Ευρώ σε επενδύσεις, ενώ μόνο στον τομέα των μεταφορών εκτιμάται ότι οι ανάγκες σε επενδύσεις ανέρχονται σε 21,5 δις. ευρώ ετησίως για τη μετά 2013 περίοδο.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαΐου με στόχο τον Ιούνιο να υποβάλει η Επιτροπή συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε αυτά τα ομόλογα να είναι λειτουργικά από το 2014.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Bloomberg Η διστακτικότητα της Μέρκελ απειλεί την ευρωζώνη ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΓΙΟΛΗΣ | Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 [ 11:10 ]



Το τέλος της (σύντομης) περιόδου υποχώρησης των επιτοκίων δανεισμού του ευρωπαϊκού νότου βλέπει να έρχεται το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου τα σενάρια υπερπήδησης των εμποδίων ή αδιεξόδου ως προς τη «συνολική λύση» της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είναι εξίσου πιθανά.
Η εκλογική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου αποδίδεται (ούτε λίγο ούτε πολύ) στην Ελλάδα, σημειώνουν οι συντάκτες. Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να πιστεύει ότι η απροθυμία του γερμανικού εκλογικού σώματος να υποστηρίξει την (όποια) βοήθεια έχει παράσχει μέχρι σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος στην Ελλάδα εκφράστηκε δια της αποδοκιμασίας του κυβερνώντος κόμματος στην τελευταία αναμέτρηση.
Όμως επισημαίνεται ότι αν η Γερμανία επιμείνει στο «όχι σε όλα», δηλαδή στην πλήρη άρνησή της έναντι οποιασδήποτε μορφής λύσης του ευρωπαϊκού προβλήματος, αυτό θα επιδεινώσει παρά θα εξομαλύνει την κατάσταση. «Αν τον ερχόμενο μήνα (στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία, αυτό θα σημάνει και το τέλος της περιόδου εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης που είχε ως αποτέλεσμα τη συμπίεση τω spread της Ελλάδας και της Ισπανίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Το τελευταίο δίμηνο η διαφορά επιτοκίου μεταξύ ελληνικών γερμανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης φτάνοντας στις 852 μονάδες. Αντίστοιχη υποχώρηση κατέγραψε και το spread των ισπανικών ομολόγων φτάνοντας τις 217 από τις 298 μονάδες τον περασμένο Νοέμβριο.
Αλλωστε τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας σημείωσαν άνοδο τον τελευταίο μήνα καθώς οι διεθνείς επενδυτές «τιμωρούν» με αυτόν τον τρόπο την βραδύτητα αλλά και τη διστακτικότητα που επιδεικνύουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης λύσης για την ευρωζώνη.
«Η γερμανική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των προσδοκιών των χρηματοπιστωτικών αγορών οι οποίες προσβλέπουν σε μια συνεκτική και ολοκληρωμένη απάντηση για το πώς θα πορευθεί στο μέλλον η Ευρώπη. Αν αυτές οι προσδοκίες διαψευστούν με την υιοθέτηση εθνοκεντρικών πολιτικών αυτό θα στείλει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στις χρηματαγορές και θα πυροδοτήσει πιθανότατα ένα νέο κύκλο αναταραχών στην περιφέρεια (της ευρωζώνης)»εκτιμά ο Μάριους Ντάχαϊμ, αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Bayerische Landesbank.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=386012&dt=22/02/2011#ixzz1EoCcvbAl

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Όσκαρ με ελληνικό «άρωμα» Αθήνα - Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 [ 20:38 ]

ΑΠΕ Το «Ποτέ την Κυριακή» χαρίζει στον Μάνο Χατζιδάκι το Όσκαρ μουσικής
Το «Ποτέ την Κυριακή» χαρίζει στον Μάνο Χατζιδάκι το Όσκαρ μουσικής
Με αφορμή την ελληνική αγωνία για την πεντάδα καλύτερης ξένης ταινίας και τη συμμετοχή του «Κυνόδοντα» σε αυτήν, ρίχνουμε μια ματιά στους Έλληνες που έχουν κερδίσει Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού.


  • Η εξαιρετική Κατίνα Παξινού ανεβαίνει στην σκηνή του Chinese Theatre για να παραλάβει το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ως Ισπανίδας Πιλάρ, στην κινηματογραφική μεταφορά του Για ποιον χτυπάει η καμπάνα του Έρνεστ Χεμινγουέι. Είναι το πρώτο Όσκαρ με ελληνικό χρώμα.
  • Μάνος Χατζιδάκις: ο μεγάλος συνθέτης κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για την ταινία Ποτέ την Κυριακή (1960). Παρά το γεγονός ότι έχει γράψει μουσική και για άλλες ταινίες, αυτή ήταν η μοναδική υποψηφιότητα του –και η μοναδική νίκη του.
  • Βασίλης Φωτόπουλος: Το 1965 κέρδισε το Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης-σκηνικών για τον Ζορμπά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι του «έκλεψαν» ένα δεύτερο Όσκαρ, εκείνο για την ταινία Αμέρικα-Αμέρικα, όταν ο Ελιά Καζάν επέλεξε να αφαιρέσει το όνομα του από τους τίτλους και να αφήσει μόνο εκείνο του Τζιν Κάλαχαν, ο οποίος τελικά έλαβε και το χρυσό αγαλματάκι. Η αιτία; Ο Καζάν φέρεται να είπε στον Β.Φωτόπουλο: «Ποιος θα πιστέψει πως αυτά τα σκηνικά έχουν δημιουργηθεί από έναν νεαρό Έλληνα;»
  • Τα κοστούμια του Μεγάλου Γκάτσμπι είχαν προσελκύσει τα βλέμματα όχι μόνο του κοινού, αλλά και της Ακαδημίας. Το χρυσό αγαλματάκι είναι γεγονός για την Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ. Αυτό το 1975. Η «μοδίστρα» από τη Θεσσαλονίκη που έφτασε στο Χόλιγουντ είχε συνολικά τρεις υποψηφιότητες. Οι άλλες δύο ήταν για το Ποτέ την Κυριακή (1960) και για την Φαίδρα (1962).
  • Εν έτει 1982 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Όσκαρ μουσικής για το επικό σάουντρακ των Δρόμων της Φωτιάς. Το βασικό θέμα της ταινίας έχει από τότε «ντύσει» πολλές μεγάλες αθλητικές οργανώσεις. Ο συνθέτης έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 30 ταινίες (ανάμεσα τους και το Blade Runner του Ρίντλεϊ Σκοτ).
  • Το 1983, ο Κώστας Γαβράς κερδίζει το Όσκαρ για το σενάριο του Αγνοούμενου. Αρκετά χρόνια νωρίτερα (το 1970) ήταν υποψήφιος για τη σκηνοθεσία και το σενάριο του Ζ (τα βασικά βραβεία εκείνο το βράδυ κατέκτησε ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου).
Ελληνικές υποψηφιότητες

  • Η Μελίνα Μερκούρη βρέθηκε το 1961 υποψήφια για το Όσκαρ Α΄ γυναικείου Ρόλου για το Ποτέ την Κυριακή
  • Ο σύζυγος της Ζυλ Ντασέν ήταν υποψήφιος για το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας
  • Ο Μιχάλης Κακογιάννης συγκέντρωσε τρεις υποψηφιότητες για τον Ζορμπά το 1965 (ταινίας, σκηνοθεσία και σεναρίου), μία καλύτερης ξένης ταινίας για την Ηλέκτρα το 1963 και άλλη μία για την Ιφιγένεια το 1968.
  • Δύο φορές βρέθηκαν ταινίες του Βασίλη Γεωργιάδη στην πεντάδα της καλύτερης ξένης ταινίας. Η πρώτη το 1964 για Τα κόκκινα φανάρια και η δεύτερη το 1966 για Το χώμα βάφτηκε κόκκινο.
Με ελληνικές ρίζες

Πολλοί είναι οι υποψήφιοι με ελληνική καταγωγή, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς διεκδικήσει Όσκαρ.

Ανάμεσα στους πιο γνωστούς είναι οι:

  • Ελιά Καζάν (υποψήφιος για επτά βραβεία, έχει στην κατοχή του τρία –ανάμεσα στα οποία και ένα τιμητικό για το σύνολο της καριέρας του)
  • Ο Τζορτζ Τσακίρης κερδίζει Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου για το West Side Story
  • Πέντε υποψηφιότητες έχει ο Ντιν Ταβουλάρις και ένα Όσκαρ (εκείνο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και των σκηνικών για το δεύτερο μέρος του Νονού- 1974).
  • Ο Τζον Κασσαβέτης υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ Β΄Ανδρικού ρόλου για την ταινία Και οι 12 ήταν καθάρματα (1967), πρωτότυπου σεναρίου για τα Πρόσωπα (1968) και σκηνοθεσίας για το Μια γυναίκα εξομολογείται (1974)
  • Η Ολυμπία Δουκάκη κερδίζει Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού, 1987
  • Ο Αλεξάντερ Πέιν κερδίζει βραβείο για το διασκευασμένο σενάριο του Πλαγίως, το 2005
  • Το 2010 το The Cove του Λούη Ψυχογιός, κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία ντοκιμαντέρ.

Μπουγιάρ Αλιμάνι «Για να κάνεις ταινία σήμερα στην Ελλάδα, θες πάθος, όχι χρήματα» ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 [ 08:53 ]

O Μπουγιάρ Αλιμάνι
O Μπουγιάρ Αλιμάνι
«Είναι μια ταινία πάνω στις σκοτεινές πλευρές της Αλβανίας και δεν εννοώ τον υπόκοσμο αλλά τους ανθρώπους που ενώ δεν είναι παράνομοι ζουν στο περιθώριο» λέει ο Μπουγιάρ Αλιμάνι για την πρώτη, μεγάλου μήκους ταινία του, την «Αμνηστία», η οποία όχι μόνον παίχθηκε στο Φόρουμ του φεστιβάλ του Βερολίνου που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου αλλά απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Αιθουσαρχών Τέχνης. «Μια γυναίκα, ένας άντρας, ένας νόμος που επιτρέπει στους έγκλειστους φυλακισμένους να συναντηθούν ερωτικά με τους συζύγους τους και παράλληλα με αυτά , κυοφορείται μια άλλη ερωτική σχέση η οποία αναπτύσσεται έξω από τους τοίχους των φυλακών με πρωταγωνιστές τους συζύγους που επισκέπτονται τους φυλακισμένους
Η «Αμνηστία» είναι μια συμπαραγωγή Αλβανίας/ Ελλάδας / Γαλλίας γυρισμένη στα αλβανικά και με αλβανούς ηθοποιούς (Λούλι Μπίτρι, Καραφίλ Σένα). Στην παραγωγή της έχουν συμμετάσχει ο ίδιος ο Αλιμάνι (90 Productions), ο Θάνος Αναστόπουλος με την «Φαντασία Οπτικοακουστική» το Αλβανικό και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Ευρωπαικό Ταμείο Eurimages.
Τα περισσότερα μέλη του τεχνικού επιτελείου της «Αμνηστίας» _στην διεύθυνση της φωτογραφίας (Ηλίας Αδάμης),στον ήχο (Λέανδρος Ντούνης), στο μοντάζ(Μπονίτα Παπαστάθη) κ.α._ έχουν ελληνική ιθαγένεια. «Τα τεχνικά είναι θέματα που εμείς στην Αλβανία δυστυχώς δεν τα κατέχουμε» λέει ο Αλιμάνι που γεννήθηκε στην Αλβανία αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελλάδα. «Ενώ υπάρχει αλβανικός κινηματογράφος, έστω και μικρός σε ποσότητα, οι συνθήκες στις οποίες γυρίζονται εκεί οι ταινίες είναι μάλλον πρωτόγονες.» Ο Αλιμάνι μάλιστα λέει χαρακτηριστικά ότι ελπίζει κάποια στιγμή στην πατρίδα του θα πουν για τον κινηματογράφο αυτό που ο Γαλιλαίος είπε για την γη: «και όμως κινείται
Η «Αμνηστία» είχε συνολικό προϋπολογισμό 800.000 ευρώ αλλά ο σκηνοθέτης της πιστεύει ότι θα μπορούσε να είχε γυριστεί και με λιγότερα χρήματα. «Στις χώρες μας και εννοώ το γεωγραφικό φάσμα των Βαλκανίων, το παν για να κάνεις μια ταινία δεν είναι πια τα χρήματα αλλά το πάθος» λέει. «Ανήκω στην γενιά των νέων ελλήνων κινηματογραφιστών _και βάζω τον εαυτό μου μέσα στους Ελληνες, μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο, τον Νικολέρη, τον Αρη Μπαφαλούκα και τον Σύλλα Τζουμέρκα με τους οποίους έχω συμμετάσχει με μικρού μήκους ταινίες στο φεστιβάλ της Δράμας.»
«Ανέκαθεν οι μεγάλες πιέσεις έβγαζαν μεγάλη Τέχνη» λέει ο σκηνοθέτης, εξαιρώντας φυσικά τον εαυτό του. «Νομίζω ότι στον κινηματογράφο της Ελλάδας γίνεται αυτό ακριβώς. Οι σκηνοθέτες πλέον σκέφτονται λίγο περισσότερο, πονάνε λίγο περισσότερο, νιώθουν μέχρι το κόκαλο ότι η οικονομική κρίση μας πιέζει όλους και ότι μπορεί μεθαύριο να έρθει η δική τους σειρά. Ετσι, ο καθένας με τον τρόπο του προσπαθεί να πει τον δικό του λόγο πάνω στα πράγματα με την ελπίδα ότι κάτι θα σωθεί τελικά.»
Η ταινία «Αμνηστία» δεν έχει προς το παρόν βρει διανομή στις ελληνικές αίθουσες

«Μάχη» Γιώργου με Μέρκελ Το κρίσιμο τετ α τετ αύριο με τη γερμανίδα καγκελάριο για την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΕΤΟΙΜΟΣ να ρίξει τη «μεγάλη ζαριά» για να κερδίσει τη «συνολική λύση» στο ζήτημα της κρίσης χρέους μεταβαίνει αύριο στο Βερολίνο ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να έχει μια «ανοιχτή και ειλικρινή» συνομιλία εφ΄ όλης της ύλης στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με την Ανγκελα Μέρκελ εν  όψει των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως τα τέλη Μαρτίου. Την ίδια στιγμή όμως τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και οι στενοί συνεργάτες του αναγνωρίζουν ότι το παιχνίδι στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχει γίνει πλέον περίπλοκο. «Εχουν συνδεθεί πολλά πράγματα μεταξύ τους: η επιμήκυνση του δανείου, η μείωση επιτοκίων, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός. Η συνολική λύση κινδυνεύει να χαθεί αν ένα από τα κομμάτια του παζλ σπάσει. Γι΄ αυτό και οι χειρισμοί πρέπει να είναι υπερβολικά λεπτοί» τονίζει ένας από τους συνομιλητές του Πρωθυπουργού. Η ανησυχία ότι η Αθήνα θα μπορούσε να συνθλιβεί από την προσπάθεια του Βερολίνου να επιβάλει τους σκληρούς όρους του για ενιαία οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη έχει πλέον δημιουργήσει σύννεφα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη για ένα ταξίδι τόσο στο Βερολίνο όσο και στο Ελσίνκι- όπου ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου- υπήρχε στο μυαλό του κ. Παπανδρέου ήδη πριν από την τελευταία έκτακτη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, εφ΄ όσον χρειαστεί, να προστεθούν στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα και άλλα ταξίδια σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ ο κ. Παπανδρέου ήδη επικοινώνησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Τι θέλει να επιτύχει όμως ο κ. Παπανδρέου; Οπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, η Γερμανία, κυρίως, και η Φινλανδία είναι μέχρι στιγμής οι δύο σκληρότερες χώρες στο Συμβούλιο σχετικά με την ελληνική υπόθεση. Η κοινή γνώμη είναι και στις δύο περιπτώσεις πολύ επιφυλακτική με την Ελλάδα, θεωρώντας ότι οι πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά δεν μπορούν συνεχώς να σώζουν «τους τεμπέληδες του Νότου από τις αμαρτίες τους». Σε ανάλογη τροχιά κινείται και η κυβέρνηση της Ολλανδίας, η οποία παγίως συντάσσεται με τις σκληρές γερμανικές θέσεις.

Προσωπική διπλωματία
Ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος πιστεύει πολύ στην προσωπική διπλωματία, θέλει να σπάσει αυτόν τον σκεπτικισμό έναντι της Αθήνας. Θεωρεί ότι για να το επιτύχει αυτό πρέπει να μιλήσει απευθείας με τη γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και να περάσει μήνυμα στην κοινή γνώμη μέσω συνεντεύξεων που προγραμματίζονται σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η γραμμή του θα είναι σαφής: Η Ελλάδα θα συνεχίσει αταλάντευτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους της.

Το δεύτερο στοιχείο είναι πολύ σημαντικό. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν έγκυρες πηγές, υπάρχει στη Γερμανία ένας ισχυρός πόλος, που εκφράζεται μέσα από κορυφαίους διαμορφωτές γνώμης, ότι η Ελλάδα θέλει πλέον να μεταθέσει πάλι στους ώμους των γερμανών φορολογουμένων στο πρόβλημα του χρέους της- κατά τον ίδιο τρόπο που το 2010 απέσπασε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. «Το μήνυμα αυτών των κύκλων είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει μόνη της το χρέος» προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Υπάρχει επίσης και ένας άλλος λόγος. Ηδη τόσο σε ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς κύκλους όσο και σε κορυφαίες δεξαμενές σκέψεις, όπως το Ινστιτούτο Βruegel, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί η άποψη ότι, όσο και αν η ελληνική κυβέρνηση προσπαθήσει, είναι αδύνατο να έχει διαχειρίσιμο χρέος χωρίς κάποιο είδος «κουρέματος». Το Βruegel μάλιστα, σε πρόσφατη μελέτη του, έκανε αναφορά στην ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 30%. Η Αθήνα θέλει να αποφύγει την επέκταση αυτών των σεναρίων διότι τα θεωρεί καταστροφικά για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο σε κυβερνητικούς κύκλους έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η άποψη ότι το πακέτο της συνολικής λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν είναι εύκολο να εγκριθεί. Και ανάλογα σε ποια πλευρά βρίσκεται ο καθένας, τόσο διαφορετική είναι η οπτική του. «Ολα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι Γερμανοί συνδέουν ευθέως την υιοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας τόσο με τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSΜ) όσο και με σειρά άλλων ρυθμίσεων, όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και φυσικά η διεύρυνση των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων.

Για διαπραγματευτικούς λόγους, η ελληνική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Γι΄ αυτό και δεν έχει δημοσιοποιήσει επισήμως τη θέση της σχετικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των σοσιαλδημοκρατών ηγετών (οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα) αντιτίθενται στην πρόταση της κυρίας Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας
Η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου μπορεί να θεωρείται (σχεδόν) βέβαιη, αλλά μέχρις εκεί. Το τελικό επιτόκιο παραμένει άγνωστο. Και παράλληλα οι τελευταίες συζητήσεις στο πλαίσιο του Εurogroup έδειξαν ότι το θέμα της επαναγοράς (buy back) ελληνικών ομολόγων δεν έχει ακόμη ωριμάσει και δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Συμβούλιο. Το Βερολίνο εξακολουθεί να αντιδρά σφόδρα στην παροχή στο ΕFSF της δυνατότητας να παρεμβαίνει είτε στην πρωτογενή είτε στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, κάτι που θα προσέφερε ανάσα στην Αθήνα και ίσως διευκόλυνε την επιστροφή της στις αγορές. Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες, τις οποίες γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση, το Βερολίνο δεν θα επιμείνει στην ανάγκη συνταγματικής δέσμευσης για ένα «φρένο χρέους» τουλάχιστον στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Κατανοεί τις αντιδράσεις σε πολλές πρωτεύουσες και φαίνεται ότι θα μπορούσε να δεχθεί μια σχετική νομοθετική ρύθμιση (όπως υπάρχει π.χ. στην Πορτογαλία).

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να πει στην κυρία Μέρκελ ότι η εισαγωγή αναπτυξιακών στοιχείων στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι αναγκαία ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή να μην προκαλέσει ασφυξία. Τα περιφερειακά ταμεία, η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ θεωρούνται από την Αθήνα κρίσιμοι πυλώνες για αναπτυξιακή «ένεση» στην ελληνική οικονομία.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της επίσκεψης στο Βερολίνο (με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών),διατυπώθηκε έντονη ανησυχία για την πρόθεση της κυρίας Μέρκελ να θέσει ως προϋπόθεση για την επιμήκυνση των δανείων Ελλάδας και Ιρλανδίας με ταυτόχρονη μείωση επιτοκίων,όπως επίσης και για την ενίσχυση του ΕFSF και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του (επαναγορά χρέους),την αποδοχή από την ηγεσία της ευρωζώνης των γερμανικών κανόνων για ενιαία οικονομική διακυβέρνηση (πάγωμα μισθών, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κτλ.).

Διαπιστώθηκε ουσιαστικά ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει θύμα ενός σκληρού γερμανικού εκβιασμού,ακόμη και αν δεν είναι αυτή τη φορά ο κ.Παπανδρέου που «θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι» κατά των γερμανικών προτάσεων - όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Με αυτά τα δεδομένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάστηκαν και πιθανά παράπλευρα ανταλλάγματα (όπως π.χ.οικονομικές συμφωνίες ή και εξοπλιστικά προγράμματα) που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη συνεννόηση με το Βερολίνο.

Και αυτό καθώς είναι προφανές,όπως αναγνωρίζουν και κυβερνητικά στελέχη σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους,ότι η σύγκρουση με την τρόικα για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων με φόντο και τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν τραυμάτισαν,ελαφρά έστω,την εικόνα του κ. Παπανδρέου εκτός συνόρων.

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού
Σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Παπανδρέου θα δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου με θέμα: «Η αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, μια ευκαιρία για την Ευρώπη», στο πλαίσιο των «διαλέξεων για την Ευρώπη».

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και αρχηγούς κομμάτων θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη.


Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Εν συνεχεία, οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας.

Θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων, Γκίντο Βεστερβέλε, τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τους προέδρους των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ και Τζεμ Έτσντεμιρ.

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνομιλίες με την Φινλανδή πρωθυπουργό Μαρί Κιβινιέμι.

Υπουργείο Πολιτισμού Νέο ΔΣ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 [ 21:46 ]

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ορίσθηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το Δ.Σ. αποτελείται από τους Νικόλαο Αλιβιζάτο, καθηγητή Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (πρόεδρο), Νικόλαο Καλογερά, αρχιτέκτονα, ομ. καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (αντιπρόεδρο) και τους Βικτωρία Ευθυμιάδου, δικηγόρο, Ρένα Παπασπύρου, εικαστικό, ομ. καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Τάσο Κ. Μπίρη, αρχιτέκτονα, ομότιμο καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Χρόνη Μπότσογλου, ζωγράφο, ομ. καθηγητή Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Σοφία Στάικου, διοικητικό επιχειρηματικό στέλεχος, Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, αν. καθηγητή Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλη Παπαδάκη, γλύπτη, εκπρόσωπο Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (μέλη).

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=385949&dt=21/02/2011#ixzz1EdbtHKms

Σύμφωνος με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών δηλώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Σκόπια - Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 [ 22:25 ]

Associated Press Ο Νίκολα Γκρούεφσκι
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κάλεσε το βράδυ της Κυριακής την αντιπολίτευση να επιστρέψει στη Βουλή, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Ο N.Γκρούεφσκι, σε συνέντευξη του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ανέφερε ότι το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, αποδέχεται τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες έχει ζητήσει επανειλημμένως η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) της οποίας ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε τον Μπ.Τσερβένκοφσκι «να μην ψάχνει για δικαιολογίες και να μην θέτει ανεφάρμοστους όρους και προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών» και πρόσθεσε ότι «εάν αμφιβάλει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με δημοκρατικές διαδικασίες, τότε ας καλέσει όλους τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ να έρθουν να επιτηρήσουν τις εκλογές».

Ο Ν.Γκρούεφσκι, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές με την αιτιολογία ότι μία τέτοια εξέλιξη θα καθυστερούσε τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ανέφερε ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην ΠΓΔΜ, με την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων της ίδιας της χώρας και για το λόγο αυτό τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη Βουλή στις 28 Ιανουαρίου, κατηγορώντας τον Ν.Γκρούεφσκι για «απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας».

Αφορμή για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Βουλή αποτέλεσε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των ΜΜΕ του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι τα οποία ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Ο Μπ.Τσερβένκοφσκι έχει αναφέρει ότι ο μοναδικός τρόπος για να εξέλθει η χώρα από τη γενικότερη κρίση στην οποία έχει περιέλθει είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο, συνδέει την επιστροφή του κόμματος του στη Βουλή και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με την εκπλήρωση μίας σειράς όρων και προϋποθέσεων από την μεριά της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ζητά να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ανεξάρτητων ΜΜΕ στη χώρα και να δρομολογηθεί μία σειρά αλλαγών νομοθετικο-συνταγματικού χαρακτήρα που θα διασφαλίσουν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Ν.Γκρούεφσκι είχε δηλώσει ότι ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ζητεί μεν πρόωρες εκλογές, όμως με τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει, στην ουσία επιδιώκει το αντίθετο ακριβώς.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το VMRO-DPMNE θα αναδεικνυόταν νικητής από τις πρόωρες εκλογές, αν και με μικρότερο ποσοστό από αυτό που απέσπασε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231080073#ixzz1EdYkshiR

Νέα Υόρκη Χάστε βάρος με την δίαιτα του Ιησού Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 [ 19:41 ]

«Τι θα έτρωγε ο Ιησούς» είναι το όνομα του βιβλίου του δόκτωρα Ντον Κόλμπερτ
«Τι θα έτρωγε ο Ιησούς» είναι το όνομα του βιβλίου του δόκτωρα Ντον Κόλμπερτ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Συγκεντρώνονται σε εκκλησίες με την πίστη ότι ο Θεός δεν θα σώσει μόνο την ψυχή τους αλλά και θα τους βοηθήσει να χάσουν τα περιττά κιλά.
Η πεποίθηση ότι η Βίβλος είναι τόσο αξιόπιστος οδηγός για την απώλεια βάρους όσο ένα πρόγραμμα του WeightWatchers έχει εξαπλωθεί σε εκατοντάδες εκκλησίες στις ΗΠΑ, από το αγροτικό Αρκανσο μέχρι τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές της Νέας Υόρκης.
Οι πιστοί ακολουθούν το παράδειγμα του Στιβ Ρέινολντς, Βαπτιστή πάστορα από την Ουάσιγκτον ο οποίος έχασε 45 κιλά ακολουθώντας τις διαιτολογικές αρχές που ανακάλυψε διαβάζοντας με προσοχή την Βίβλο.
Αλλοι, ανάμεσά τους και ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Τι θα έτρωγε ο Ιησούς»; ("What would Jesus eat? "), δόκτωρ Ντον Κόλμπερτ επιχείρησαν να καταλήξουν σε μια δίαιτα βασισμένη σε ο, τι αναφέρεται πως έτρωγε ο Ιησούς στην Καινή Διαθήκη.
Σύμφωνα με το βιβλίο, «έτρωγε φυσικά φαγητά, πολλά λαχανικά, κυρίως φασόλια, φρούτα και έπινε πολύ νερό αλλά και κόκκινο κρασί. Ετρωγε κρέας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ίσως μια φορά το μήνα». Και αφού αυτά έτρωγε ο Ιησούς, αυτά προτείνει και το συγκεκριμένο βιβλίο: να τρώμε από όλα, αλλά με μέτρο!
Η προσευχή και η συζήτηση είναι μέρος της διαδικασίας απώλειας βάρους. Όμως, οι δίαιτες που στηρίζονται στην πίστη για την απώλεια βάρους φαίνεται πως έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα: δεν είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, λένε οι ειδικοί.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=385902&dt=21/02/2011#ixzz1EdWrWXPN

Βρετανία - Τουρκία Ενίσχυση στρατιωτικών σχέσεων με συμφωνία μαμούθ ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ | Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 [ 13:56 ]

Μία στρατιωτική συμφωνία μαμούθ, που ενισχύει σημαντικά τις μεταξύ τους στρατιωτικές σχέσεις πρόκειται να υπογράψει η Βρετανία με την Τουρκία. Μεταξύ άλλων η συμφωνία προνοεί κοινά βρετανοτουρκικά γυμνάσια, άσκηση Βρετανών πιλότων στην Τουρκία, εκπαίδευση Τούρκων στρατιωτικών στο Βασιλικό Κολέγιο Αμυντικών Σπουδών και συνεργασία σε εξοπλιστικά προγράμματα.

H Τουρκία εξεδήλωσε ενδιαφέρον να ναυπηγήσει τη φρεγάτα τύπου 26. Πρόκειται για ένα σκάφος του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας, που αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 2020.
Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για ένα πλαίσιο συμφωνίας για συνεργασία με την Τουρκία στον αμυντικό τομέα, που ανοίγει το δρόμο για ευρεία διμερή συνεργασία. Δεν έχουν γίνει σταθεροί σχεδιασμοί αλλά συνεργασία στην αγορά όπλων θα μπορούσε να αυξήσει τα οφέλη για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία». Πέραν αυτής ανακοίνωσης τίποτα άλλο, αλλά είναι φανερό, πλέον, ότι ανοίγει ο δρόμος για στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Η Βρετανία όμως είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και η Λευκωσία είναι έτοιμη να διαμαρτυρηθεί σε περίπτωση, που όπλα βρετανικής κατασκευής περάσουν στα κατεχόμενα. Ήδη η Λευκωσία έχει προχωρήσει σε παραστάσεις προς το αμερικανικό Κογκρέσο διαμαρτυρόμενη για τα αμερικανικής κατασκευής όπλα, που διαθέτει ο τουρκικός στρατός κατοχής, με τα οποία μάλιστα εισέβαλε στην Κύπρο.

Κίνα Φόβοι για λαϊκή εξέγερση Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 [ 13:41 ]

Στιγμιότυπο αππό παλαιότερη διαδήλωση με αφορμή την επέτειεο των γεονότων της πλατείας Τιέν αν μεν
Στιγμιότυπο αππό παλαιότερη διαδήλωση με αφορμή την επέτειεο των γεονότων της πλατείας Τιέν αν μεν
Πεκίνο
Την βελτίωση της «κοινωνικής διαχείρισης» και του «έγκαιρου εντοπισμού προβλημάτων και συγκρούσεων», ζήτησε ο Ζου Γιονγκάνγκ, μέλος του εννιαμελούς κυρίαρχου κινεζικού πολίτμπυρό, υπεύθυνος για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης στην Κίνα.
Ο Ζου προειδοποίησε τους υπεύθυνους ασφαλείας της χώρας ότι υπάρχει ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι κατευνασμού των κοινωνικών αναταραχών.
Η ομιλία του έγινε στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου για ανώτερους αστυνομικούς αξιωματούχους, ενόσω διεξαγόταν εκστρατεία πρόκλησης μιας «επανάστασης του γιασεμιού» στην Κίνα μέσω Διαδικτύου.
Την Κυριακή, οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν μια μικρή συγκέντρωση ατόμων που ανταποκριθεί στην διαδικτυακή έκκληση διαμαρτυρίας. Στην Σανγκάη συνελήφθησαν τρία άτομα, ενώ ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα τις ώρες πριν από την προκαθορισμένη ώρα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο Ζου δήλωσε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία εθνική βάση δεδομένων με βασικές πληροφορίες για τους πολίτες.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πέρυσι, η κινεζική κυβέρνηση δαπάνησε για την εσωτερική ασφάλεια σχεδόν τόσα χρήματα όσα και για την άμυνα. Μία ηγετική δεξαμενή σκέψης της χώρας υποστηρίζει ότι μετά το 2007 σημειώνονται στην Κίνα 90.000 «μαζικά επεισόδια λαϊκής αναστάτωσης»

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=385838&dt=21/02/2011#ixzz1EdV5azJY

Ιταλός κροίσος αναλαμβάνει τη διάσωση της Πομπηίας Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 [ 13:03 ]

Φωτ.αρχείου: Πομπηία, ανασκαφές
Φωτ.αρχείου: Πομπηία, ανασκαφές
ΡΩΜΗ

Αφότου χάρισε 25 εκατομμύρια ευρώ στο ιταλικό δημόσιο για την αναστύλωση του Κολοσσαίου της Ρώμης, ο Ντιέγκο Ντέλλα Βάλε αποφάσισε να βάλει και πάλι το χέρι στην τσέπη για να δώσει μια «ένεση ζωής» στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές.

«Οι επιχειρηματίες και οι πολίτες της Νάπολης πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να συμμετάσχουν στην αναστύλωση της Πομπηίας. Αν χρειαστεί είμαι έτοιμος να βοηθήσω», δήλωσε ο Ιταλός κροίσος και ιδιοκτήτης της εταιρίας υποδημάτων πολυτελείας Tods.

Οι ιταλικές αρχές ήδη ερευνούν τυχόν ευθύνες που βαραίνουν εννέα άτομα σε σχέση με τις ζημιές και τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν στα ερείπια της Πομπηίας πέρυσι τον Νοέμβριο. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο έφορος ο οποίος είχε την επιστασία του αρχαιολογικού χώρου Πιέτρο Τζιοβάνι Γκούτσο και ο επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή Αντόνιο Βαρόνε.

Η θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης που δείχνουν ορισμένα από τα διασημότερα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς της Ιταλίας έχει παράλληλα και πολιτικές επιπτώσεις. Αρκετοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν για την παρακμή των διάσημων αρχαιολογικών χώρων και τις περικοπές στον τομέα του πολιτισμού που επικρατεί τον υπουργό Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι.
Οι επικριτές του λένε ότι η έλλειψη κρατικής οικονομικής υποστήριξης είναι παράλογη δεδομένων των εσόδων που αποκομίζει η Ιταλία από τον τουρισμό. Η Γαλλία, η οποία έχει σημαντικά λιγότερα μνημεία να συντηρήσει και να υποστυλώσει ξοδεύει το 1% του ΑΕΠ της για τον πολιτισμό, ενώ η Ιταλία ξοδεύει για τον ίδιο σκοπό μόλις το 0,2% του ΑΕΠ της. Παρόλα αυτά, ο Μπόντι επιμένει ότι για τη διάσωση των αρχαιολογικών μνημείων απαιτείται καλύτερη διαχείριση των πόρων και όχι περαιτέρω χρηματοδότηση.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την έγκυρη οικονομική ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ο μοναδικός τρόπος να διασωθεί η Πομπηία θα ήταν να βρεθεί ένας ιδιώτης σπόνσορας. «Η διαχείριση του χώρου πρέπει να αφαιρεθεί από ένα κράτος που έχει φανεί ανίκανο να την προστατεύσει», ανέφερε.


 Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=385828&dt=21/02/2011#ixzz1EdUDaZTn

Ευρωπαϊκή Ενωση Επιθυμεί «σχέδιο Μάρσαλ» για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 [ 20:59 ]

Αγωνιώδη προσπάθεια να μιλήσει με ενιαία φωνή έπειτα από την αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Λιβύη και τον συνεχιζόμενο αναβρασμό σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Και την ίδια στιγμή, έχουν αρχίσει να διατυπώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο απόψεις περί της ανάγκης ενός ευρωπαϊκού «Σχεδίου Μάρσαλ» ώστε να βοηθηθεί η οικονομική και πολιτική μετάβαση των χωρών της περιοχής.
Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «27», το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στις φωνές που ζητούν αμεσότερη καταδίκη των πράξεων του καθεστώτος Καντάφι και εκείνων που επιδιώκουν την παραμονή του στην εξουσία υπό τον φόβο της αστάθειας που θα μπορούσε να επακολουθήσει της πτώσης του.
Η διάσταση απόψεων για τον τρόπο απάντησης στα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη είχε διαφανεί στο έκτακτο δείπνο των ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών που συγκάλεσε την Κυριακή του βράδυ η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον.
Κατά τη διάρκειά του, η Ιταλία και η Τσεχία εξέφρασαν ζωηρές αντιρρήσεις στην καταδίκη του καθεστώτος Καντάφι, ενώ η Ουγγαρία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, τόνισε ότι έχει πληροφορίες πως η Λιβύη θα εμποδίσει τη συνεργασία για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης αν οι Βρυξέλλες δεν συμπαραταχθούν μαζί του στην παρούσα φάση.
Όπως αναφέρεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων που ακολούθησε τη συνεδρίαση, το Συμβούλιο «καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταπίεση εναντίων των διαδηλωτών στη Λιβύη και αποδοκιμάζει τη βία και τον θάνατο πολιτών. Το Συμβούλιο καλεί για τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας εναντίον των διαδηλωτών και όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατ’ αρχήν συμφωνία να υπάρξει ουσιαστική παρουσία της ΕΕ στην περιοχή.
Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας, στο Συμβούλιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων στο ότι η ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθεί ουσιαστικά και όχι γραφειοκρατικά στις εξελίξεις και ότι πρέπει να υπάρξει μία καθαρή πολιτική προσέγγιση. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν τον πιθανό κίνδυνο μίας αυξημένης ροής μεταναστών από τις χώρες της Βορείου Αφρικής προς την ΕΕ. Ο κ. Δρούτσας παρουσίασε επίσης στους ομολόγους του την ιδέα περί ίδρυσης στην Ελλάδα ενός «Κέντρου Δημοκρατίας» για την προώθηση του εκδημοκρατισμού στις χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=385933&dt=21/02/2011#ixzz1EdTLvG1l

Λιβύη Ο Καντάφι βομβαρδίζει την πρωτεύουσά του! Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 [ 20:18 ]

Λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν πολλές περιοχές στην πρωτεύουσα Τρίπολη, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο μαρτυρίες κατοίκων- την ίδια στιγμή που δυο Λίβυοι πιλότοι επέλεξαν να αψηφήσουν τις διαταγές και να προσγειώσουν τα Mirage τους στην γειτονική Μάλτα, και μάλιστα στο διεθνές πολιτικό αεροδρόμιο της νήσου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ωστόσο, συνάδελφος τους που πιλοτάριζε αλλο μαχητικό αεροσκάφος έβαλε με αληθινά πυρά εναντίον του πλήθους των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Τρίπολη. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία από ανεξάρτητες πηγές.

Ένας Λίβυος, ο Σούλα αλ - Μπαλαάζι, που δήλωσε ότι είναι ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, μίλησε τηλεφωνικά στο κανάλι και υποστήριξε ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν «ορισμένες τοποθεσίες στην Τρίπολη».

Ένας αναλυτής της λονδρέζικης εταιρείας συμβούλων Control Risks, ο Τζούλιαν Μπαρνς - Ντέισι δήλωσε ότι η χρήση πολεμικών αεροπλάνων εναντίον του ίδιου του λαού της χώρας του υποδηλώνει ότι πλησιάζει το τέλος του Μουάμαρ Καντάφι. «Φαίνεται ότι είναι οι τελευταίες, απελπισμένες ενέργειες. Αν βομβαρδίζεις την ίδια σου την πρωτεύουσα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιβιώσεις», είπε ο αναλυτής. «Όμως πιστεύω ότι ο Καντάφι θα πολεμήσει. Νομίζω ότι οι φήμες πως φεύγει στη Βενεζουέλα θα αποδειχθούν άκυρες. Σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, στη Λιβύη υπάρχει η πιθανότητα (να σημειωθούν) σοβαρές ταραχές και ευθεία σύγκρουση», πρόσθεσε.
Λίγο αργότερα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διέψευσε τις φήμες ότι ο Καντάφι κατευθύνεται προς τα εκεί.
Πολλές πόλεις της Λιβύης, ανάμεσά τους η Βεγγάζη, έχουν πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μετά τις αυτομολήσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του στρατού, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη σε 300 με 400. «Πολλές πόλεις έπεσαν, κυρίως στην ανατολική χώρα. Στρατιωτικοί πήραν το μέρος» των εξεγερμένων κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος του FIDH Ζουαχάιρ Μπελχάσεν, αναφερόμενη κυρίως στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Αντίθετα η Σύρτη, πόλη από την οποία κατάγεται ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, δεν είναι στα χέρια των αντικυβερνητικών, όπως επεσήμανε η FIDH.

Εκτός από την Βεγγάζη η FIDH αναφέρει ότι άλλες πόλεις όπως το Τομπρούκ στα ανατολικά, καθώς και η Μιζουράτα, Χομς, Ταρχούνα, Ζέιτεν, Ζαουΐα, Ζουάρα, που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα, έχουν πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Εκτιμώντας ότι ο Λίβυος ηγέτης προσπαθεί να «δημιουργήσει χάος» εντατικοποιώντας τη βία εναντίον των διαδηλωτών η FIDH «ζητεί την άμεση αναστολή της Λιβύης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του ΟΗΕ, όπως υπογράμμισε η Ζουάχιρ Μπελχάσεν. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει ώστε ο Καντάφι να «δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο». Ένας συνασπισμός λίβυων ισλαμιστών ηγετών έχει εκδόσει μία φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) με την οποία λένε στους Μουσουλμάνους ότι είναι καθήκον τους να εξεγερθούν εναντίον της ηγεσίας της Λιβύης, ενώ ζητούν και την απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που έχουν φυλακιστεί.


Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Εθνικός διάλογος για έξοδο από την κρίση στην Αίγυπτο


Η αιγυπτιακή εξουσία προσπαθεί να βγει από την κρίση με έναν «εθνικό διάλογο» με την αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμιστών, αλλά η πίεση του δρόμου, οι διαιρέσεις και οι υπολογισμοί των διαφόρων εταίρων καθιστούν αυτή τη διαδικασία πολύ αβέβαιη.
Δύο εβδομάδες διαδηλώσεων ήταν αρκετές για να κλονίσουν ένα καθεστώς που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο δόγμα της πολιτικής ακινησίας, αναγκάζοντάς τον να αναζητήσει μια νέα ισορροπία.
Ο «εθνικός διάλογος» που άρχισε την Κυριακή υπό την αιγίδα του αντιπροέδρου Ομαρ Σουλεϊμάν περιλαμβάνει αρκετά μικρά κόμματα της λαϊκής αντιπολίτευσης χωρίς όμως μεγάλο πολιτικό βάρος. Η μεγάλη καινοτομία συνίσταται στην παρουσία του ισχυρού κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, εκτός νόμου που μέχρι σήμερα γινόταν οριακά ανεκτό, και το οποίο βρίσκει μια μοναδική πολιτική αναγνώριση από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο διάλογος αυτός επέτρεψε να συμφωνήσουν σε μια «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας με βάση το σύνταγμα.»
Η προοπτική αυτή συνοδεύεται από πολλές δεσμεύσεις σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης, προετοιμασίας τροποποιήσεων του Συντάγματος, και αποδοχής των προσφυγών των πολιτικών κρατουμένων.
Όμως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποστασιοποιήθηκαν κρίνοντας το αποτέλεσμα αυτό «ανεπαρκές», και τις προτάσεις της κυβέρνησης «επιφανειακές».
Αρκετοί παράγοντες που συμμετέχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας, ανάμεσα τους οι ομάδες των νέων ανθρώπων που είχαν καταλάβει την πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο των διαδηλώσεων στο Κάιρο, απέρριψαν την προσφορά διαλόγου πριν από την αποχώρηση του κ. Μουμπάρακ.
Ο αντιφρονών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δεν προσκλήθηκε στον διάλογο, χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις «αδιαφανείς».
«Κανείς δεν ξέρει ποιος μιλάει με ποιον προς το παρόν (...). Τη διαδικασία χειρίζονται ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν και ο στρατός, και αυτό είναι το πρόβλημα», πρόσθεσε, εκτιμώντας αναγκαία τη συμμετοχή των πολιτών και τη δημιουργία ενός «προεδρικού Συμβουλίου» μετάβασης από τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιωτικού.
Τα κόμματα Wafd (Φιλελεύθερο) και Tagammu (αριστερό) και περίπου τριάντα προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (κρατικό), πρώην πρεσβευτές, δικαστές και επιχειρηματίες, συμμετέχουν στις συνομιλίες. Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν έχουν λαϊκή νομιμοποίηση.
«Οι άνθρωποι αυτοί που συμμετέχουν στο διάλογο, με την εξαίρεση των Αδελφών Μουσουλμάνων, ήταν στο περιθώριο της εξέγερσης», δήλωσε η Ραμπάμπ αλ-Μάχντι, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. «Αυτό που έκαναν οι διαπραγματεύσεις είναι να φέρουν στην επιφάνεια ασήμαντους παράγοντες».
Το καθεστώς προσπαθεί να δείξει ότι θέλει να διαπραγματευτεί, αλλά «ενεργεί σαν κάποιον που πνίγεται και πιάνεται από ένα άχυρο», προσθέτει. Και η συμμετοχή στο διάλογο είναι επικίνδυνη για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
«Αν συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο, θα απορριφθούν από τους υποστηρικτές τους», δήλωσε ο Ισαντρ αλ-Αμράνι, ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής στο Κάιρο, εκτιμώντας ότι το καθεστώς χρησιμοποιεί την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε, όπως το έκανε και κατά το παρελθόν».
Αλλά οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα μπορούσαν να καρπωθούν οφέλη από τον διάλογο εξασφαλίζοντας τη νομική αναγνώριση που επιζητούν εδώ και χρόνια.
«Προσωπικά, απορρίπτω την ιδέα αυτού του εθνικού διαλόγου», δηλώνει ο Σαλάχ Μοχάμεντ, μέλος της αδελφότητας. «Αλλά καταλαβαίνω την ανάγκη για αναγνώριση κάποιων από τους ηγέτες.»
Η εξαγγελία του διαλόγου αυτού δεν είχε καμία επίδραση στην μαχητικούς αντιπάλους του Μουμπάρακ.
«Υπάρχει ένα κύμα οργής στους δρόμους που ζητεί την παραίτηση του Μουμπάρακ και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι άνθρωποι σε αυτό το τραπέζι μιλούν στο κενό», δήλωσε ο Αμπντέλ Χαλίμ Καντίλ, του κινήματος της αντιπολίτευσης Kefaya.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Der Spiegel: Στα 600 δισ. ευρώ οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία


Για συμφωνία ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό.
Σε τριπλάσιο μέγεθος από τις καταθέσεις στην Ελλάδα ανέρχονται τα κεφάλαια που έχουν καταθέσεις Έλληνες πολίτες στην Ελβετία, όπως αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Το ποσό αυτό, κατά το Spiegel, είναι της τάξης των 600 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, είναι πεπεισμένη ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται και στη συμφωνία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την πρόεδρο της Ελβετίας για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με Έλληνες φοροφυγάδες.
Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμί-Ρέι και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών συμφώνησαν να προωθήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών».
Αναφέρεται επίσης ότι μια κοινή επιτροπή ελέγχου, όπως υπάρχει ήδη και με άλλα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί μετά και την κύρωση της σχετικής συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια το νωρίτερο στις αρχές του 2012.
Η εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας θα σημάνει ότι οι φοροφυγάδες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εκ των υστέρων της τάξεως του 10% για τα κέρδη από τους τόκους δέκα ετών καθώς επίσης και πρόστιμα καθυστέρησης.
www.kathimerini.gr

Der Spiegel: Σκάνδαλο με πωλήσεις υποβρυχίων στην Ελλάδα


Το δημοσίευμα επικαλείται ανακριτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει η εισαγγελία του Μονάχου στο πλαίσιο της διερεύνησης σχετικών πρακτικών της εταιρείας Ferrostaal
Μεγάλες προμήθειες φέρεται να πλήρωσε η εταιρεία Ferrostaal για πωλήσεις υπερσύγχρονων υποβρυχίων των ναυπηγείων HDW του Κιέλου σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Νότια Αφρική. Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel (Ντερ Σπίγκελ) στο τεύχος που κυκλοφόρησε σήμερα.
Το δημοσίευμα επικαλείται ανακριτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει η εισαγγελία του Μονάχου στο πλαίσιο της διερεύνησης σχετικών πρακτικών της Ferrostaal.
Η εισαγγελία του Μονάχου διεξάγει έρευνες σε βάρος περίπου 50 στελεχών της εταιρείας με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της απιστίας, καθώς και για απόπειρα απόκρυψης τεκμηρίων για παράνομη δραστηριότητα και χρηματισμό για κατακύρωση παραγγελιών.
Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», ως «μοντέλο» λειτουργούσε για τη Ferrostaal η μεσολάβηση για τη συμφωνία του 2000 με την Ελλάδα και την αγορά από την κατασκευάστρια εταιρεία HDW τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, συνολικής αξίας 1,14 δισ. ευρώ. Το υποβρύχιο «Παπανικολής» είναι το πρώτο της σειράς αυτής και παραλήφθηκε από την Ελλάδα στις 2 Νοεμβρίου 2010.
Για τη συμφωνία εκείνη, σύμφωνα με το «Σπίγκελ», η Ferrostaal έδωσε πάνω από 55 εκατ. ευρώ μίζες, όπως προκύπτει από κατάλογο που παραθέτει με «ύποπτες πληρωμές» στην Ελλάδα. Στον κατάλογο φέρονται ως αποδέκτες φυσικά πρόσωπα και off shore εταιρείες συμβούλων. Το συγκεκριμένο κατάλογο είχε αφήσει ο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal Χορστ Β. στο σπίτι της νύφης του, για να τον αποκρύψει από τις εισαγγελικές αρχές.
Βαρύνουσας σημασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται η κατάθεση στην εισαγγελία του Μονάχου του μάνατζερ Γ.Φ.Χάουν, ο οποίος μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2003 ήταν ο δεύτερος τη τάξει στην HDW με μεγάλη επιρροή στο χώρο της γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας.
O κ. Χάουν ανήκε στην «ομάδα Α» (όπως ονομάζονταν οι ομάδες προώθησης συμφωνιών στη Ferrostaal), όπως και ο μεσάζοντας όπλων φον Πούκλερ, ο «Άγκο», παιδικός φίλος του, και ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που, κατά τον Χάουν, τους σύστησε ο τότε υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.
Στην κατάθεσή του στις 27 Οκτωβρίου 2010, ο κ. Χάουν είπε -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ότι δεν μίλησε ποτέ με συμβούλους για δωροδοκίες που είχε εγγράψει η Ferrostaal αναφορικά με τη συμφωνία πώλησης υποβρυχίων στην Ελλάδα, αλλά επρόκειτο για μία «συμφωνία κυρίων».
Όπως λέει, «για τον καθένα ήταν σαφές ότι, αν ήταν αναγκαίο να δώσουν οι σύμβουλοι χρήματα σε άτομα σημαντικά για τη λήψη αποφάσεων προκειμένου να κερδηθεί η παραγγελία, αυτό έπρεπε να γίνει». Ο κ. Χάουν στην ανάκρισή του εμφανίστηκε σίγουρος ότι «και στην περίπτωση αυτή κάτι τέτοιο έγινε, και αν έγινε, για μένα ήταν εντάξει».
Η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ, όσο και στην περίπτωση της Siemens για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων». Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο σε γερμανική εταιρεία, δεδομένου ότι ο τζίρος της Siemens ανέρχεται στα 80 δισ. ευρώ, ενώ της Ferrostaal σε 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Ι. Ν. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ | Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011



Ιστορικοί, συνταγματολόγοι και ακαδημαϊκοί καταθέτουν τα επιχειρήματά τους στη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο που δίνει το δικαίωμα σε μετανάστες να συμμετέχουν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης
Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΦΟΛΙΑΝΟ (δεξιά) είναι Νιγηριανός, σπουδαστής Ωδείου και μουσικός. Είναι πιο πολύ γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο ΜC Υinka. Γράφει μουσική ραπ, τραγουδάει με τον Πλιάτσικα, εμφανίζεται στην τηλεόραση, σε μπαρ, σε φεστιβάλ. Εχει γεννηθεί στην Ελλάδα, μιλάει μόνον ελληνικά, οι δεσμοί του με τη χώρα του είναι ελάχιστοι. Διασκεδάζει
ελληνικά, έχει έλληνες φίλους, θα παντρευτεί, θα κάνει ελληνάκια που θα μιλούν μόνο ελληνικά, θα πάνε στο ελληνικό σχολείο. Ενα πράγμα δεν μπορεί να κάνει μόνο ο Μανόλης:να αποφασίσει ποιος θα μαζεύει τα σκουπίδια του, ψηφίζοντας στις τοπικές εκλογές. Σαν τον Μανόλη υπάρχουν πολλοί ακόμη, τοζήτημα είναι ότι υπάρχουν και αρκετοί που δεν θέλουν να δουν το πρόβλημά του. Στην Ελλάδα τη δεύτερη δεκαετία του 
21ου αιώνα έρχεται ένα δικαστήριο και λέει στον κάθε ανάλογο Μανόλη ότι «δεν μπορείς να ψηφίσεις για δήμαρχο επειδή δεν έχεις γεννηθεί από έλληνες γονείς, δεν σε καλύπτει το “δίκαιο του αίματος”». Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, των πληθυσμιακών μετακινήσεων κάποιοι μένουν αμετακίνητοι. Η Ιστορία όμως έχει δείξει ότι όλα αλλάζουν, ακόμη και το τι θεωρούμε έθνος ή λαό. Παράδειγμα τρανό η ίδια η Ελλάδα. 
Η ιστορικός Εφη Γαζή στην ανέκδοτη εργασία της «Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια» αναφέρει πως το 1885 γύρω από το περιοδικό «Η Ανάπλασις» οι εθναμύντορες Κ. Διαλησμάς και Μ. Γαλανός εμπνεόμενοι από τη διδασκαλία ενός αμφιλεγόμενου προσώπου, του Απόστολου Μακράκη , ζητούσαν να φτιάξουν τον «τέλειο άνθρωπο», τον «τέλειο πολίτη», τον «τέλειο ηθικό άνδρα» και αυτός θα μπορούσε να είναι μόνον Ελληνας από καταγωγή, ούτε Σλάβος ούτε Αλβανός ούτε Βούλγαρος ούτε οποιοσδήποτε αλλοεθνής. Θεωρίες που βρέθηκαν στην κορύφωσή τους επί ναζιστικής κυριαρχίας. Από τότε όμως πέρασαν χρόνια πολλά.
Νέα δεδομένα

Από ένα μη ελληνικό όνομα, όπως αναγράφεται και στον πίνακα, αρχίζουν οι κατάλογοι εκλογικού τμήματος των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών
Η ιστορικός Χριστίνα Κουλούρη λέει ότι «η αρχή της καταγωγής, τα εθνοπολιτισμικά κριτήρια για την παραχώρηση της ιθαγένειας και το δίκαιο του αίματος αποτελούν, τουλάχιστον από ιστορική άποψη, εξαιρετικά ασαφείς και δύσκολα προσδιορίσιμες έννοιες. Ενα έθνοςκράτος, όπως το δικό μας, πουσυγκροτήθηκε μέσα από διαδοχικές αλλαγές συνόρων και μεγάλα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα, που άσκησε επί έναν αιώνα περίπου αλυτρωτική πολιτική και διήνυσε μια ταραχώδη πολιτική και πολιτειακή διαδρομή χρειάζεται ισχυρή δόση φαντασίας για να επικαλείται το “όμαιμον” των πολιτών του. Του γεγονότος αυτού είχαν άλλωστε επίγνωση οι σχεδιαστές της μεγαλοϊδεατικής πολιτικής που αποδέχονταν σιωπηλά την αναπόφευκτη πολυπολιτισμικότητα της “Μεγάλης Ελλάδας”».

Σχηματικά μπορούμε να πούμε ότι ως το 1923 Ελληνας γινόσουν. Μετά το 1923 Ελληνας γεννιόσουν. Για την κυρία Κουλούρη «σήμερα, η διαδικασία παγκοσμιοποίησης, οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες δημιουργούν νέα δεδομένα για τον ορισμό της ιθαγένειας, τα οποία το έθνος-κράτος καλείται να διαχειριστεί. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να επανεξετάσει τα κριτήρια προσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας και της ιδιότητας του πολίτη- ποιους ενσωματώνει και ποιους αποκλείει- αν θέλει να έχει κοινωνική συνοχή και ειρήνη».
Οι συνταγματολόγοι
Οι συνταγματολόγοι είναι επίσης κατηγορηματικοί. Ο Κώστας Μποτόπουλος επισημαίνει ότι το ζήτημα έχει τρεις πλευρές: τη νομική, την πολιτική και την οικονομική. Το νομικό ζήτημα κατά τη γνώμη του είναι ξεκάθαρο. Το Σύνταγμα δεν παραβιάζεται με τον νόμο που δίνει τη δυνατότητα σε μερίδα μεταναστών να ψηφίζουν υπό προϋποθέσεις στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η άποψη του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ο νόμος δεν συμβαδίζει με τη συνταγματική έννοια της λαϊκής κυριαρχίας δεν προκύπτει από πουθενά. Δηλαδή πουθενά δεν ορίζεται ότι η λαϊκή κυριαρχία προϋποθέτει την εξ αίματος καταγωγή, δηλαδή την κα θαρότητα της φυλής. Ενας άλλος συνταγματολόγος υποστηρίζει ότι αν τραβήξουμε αυτή την ιστορία στα άκρα θα φτάσουμε σε τραγελαφικές καταστάσεις, «π.χ. το Σύνταγμα αναφέρει ότι μεριμνά για την υγεία των πολιτών. Ενα αφγανάκι πληγωμένο σε δυστύχημα δικαιούται περίθαλψη από το κράτος ή όχι; Με τη λογική των δικαστών του ΣτΕ, αφού δεν είναι έλληνας πολίτης, μάλλον όχι». Το πολιτικό ζήτημα είναι κατά τον κ. Μποτόπουλο καίριο: «Σε αυτούς τους ανθρώπους, δηλαδή τους μετανάστες,ζητούμε να έχουν ένα σωρό υποχρεώσεις, να πληρώνουν φόρους, δημοτικά τέλη, ένσημα κτλ. Δικαιώματα θα έχουν;
Προφανώς και πρέπει να έχουν». Τέλος, το ιδεολογικό ζήτημα τέθηκε από την ίδια την απόφαση του Τμήματος του ΣτΕ. Τι θεωρούμε λαό, λοιπόν, σήμερα; Ο κ. Μποτόπουλος αναφέρει ότι «σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία δεν μπορούμε να μιλάμε για λαό με το κριτήριο της “καθαρότητας”, είναι ανιστορικό, για να μην πω ότιείναι αστείο».
Η UΝΕSCΟ αμφισβητεί το δίκαιο του αίματος
Το «δίκαιο του αίματος» έχει προ πολλού αμφισβητηθεί.Χαρακτηριστικά τo 1951 ο Lucien Febvre,επιφορτισμένος από την UΝΕSCΟ για τη σύνταξη ενός κειμένου προκειμένου να γίνει μοντέλο για τα αναθεωρημένα σχολικά εγχειρίδια,επιμένει «στον μυθικό και λανθασμένο χαρακτήρα της ιδέας της φυλής και του αίματος»,όπως και της «περίεργης έννοιας της καθαρότητας».Στην ιδέα ότι οι φυλές είναι άνισες και ότι οι αναμείξεις θα είναι καταστροφικές,η UΝΕSCΟ αντιπαραθέτει την άποψη ότι αντιθέτως είναι ωφέλιμες και από το 1951 εκδίδει για το ευρύ κοινό επιστημονικές μελέτες που εξηγούν με επιστημονικό τρόπο τους φυλετικούς μύθους που κυκλοφορούσαν.[Chlo Μaurel.«La question des races»- Le programme de l΄ Unesco. Περιοδικό Gradhiva 2007, 5,114-131 (http://gradhiva.revues.org/815)].
Ο ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗΣ...
«Να προστατεύεται κάπως το έθνος»
Υπάρχουν και οι σκεπτικιστές όπως ο γενετιστής και ακαδημαϊκός Κώστας Κριμπάς (αριστερά)

που συνιστά να είμαστε «πιο προσεκτικοί και να περιμένουμε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ». Μας λέει ότι θα ήθελε«να προστατεύεται κάπως το έθνος», αλλά όταν τον ρωτάμε για τους πάνω από δύο δεκαετίες εγκατεστημένους στην Ελλάδα Αλβανούς τούς χαρακτηρίζει «ξεχωριστή περίπτωση». Προτείνει να ξεχωρίζεται η ιθαγένεια από την κάρτα εργασίας.

Θεωρεί σημαντικό στοιχείο την πολιτιστική ενσυνείδητη ενσωμάτωση των μεταναστών στη χώρας μας. Αναφέρει την αμερικανική εμπειρία: «Στην Αμερική όταν πάρεις υπηκοότητα σε βάζουν να ορκιστείς ότι αν γίνει πόλεμος με την πρώην πατρίδα σου θα υπερασπιστείς τη νέα σου πατρίδα, την Αμερική. Είναι πρόθυμοι γι΄ αυτό οι μετανάστες μας; Δεν ξέρω»


Διαβάστε περισσότερα:
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=382743&dt=06/02/2011#ixzz1DDIGOhgN