Η κρίση και οι μηχανισμοί αντιμετώπισής της θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οι επικεφαλείς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -σε συνέντευξή τους ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- είπαν «ναι στα ευρωομόλογα», «όχι στην κακοφωνία» και την «ακατανόητη στάση της Μέρκελ».
Ο πρωθυπουργός, όπως ενημέρωσε το απόγευμα της Τρίτης το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τις συναντήσεις, διαπίστωσε ότι υπάρχει συναίνεση, σε γενικές γραμμές, κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα και εξήγησε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι για να μπορεί, η Ελλάδα, να έχει φωνή, πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει την αξιοπιστία της, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή είναι εθνική. Ζήτησε επίσης την ανάληψη ευθυνών από τον καθένα και συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια.
Την κατηγορηματική απάντηση ότι «δεν υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για τα ευρωομόλογα» στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε σχετικό ερώτημα του αρχηγού της Σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σούλτς.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, «υπάρχει απροθυμία εκ μέρους πολλών κρατών μελών σε σχέση με αυτήν την πρόταση». Για το λόγο αυτό, υποστήριξε, στόχος είναι να επιτευχθεί «η πλατύτερη δυνατή συναίνεση με τα υπάρχοντα εργαλεία». Αναγνώρισε ότι η πρόταση για τα ευρωομόλογα «είναι ελκυστική» για να συμπληρώσει ωστόσο ότι: «δεν είναι όμως τώρα η κατάλληλη στιγμή».
Το πρόγραμμα 9 σημείων της Μέρκελ
Με ένα πρόγραμμα εννέα σημείων μεταβαίνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στις Βρυξέλλες, για το κρίσιμο Συμβούλιο κορυφής.
Όπως εξήγησε η καγκελάριος σε χθεσινή της ομιλία στη γερμανική Βουλή, πρόκειται για εννέα προϋποθέσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί σε βάθος χρόνου η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Οι προϋποθέσεις που ανέπτυξε η κ. Μέρκελ είναι οι εξής:
1. Με τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων από το 2013, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλούμενης πτώχευσης κράτους μέλους, δεν μεταφέρονται κυριαρχικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες.
2. Τα μέτρα βοήθειας θα δρομολογούνται όταν διαπιστώνεται ότι η Ευρωζώνη απειλείται ως σύνολο.
3. Η βοήθεια θα χορηγείται μόνον κατόπιν ομόφωνης απόφασης των χωρών της Ευρωζώνης.
4. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στενά συνδεδεμένο στο Μηχανισμό.
5. Η απειλούμενη αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους ενός κράτους-μέλους θα πρέπει να διαπιστώνεται από την Κομμισιόν της ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. EKT.
6. H χορήγηση οικονομικής βοήθειας στήριξης θα συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις.
7. Ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Σε περίπτωση πτώχευσης μίας χώρας θα πρέπει να αναλαμβάνουν ένα κόστος και οι ιδιώτες επενδυτές.
8. Από το 2013 θα συνοδεύονται όλα τα νέα κρατικά ομόλογα με μία ρήτρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης.
9. Στο Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων μπορούν να συμμετέχουν και χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης.
Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, πρόκειται για εννέα σημεία που αποτέλεσαν τις «κατευθυντήριες γραμμές» της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Κρίσεων προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία με την εκπνοή της υφιστάμενης ήδη ασπίδας προστασίας EFSF και EFSM ύψους 750 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2013.
Γιούνκερ: Αποφασισμένοι για την εξασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης
Οι Ευρωπαίοι θα δείξουν κατά τη διήμερη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ότι «είναι αποφασισμένοι για όλα ώστε να εξασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ.
«Θα ήθελα η Ευρώπη του σήμερα, του αύριο να δείξει τη βούλησή της να κάνει τα πάντα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.
«Είμαστε αποφασισμένοι για όλα για να το επιτύχουμε, αυτό πράξαμε μέχρι σήμερα, είχαμε επτά συνόδους σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια του έτους, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ», είπε.
Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος θεωρεί ότι «οι επιθέσεις εναντίον των ευρωζώνης δεν έχουν τελειώσει», ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι συμμερίζεται αυτήν την άποψη.
«Οι αγορές έχουν ξεχάσει τα βασικά δεδομένα στην Ευρώπη και δεν κάνουν τη σύγκριση με τα δεδομένα άλλων που είναι χειρότερα», είπε αναφερόμενος στα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, «δεν περνάμε μία κρίση του ευρώ, περνάμε μία κρίση δημοσιονομικού χρέους ορισμένων μελών της ζώνης του ευρώ».
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για διήμερη σύνοδο κορυφής με στόχο την έξοδο της ζώνης του ευρώ από την κρίση, με την δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τις χώρες που βρίσκονται σε δημοσιονομική δυσχέρεια.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου