Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Πιο «διεφθαρμένος» ο πλανήτης, χρόνο με το χρόνο



«Καυτό» ζήτημα στα πηγαδάκια των κατοίκων του πλανήτη είναι η διαφθορά, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα δεν θεωρείται ότι επαρκούν για να δώσουν λύσεις.


Πέρα από το μήνυμά της, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς δε συνοδεύεται και από τους καλύτερους οιωνούς. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που είδε το φως της δημοσιότητας, το 50% των πολιτών πιστεύει πως οι κυβερνήσεις είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα οικονομικής διαπλοκής. Ένας στους τέσσερις μάλιστα δήλωσε ότι αναγκάστηκε να δωροδοκήσει μέσα στον περασμένο χρόνο· με την αστυνομία να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των «παραληπτών».

Ένα 20% των δωροδοκιών είχε ως αποδέκτες διοικητικές υπηρεσίες μητρώου και αδειοδοτήσεων ενώ το 14% «εστάλη» προς δικαστικούς λειτουργούς. Στην κορυφή της διαφθοράς φιγουράρουν τα πολιτικά κόμματα αποδεικνύοντας την έκπτωσή τους ως θεσμοί του πολιτικού συστήματος. Στο βαρόμετρο της Διεθνούς Διαφάνειας έξι χρόνια πριν (2004) το 71% θεωρούσε τα κόμματα φορείς διαφθοράς· το 2010 το ίδιο ποσοστό ανέβηκε κατά 9%. Η «απαισιόδοξη» εικόνα που συντίθεται, φαίνεται και από το ότι το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η χώρα του γίνεται ολοένα και πιο διεφθαρμένη.

Η Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει ότι το δείγμα των χωρών που χρησιμοποιήθηκε στο φετινό βαρόμετρο ήταν λίγο ευρύτερο από το περσινό και προσθέτει ότι αν γίνει σύγκριση μεταξύ των 65 χωρών στις οποίες έγινε η έρευνα και τα δύο χρόνια, η αύξηση το ποσοστού αυτών που υποστηρίζουν ότι τα κόμματα είναι διεφθαρμένα είναι μεγαλύτερη --82% των ερωτηθέντων πιστεύει το 2010 ότι τα κόμματα είναι διεφθαρμένα, έναντι 68% πέρυσι.

«Οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση εξακολουθούν να επηρεάζουν την άποψη των ανθρώπων για τη διαφθορά, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική», δήλωσε η πρόεδρος της TI Χουγκέτε Λαμπέλε.

«Οι θεσμοί παντού πρέπει να δείχνουν αποφασιστικότητα στις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της καλής διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Διαφάνεια «τοποθέτησε» το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία, το Ιράκ και την Ινδία στις χώρες που χτυπάνε «κόκκινο» με την Κίνα, τη Ρωσία και αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής να ακολουθούν.

Την ίδια στιγμή, από δημοσκόπηση του BBC προκύπτει ότι το ζήτημα που συζητάται περισσότερο στον κόσμο είναι η διαφθορά. Περίπου ένα πέντε ερωτηθέντες δήλωσε ότι έχει συζητήσει σχετικώς για τη διαφθορά τον τελευταίο μήνα, περισσότερο και από το κλίμα, την φτώχεια, την ανεργία καθώς και την αύξηση των ενεργειακών αναγκών.

Οι προτάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, με αφορμή και την έκθεση της παγκόσμιας οργάνωσης παρουσίασε και τις προτάσεις της για τη χρηματοδότηση του πολιτικού συστήματος . Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού, δηλαδή της επιτροπής ελέγχου για τις εκλογικές δαπάνες κομμάτων και υποψηφίων.

Επίσης, η χρηματοδότηση κομμάτων και υποψηφίων πρέπει να γίνεται μόνο μέσω ενός και μοναδικού τραπεζικού λογαριασμού και να επιτρέπεται από φυσικά και νομικά πρόσωπα με θέσπιση ανώτατου ορίου (στις χρηματοδοτήσεις).

Επιπλέον, είναι απαραίτητο τα πολιτικά κόμματα να τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας και να γίνεται οικονομική αποτίμηση από εταιρείες δημοσκοπήσεων και διαφημιστικές εταιρείες, καθώς στις συναλλαγές τους με τα κόμματα διακινείται μαύρο πολιτικό χρήμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC, Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου