Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η Κωνσταντινούπολη ηγείται της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων

Hμερομηνία : 06-12-10 Eκτύπωση | e-mail


Τα αστικά κέντρα είναι η μηχανή ανάπτυξης των εθνικών οικονομιών και της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οδηγούν την ανάκαμψη σε διεθνές επίπεδο από την μεγάλη ύφεση.

Οι πόλεις είναι οι ατμομηχανές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη που κρατάει τα πρωτεία με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως στην ανάπτυξη για το 2009 σημειώνοντας αύξηση του εισοδήματος 5,5% και αύξηση της απασχόλησης κατά 7,3%.

Η νέα έκθεση του Ινστιτούτου Brookings στο London School of Economics παρουσιάζει τη σειρά κατάταξης 150 πόλεων βάσει της ανάπτυξης της μεικτής προστιθέμενης αξίας κατά άτομο και της απασχόλησης. Οι 150 μητροπολιτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν μόλις το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο παρήγαγαν το 46% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2007. Ωστόσο, η «Μεγάλη Ύφεση» οδήγησε πολλές πόλεις στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας. Το Ντουμπάι και το Δουβλίνο, η δεύτερη και έκτη σε σειρά επίδοσης πόλεις την περίοδο 1993 - 2007 τώρα καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις της κατάταξης.





Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε μία οικονομική ανάσχεση τέτοιου μεγέθους, με επιπτώσεις σε πολλές χώρες και τομείς που ήδη πολλοί την αναφέρουν ως «Μεγάλη Ύφεση». Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η παγκόσμια οικονομία ενώ την περίοδο 1993 - 2007 παρουσίαζε ανάπτυξη 3,2%, τη διετία 2008 - 2009 ουσιαστικά μειώθηκε κατά 2%.

Παρόλα αυτά η παγκόσμια οικονομία επανέρχεται σε ρυθμούς ανάκαμψης, έστω και διστακτικά. Οι μητροπολιτικές περιοχές που αποτελούν τους κόμβους της διεθνείς οικονομίας επισκιάζουν με τη δική τους εικόνα το οικονομικό γίγνεσθαι. Οι μητροπολιτικές περιοχές είναι πόλεις με οικονομική αλληλεξάρτηση, που περιβάλλονται από προάστια και αστικές περιοχές. Αποτελούν κέντρα οικονομικής δραστηριότητας με υψηλή αξία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επειδή οι μητροπολιτικές περιοχές είναι οι βάσεις τω εθνικών και διεθνών οικονομιών, η κατανόηση της σχετικής τους θέσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη Μεγάλη Ύφεση προσφέρει σημαντικά στοιχεία για τη θέση τους στη νέα οικονομική πραγματικότητα και τη μελλοντική τους ανάπτυξη.

Η Global Metro Monitor εξετάζει τα οικονομικά αποτελέσματα και τα επίπεδα απασχόλησης σε 150 από τις μεγαλύτερες μητροπολιτικές οικονομίες του κόσμου, που βρίσκονται σε 53 χώρες, από το 1993 έως το 2010.

Ευρώπη

Παρότι οι μητροπολιτικές περιοχές της Ευρώπης αντιμετώπισαν με σχετικά μεγαλύτερη επιτυχία την ύφεση απ' ότι οι μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ, παλεύουν ακόμη να πετύχουν την ανάκαμψη. Επιπλέον, αστικά κέντρα όπως το Δουβλίνο, η Αθήνα και η Ρίγα συνεχίζουν να σημειώνουν απώλειες στην απασχόληση και τα εισοδήματα από το 2009 έως το 2010.

Βόρεια Αμερική

Οι μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ χτυπήθηκαν πολύ βαριά από τη Μεγάλη Ύφεση. Πολλές πόλεις κατάφεραν να επανέλθουν δυναμικά στις υψηλότερες θέσε4ις της κατάταξης κατά την περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης, κυρίως λόγω της σημαντικής βελτίωσης στους μισθούς. Ωστόσο, συνεχίζουν να παρουσιάζουν πενιχρά αποτελέσματα στην απασχόληση.

Νότια Αμερική

Από την άλλη πλευρά η διεθνής ύφεση δεν είχε κάποια ιδιαίτερη επίδραση στις πόλεις της Νοτίου Αμερικής. Έτσι, και οι οκτώ μητροπολιτικές περιοχές της ηπείρου κατατάσσονται μέσα στις πρώτες 32 πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο έτος της οικονομικής ανάκαμψης.

Αφρική και Μέση Ανατολή

Η περιοχή της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής παρουσιάζει και τις δύο όψεις του νομίσματος. Από τις μία περιλαμβάνει τα μεγάλα αστικά κέντρα της βορείου Αφρικής όπως το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια, που παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις, αλλά ταυτόχρονα μητροπολιτικές περιοχές όπως το Γιοχάνεσμπουργκ, το Κέιπ Τάουν και το Ντουμπάι που παλεύουν για να ανακάμψουν.

Ασία και Ωκεανία

Σε αυτή την περιοχή οι αναδυόμενες αγορές των μητροπολιτικών περιοχών της Κίνας και της Ινδίας κατατάσσονται στις κορυφαίες θέσεις εξαιτίας των συνεχιζόμενων εξαιρετικών επιδόσεων σε όλη τη χρονική περίοδο που βρίσκεται υπό μελέτη (από το 1993 έως το 2010). Επιπλέον, οι μητροπολιτικές περιοχές με υψηλότερα εισοδήματα όπως το Χονγκ Κογνκ, η Σιγκαπούρη, το Σύδνεϋ και η Σεούλ κατατάσσονται πάνω από το μέσο όρο σε όλες τις εποχές και τις κατηγορίες.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την πορεία των υπολοίπων ευρωπαϊκών μητροπολιτικών περιοχών ακολούθησαν και τα δύο σημαντικότερα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Η Αθήνα που για την περίοδο 1993 - 2007 κατέλαβε τη 19η θέση της σχετικής κατάταξης με τις καλύτερες επιδόσεις, ανάμεσα στη Σιγκαπούρη και το Φοίνιξ. Η ελληνική πρωτεύουσα παρουσίαζε ετήσια βελτίωση της απασχόλησης κατά 2% και αύξηση του εισοδήματος κατά 5,4%, βρέθηκε τις χρονιές της ύφεσης (2007-2009) στη θέση 47 με μείωση 1,8% στην απασχόληση και 1,7% στους μισθούς, για να καταποντισθεί στην 141η θέση για την περίοδο 2009- 2010, ανάμεσα στο Πόρτο και τη Μαδρίτη με μείωση 1,8% και 1,7% στις αντίστοιχες κατηγορίες. Σύμφωνα με την έκθεση η μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας παράγει το 49,8% του ΑΕΠ με μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα 27.698 ευρώ, ενώ παράλληλα ο πληθυσμός αυξήθηκε από το 1993 κατά 9,9%.

Παρόμοια και η Θεσσαλονίκη, όπου από την 51η θέση για την περίοδο 1993 - 2007 και αύξηση 2,1% και 2,8% στην απασχόληση και τους μισθούς αντίστοιχα, βρέθηκε στην 53η θέση (2007-2009) και τέλος στην 147η θέση (2009-2010), με μείωση στους συντελεστές κατά1,7% και 3,0%, ανάμεσα στο Λας Βέγκας και τη Βαρκελώνη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist και Brookings

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου