Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

To νέο πακέτο βοήθειας και η "διαπραγμάτευση"!

Η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε για να αποδείξει οτι έχει πρόθεση να αλλάξει για να μην βουλιάξει. Υπερψήφισε το Μεσοπρόθεσμο και προχωράει τις αλλαγές που αυτό περιλαμβάνει. Η Ευρώπη αναγνωρίζοντας αυτή την προσπάθεια δεν έχει λόγους πια να είναι καχύποπτη και να καταφεύγει σε εύκολο χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως ανεύθυνης και άρα ανάξιας να βοηθηθεί αποφασιστικά.
Η Ευρώπη επιτέλους αναγνώρισε ότι δεν είναι δυνατόν να φορτώσει τα δικά της διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα και να περιμένει να μην αντιμετωπίσουν παρόμοια κρίση και άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Αναγνώρισε λοιπόν οτι η επίλυση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος μόνο στην Ελλάδα δεν είναι επαρκής. Σε διάσταση με τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας "είναι λάθος" αποδείχτηκε απλώς ότι ήταν ανεπαρκές. Αν ήταν "λάθος" και αν η Ευρώπη με την απόφασή της στις 21/7/2011 δεχόταν ότι έκανε λάθος θα απέσυρε τα όσα έκανε έως τώρα και θα εφάρμοζε μια εντελώς διαφορετική λύση! Δεν έγινε όμως επ ουδενί κάτι τέτοιο. Η Ευρώπη αναγνώρισε ότι αν και η ίδια δεν αναλάβει δράση, και δεν χρησιμοποιήσει τη δύναμή της να προστατεύσει τον εαυτό της τότε η κρίση θα διευρύνεται διαρκώς. Είναι η λογική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλει προφανώς να πετύχει την εσωτερική της ενότητα και την αναρρίχηση της στην εξουσία που προσπαθεί να επιβάλει αυτή την ευκαιριακή, ισοπεδωτική λογική της "αποτυχίας" του προγράμματος.
Το πρόγραμμα όμως δεν "απέτυχε", απλώς απαιτήθηκε βελτίωσή του συνεχίζοντας απρόσκοπτα τα όσα μέχρι τώρα έχουν συμφωνηθεί.
H NΔ επενδύοντας στην αποτυχία του προγράμματος, και όχι στην διεύρυνση και βελτίωσή του, επένδυσε το πολιτικό της κεφάλαιο σε λάθος μέρος. Η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει ("to big to fail", κατά τα λεγόμενα για τις μεγάλες τράπεζες κατά τα πρώτα στάδια της κρίσης). Τα περιθώρια να αποδειχτεί λάθος η Ευρώπη είναι πολύ πιο μικρά απο τα περιθώρια να αποδειχτεί λάθος η ΝΔ.
Αυτό εξηγεί και την αποξένωση που αντιμετωπίζει η ΝΔ στην Ε.Ε. και την αμηχανία της να τοποθετηθεί απο χτές για τις ιστορικές εξελήξεις που έλαβαν χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου