Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ενημέρωση Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Την υπερηφάνεια του για τους βουλευτές του κόμματός του, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι έκανε το πατριωτικό καθήκον της, απέναντι στον ελληνικό λαό, αγνοώντας τις απειλές και τις λοιδωρίες. «Επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή μας στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

«Με βασικό μας όπλο τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε και την πεποίθηση ότι θα τις εφαρμόσουμε, πετύχαμε όλα όσα εκείνα η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι δεν διαπραγματευόμαστε και ακόμα περισσότερα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι τώρα η χώρα πρέπει να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, με πρώτο στόχο την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στην οικονομία ώστε να πάψει η αιμορραγία των ελλειμμάτων.

Απευθύνοντας προσκλητήριο στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με όσους θέλουν και μπορούν, προσθέτοντας ότι παρά τις διαμαρτυρίες η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να πετύχει η κυβέρνηση στο έργο της.

Επίσης, δεν παρέλειψε να εκφράσει και από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στον λαό της Νορβηγίας και στις οικογένειες των θυμάτων της φοβερής τραγωδίας.

Κάλεσμα σε διάλογο με τους ιδιοκτήτες ταξί

Έκκληση στους ιδιοκτήτες των ταξί να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα προχωρήσει.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων θα γίνει με κανόνες, αλλά και διάλογο. Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ταξί ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει κάθε πρόταση, στο πλαίσιο του διαλόγου που θα έχει σύντομη κατάληξη, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα.

Κάλεσε, επίσης, τους ιδιοκτήτες ταξί να συναισθανθούν τις επιπτώσεις που έχουν οι κινητοποιήσεις τους σε πολλούς τομείς, ενώ κατηγόρησε στελέχη της αντιπολίτευσης ότι υποδαυλίζουν τις κινητοποιήσεις, ποντάροντας στην καταστροφή.

Άγνωστο αν θα γίνουν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Παραμένει ακόμα ασαφές αν θα πραγματοποιηθούν οι κατ' ιδίαν συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό για τον ίδιο σκοπό ή θα γίνει η ενημέρωσή τους μέσω της Βουλής.

Εύσημα στον ελληνικό λαό

Εύσημα στον ελληνικό λαό για τις θυσίες που έκανε και στάθηκε όρθιος κλείνοντας τα αυτιά του στις σειρήνες του λαϊκισμού και στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για την εθνική στάση που τήρησε, αγνοώντας απειλές, ύβρεις και λοιδωρίες, απένειμε ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας τους βουλευτές του Κινήματος για την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής. Ένωσης, την οποία χαρακτήρισε ιστορικό βήμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι την ώρα που εμείς προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά που αυτοί άναψαν, εκείνοι έριχναν λάδι στη φωτιά που είχαν ανάψει, ποντάροντας στην αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι Έλληνες πολίτες επέδειξαν «σοφία και σύνεση», κλείνοντας τ' αυτιά τους στις «σειρήνες του λαϊκισμού και της ευκολίας», «άντεξαν και στάθηκαν όρθιοι» σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Μίλησε επίσης για ετερόκλητες δυνάμεις οι οποίες συνασπίσθηκαν με στόχο να τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια και να επικρατήσει πλήρες χάος.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, εξαίροντας τη στάση της, τους ζήτησε να αναλογισθούν τι θα είχε συμβεί στη χώρα, αν είχαν επικρατήσει οι ετερόκλητες φωνές. Δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το χρέος, τόνισε, και όλοι θα μας γύριζαν την πλάτη.

«Η Ελλάδα πέτυχε πράγματα αδιανόητα»

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με την πρόσφατη απόφαση, η χώρα έκανε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα, χωρίς, βεβαίως, να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Πετύχαμε, είπε, πολύ περισσότερα από όσα μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι δεν διαπραγματευόμασταν και θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε, για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά εκεί που πρέπει να είναι, τονίζοντας ότι μετά την απόφαση των Βρυξελλών, φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.

Η Ελλάδα πέτυχε πράγματα αδιανόητα πριν λίγους μήνες υπογράμμισε πρωθυπουργός, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι:

-η επίλυση του πιο άμεσου προβλήματος, αυτού της κάλυψης των δανειακών αναγκών για τα επόμενα χρόνια,

- η εξυπηρέτηση του χρέους,

-η διασφάλιση της σταθερότητας και της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και την ασφάλεια των καταθέσεων και

-η ενεργός συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, αυτό που ονομάζεται νέο «σχέδιο Μάρσαλ».

Με όλα αυτά τόνισε ο κ.Παπανδρέου, η Ελλάδα παρέμεινε στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά μας θέματα. Σε άλλη περίπτωση, πρόσθεσε, αν δεν ακολουθούσαμε το σχέδιό μας, σήμερα θα μιλούσαμε για άλλης τάξεως κοινωνικά προβλήματα και για άλλη πορεία των εθνικών μας θεμάτων.

Σημείωσε, επίσης, ότι σήμερα προωθούνται στην Ευρώπη ιδέες τις οποίες είχε διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση και τις οποίες δεν άκουγαν οι συντηρητικοί της Ένωσης. Εκτίμησε ότι ουσιαστικά καθιερώνεται η έκδοση ενός ιδιότυπου ομολόγου και αρχίζει, στην πράξη, η κοινή διαχείριση της οικονομίας στην ευρωζώνη και παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα επιβληθεί και ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (ο γνωστός ως φόρος Τόμπιν).

Πετύχαμε γιατί παλέψαμε, εξαρχής και με σχέδιο»

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, στους 22 μήνες που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, κατά την οποία η μεγάλη βοήθεια που είχε προήλθε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο πήρε δύσκολες αποφάσεις, αλλά και έδειξε τη βούλησή της να στηρίξει την εφαρμογή τους.

Πολλές φορές, τόνισε ο πρωθυπουργός, σε αυτούς τους 22 μήνες «βρεθήκαμε ένα βήμα πριν την καταστροφή...Τίποτα δεν μας χαρίστηκε...Πετύχαμε γιατί παλέψαμε, εξαρχής και με σχέδιο».

Αν πηγαίναμε στις διαπραγματεύσεις με «μαγκιά και ανέξοδους λεονταρισμούς», δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Η διαπραγματευτική μας ικανότητα προέκυψε από την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, υπογράμμισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του κ. Σαμαρά.

Η στάση μας, ήταν πατριωτική στάση, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως αν έβλεπε ότι δεν υπήρχε τρόπος να πετύχει η χώρα, ο ίδιος θα ήταν μεταξύ των πρώτων που θα διαμαρτύρονταν. Αλλά, όπως ανέφερε, η παράδοση του ΠΑΣΟΚ είναι να δίνει μάχες και να τις κερδίζει και όχι η μοιρολατρία.

Σφοδρή ήταν η επίθεση του πρωθυπουργού κατά της αντιπολίτευσης και προσωπικά κατά του κ. Σαμαρά, έστω κι αν δεν τον κατονόμασε. Κινηθήκαμε, είπε, μακριά από δήθεν σωτήρες που προέβαλαν μια «μαγική» πλην καταστροφική λύση. Αυτοί οι σωτήρες, πρόσθεσε, υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και θεωρούν τους Ευρωπαίους «κουτόφραγκους» που μπορούμε να τους ξεγελάσουμε.

Εμείς, τόνισε, δεν κάναμε μια γενικώς και αορίστως επαναδιαπραγμάτευση, αλλά διαπραγματευτήκαμε σκληρά και πετύχαμε, μαζί με τον ελληνικό λαό να πάρουμε, ως χώρα, μια βαθιά ανάσα.

Αναφέρθηκε και στις εκκλήσεις του προς την αντιπολίτευση για κοινή συμπόρευση για την επίλυση των προβλημάτων. Αντί γι’ αυτό, τόνισε η κυβέρνηση εισέπραξε ανευθυνότητα, ενώ περίσσεψε η λάσπη, η λοιδωρία, ακόμα και η «αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας».

Κατηγόρησε, εμμέσως, τον κ. Σαμαρά ότι για να υπηρετήσει τα εκλογικά του ποσοστά δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Η ΝΔ είπε, έχασε την ευκαιρία να συμμετέχει στη λύση του προβλήματος, ενώ δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής αν η κυβέρνηση μπορούσε να μοιραστεί με την αντιπολίτευση την επιτυχία των Βρυξελλών. Διότι, όπως είπε, «τι να τα κάνω τα εκλογικά ποσοστά, αν καταστρέφεται η χώρα»; Και πρόσθεσε ότι αφήνει σε άλλους τη φιλοδοξία να γίνουν πρωθυπουργοί με κάθε τρόπο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα, τονίζοντας ότι οι εποχές που ζούσαμε με δανεικά, οι εποχές των ελλειμμάτων, έχουν τελειώσει και ο στόχος είναι να μηδενιστούν τα ελλείμματα και να έχουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί. Και τόνισε ότι η ιστορία δεν θα καταγράψει μόνο μια περίοδο δυσκολιών, αλλά και μια περίοδο των πιο μεγάλων προοδευτικών αλλαγών. Αυτό είναι ο πήχης για μας κατέληξε και «θα προχωρήσουμε με όσους θέλουν και μπορούν, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1234_27/07/2011_399986

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου