Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ενδιαφέρον Άρθρο : Επιτακτική ανάγκη για νέο δόγμα στην εξωτερική πολιτική


Ως επιτακτική έκρινε την ανάγκη εφαρμογής ενός νέου δόγματος για την ελληνική εξωτερική πολιτική ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ελληνας ακαδημαϊκός-συγγραφέας Βασίλειος Μαρκεζίνης παρουσιάζοντας στην Κρήτη το νέο του βιβλίο με τίτλο "Μία νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα".


Ο κ. Β. Μαρκεζίνης, μιλώντας στο Ηράκλειο σε πολυπληθές ακροατήριο παρουσία τοπικών αρχών, επεσήμανε ότι "η εξωτερική πολιτική πρέπει να αποφασίζεται από εμάς και όχι από τη Δύση" φωτογραφίζοντας τους Αμερικανούς.

Ο ίδιος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της "πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής", ενώ τόνισε ότι "πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας περισσότερο χώρο στην ευρω-ρωσική συνεργασία. Τη συνεργασία αυτή προωθούν "de facto" Γερμανοί και Γάλλοι ώστε εμείς, καίτοι μικρή χώρα, να διαδραματίσουμε ρόλο".

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών με την Κίνα, ενώ είπε πως "πρέπει να καλύψουμε τις προ έτους ψυχρές σχέσεις μας με τη Γερμανία διότι χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη δύναμη".

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο συγγραφέας-ακαδημαϊκός τόνισε ότι "για μένα η οικονομική συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ισοδυναμεί με παραχώρηση. Δεν πρέπει να γίνονται παραχωρήσεις από την Ελλάδα γιατί τότε η Τουρκία πιέζει και ζητάει περισσότερα". Επισημαίνοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα, σε συνδυασμό με τη διεθνή κρίση, ανέφερε ότι χρειάζεται ηγεσία με όραμα και ενότητα των πολιτικών δυνάμεων.

Κορυφαία προσωπικότητα
"Υπάρχει κρίση οικονομική, πολιτική, κρίση αρχών και ηθικής" υπογράμμισε, ενώ για την κατάσταση και τα προβλήματα στην οικονομία και την πολιτική ζωή ο κ. Μαρκεζίνης επέρριψε διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις που πέρασαν, αλλά και στους πολιτικούς που τα ανέχθηκαν.

Το πολυπληθές ακροατήριο, που είχε κατακλύσει τη δημοτική αίθουσα στην οδό Ανδρόγεω, χειροκρότησε θερμά τον συγγραφέα, ενώ ο δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Κουράκης στην προσφώνησή του τον χαρακτήρισε ως κορυφαία διεθνή προσωπικότητα που τιμά τη χώρα μας στο εξωτερικό και προσέθεσε:

"Το βιβλίο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους πολιτικούς, αλλά και για όλους τους πολίτες που οφείλουν στη Δημοκρατία να είναι ενημερωμένοι ώστε να μπορούν να κρίνουν και να επιλέγουν. Αποτελεί μια μεγάλη προσφορά".

Εγκωμιαστικά ήταν τα λόγια για τον συγγραφέα από τον νομικό Αντώνη Βγόντζα που προλόγισε, αλλά και τον εκδότη του βιβλίου Ηλία Λιβάνη.

Οπως είπε ο κ. Βγόντζας, "ο Β. Μαρκεζίνης είναι ένας ανεξάρτητος διανοούμενος. Δεν εξαρτάται από κόμματα ή από τα γνωστά συμφέροντα. Λέγει αυτά που πιστεύει. Για ένα μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Ολα αυτά τα χρόνια ζει βασικώς στο Λονδίνο. Μακριά από την Ελλάδα. Ανήκει όμως στην κατηγορία των Ελλήνων της διασποράς που λατρεύουν την Ελλάδα και οπωσδήποτε το νησί μας".

Σήμερα στις 7 μ.μ. ο κ. Μαρκεζίνης θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο στον Πειραιά και συγκεκριμένα στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

Μ. Κοκολάκης (ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου