Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΑΕΙ: κρύβει η μάνα το παιδί


10/11/2010 - 11:48

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Ακόμα περιμένει και ακόμα πιέζει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να έχει τα στοιχεία περί οικογενειοκρατίας στα ανώτατα ιδρύματα.
Χθες ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος με δεύτερη εγκύκλιό του έθεσε νέα προθεσμία μέχρι τις 19 Νοεμβρίου για τα 11 και -ω, τι σύμπτωση- μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας που δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί.

Οσο για την ένσταση της Ιατρικής Αθηνών περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, η απάντηση του υφυπουργού είναι σαφής. Δεν πρόκειται για... κρατικά μυστικά αλλά «απλά προσωπικά δεδομένα που πρέπει να αποσταλούν το συντομότερο δυνατόν».

«Δεν πρόκειται να δοθεί λύση σ' αυτή την παθογένεια, ακόμα και να δοθούν οι λίστες με τα ονόματα των τέκνων διδασκόντων στα ΑΕΙ» τονίζουν όσοι γνωρίζουν ή και ζουν τη χρόνια αυτή κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. «Τα τέκνα βρίσκονται στην κορυφή του παγόβουνου» λένε και παραπέμπουν στην πληθώρα των περιπτώσεων και των μορφών εμφάνισης του νεποτισμού. Αλλες είναι εξόφθαλμες, άλλες πάλι καθόλου. Μεταξύ αυτών:

Σύζυγος και τέκνα

* Σύζυγοι και συγγενείς μέχρι 4ου βαθμού όχι μόνο συνυπάρχουν στα τμήματα διαφόρων ΑΕΙ, αλλά συμμετέχουν και σε όλα τα συλλογικά όργανα.

* Τέκνα διδασκόντων φεύγουν στο εξωτερικό υγιή και επιστρέφουν με σοβαρές, ανίατες ασθένειες. Ευτυχώς το ευνοϊκό καθεστώς αντιμετώπισης που προβλέπεται βοηθά σε μια λαμπρή καριέρα στο ίδιο ίδρυμα με τους γονείς διδάσκοντες.

* Υποψήφια μέλη ΔΕΠ καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά (μέχρι και 2.000 ευρώ!) για τα δικαιολογητικά (και συγκεκριμένα για τα αντίγραφα μελετών, βιβλίων, πιστοποιητικών κ.ά.) που απαιτεί η υποψηφιότητα για μέλος ΔΕΠ. Ορισμένοι αποσύρουν την υποψηφιότητα, ενώ όσοι πληρώνουν και συνεχίζουν στο τέλος δεν παίρνουν καν πίσω το φάκελό τους ώστε να μπορέσουν να τον ξαναχρησιμοποιήσουν.

Σύμφωνα με τις κατά καιρούς καταγγελίες τόσο προς τις διοικήσεις των πανεπιστημίων όσο και προς το υπουργείο Παιδείας, τα προαναφερθέντα φαινόμενα αποτελούν συνήθη πρακτική. Προς επίρρωσιν, οι εκάστοτε θεσμικές παρεμβάσεις.

Το κόλπο με τα δικαιολογητικά

Για το «κόλπο» με τα ακριβά δικαιολογητικά, πριν από λίγα χρόνια το υπουργείο είχε στείλει προς όλα τα πανεπιστήμια έγγραφο στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από υποψηφίους για την κατάληψη θέσεων μελών ΔΕΠ» και διευκρίνιζε πως τα ογκώδη έγγραφα που αφορούν τα επιστημονικά δημοσιεύματα «αρκεί να υποβάλλονται σε ένα μόνο αντίτυπο». Προέτρεπε δε, «μετά το πέρας της διαδικασίας να επιστρέφουν στους υποψηφίους τα αντίτυπα που είχαν υποβληθεί». Δεν τηρείται, καταγγέλλουν πολλοί διδάσκοντες.

* Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή συζύγων/συγγενών μέχρι 4ου βαθμού στα συλλογικά όργανα, το 2008 με το ΠΔ. 160 απαγορεύτηκε. Υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά άρχισε να εφαρμόζεται. Φέτος, τον Φεβρουάριο του 2010, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάνθηκε ότι «η σχετική παράγραφος δεν πρέπει να συνεχίσει να ισχύει ως έχει μιας και δεν στηρίζεται σε ειδική και ορισμένη νομοθετική εξουσιοδότηση». Ακολούθησε εγκύκλιος από το υπουργείο με την οποία πλέον επιτρέπεται η συμμετοχή τους σε όλα τα συλλογικά όργανα. Προς τι ο έλεγχος για τα τέκνα, ρωτούν πολλοί. «Η πιθανότητα να εκλεγείς στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη χωρίς συγγένεια είναι εξαιρετικά μικρή» τονίζουν και προτείνουν ως λύση αποτελεσματική την «απαγόρευση εκλογής στο ίδιο τμήμα».*

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου