«Ναι στα ευρωομόλογα», «όχι στην κακοφωνία», «ακατανόητη η στάση της Μέρκελ», ήταν οι θέσεις που υποστήριξαν στην πλειοψηφία τους σήμερα σε συνεντεύξεις Τύπου, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες.
Η έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (16-17 Δεκεμβρίου), από το οποίο οι ευρωβουλευτές περιμένουν σημαντικές αποφάσεις, αλλά και την τελική στάση που θα κρατήσει η Γερμανίδα καγκελάριος για το θέμα των ευρωομολόγων, απασχολεί ιδιαίτερα τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΕΚ, κατά την τρέχουσα σύνοδο στο Στρασβούργο.
Σουλτς: «Είμαστε σε μια κοινότητα με κοινή μοίρα»
Τα πυρά κατά της Γερμανίας και ιδιαίτερα κατά της Καγκελαρίου της, έστρεψε πρώτος ο συμπατριώτης της επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σουλτς.
Ο κ. Σουλτς υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική φάση για την ευρωπαϊκή πολιτική για αυτό είναι απαραίτητο να μιλήσουμε ξεκάθαρα: «Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη είναι η τακτική του κατακερματισμού καταστάσεων και δράσεων, με δραματικές συνέπειες για τους επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται στην ασάφεια και στην ανασφάλεια» είπε.
Ο κ. Σουλτς έφερε σαν παράδειγμα την παλινδρόμηση ορισμένων αρχηγών κρατών που για μήνες έλεγαν ότι δεν είχαν ανάγκη βοήθειας και ξαφνικά είδαν το αντίθετο. Επίσης το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι οι Ιρλανδικές τράπεζες πέρασαν θετικά τα «στρες τεστ» και λίγους μήνες μετά «βούλιαξαν».
«Θα πρέπει να βγούμε από αυτήν την κατάσταση, να βάλουμε πάνω στο τραπέζι ξεκάθαρα όλα τα στοιχεία, θετικά ή αρνητικά του ευρώ και να πάρουμε ξεκάθαρες και τελικές αποφάσεις» είπε.
Για τον κ. Σουλτς η καγκελάριος Μέρκελ είναι αυτή που ακολουθεί κατ' εξοχήν την τακτική αυτή του κατακερματισμού. «Η Καγκελάριος αφιερώνει τον χρόνο της εξηγώντας τι δεν θα πρέπει να κάνουμε. Στο τέλος όμως αναγνωρίζει ότι είναι αναγκαίο να το κάνουμε. Θα πρέπει να σταματήσει το παιγνίδι αυτό» υπογράμμισε ο κ. Σουλτς.
Δεν είμαστε μόνο σε μια νομισματική ένωση, πρόσθεσε, αλλά και σε μια κοινότητα με κοινή μοίρα. Έχουμε τη δυνατότητα επιλογής, ή αφήνουμε το ευρώ να βουλιάξει και μαζί του η ευρωπαϊκή οικονομία ή το σταθεροποιούμε.
Υποστήριξε στη συνέχεια ότι η πρόταση Γιούνκερ για την δημιουργία ευρωομολόγων είναι η σωστή και ικανή να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του ευρώ, ενώ χαρακτήρισε «μέθοδο δημοτικού σχολείου» τη μέθοδο που χρησιμοποίησε η Γερμανία για τον υπολογισμό του μέσου όρου των επιτοκίων στα ευρωομόλογα.
«Γίνονται απόπειρες και προσπάθειες να κατασκευασθούν επιχειρήματα ενάντια σε ένα μέτρο που δεν το προτείνουν αριστεροί αντιεξουσιαστές, αλλά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο «κύριος ευρώ» της ευρωζώνης. Δεν ζητάω να είμαστε όλοι υπέρ των ευρωομολόγων, αλλά δεν μπορούμε να τα διαγράψουμε από τις εναλλακτικές λύσεις», κατέληξε ο κ. Σουλτς.
Συνεντεύξεις Ζ. Ντολ, Ντ. Μπέντιτ και Γκι Βερχόσταντ
Για «διχασμό» που επικρατεί αυτήν την εποχή ανάμεσα στις χώρες - μέλη για το θέμα των ευρωομολόγων έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Ζόζεπ Ντολ.
«Εάν θεωρούμε τα ευρωομόλογα ως εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης, θα πρέπει να ξέρουμε, πως, πότε και με ποιόν τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε» είπε. «Εμένα αυτήν τη στιγμή δεν με απασχολούν τα ευρωομόλογα αυτά κάθε αυτά. Εκείνο που είναι τρομερό και με απασχολεί, είναι ο διχασμός μεταξύ μας για το θέμα των ευρωομολόγων».
Υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά εργαλεία και αρκετά στοιχεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κάλεσε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να καθίσουν στο τραπέζι και να προετοιμάσουν διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση όλων των ειδών των κρίσεων στο μέλλον.
Ο επικεφαλής των Πρασίνων Ντάνιελ Κον Μπέντιτ υποστήριξε από μέρους του ότι η σταθερότητα του ευρώ θα πρέπει να πηγαίνει μαζί με την αλληλεγγύη.
«Μέσω της αλληλεγγύης θα έλθουν σταθερότητα και επενδύσεις για το μέλλον. Τα ευρωομόλογα δεν είναι μόνο για να πληρώσουμε τα ελλείμματα και να βοηθήσουμε τα κράτη που έχουν ανάγκη, αλλά αποτελούν επίσης μέσο επιδοτήσεων και πιστώσεων για επενδύσεις, όπως για παράδειγμα για τον οικολογικό μετασχηματισμό» είπε.
Ο κ. Μπεντίτ χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη γερμανική θέση, αφού μέσω «αλληλεγγύης και σταθερότητας μπορεί να αντισταθεί η Ευρώπη στις αγορές και στην κερδοσκοπία».
Υπογράμμισε τέλος ότι η Ευρώπη βαδίζει με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, «του χρόνου θα κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε πέρυσι, μα θα είναι πολύ αργά σε σχέση με την κερδοσκοπία και την οικονομική πίεση που υφίστανται ορισμένες χώρες », κατέληξε ο κ. Μπεντίτ.
Ένθερμος υποστηρικτής των ευρωομολόγων ήταν και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων κ. Γκι Βερχόσταντ. Κατέκρινε και αυτός το Συμβούλιο για τις καθυστερήσεις. «Αποφάσεις που έπρεπε να είχαν πάρει χθες». «Από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2009 » είπε, « οι χώρες - μέλη υπολείπονται μονίμως των εξελίξεων. Κάθε φορά αντιδρούν στα συμβάντα των αγορών παίρνοντας κάποιες αποφάσεις που ακυρώνουν στη συνέχεια».
Το κύριο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στο Συμβούλιο, είπε ο κ. Βερχόσταντ, είναι ότι «έχει έλθει η ώρα να δώσουμε μια συνεκτική, σφαιρική και δυνατή απάντηση και λύση στα προβλήματα της ευρωζώνης. Να πάψουμε να είμαστε συνέχεια σε αμυντική στάση όπως συμβαίνει από τον Σεπτέμβριο του 2009 και να μπορούμε να αντιδρούμε άμεσα με την εμφάνιση των καταστάσεων».
Για τον αρχηγό των Φιλελευθέρων η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, το ταχύτερο δυνατό, θα μπορούσε να περιληφθεί στην λύση για μια πραγματική οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης. Με δημοσιεύσεις του υποστηρίζει το θέμα των ευρωομολόγων από το 2009, αφού τα ευρωομόλογα θα προσδώσουν αύξηση της ρευστότητας στην Ευρώπη και μείωση των επιτοκίων.
«Το σύστημα των ευρωομολόγων παρέχει τη δυνατότητα να έχουμε ένα επιπλέον εργαλείο και μια συμπληρωματική κύρωση για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Ένα τμήμα του δημοσίου χρέους είναι σε ευρωομόλογα και ένα άλλο κομμάτι θα παραμένει σε εθνικό επίπεδο. Εάν μια χώρα δεν τηρεί τους κανόνες θα βγει από τα ευρωομόλογα και θα περάσει στο εθνικό χρέος. Είναι ευφυής ως λύση, διότι όταν μια χώρα οδηγηθεί εκτός ευρωομολόγων θα πληρώσει το εθνικό χρέος με υψηλότερο επιτόκιο. Η κύρωση μέσω αφαίρεσης ψήφου μοιάζει ανόητη», κατέληξε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου