Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το δεύτερο TΕDx Athens στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Στο κατάμεστο θέατρο του «Ελληνικού Κόσμου» διακεκριμένες προσωπικότητες από διαφόρους τομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν τη δική τους γνώση και εμπειρία γύρω από το πώς ξεκινά κανείς «από μηδενική βάση», που ήταν άλλωστε και το κεντρικό θέμα της διοργάνωσης.Ο αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ρεπορτάζ των «Financial Times» Πίτερ Ασμπτεν _ γεννημένος από βρετανό πατέρα και ελληνίδα μητέρα _ αναφέρθηκε στην αξία του πολιτισμού ως μέσου οικονομικής ανάπτυξης και επικαλέστηκε τη θεωρία της ήπιας ισχύος στη διπλωματία, όπως αποτυπώνεται μέσα από πολιτιστικές δράσεις. Μάλιστα ο κ. Ασμπτεν, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 του Λονδίνου και αναφερόμενος στο ζήτημα των Ελγινείων, πρότεινε να δανείσει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο προκειμένου να δημιουργήσει μια «ηθική δέσμευση» στον εν λόγω πολιτιστικό φορέα υπέρ της επίλυσης του ακανθώδους ζητήματος.
Παρουσίαση έκανε και η βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ κυρία Ελενα Παναρίτη, η οποία εξιστόρησε τις δράσεις της στους «ανεπίσημους», δηλαδή στους κατοίκους των γκέτο του Περού, όπου είχε βρεθεί ως στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η διακεκριμένη οικονομολόγος μίλησε για τριτοκοσμικές καταστάσεις τις οποίες δημιουργούσε ο κυνισμός των «επισήμων», ενώ τόνισε ότι, όταν έπειτα από έναν επταετή κύκλο γραφειοκρατίας, το Περού αποφάσισε να «τρέξει» αναπτυξιακά προγράμματα ύψους 60 εκατ. δολαρίων για την επανένταξή τους, τελικώς έλαβε σε επιστροφή άνω του 1 δισ. λόγω της εισδοχής τους στην επίσημη οικονομία.
Σε παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης ανέφερε ότι στον ιστότοπο του προγράμματος «Διαύγεια» έχουν ήδη αναρτηθεί άνω των 52.000 διοικητικών αποφάσεων μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες, από τότε, δηλαδή, που ψηφίστηκε ο νόμος για τη διαφάνεια στο Δημόσιο. Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «πλέον στο κράτος δεν θα υπάρχουν αποκλειστικές ειδήσεις» και συμπλήρωσε ότι, από τον Πρωθυπουργό ως και τα χαμηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, καμία απόφαση δεν θα εφαρμόζεται αν δεν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.
Την παράσταση έκλεψε ο ελληνικής καταγωγής νέος Αμερικανός κ. Κ. Γραμμάτης, ο οποίος είναι στρατευμένος σε έναν σκοπό: τη δωρεάν παροχή πρόσβασης δορυφορικού Διαδικτύου σε όλον τον κόσμο. «Αν οι μαθητές έχουν πρόσβαση στο Internet, η δύναμη των δασκάλων δεκαπλασιάζεται» είπε ο κ. Γραμμάτης και τόνισε ότι για την εκπλήρωση του φιλόδοξου σχεδίου του αρκεί μια 48ωρη εκεχειρία σε Ιράκ και Αφγανιστάν, καθώς το κόστος δύο ημερών πολέμου ανέρχεται, όπως είπε, σε 1 δισ. δολάρια.
Δράσεις με χαρακτήρα... «γκιλοτίνας» πρότεινε για τη μείωση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της εγκληματικότητας, αλλά και για τον περιορισμό της διαφθοράς στο Δημόσιο, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας κ. Κ. Πιερρακάκης. Επίσης ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη σημασία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, ενώ υπεραμύνθηκε της χρήσης εκπαιδευτικών και επαγγελματικών εργαλείων για την ανάσχεση της απορρόφησης ταλαντούχων νέων από χώρες του εξωτερικού.
Συγκινητική ήταν η παρουσίαση της δημοσιογράφου κυρίας Μαρίας Τζέμη, ο εννιάχρονος γιος της οποίας γεννήθηκε με αυτισμό.
«Τα μεγάλα προβλήματα λύνονται σε στενά παπούτσια. Δεν υπάρχει κάτι που να θέλεις να το κάνεις και να μην μπορείς. Το αντίθετο αποτελεί έναν μύθο που μας έμαθαν όταν ήμασταν μικροί» είπε. Η κυρία Τζέμη, ασχολούμενη με τα ζητήματα του αυτισμού, κατάλαβε ότι ένα πελώριο κομμάτι πληροφοριών δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, ενώ διαπίστωσε μια πληθώρα μύθων γύρω από την ασθένεια, η οποία καλπάζει. «Πριν από 20 χρόνια υπήρχε ένα περιστατικό ανά 10.000 ανθρώπους. Σήμερα είναι ένα προς 96» σημείωσε και τόνισε ότι ο αυτισμός αποτελεί ζήτημα «που μας αφορά όλους». Ετσι η κυρία Τζέμη αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση περιοδικού για τον αυτισμό («Special Life»), το οποίο διανύει εξαιρετικές ημέρες, παρά την κρίση του Τύπου.
Στον αργό θάνατο της έντυπης δημοσιογραφίας αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος κ. Θ. Γεωργακόπουλος και συμπλήρωσε ότι το Διαδίκτυο αποτελεί ευκαιρία για την ανασυγκρότηση των επαγγελματιών του Τύπου. «Οι άνθρωποι διαβάζουν σήμερα περισσότερο από ποτέ» υπογράμμισε ο κ. Γεωργακόπουλος, προέβλεψε όμως τη συρρίκνωση του κλάδου τα επόμενα χρόνια. «Δημοσιογραφία είναι να λες καλές ιστορίες στον κόσμο. Δόξα τω Θεώ, ιστορίες υπάρχουν» κατέληξε με νόημα.
Στις καινοτομίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για ένα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακό βιώσιμο μέλλον στάθηκε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Κλίντον κ. Γκόραν Κάρσεντ. Ο κ. Κάρστεντ, ο οποίος έχει διανύσει μακρά πορεία στον ιδιωτικό τομέα σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης επιχειρήσεων όπως η Ikea και η Volvo, σημείωσε ότι «όλοι μπορούμε να γίνουμε μέρος εκατομμυρίων εκκινήσεων που πραγματοποιούνται κάθε ημέρα».
Ο εκπαιδευτικός κ. Χρ. Ιωαννίδης μίλησε για την επιτυχία και την πορεία του φεστιβάλ μαθητικής μουσικής Schooligans, το οποίο αποτελεί την κορυφαία σχετική εκδήλωση της χώρας μας. «Η κλοπή της παιδικής ηλικίας αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Ελλάδας, για το οποίο είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Μαζί τα φάγαμε τα χρόνια των παιδιών» είπε με νόημα ο κ. Ιωαννίδης. Μάλιστα, στρεφόμενος προς τους διερμηνείς, αναρωτήθηκε πώς θα μεταφραστεί στα αγγλικά η λέξη «φροντιστήριο», έννοια ακατανόητη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. «Τα παιδιά χαζεύουν. Γι' αυτό φτιάχτηκε το Schooligans. Η χειρότερη συμβουλή για έναν νέο είναι να θέλει να κάνει κάτι και να του λέμε: "Ασ' το για αργότερα", κάτι που σημαίνει "ποτέ"» σημείωσε.
Μια εξαιρετική ομιλία έκανε ο φοιτητής κ. Αλ. Δαμουλιάνος, ένας νέος και ανερχόμενος ποιητής, ο οποίος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και σπαστική τετραπληγία. «Το άγνωστο ανήκει στην αρχή, δεν τελειώνει ποτέ. Το κάθε τέλος είναι ένα τέχνασμα» είπε ο ποιητής.
Την ιδέα της Μεγάλης Κοινωνίας, δηλαδή της ιδεολογικής πλατφόρμας του κεντροδεξιού συνασπισμού που κυβερνά το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλυσε ο διευθυντής του Big Society Network κ. Στιβ Μουρ. Ο κ. Μουρ εισηγήθηκε έναν νέο «τρίτο δρόμο» μεταξύ του μεγάλου κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων, ο οποίος περνάει από τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Ο εμπνευστής της Μεγάλης Κοινωνίας μίλησε για αποκέντρωση υπηρεσιών και μεταφορά εξουσιών από την κυβέρνηση στις γειτονιές και στις κοινότητες και δήλωσε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου κοινωνικής επιχειρηματικότητας στον κόσμο. Ο κ. Μουρ αναφέρθηκε στο «νέο πολιτικό αφήγημα» του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο, όπως είπε, περνά από την επένδυση στην εμπιστοσύνη των ικανοτήτων των ίδιων των πολιτών.
Εξαιρετική ήταν η παρουσίαση του υπευθύνου Επικοινωνιακής Στρατηγικής της βραβευθείσης από το Ιδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας κ. Δ. Πρωτοψάλτου. «Δεν είναι μειονέκτημα να ξεκινάς και να παραμένεις μικρός» είπε και επισήμανε ότι σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της μακεδονικής πόλης είναι εγγεγραμμένο στον κατάλογο των δανειστών της. Ο κ. Πρωτοψάλτου στάθηκε στην αξία της προσφοράς και της συμμετοχής στη ζωή των κοινοτήτων και κάλεσε το κοινό «να μην παίρνει τις βιβλιοθήκες στα σοβαρά», εννοώντας ότι πρέπει να αποτελούν όχι έναν στατικό χώρο ανάγνωσης αλλά δημιουργικό κομμάτι του καθημερινού βίου.
Το πολύπλευρο μήνυμα που κελεύει ο οίνος μετέφερε το μέλος του συμβουλίου του Ινστιτούτου «Masters of Wine» κ. Κ. Λαζαράκης, ο οποίος αποτελεί τον μοναδικό Ελληνα που κατέχει τον τίτλο του «Master of Wine». Ο κ. Λαζαράκης μετέφερε την άποψη ότι το κρασί δεν αποτελεί απλώς γαστριμαργική γεύση αλλά επάνω του αποτυπώνονται ολόκληροι τόποι και πολιτισμοί.
Να συμβάλουν όλοι στη διαμόρφωση, στη χρήση και στον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia κάλεσε ο δημοσιογράφος κ. Ι. Γιανναράκης, ενώ καινοτομίες για το πώς θα μπορούμε μελλοντικά να μοιραζόμαστε πληροφορίες ανέλυσε ο μαθηματικός κ. Δ. Αχλιόπτας.
Στην καινούργια σχέση μεταξύ δημιουργού και κοινού που έχει δημιουργηθεί στον χώρο του Διαδικτύου αναφέρθηκε ο συνιδρυτής της βραβευθείσης με το βραβείο ADC Young Guns επιχείρησης Nomint κ. Ι. Κωνσταντινίδης. Ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε τη σημασία των νέων ιντερνετικών μέσων και εργαλείων και υπογράμμισε το πόσο έχουν επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο εμπνεόμαστε, δημιουργούμε και παρουσιάζουμε τη δουλειά μας. «Το Διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη δημιουργική επανάσταση που έχει ζήσει ποτέ ο άνθρωπος» είπε και κάλεσε το κοινό να δημιουργεί «φρέσκα πράγματα, ενάντια στην κοινή λογική».
Για τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφερε το Διαδίκτυο στον τρόπο γραφής μίλησε ο συγγραφέας κ. Αλ. Σταμάτης. «Η συγγραφή, από τη χάραξη στην πλάκα ως το tweet, ήταν πάντοτε μια επιμέλεια χάους» είπε και ανέλυσε τα απαραίτητα βήματα για μια δημιουργική γραφή. Ο κ. Σταμάτης εξήρε τη σημασία της αυθεντικότητας και των χαρακτήρων στη μυθοπλασία, οι οποίοι, όπως είπε, προηγούνται της πλοκής. «Το εφήμερο καθορίζει την κουλτούρα και μπορεί στο μέλλον να επηρεάσει και τον τρόπο γραφής» κατέληξε ο διακεκριμένος συγγραφέας.
Η εκδήλωση είχε και εξαιρετικό θέαμα καθώς εμφανίστηκαν ταλαντούχοι νέοι μουσικοί, όπως ο Μεσιέ Μινιμάλ (ή άλλιώς Χρήστος Τσιτρούδης), η Θεσσαλονικιά του Λονδίνου Αθηνά Ανδρεάδη και οι Musica Ficta. Επίσης, την παράσταση έκλεψε ένα συγκλονιστικό βίντεο για την καταστροφή του περιβάλλοντος και για την ανάγκη των πολιτών να κινητοποιηθούν για την ανάσχεση του φαινομένου που παρήχθη από τον 14χρονο μαθητή(!) Λουκά Λελόβα.
Το TED ξεκίνησε το 2009 και αποτελεί μια ετήσια εκδήλωση στην οποία ηγετικές φυσιογνωμίες από όλον τον κόσμο μοιράζονται «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν». Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 100 εκδηλώσεις σε σημαντικές πόλεις του κόσμου. Το TEDx των Αθηνών διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από ομάδα εθελοντών με στόχο τη μεταφορά της εμπειρίας του προγράμματος στην ελληνική πρωτεύουσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου