Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί «δεν θα επιτρέψουν να τους στερήσουν οι οίκοι αξιολόγησης την ελευθερία τους να αποφασίζουν» σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ελλάδας.
«Όσον αφορά τους οίκους αξιολόγησης, πιστεύω ότι είναι σημαντικό εμείς, και λέγοντας εμείς εννοώ την τρόικα που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μην επιτρέψουμε να στερηθούμε την ελευθερία μας να αποφασίζουμε», δήλωσε η καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Βασίζομαι στις εκτιμήσεις αυτών των τριών θεσμών, δηλαδή της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ», δήλωσε ακόμη.
Η Μέρκελ ερωτήθηκε αν είναι ενδεχομένως δυσαρεστημένη επειδή ο οίκος Standard and Poor's απείλησε να κηρύξει την Ελλάδα σε χρεοκοπία αν ισχύσει ως έχει το γαλλικό σχέδιο για συμμετοχή των τραπεζών στη στήριξη της Αθήνας.
Ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης ζητά η Αυστρία
Ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης ζητά ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν, καταγγέλλοντας τους αμερικανικούς οίκους για προώθηση της κερδοσκοπίας.
Τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, πρόταση την οποία έχει ήδη κάνει και θα υποστηρίξει ενεργά στο μέλλον, ζήτησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιένη, καταγγέλλοντας συγχρόνως τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, που στη διάρκεια πολιτικών εξελίξεων προώθησαν την κερδοσκοπία αντί να φροντίσουν για σταθερότητα.
Εκφράζοντας την οργή του για την απόρριψη από αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης μιας συμμετοχής ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο βοήθειας, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως θα υποστηρίξει με έμφαση, σε επίπεδο των αρχηγών κυβερνήσεων, τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, καθώς, όπως σημείωσε, στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης κατέστη σαφές ότι είναι απαραίτητοι οίκοι αξιολόγησης με γνώση του χώρου και αισθητήριο για τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Ο κ. Φάιμαν παρέπεμψε στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ίδρυση ενός οίκου αξιολόγησης για την Ευρώπη μέσω ενός ιδρύματος, θέμα το οποίο ο ίδιος συζήτησε ήδη πριν μερικές εβδομάδες με άλλους ηγέτες, ενώ θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, για παράδειγμα, με την Γερμανίδα καγκελάριο. Επίσης, επανέλαβε την αυστριακή απαίτηση για καθιέρωση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Με τις δηλώσεις του αυτές ο Αυστριακός καγκελάριος συμμερίζεται πλήρως τη δριμύτατη κριτική κατά των οίκων αξιολόγησης των ΗΠΑ που είχε ασκήσει, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.
Ο κ. Νοβότνι έκανε λόγο για πολύ δύσκολη συζήτηση με τους οίκους αξιολόγησης, διότι, όπως παρατήρησε, αυτοί αξιολογούν ακόμη και εν μέρει παραιτήσεις ως απώλεια, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για μια παράδοξη κατάσταση, καθώς οι ίδιες τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στη διάσωση της Ελλάδας, διότι το συμφέρον τους βρίσκεται στη σταθερότητα της χώρας.
Σκληρή κριτική κατά των αμερικάνικων οίκων αξιολόγησης
Δριμύτατη κριτική κατά των οίκων αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών, άσκησε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή νέα αξιολόγηση από τη «Standard and Poors» για την Ελλάδα, ο κ. Νοβότνι επισήμανε πως αυτοί οι οίκοι είναι πολύ αυστηρότεροι και επιθετικότεροι κατά τις αξιολογήσεις τους στο πλαίσιο της κρίσης στο χώρο του Ευρώ, από ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις στη Νότια Αμερική, κάτι, που, όπως ο ίδιος σημείωσε, «μας βάζει σε σκέψεις».
Ο διοικητής της ΑΚΤ έκανε λόγο για πολύ δύσκολη συζήτηση με του οίκους αξιολόγησης, διότι, όπως παρατήρησε, αυτοί αξιολογούν ακόμη και εν μέρει παραιτήσεις ως απώλεια.
Ο κ. Νοβότνι θεωρεί πως γενικότερα πρόκειται για μια παράδοξη κατάσταση, καθώς οι ίδιες τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στη διάσωση της Ελλάδας, διότι το συμφέρον τους βρίσκεται στη σταθερότητα της χώρας.
Η έντονη αυτή αντίδραση του διοικητή της ΑΚΤ Εβαλντ Νοβότνι, στη νέα επίθεση κατά της Ελλάδας από τον αμερικάνικο οίκο αξιολόγησης, έρχεται να συμπληρώσει πρόσφατο κεντρικό άρθρο στην αυστριακή επίσημη εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» (ΣΣ εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία) στο οποίο οι οίκοι αξιολόγησης αποκαλούνταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, «οίκοι αρουραίων».
Χαρακτηρίζοντας «θράσος» την τότε, νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poors, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Ράινχαρντ Γκέβαιλ, τόνιζε συμπερασματικά στο άρθρο πως οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ξεπέσει σε «οίκους αρουραίων», των οποίων ο λόγος δεν έχει την παραμικρή αξία.
Αναφερόμενος σε εκείνη την υποβάθμιση «και μάλιστα πριν από μια Σύνοδο των κοινοτικών υπουργών Οικονομικών με θέμα την Ελλάδα», ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας είχε καταγγείλει την αμερικάνικη εταιρεία για «θράσος», καθώς όπως σημείωνε, υποβαθμίζει τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χαμηλότερα από εκείνη της Γρενάδας, όπου (χωρίς ο ίδιος, όπως σημειώνει, να θέλει να θίξει το νησιωτικό κράτος ανάμεσα σε Ατλαντικό και Καραϊβική) το 32 ο/ο των 108.000 κατοίκων της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Στο πλήρες δριμύτατης κριτικής άρθρο του, ο κ. Γκέβαιλ αναφερόταν αναλυτικά στο «ποιόν» γενικότερα των «οίκων αξιολόγησης» όσο και ειδικότερα του συγκεκριμένου οίκου, που, όπως σημείωνε, ιδρύθηκε το 1997, ανήκει στον αμερικάνικο ιδιωτικό όμιλο Μέσων Ενημέρωσης Mc Graw-Hill, που με τον ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί έναν υπέρογκο δυτικοαμερικάνικο εκδοτικό οίκο ειδικών εντύπων με ιδιοκτήτες παραδοσιακά ονόματα Αμερικανών μεγαλοεπενδυτών, ονόματα που αναφέρονται με «ευλάβεια» στη Γουόλ Στριτ.
Ο αρχισυντάκτης της «Βίνερ Τσάιτουνγκ» κατήγγειλε στη συνέχεια ότι αυτός ο ιδιωτικός «οίκος» (αξιολόγησης), χωρίς να έχει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση, έχει αναλάβει το ρόλο «παγκόσμιας οικονομικής αστυνομίας», πράγμα που γινόταν δεκτό επί χρόνια και που η ζημιά που προκαλούσε βρισκόταν εντός ορίων, όμως τώρα, οι ποικίλως επενδύουσες αμερικάνικες εταιρείες επιτίθενται κατά μέτωπο, μέσω αυτού του οίκου τους αξιολόγησης, εναντίον της Ευρωζώνης.
«Το ότι η Ελλάδα περνά δύσκολες ώρες είναι πασίγνωστο όπως επίσης και το ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για να το αντιμετωπίσουν, όμως στον ιδιωτικό οίκο Standard and Poors, αυτό είναι αδιάφορο», έγραφε ο κ. Γκέβαιλ, για να συμπληρώσει κατηγορηματικά πως, «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται κάπως τον εαυτό της τότε θα πρέπει να απαντήσει πως ό, τι και να λέει η Standard and Poors, αυτό αφήνει αδιάφορη την Ευρώπη».
Καθώς, όπως ο ίδιος πρόσθετε, ένας δυτικοαμερικάνικος εκδοτικός οίκος δεν μπορεί να καθορίζει το τί είναι καλό και σωστό για την Ευρώπη και ως εκ τούτου όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει αυτή τη στιγμή να απορρίψουν άμεσα τις αξιολογήσεις τέτοιων εταιρειών και να το διαλαλήσουν δυνατά, «διότι οι οίκοι αξιολόγησης κατάντησαν οίκοι αρουραίων και ο λόγος τους δεν έχει την παραμικρή αξία».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου