Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Κυβερνητικές συσκέψεις, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στη Βουλή

Διαδοχικές συσκέψεις ξεκινά, αυτήν την ώρα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου με στελέχη της κυβέρνησης.

Στην πρώτη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα εξετάσει την εξειδίκευση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου της Ευρωζώνης.

Θα ακολουθήσει συνεργασία του οικονομικού επιτελείου, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο και τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Βασίλη Ράπανο.

Οι επόμενες δύο συσκέψεις του πρωθυπουργού θα έχουν ως αντικείμενο την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Ειδικότερα, η τρίτη θα έχει ως αντικείμενο τους αυτοκινητόδρομους και η τέταρτη την ναυπηγική πολιτική της χώρας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Βουλή το ν/σ του υπ. Παιδείας για τα ΑΕΙ

Με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου να επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι «ήρθε η ώρα να αλλάξει η τριτοβάθμια εκπαίδευση», την ΝΔ και τα κόμματα της Αριστεράς να καταψηφίζουν επί της αρχής και τον ΛΑΟΣ να τοποθετείται θετικά, εισήχθη προς επεξεργασία το νομοσχέδιο για τη «δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ΑΕΙ».

«Αν θέλουμε να κάνουμε ριζική τομή στην εκπαίδευση δεν θα μπουν κόκκινες γραμμές», τόνισε η υπουργός Παιδείας κι αφού ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό συζητείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την οικονομία και τα πανεπιστήμια είναι αυτά που αποτελούν παγκοσμίως ατμομηχανή ανάπτυξης, ξεκαθάρισε ότι στόχος του νομοθετήματος είναι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να αποδώσουν στην κοινωνία, «όχι στους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές».

Ακόμη η υπουργός επισήμανε ότι θα διατηρηθεί το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά θα αλλάξει το μοντέλο διοίκησης. «Τα πανεπιστήμια δεν ανήκουν σε κανέναν μόνο στον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας έτσι στην απαίτηση των ακαδημαϊκών «να ρυθμίζουν τα του οίκου τους», αλλά και στην επισήμανση του εισηγητή της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλου ότι καταλύεται η βασική λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόσθεσε δε: «οι ακαδημαϊκοί δεν μπορεί επουδενί να μην εμπίπτουν στο Σύνταγμα».

Επίσης στην κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά ο κ. Σπηλιωτόπουλος ότι η κυβέρνηση αιφνιδίασε την πανεπιστημιακή κοινότητα, η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε ότι ο διάλογος ξεκίνησε το 2007 και δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός αφού όσα θεσμοθετούνται περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ έγιναν σε βάθος αναλύσεις και το νομοθέτημα συνοδεύεται από τεκμηρίωση με βάση τα διεθνή δεδομένα και τις ανάγκες της χώρας μας.

Η υπουργός ανέφερε ότι δεν καταργείται το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά η χρηματοδότησή του από την Πολιτεία θα γίνεται με κανόνες, λογοδοσία σε ετήσια βάση και αξιολόγηση με βάση τους στόχους κάθε πανεπιστημίου και θα τεκμηριώνεται το κόστος σπουδών ανά σχολή.

Ο εισηγητής της ΝΔ, πρώην υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος αφού κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για διαχρονική ισοπεδωτική πολιτική στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας και έλλειμμα συναινετικής διάθεσης «αφού κάθε φορά που έρχεται ξηλώνει και ξεκινά και από την αρχή» τόνισε ότι το νομοσχέδιο επαναλαμβάνει διατάξεις της ΝΔ, - με τις οποίες σαφώς συμφωνεί - όμως οι δομικές ρυθμίσεις που ενσωματώνει καταλύουν την βασική λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι το αυτοδιοίκητο και η αυτονομία των πανεπιστημίων. Επίσης έκανε λόγο για ρυθμίσεις που αντιστρατεύονται το πνεύμα του συντακτικού νομοθέτη, για τις οποίες προέβλεψε ότι θα καταπέσουν. Δήλωσε την αντίθεση της ΝΔ με τις διατάξεις που αφορούν στην εκλογή των πρυτάνεων, με την κατάργηση του λέκτορα, με την καθιέρωση προσόντων για την επιλογή των καθηγητών και με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ελληνική οικογένεια, ενώ ζήτησε να μην καταργηθεί η δυνατότητα που δίνει το κράτος για κάποια συγγράμματα.

Τέλος ο κ. Σπηλιωτόπουλος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αγνόησε τα αποτελέσματα του διαλόγου και αιφνιδίασε την πανεπιστημιακή κοινότητα βάζοντας άλλους να ρυθμίσουν τα του οίκου της ενώ επικαλούμενος την διαφωνία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη είπε: «Βρείτε τα μεταξύ σας και πείτε μας και μας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κομμάτι της σαρωτικής αντιλαϊκής επίθεσης που το κεφάλαιο και η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει στο έδαφος της κρίσης». Όπως είπε αποτελεί ένα αντιδημοκρατικό, αντιδραστικό, ταξικό πλαίσιο που η υλοποίησή του στηρίζεται σε ολιγαρχικά όργανα εξουσίας και πρόσθεσε πως το νομοθέτημα αυτό οδηγεί στη διάλυση των σπουδών, σε πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων και στο σύνολό τους υποβαθμισμένα σε σχέση με τα σημερινά, σε εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, κατάργηση ασύλου και αντιδραστικές αλλαγές στη διοίκηση. «Βάζει ταφόπλακα στην όποια ανώτατη και δωρεάν εκπαίδευση έχουμε», ανέφερε.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι υπερψηφίζει την αρχή του νομοσχεδίου γιατί «είναι καλύτερο από το ισχύον» και παρά τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν για την λειτουργικότητα του νομοθετήματος. «Είναι πολύ δεξιότερο από εκείνο της Μαριέττας Γιαννάκου γιατί καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο και συνδέει την αξιολόγηση των ιδρυμάτων με την χρηματοδότησή τους» είπε.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι με κλειστά πανεπιστήμια, με την απουσία των φοιτητών και ενώ έχει εκφραστεί αρνητική θέση από 17 Συγκλήτους. Μίλησε δε για νομοσχέδιο που παραβιάζει το Σύνταγμα, προσβάλλει το κύρος των πανεπιστημιακών δασκάλων, έχει προβλήματα νεποτισμού και αδιαφάνειας και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευρεία πολιτική αποδοχή για το νομοσχέδιο για την ενέργεια

Με κρατούσα την πεποίθηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και των κομμάτων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ότι «η πολιτική για την ενέργεια πρέπει να γίνει βασικός άξονας για την ανάπτυξη και μοχλός για την έξοδο από την οικονομική κρίση», το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις ενεργειακές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την έρευνα υδρογονανθράκων, συναντά ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή.

Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός χαρακτήρισε «εξ’ ολοκλήρου αναπτυξιακό» το νομοσχέδιο διότι «η ενέργεια αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους τομείς για επενδύσεις» και «μπορεί να γίνει ο πιο δυναμικός τομέας για την ενεργοποίηση κεφαλαίων».

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η κυβέρνηση επέλεξε το μοντέλο ΙΤΟ (σ.σ. χαρακτηρίζεται δειλό και αναποτελεσματικό από τη ΝΔ) αλλά «η επιλογή αυτού του μοντέλου είναι μεταβατική, ώστε να γίνει στη συνέχεια το βήμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, διατηρώντας τα δίκτυα στο κράτος». Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει την πρότασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, εκτός ΔΕΗ.

Για το φυσικό αέριο, ο υπουργός είπε ότι στόχος είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η σταδιακή μετάβαση σε μια πλήρως ανταγωνιστική αγορά, ενώ αναφερόμενος στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είπε πως η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, αλλά είναι ένα θέμα που «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από ευρύτερες αποφάσεις από γειτονικές χώρες, που η κυβέρνηση ελπίζει να είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο για την έρευνα υδρογονανθράκων, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι εκσυγχρονίζεται, ώστε να αξιολογηθούν όλες οι δυνατότητες εξόρυξης με τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον και με την χρήση των καλύτερων μεθόδων.

Η ΝΔ δήλωσε ξεκάθαρα ότι ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, γιατί «η ενέργεια είναι προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη της οικονομίας», όπως ανέφερε ο Κώστας Χατζηδάκης, αλλά διατύπωσε ενστάσεις και αντιρρήσεις στα άρθρα για τα λατομεία, στις υπερεξουσίες της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και στο μοντέλο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, εμμένοντας ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό με στρατηγικό επενδυτή στις παραγωγικές λειτουργίες και την παραμονή των δικτύων στο κράτος. Κατήγγειλε επίσης κυβερνητική αδράνεια στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο θέμα της ΔΕΗ αφήνει όλα τα ζητήματα ανοιχτά και χωρίς κόκκινες γραμμές.

Επίσης, ο κ. Μουσουρούλης αξιοποίησε τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για να καταγγείλει ότι η κυβέρνηση -με τη στάση της κας Διαμαντοπούλου και με το θέμα των ταξί- συνεχίζει ακάθεκτη τις καλοκαιρινές επιδείξεις ανευθυνότητας. Σχολιάζοντας δε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό χρέος, εκτίμησε ότι «η χώρα μας θα μείνει στα κρύα και ταραγμένα νερά του ναυαγίου».

«Κερδισμένοι θα είναι μόνο οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και αναφερόμενος στις διατάξεις για τη ΔΕΗ κατήγγειλε ότι «μεγάλο πάρτι και φαγοπότι», με την κυβέρνηση να «μοιράζει την πίτα στους ενδιαφερόμενους, με ολέθριες συνέπειες για τα λαϊκά εισοδήματα». Για την πολύμορφη ενίσχυση ιδιωτών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες εκτίμησε ότι «ξεκίνησαν οι ξιφομαχίες συμφερόντων», ενώ για τον τομέα του Φυσικού Αερίου αναφέρθηκε στη διαπάλη ανάμεσα σε Αμερική και Ευρώπη για τη Μεσόγειο. Τέλος για την έρευνα υδρογονανθράκων, ο κ. Παφίλης είπε ότι η κυβέρνηση «στρώνει το τραπέζι για να πέσουν οι μάσες από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» και καταλόγισε τεράστια ευθύνη στην κυβέρνηση επειδή δεν ανακηρύσσει την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

«Ναι» στο νομοσχέδιο επί της αρχής δηλώνει και ο ΛΑΟΣ, με βασική όμως ένσταση και αντίρρηση, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Αστέριο Ροντούλη, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ανακηρύσσει την ΑΟΖ. Προειδοποιεί, επίσης, ότι δεν πρέπει να περιληφθεί στις εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου ο φυσικός πλούτος της χώρας μας και ζητεί να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα αυτά στον φυσικό μας πλούτο, δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εμπράγματες εγγυήσεις.

«Ιερή συμμαχία καταστροφής που συμπεριλαμβάνει τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Το νομοσχέδιο είναι ένα τερατούργημα, αλλά ψηφίζεται από κοινού από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Παραδίδει όλο τον ενεργειακό πλούτο στα πιο άπληστα, κερδοσκοπικά και πολυεθνικά συμφέροντα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. Όσο για την έρευνα υδρογονανθράκων, ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε ότι μολονότι η κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά «αμερικανονατοϊκή» πολιτική δεν έχει απαιτήσει τη συνυπογραφή από την Τουρκία του δικαίου της θάλασσας.

«Έχουμε την προσδοκία μεγάλων επενδύσεων σε ένα σημαντικό τομέα, αυτό δεν το φοβόμαστε, αλλά θέλουμε και κανόνες», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και χαρακτήρισε το πλαίσιο που θεσπίζεται για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων «ιστορικής σημασίας απόφαση της κυβέρνησης».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ενημέρωση Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Την υπερηφάνεια του για τους βουλευτές του κόμματός του, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι έκανε το πατριωτικό καθήκον της, απέναντι στον ελληνικό λαό, αγνοώντας τις απειλές και τις λοιδωρίες. «Επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή μας στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

«Με βασικό μας όπλο τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε και την πεποίθηση ότι θα τις εφαρμόσουμε, πετύχαμε όλα όσα εκείνα η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι δεν διαπραγματευόμαστε και ακόμα περισσότερα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι τώρα η χώρα πρέπει να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, με πρώτο στόχο την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στην οικονομία ώστε να πάψει η αιμορραγία των ελλειμμάτων.

Απευθύνοντας προσκλητήριο στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με όσους θέλουν και μπορούν, προσθέτοντας ότι παρά τις διαμαρτυρίες η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να πετύχει η κυβέρνηση στο έργο της.

Επίσης, δεν παρέλειψε να εκφράσει και από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στον λαό της Νορβηγίας και στις οικογένειες των θυμάτων της φοβερής τραγωδίας.

Κάλεσμα σε διάλογο με τους ιδιοκτήτες ταξί

Έκκληση στους ιδιοκτήτες των ταξί να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα προχωρήσει.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων θα γίνει με κανόνες, αλλά και διάλογο. Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ταξί ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει κάθε πρόταση, στο πλαίσιο του διαλόγου που θα έχει σύντομη κατάληξη, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα.

Κάλεσε, επίσης, τους ιδιοκτήτες ταξί να συναισθανθούν τις επιπτώσεις που έχουν οι κινητοποιήσεις τους σε πολλούς τομείς, ενώ κατηγόρησε στελέχη της αντιπολίτευσης ότι υποδαυλίζουν τις κινητοποιήσεις, ποντάροντας στην καταστροφή.

Άγνωστο αν θα γίνουν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Παραμένει ακόμα ασαφές αν θα πραγματοποιηθούν οι κατ' ιδίαν συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό για τον ίδιο σκοπό ή θα γίνει η ενημέρωσή τους μέσω της Βουλής.

Εύσημα στον ελληνικό λαό

Εύσημα στον ελληνικό λαό για τις θυσίες που έκανε και στάθηκε όρθιος κλείνοντας τα αυτιά του στις σειρήνες του λαϊκισμού και στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για την εθνική στάση που τήρησε, αγνοώντας απειλές, ύβρεις και λοιδωρίες, απένειμε ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας τους βουλευτές του Κινήματος για την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής. Ένωσης, την οποία χαρακτήρισε ιστορικό βήμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι την ώρα που εμείς προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά που αυτοί άναψαν, εκείνοι έριχναν λάδι στη φωτιά που είχαν ανάψει, ποντάροντας στην αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι Έλληνες πολίτες επέδειξαν «σοφία και σύνεση», κλείνοντας τ' αυτιά τους στις «σειρήνες του λαϊκισμού και της ευκολίας», «άντεξαν και στάθηκαν όρθιοι» σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Μίλησε επίσης για ετερόκλητες δυνάμεις οι οποίες συνασπίσθηκαν με στόχο να τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια και να επικρατήσει πλήρες χάος.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, εξαίροντας τη στάση της, τους ζήτησε να αναλογισθούν τι θα είχε συμβεί στη χώρα, αν είχαν επικρατήσει οι ετερόκλητες φωνές. Δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το χρέος, τόνισε, και όλοι θα μας γύριζαν την πλάτη.

«Η Ελλάδα πέτυχε πράγματα αδιανόητα»

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με την πρόσφατη απόφαση, η χώρα έκανε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα, χωρίς, βεβαίως, να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Πετύχαμε, είπε, πολύ περισσότερα από όσα μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι δεν διαπραγματευόμασταν και θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε, για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά εκεί που πρέπει να είναι, τονίζοντας ότι μετά την απόφαση των Βρυξελλών, φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.

Η Ελλάδα πέτυχε πράγματα αδιανόητα πριν λίγους μήνες υπογράμμισε πρωθυπουργός, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι:

-η επίλυση του πιο άμεσου προβλήματος, αυτού της κάλυψης των δανειακών αναγκών για τα επόμενα χρόνια,

- η εξυπηρέτηση του χρέους,

-η διασφάλιση της σταθερότητας και της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και την ασφάλεια των καταθέσεων και

-η ενεργός συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, αυτό που ονομάζεται νέο «σχέδιο Μάρσαλ».

Με όλα αυτά τόνισε ο κ.Παπανδρέου, η Ελλάδα παρέμεινε στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά μας θέματα. Σε άλλη περίπτωση, πρόσθεσε, αν δεν ακολουθούσαμε το σχέδιό μας, σήμερα θα μιλούσαμε για άλλης τάξεως κοινωνικά προβλήματα και για άλλη πορεία των εθνικών μας θεμάτων.

Σημείωσε, επίσης, ότι σήμερα προωθούνται στην Ευρώπη ιδέες τις οποίες είχε διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση και τις οποίες δεν άκουγαν οι συντηρητικοί της Ένωσης. Εκτίμησε ότι ουσιαστικά καθιερώνεται η έκδοση ενός ιδιότυπου ομολόγου και αρχίζει, στην πράξη, η κοινή διαχείριση της οικονομίας στην ευρωζώνη και παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα επιβληθεί και ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (ο γνωστός ως φόρος Τόμπιν).

Πετύχαμε γιατί παλέψαμε, εξαρχής και με σχέδιο»

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, στους 22 μήνες που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, κατά την οποία η μεγάλη βοήθεια που είχε προήλθε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο πήρε δύσκολες αποφάσεις, αλλά και έδειξε τη βούλησή της να στηρίξει την εφαρμογή τους.

Πολλές φορές, τόνισε ο πρωθυπουργός, σε αυτούς τους 22 μήνες «βρεθήκαμε ένα βήμα πριν την καταστροφή...Τίποτα δεν μας χαρίστηκε...Πετύχαμε γιατί παλέψαμε, εξαρχής και με σχέδιο».

Αν πηγαίναμε στις διαπραγματεύσεις με «μαγκιά και ανέξοδους λεονταρισμούς», δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Η διαπραγματευτική μας ικανότητα προέκυψε από την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, υπογράμμισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του κ. Σαμαρά.

Η στάση μας, ήταν πατριωτική στάση, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως αν έβλεπε ότι δεν υπήρχε τρόπος να πετύχει η χώρα, ο ίδιος θα ήταν μεταξύ των πρώτων που θα διαμαρτύρονταν. Αλλά, όπως ανέφερε, η παράδοση του ΠΑΣΟΚ είναι να δίνει μάχες και να τις κερδίζει και όχι η μοιρολατρία.

Σφοδρή ήταν η επίθεση του πρωθυπουργού κατά της αντιπολίτευσης και προσωπικά κατά του κ. Σαμαρά, έστω κι αν δεν τον κατονόμασε. Κινηθήκαμε, είπε, μακριά από δήθεν σωτήρες που προέβαλαν μια «μαγική» πλην καταστροφική λύση. Αυτοί οι σωτήρες, πρόσθεσε, υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και θεωρούν τους Ευρωπαίους «κουτόφραγκους» που μπορούμε να τους ξεγελάσουμε.

Εμείς, τόνισε, δεν κάναμε μια γενικώς και αορίστως επαναδιαπραγμάτευση, αλλά διαπραγματευτήκαμε σκληρά και πετύχαμε, μαζί με τον ελληνικό λαό να πάρουμε, ως χώρα, μια βαθιά ανάσα.

Αναφέρθηκε και στις εκκλήσεις του προς την αντιπολίτευση για κοινή συμπόρευση για την επίλυση των προβλημάτων. Αντί γι’ αυτό, τόνισε η κυβέρνηση εισέπραξε ανευθυνότητα, ενώ περίσσεψε η λάσπη, η λοιδωρία, ακόμα και η «αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας».

Κατηγόρησε, εμμέσως, τον κ. Σαμαρά ότι για να υπηρετήσει τα εκλογικά του ποσοστά δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Η ΝΔ είπε, έχασε την ευκαιρία να συμμετέχει στη λύση του προβλήματος, ενώ δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής αν η κυβέρνηση μπορούσε να μοιραστεί με την αντιπολίτευση την επιτυχία των Βρυξελλών. Διότι, όπως είπε, «τι να τα κάνω τα εκλογικά ποσοστά, αν καταστρέφεται η χώρα»; Και πρόσθεσε ότι αφήνει σε άλλους τη φιλοδοξία να γίνουν πρωθυπουργοί με κάθε τρόπο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα, τονίζοντας ότι οι εποχές που ζούσαμε με δανεικά, οι εποχές των ελλειμμάτων, έχουν τελειώσει και ο στόχος είναι να μηδενιστούν τα ελλείμματα και να έχουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί. Και τόνισε ότι η ιστορία δεν θα καταγράψει μόνο μια περίοδο δυσκολιών, αλλά και μια περίοδο των πιο μεγάλων προοδευτικών αλλαγών. Αυτό είναι ο πήχης για μας κατέληξε και «θα προχωρήσουμε με όσους θέλουν και μπορούν, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1234_27/07/2011_399986

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*

Ουδέποτε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την επέτειο της εισβολής του τουρκικού στρατού στην Κύπρο συνέβαλαν στη βελτίωση του κλίματος των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού. Η ζημία, ωστόσο, η οποία προκλήθηκε από τις εφετινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, διαφαίνεται κατά πολύ μεγαλύτερη. Πολλώ δε μάλλον, διότι αυτές έλαβαν χώρα την επαύριο των τουρκικών βουλευτικών εκλογών και τις παραμονές μίας από τις κρισιμότερες συντονισμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη λύση του Κυπριακού. Αν η διατύπωση μαξιμαλιστικών θέσεων μπορούσε να γίνει κατανοητή μέχρι τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, θα αναμένονταν έκτοτε πρωτοβουλίες, οι οποίες θα τεκμηρίωναν την κατ’ επανάληψιν εκφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.

Φευ όμως.... Ο ρητός αποκλεισμός του ενδεχομένου επιστροφής υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση της Μόρφου ή και της Καρπασίας αποτελεί υπαναχώρηση από τους πιο ελκυστικούς για τους Ελληνοκυπρίους όρους του Σχεδίου Ανάν, το οποίο είχε αποδεχθεί η Τουρκία και υπερψηφίσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η δήλωση ότι «δεν υπάρχει κράτος με το όνομα “Κύπρος”», αλλά και ο τόνος και το πνεύμα των τοποθετήσεων του Τούρκου πρωθυπουργού τελούν σε πλήρη αρμονία με την καθεστωτική γραμμή, αυτήν που ο ίδιος ο Ερντογάν ανέτρεψε με κίνδυνο πραξικοπήματος εναντίον του το 2003-2004. Η συμμετοχή σε τελετές εγκαινίων έργων προσιδίαζε μάλλον σε περιοδεία σε επαρχία της Τουρκίας παρά σε επίσκεψη, η οποία αποσκοπούσε να προλειάνει το έδαφος για την επιτυχία των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Η σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων συνοδεύθηκε από ένα επιπλέον βήμα άνευ προηγουμένου: την απειλή παγώματος των ευρωτουρκικών σχέσεων κατά την περίοδο της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σε περίπτωση που το Κυπριακό δεν έχει λυθεί ώς τότε. Αξιοσημείωτη ήταν τέλος και η απουσία οποιασδήποτε διαλλακτικής διαθέσεως προς τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι προ μηνών εξέφρασαν επανειλημμένως και μαζικώς την αντίθεσή τους στις πολιτικές της κυβερνήσεως Ερντογάν στα Κατεχόμενα. Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε σύνολο μιας κοινότητος 200.000 ατόμων που συμμετείχαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις χαρακτηρίσθηκαν συλλήβδην ως «περιθωριακά στοιχεία».

Τούτων δεδομένων και εάν υποτεθεί ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν αποτελούν μέρος μιας -μάλλον άκομψης- διαπραγματευτικής τακτικής της Τουρκίας, δεν φαίνεται πιθανή η ανάληψη ριψοκίνδυνων πολιτικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση Ερντογάν με σκοπό τη διευκόλυνση των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων. Παράλληλη οπισθοχώρηση παρατηρείται, άλλωστε, και στην πάλαι ποτέ θαρραλέα πολιτική της τουρκικής κυβερνήσεως σχετικά με το Κουρδικό. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για την ευόδωση των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων. Ο τρόπος με τον οποίο οδηγήθησαν σε αποτυχία οι διαπραγματεύσεις το 2004 έπληξε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και ενός σημαντικού τμήματος της διεθνούς κοινότητος. Πολλοί θεώρησαν ότι στους Ελληνοκυπρίους ανήκε σημαντικό μέρος της ευθύνης για την απουσία λύσεως του Κυπριακού. Ακόμη όμως και αν οι επικείμενες πρωτοβουλίες δεν τελεσφορήσουν με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, αυτό θα επιτρέψει να αρθεί η παγιωθείσα από το 2004 εντύπωση ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι συνυπεύθυνοι για τη στασιμότητα. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανόν να καταγραφεί σαφής διάσταση μεταξύ ενός σημαντικού μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητος και της Αγκύρας.

* Ο κ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Διαγωνισμός για τον εντοπισμό αερίου και πετρελαίου σε Ν. Κρήτη και Ιόνιο

Αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και κοιτασμάτων πετρελαίου στη Νότια Κρήτη και σ΄ολόκληρο το Ιόνιο.

Όπως δήλωσε, στο «Βήμα», ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης η κυβέρνηση προχωρά με πολύ προσεκτικά βήματα ώστε στις αρχές Αυγούστου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός αυτός, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες.

Την ίδια ώρα ετοιμάζεται και η στελέχωση της νεοσύστατης Επιτροπής Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, η οποία θα έχει την εποπτεία των ερευνών αλλά και της αξιοποίησης των ευρημάτων στη Νότια Κρήτη και στο Ιόνιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε η επιτροπή αυτή να στελεχωθεί με ειδικευμένος επιστήμονες, χωρίς κομματικές ταυτότητες. Τα τρία από τα επτά μέλη της θα τοποθετηθούν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα υπόλοιπα τέσσερα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού.

Η νέα, Εταιρία, θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της με κεφάλαιο ενός εκατ. ευρώ, ποσό που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=412625&h1=true

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

400.000 διαδηλωτές στους δρόμους της Συρίας

Πάνω από 400.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε πολλές άλλες πόλεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής, διαδηλώνοντας εναντίον του καθεστώτος και εναντίον της δράσης του στρατού. Τουλάχιστον δύο νεκροί στην πόλη Χομς και το Χαλέπι.

Διαδηλώσεις με αίτημα να τερματιστεί η εξουσία του Άσαντ πραγματοποιήθηκαν στη συνοικία Μεντάν στη Δαμασκό, στην πολιορκημένη Χομς, στη Λαττάκεια στις ακτές, στη νότια πόλη Ντεράα και στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, στην παραμεθόριο με τη σουνιτική καρδιά του Ιράκ, σύμφωνα με ακτιβιστές.

«Πάνω από 400.000 άνθρωποι βρίσκονται στην πλατεία αλ Χουριάτ στην Ντέιρ αλ Ζορ και ο κόσμος συνεχίζει να συγκεντρώνεται», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (OSDH).

Πάνω από 12.000 άτομα διαδήλωσαν στην Ιντλέμπ, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν.

Διαδηλώσεις εκατοντάδων σημειώθηκαν επίσης σε συνοικίες Κούρδων στη Χασάκα, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Στην Δαμασκό, στη συνοικία Μιντάν, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία κοντά στα τεμένη Αλ Ντάκακ και Ζάιν αλ Αμπιντίν, ενώ περίπου 400 αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν όταν οι Αρχές έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων κοντά στο τέμενος Αλ Χάσαν.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της πτώσης του καθεστώτος και εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στη Χομς, την πόλη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των επιχειρήσεων καταστολής του στρατού.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και δυνάμεις πιστές στον Μπασάρ Αλ Άσαντ επιτέθηκαν με γκλομπ κατά διαδηλωτών στην κουρδική πόλη Κουμίσλι.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα για ελευθερία, ζητώντας να μπει τέλος στις διακρίσεις κατά της κουρδικής κοινότητας της Συρίας.

Νεκροί και επιχειρήσεις στη Χομς

Παράλληλα, στη Χομς, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας και «βγήκαν στους δρόμους σε πολλές συνοικίες», δήλωσε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο Χαλέπι και στη Χομς, όπου πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας αποπειράθηκαν να διαλύσουν διαδηλωτές, είπε ο Άμπντελ Καρίμ Ριχάουι της Συριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από μαχαίρι κοντά στο τέμενος Αμνέ στο Χαλέπι από καθεστωτικούς παραστρατιωτικούς και άλλος ένας σκοτώθηκε στη Χομς από πυρά των υπηρεσιών ασφαλείας» είπε.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην πόλη Χομς. Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, όταν άρματα μάχης επιτέθηκαν σε συνοικίες της πόλης.

Η Χομς -μια πόλη 165 χλμ. βόρεια της Δαμασκού- έχει καταστεί το επίκεντρο των επιχειρήσεων των ένοπλων δυνάμεων του Άσαντ, με στόχο να συντριβεί το κίνημα εναντίον του Σύρου προέδρου και να σταματήσουν οι διαδηλώσεις εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος του που διαρκούν τέσσερις μήνες.

Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες, σε κλιμακούμενες επιθέσεις στη Συρία.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=412270

"Είμαστε Ελλάδα;"



«Είμαστε Ελλάδα»; Με αυτό το σύνθημα η διαδηλώτρια έξω από το Καπιτώλιο ζητεί από τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να βρουν συναινετική λύση για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην αμερικανική οικονομία

Πυγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

«Γνωρίζεις, γιε μου, με πόση λίγη σοφία κυβερνάται ο κόσμος;».

ΤΟ ΒΗΜΑ - NEW YORK TIMES
Ενδιαφέρουσα εποχή η σημερινή _ και το εννοώ με την χειρότερη έννοια. Είμαστε αντιμέτωποι όχι με μια αλλά με δυο κρίσεις, καθεμία από τις οποίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή. Στις ΗΠΑ, οι φανατικοί δεξιοί του Κογκρέσου μπορεί να μπλοκάρουν την αναγκαία αύξηση του πλαφόν του χρέους προκαλώντας δυνητικά χάος στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Εν τω μεταξύ, αν το σχέδιο που μόλις συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι δεν ηρεμήσει τις αγορές, μπορεί να δούμε τα κράτη της νότιας Ευρώπης να πέφτουν σαν ντόμινο _ πράγμα που επίσης θα προκαλέσει χάος στις παγκόσμιες χρηματαγορές.
Ομως ακόμη και αν αποφύγουμε την άμεση καταστροφή, οι συμφωνίες που επιτυγχάνονται στις δυο πλευρές του Ατλαντικού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν την ευρύτερη οικονομική ύφεση.
Οι ιθύνοντες μοιάζουν αποφασισμένοι να διαιωνίσουν αυτό που αποκαλώ Ελάσσων Υφεση, δηλαδή την παρατεταμένη εποχή της υψηλής ανεργίας που ξεκίνησε με την Μεγάλη Υφεση του 2007-9 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, περισσότερα από δυο χρόνια αφότου υποτίθεται ότι έληξε η ύφεση.
Ας δούμε γιατί οι οικονομίες μας παραμένουν σε τέτοια κάμψη.
Η μεγάλη φούσκα των ακινήτων της περασμένης δεκαετίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη συνοδεύτηκε από τεράστια αύξηση στα χρέη των νοικοκυριών. Οταν η φούσκα έσκασε, οι κατασκευές ακινήτων έκαναν βουτιά όπως και οι δαπάνες των καταναλωτών διότι οι υπερχρεωμένες οικογένειες έκαναν περικοπές.
Τα πάντα θα ήταν εντάξει αν άλλοι μεγάλοι οικονομικοί παίκτες είχαν αυξήσει τις δαπάνες τους. Ομως δεν το έκαναν. Οι πλούσιες σε ρευστό εταιρείες δεν είδαν τον λόγο γιατί να επενδύσουν τα χρήματά τους την ώρα που η ζήτηση των καταναλωτών ήταν χαμηλή.
Οχι ότι οι κυβερνήσεις έκαναν πολλά για να βοηθήσουν την κατάσταση. Μερικές _ εκείνες των πιο αδύναμων χωρών της Ευρώπης _ αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες λόγω των μειωμένων εσόδων. Και οι μέτριες προσπάθειες των ισχυρών κυβερνήσεων _ περιλαμβανομένου του πακέτου στήριξης του Ομπάμα _ ίσα που έφθασαν, στην καλύτερη περίπτωση, για να αντισταθμίσουν αυτή την αναγκαστική λιτότητα.
Εχουμε λοιπόν οικονομίες σε ύφεση. Τι προτίθενται να κάνουν γι' αυτό οι πολιτικοί; Λιγότερο από τίποτα.
Αξιοσημείωτη είναι η εξαφάνιση της ανεργίας από την κορυφή της ατζέντας των κέντρων λήψης αποφάσεων και η αντικατάστασή της από τον πανικό για το έλλειμμα. Δεν πρόκειται για απάντηση σε απαίτηση της κοινής γνώμης. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση των CBS News/New York Times, το 53% ανέφερε την οικονομία και τις θέσεις εργασίας ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ενώ μόνο το 7% ανέφερε το έλλειμμα. Ούτε πρόκειται για απάντηση στην πίεση της αγοράς. Τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ομως η συζήτηση στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες περιστρέφεται μόνο γύρω από τις περικοπές των δαπανών (και ίσως αύξηση της φορολογίας).
Την Πέμπτη, οι «επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί» υπέγραψαν την μεγάλη τους συμφωνία. Δεν ήταν καθησυχαστική.
Κατά πρώτον, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το περίπλοκο οικονομικό σχέδιο που προτείνουν μπορεί πραγματικά να δώσει λύση στην ελληνική κρίση, πόσο μάλλον στην ευρωπαϊκή.
Αλλά και αν το καταφέρει, τι μ' αυτό; Το κείμενο ζητά έντονη μείωση των ελλειμμάτων «σε όλες τις χώρες εκτός από εκείνες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης» να έχει πραγματοποιηθεί «ως το 2013 το αργότερο». Εφόσον οι χώρες «υπό πρόγραμμα» αναγκάζονται να εφαρμόσουν δραστική δημοσιονομική λιτότητα, αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο απαιτεί ολόκληρη η Ευρώπη να περικόψει τις δαπάνες. Και δεν υπάρχει κανένα ευρωπαϊκό στοιχείο που να υποδηλώνει ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να καταλάβει το κενό σε λιγότερα από δυο χρόνια.
Αν οποιαδήποτε από τις σημερινές διαπραγματεύσεις για το έλλειμμα αποτύχει, θα έχουμε μια επανάληψη του 1931, της παγκόσμιας κατάρρευσης των τραπεζών που έκανε μεγάλη την Μεγάλη Υφεση. Αν όμως οι διαπραγματεύσεις επιτύχουν, κινδυνεύουμε να επαναλάβουμε το μεγάλο λάθος του 1937: την πρόωρη στροφή στη δημοσιονομική συστολή που εκτροχίασε την οικονομική ανάκαμψη και παράτεινε την Μεγάλη Υφεση ως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ανέφερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μοιάζει αποφασισμένη να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα αυξάνοντας τα επιτόκια;

Υπάρχει μια παλαιά ρήση που αποδίδεται σε διάφορους: «Γνωρίζεις, γιε μου, με πόση λίγη σοφία κυβερνάται ο κόσμος;». Σήμερα είναι εμφανής αυτή η έλλειψη σοφίας. Και η Ελάσσων Υφεση συνεχίζεται.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=412241&h1=true

17ο στην Ευρώπη το Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Μπορεί τα ελληνικά πανεπιστήμια να χρειάζονται επειγόντως μεταρρύθμιση για να βγουν από το τέλμα στο οποίο κατά γενική ομολογία βρίσκονται, ωστόσο υπάρχουν νησίδες αριστείας που αναγνωρίζονται διεθνώς. Το Πολυτεχνείο της Αθήνας κατέκτησε πρόσφατα την επίζηλη 17η θέση (το ΕΜΠ είναι στη θέση 18 αλλά με ίδιο σκορ με το 17ο εκπαιδευτικό ίδρυμα) ανάμεσα στα 100 καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη (και τη 10η μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων) για το 2010, με βάση την Ευρωπαϊκή Κατάταξη Ερευνας ER-Rank, κάνοντας μάλιστα άλμα 30 θέσεων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά!
Η κατάταξη αυτή δεν είναι ακόμα μία λίστα από αυτές που κατά καιρούς δημοσιοποιούνται σε εφημερίδες και διεθνή μέσα ενημέρωσης με αμφισβητούμενα κριτήρια, αλλά βασίζεται στα ετήσια δεδομένα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα δεδομένα αφορούν την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών ερευνητικών ιδρυμάτων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία χρόνια. Τα κριτήρια με τα οποία αξιολογήθηκαν τα ερευνητικά ιδρύματα αφορούν τις επιδόσεις τους στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τη δραστηριότητα και τη συμμετοχή τους σε συνεργασίες με άλλους εταίρους, καθώς και την ευρύτητα του φάσματος των ερευνητικών τους πεδίων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΗΜΗ. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καταλαμβάνει τη 17η θέση το 2010, είναι το πρώτο ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα και σημειώνει αξιοσημείωτη πρόοδο από την 47η θέση που κατείχε το 2009. Στον κατάλογο των 100 ερευνητικών ιδρυμάτων συμπεριλαμβάνονται ερευνητικά ιδρύματα παγκόσμιας φήμης (Imperial College of Science Technology and Medicine, Ecole Polytechnique Federal de Lausanne, Centre National de la Recherche Scientifique κ.λπ.) και η παρουσία του ΕΜΠ σε τόσο υψηλή θέση αποδεικνύει την ποιότητα της ερευνητικής δουλειάς του ιδρύματος σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα και την έρευνα.
Στον κατάλογο των 100 ερευνητικών ιδρυμάτων με κριτήριο την παγκόσμια φήμη (reputation), το ΕΜΠ κατατάσσεται τρίτο στη σειρά μεταξύ των πανεπιστημίων - προηγούνται το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν και το Πανεπιστήμιο του Wageningen!
Με δήλωσή της η πρυτανεία του ιδρύματος «εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στους συναδέλφους ερευνητές του Ιδρύματος και εύχεται - ελπίζει το 2011 το Ιδρυμα να ανέβει ακόμα ψηλότερα».
Δείτε τα πλήρη στοιχεία των κατατάξεων εδώ:
http://www.researchranking.org/index.php

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4644263

Φέτος τον Οκτώβριο γινόμαστε 7 δισεκατομμύρια

Στα 7 δισεκατομμύρια εκτιμάται ότι θα φτάσει στα τέλη Οκτωβρίου ο πληθυσμός της Γης. Εντυπωσιακή είναι η συχνότητα γέννησης στις μέρες μας: πέντε 5 μωρά γεννιούνται κάθε δευτερόλεπτο! Αν υποθέσουμε ότι για να διαβάσουμε μία μέση πρόταση χρειαζόμαστε περίπου τρία δευτερόλεπτα, τότε η γέννηση 15 μωρών στον ίδιο χρόνο φαντάζει ασύλληπτη.

Κάθε χρόνο προστίθενται 78 εκατομμύρια άνθρωποι στην παγκόσμια κοινότητά μας. Αυτή την στιγμή ο πληθυσμός του πλανήτη είναι 6,9 δισεκατομμύρια άτομα. Η συνεχής αύξηση που παρατηρείται, καταγράφεται ιστορικά και με αριθμούς, αφού το 1800 υπήρχαν περίπου ένα δισεκατομμύριο άτομα πάνω στη Γη, το 1960 τρία δισεκατομμύρια και το 1999 έφτασαν τα 6 δισεκατομμμύρια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ανέρχεται το 2025 σε 8 δις. άτομα. Άλλοι ερευνητές υπολογίζουν ότι περί το μέσον του 21ου αιώνα θα κατοικούν στον πλανήτη Γη περίπου 9 δις. άνθρωποι.

Αυτή η αύξηση δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το μέλλον των λαών. «Είναι δύσκολο να μην θορυβηθείς, όταν ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς κατά περίπου 80 εκατομμύρια το χρόνο. Πώς είναι δυνατόν να θρέψουμε 9 δις ανθρώπους το 2050, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολέμους, την τήξη των πάγων και τις τρομακτικές διαταραχές στην τροφική αλυσίδα;» αναρωτιέται ο Ρόμπερτ Κάνζιγκ, επιστημονικός συνεργάτης και αρθρογράφος του περιοδικού National Geographic.

Οι (συχνά κατ΄ευφημισμόν) αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που αναμένεται να διπλασιάσουν τον πληθυσμό τους την επόμενη δεκαετία. Σχεδόν ένα δις. άνθρωποι λιμοκτονούν καθημερινά, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Σομαλίας. Ο ΟΗΕ, χαρακτήρισε επίσημα «λιμό» την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού χρήζει επισιτιστικής βοήθειας, λόγω της ξηρασίας που πλήττει την περιοχή.

1,8 δις νέοι άνθρωποι, ηλικίας 10 έως 24 ετών υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Προκειμένου να διατηρηθεί ο πληθυσμός σταθερός, σύμφωνα με δημογράφους, τα δημοσκοπικά ζευγάρια "οφείλουν" να κάνουν "2,1" παιδιά.

Παρόλα αυτά, οι ετήσιες γεννήσεις έχουν μειωθεί στα 140 εκατομμύρια, από τα 173 εκατομμύρια που σημειώνονταν στα τέλη της δεκαετίας του '90. Αντίθετα οι θάνατοι ανέρχονται σε 57 εκατομμύρια ετησίως και αναμένεται αύξησή τους μέχρι το 2040 κατά περίπου 30 εκατομμύρια.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=412135&h1=true

Διοικητικές συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ ανακοίνωσε ο Λοβέρδος

Χωρίς λουκέτα σε νοσοκομεία, αλλά με πολλές διοικητικές συγχωνεύσεις, επιστημονικές συνεργασίες και μείωση των κλινών σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα, προχωρά το υπουργείο Υγείας την αναδιάταξη του ΕΣΥ.

Μέρος του τελικού σχεδίου ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο υπουργείο, το οποίο, όπως είπε, με την αναδιάταξη προσπαθεί να δώσει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν 25 δισ. ευρώ τον χρόνο και εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν έχουν καλή υγεία.

Με τη φράση «το αχανές δεν διοικείται» ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη μείωση των διοικητών από 131 σε 77 στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, την μετατροπή οκτώ υγειονομικών δομών, την επιστημονική συνεργασία έξι νοσοκομείων με άλλα και τη μείωση των οργανικών κλινών από 46.873 σε 35.815.

Όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις και για τις συνενώσεις των κλινικών και εξήγησε ότι προσδοκά να μειωθούν περισσότερο οι κλίνες στις νέες δομές, οι οποίες θα είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Επίσης, θα γίνουν γνωστές οι όκτω δομές, που αλλάζουν χρήση.

Οι έξι επιστημονικές συνεργασίες αφορούν: «Το Ωνάσειο με το Αττικό, το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Λέρου, το Τζάνειο με το Μεταξά, το Γρεβενων με αυτό της Καστοριάς, το Σισμανόγλειο της Κομοτηνής με το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης και το Παίδων Καραμανδάνειο με το πανεπιστημιακό της Πάτρας».

Στην 1η ΥΠΕ που αφορά κυρίως την Αττική, συνενώνονται διοικητικά με το Σισμανόγλειο τα νοσοκομεία Μελισσίων και το 1ο ΙΚΑ, το ογκολογικό Κηφισιάς με το νοσοκομείο Πατησίων, το Αγία Ολγα με το 7ο ΙΚΑ και την Παμακάριστο, ο Άγιος Σάββας με το 6ο ογκολογικό του ΙΚΑ, το Έλενα με το Αλεξάνδρα και το Σπηλιοπούλειο, ο Ευαγγελισμός με το Οφθαλμιατρείο, την Πολυκλινική και το 3ο ΙΚΑ. Το Σωτηρία με το Γ.Κρατικό Αθηνών, το Αρεταίειο με το Αιγινίτειο και το Ευγενίδιο, τα Νοσοκομεία Παίδων Α. Σοφία, Α. Κυριακού και Π. Πεντέλης, θα έχουν κοινή διοίκηση.

Στην 2η ΥΠΕ, που αφορά τον Πειραιά και τα νησιά, θα συνδιοικούνται το Τζάνειο με το Μεταξά. Το Θριάσειο με το Αττικό το Ασκληπιείο της Βούλας και το Ωνάσειο. Το Νίκαιας με το Δυτικής Αττικής «Α. Βαρβάρα». Το Δαφνί με το Δρομοκαϊτειο, το νοσοκομείο Σύρου με το Νάξου, το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Κω και το θεραπευτήριο Λέρου, το νοσοκομείο Σάμου με αυτό της Ικαρίας και το νοσοκομείο της Μυτιλήνης με αυτό της Λήμνου.

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο εγχείρημα των συγχωνεύσεων είπε ότι «μια σημαντική εργασία φτάνει στο τέλος της και παρότι μπορεί να έχουν γίνει κάποια λάθη, το σηματικό που μένει είναι οτι επιτέλους το συστημα υγείας θα μπορεί να μετράται».

Αντιδράσεις από τους γιατρούς

Οι πρώτες αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων ήρθαν από τους γιατρούς.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του υπουργού, δήλωσε: «Ο κ. Λοβέρδος, εισπράττοντας την κοινωνική κατακραυγή, προσπαθεί να χορηγήσει σε μικρές δόσεις το δηλητηριώδες μίγμα περικοπών και συγχωνεύσεων νοσοκομείων, προκειμένου να οδηγήσει τους πολίτες σ΄ έναν ιδιότυπο μιθριδατισμό. Σήμερα ανακοίνωσε τις συγχωνεύσεις Διοικήσεων, καθώς και τη μείωση νοσηλευτικών κλινών κατά 11.000.

Κράτησε για τις επόμενες εβδομάδες την ανακοίνωση κατάργησης Κλινικών και Τμημάτων, καθώς και πολλές ακόμη θανατηφόρες ρυθμίσεις που θα διαλύσουν στην κυριολεξία το (εναπομείναν) δημόσιο σύστημα υγείας, όπως επί παραδείγματι την παρανοϊκή «εφημερία κατά τομέα», το κλείσιμο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και την αλλαγή χρήσης αρκετών άλλων».

Ειδικά για τις σημερινές δηλώσεις του κ. Λοβέρδου οι νοσοκομειακοί γιατροί παρατηρούν ότι «με δεδομένη την κατά 30% αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα δημόσια Νοσοκομεία είναι επιβεβλημένο ν΄ ανοίξουν αμέσως όλα τα νοσηλευτικά κρεβάτια που παραμένουν κλειστά εξαιτίας δραματικών ελλείψεων προσωπικού και όχι να κλείνουν 11.000 κρεβάτια επειδή ο υπουργός υγείας υπακούει τυφλά στις εντολές της τρόικας».

Η ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι η αναδιάταξη του ΕΣΥ θα φέρει απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και επισημαίνει ότι τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη από το εγχείρημα των συγχωνεύσεων θα είναι επουσιώδη και ασήμαντα μπροστά στις βαρύτατες επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, τόνισε τα εξής:

«Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν γίνεται μεταρρύθμιση. Για άλλη μία φορά ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α) Ανδρέας Λοβέρδος, μπλόφαρε παρουσιάζοντας ένα πρόχειρο και ημιτελές σχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με αυτό για το οποίο έχει δεσμευθεί.

Διοικήσεις «γίγαντες» όταν πρόκειται για τόσο μεγάλους νοσηλευτικούς οργανισμούς είναι αδύνατον να λειτουργήσουν γιατί δεν είναι εφικτό να υπάρξει έλεγχος στην καθημερινότητα. Όταν οι υπάρχουσες διοικήσεις των νοσοκομείων αγνοούν - όπως αποδείχθηκε από την αποστολή των λανθασμένων στοιχείων- βασικά πράγματα, όπως πόσα κρεβάτια έχουν και ποιο είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό τους δυναμικό, πώς είναι δυνατόν να εποπτεύσουν περισσότερα από ένα νοσοκομεία;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παπακωνσταντίνου: «Θωρακίστηκε η Ελλάδα και η ευρωζώνη»

«Ιστορική και πρωτοφανή, στη γενναιότητα της και στο εύρος της, για τη χώρα μας», χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είναι μια απόφαση που δίνει στην Ελλάδα τον χρόνο για αλλαγές. Είναι μια απόφαση που δικαιώνει τη δουλειά που έγινε από την αρχή, που δικαιώνει όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μια απόφαση που με τον πιο καθαρό τρόπο αντικρούει τα επιχειρήματα περί μη διαπραγμάτευσης», τόνισε και πρόσθεσε:

«Χθες συμφωνήθηκαν όλα όσα για τα οποία έχουμε παλέψει ένα χρόνο τώρα. Με την απόφαση γυρίζει μια σελίδα για τη χώρα μας και τώρα το χρέος μας είναι να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Θωρακίστηκε η Ελλάδα και η ευρωζώνη στο σύνολο της», ανέφερε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παπανδρέου: «Διαπραγματευτήκαμε από την πρώτη στιγμή βάσει σχεδίου»

Την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ για την Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου.

«Πριν από 18 μήνες, όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος του προβλήματος που ανάγκασε την κυβέρνηση της ΝΔ να φύγει, επιδοθήκαμε σε μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια, στο εσωτερικό και μία συνεχή, σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, να αποτρέψουμε αυτό που οι περισσότεροι τότε θεωρούσαν αναπόφευκτο. Να μη ζήσει η χώρα μας και η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μίας χρεοκοπίας» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, σταδιακώς, η χώρα επανέκτησε την αξιοπιστία της με αποτέλεσμα την αποτελεσματική διαπραγμάτευση του προβλήματος του δημοσίου χρέους επί τη βάσει των εξής αρχών:

- Τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους, με βελτίωση των όρων εξυπηρέτησής του.

- Την ελάφρυνση του βάρους στην ελληνική οικογένεια,

- Την απρόσκοπτη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και τα επόμενα χρόνια

- Την ώθηση στην ανάπτυξη, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Διαπραγματευτήκαμε από την πρώτη στιγμή βάσει σχεδίου» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος συμπύκνωσε ως εξής τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής:

1. Διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την πλήρη απόδοση του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

2. Τίθεται σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, με στόχο την όσο γίνεται ταχύτερη επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

3. Διασφαλίζονται μέχρι και το 2020 οι δανειακές ανάγκες της χώρας ως προς το εμπορεύσιμο μέρος του χρέους (μη εμπορεύσιμο θεωρείται, εν προκειμένω, αυτό που βρίσκεται στην κατοχή κεντρικών τραπεζών, χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ).

4. Επιτυγχάνεται ο διπλασιασμός της μέσης διάρκειας του συνόλου του ελληνικού δημοσίου χρέους (από τα 6,5 στα 13 χρόνια).

5. Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους για τα επόμενα 40 χρόνια σταθεροποιείται σε επίπεδα κατώτερα του 5%, δηλαδή επίπεδα πολύ ευνοϊκότερα από αυτά που ισχύουν στην αγορά.

6. Εισάγεται μηχανισμός επαναγοράς του δημοσίου χρέους στη δευτερογενή αγορά μέσω του ευρωμηχανισμού σταθερότητας EFSF.

«Αυτά σε συνδυασμό με την ανταλλαγή υπαρχόντων ομολόγων με νέα τριακονταετή, διασφαλίζει ήδη τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 26,1 δισ., ή 12% του ΑΕΠ» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «ο μηχανισμός επαναγοράς είναι ανοιχτός και σε άλλα κεφάλαια που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για επαναγορά χρέους».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η παροχή εγγύησης στον ιδιωτικό τομέα για την επιμήκυνση του χρέους κατά 30 χρόνια, αυξάνει μεν ονομαστικά το ακαθάριστο χρέος, επιτρέπει όμως να μειωθεί το καθαρό χρέος που είναι κρίσιμο για τη βιωσιμότητά του.

«Ο ιδιωτικός τομέας διατηρεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό δημόσιο χρέος μέχρι και το 2020, ενώ επιμηκύνει τα λήγοντα στο διάστημα αυτό ομόλογα που κατέχει κατά 30 χρόνια» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους γίνεται με τρόπο απολύτως ασφαλή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και αυτό, όπως ανέφερε, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, διότι διασφαλίζεται πλήρως η παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία με απόφαση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με εγγύηση του ευρωμηχανισμού οικονομικής σταθερότητας (EFSF) στο μεταβατικό διάστημα.

Δεύτερον, διότι ενδυναμώνονται κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες.

Τρίτον, διότι τα πρώτα κρίσιμα χρόνια, μέχρι το 2016, ελαφρύνεται το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, καθώς προβλέπεται μειωμένο επιτόκιο.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την επικείμενη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, αυτό θα γίνει πιο απλό και πιο δίκαιο.

Βενιζέλος: Μεγαλύτερη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού απάντησε σε ορισμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι «με τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωζώνης έχουμε ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών, καθώς διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητα τους και καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες».

«Πρόκειται για μια αποστομωτική απάντηση σε όσους είχαν επενδύσει σε αξιολόγηση που θα δημιουργούσε προβλήματα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε ότι η ευρωζώνη, η ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δίνουν πλήρη κάλυψη και απάντηση, στέλνοντας καθαρό μήνυμα στις αγορές.

Αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος, που συνιστά θετικό μήνυμα για τον Έλληνα καταθέτη και την πραγματική οικονομία.

«Θέλαμε αυτές τις αποφάσεις για να βάλουμε πάτο στο βαρέλι, καθώς η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος μας επιτρέπουν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η ΕΚΤ θα πρέπει να λαμβάνει εγγυήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, τόνισε ότι εφόσον υπάρξει κάτι τέτοιο, θα είναι περιορισμένης διάρκειας. Επεσήμανε επίσης, ότι η σημερινή απόφαση έστειλε αίτημα για παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, διαφάνεια και αποφασιστικότητα στην προστασία του ευρώ, που δέχεται επίθεση στον πυρήνα του και σε χώρες όπως η Ιταλία που καλύπτει το 25% του δημοσίου χρέους της ευρωζώνης.

Σε ότι αφορά τέλος τα αποτελέσματα των πρόσφατων τεστ αντοχής ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι επιδόσεις των 6 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών που καλύπτουν το 90% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ήταν ικανοποιητικές, εξέλιξη η οποία στέλνει πολύ θετικό μήνυμα στους Έλληνες πολίτες, τους καταθέτες και τις αγορές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/07/2011_399411

To νέο πακέτο βοήθειας και η "διαπραγμάτευση"!

Η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε για να αποδείξει οτι έχει πρόθεση να αλλάξει για να μην βουλιάξει. Υπερψήφισε το Μεσοπρόθεσμο και προχωράει τις αλλαγές που αυτό περιλαμβάνει. Η Ευρώπη αναγνωρίζοντας αυτή την προσπάθεια δεν έχει λόγους πια να είναι καχύποπτη και να καταφεύγει σε εύκολο χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως ανεύθυνης και άρα ανάξιας να βοηθηθεί αποφασιστικά.
Η Ευρώπη επιτέλους αναγνώρισε ότι δεν είναι δυνατόν να φορτώσει τα δικά της διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα και να περιμένει να μην αντιμετωπίσουν παρόμοια κρίση και άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Αναγνώρισε λοιπόν οτι η επίλυση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος μόνο στην Ελλάδα δεν είναι επαρκής. Σε διάσταση με τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας "είναι λάθος" αποδείχτηκε απλώς ότι ήταν ανεπαρκές. Αν ήταν "λάθος" και αν η Ευρώπη με την απόφασή της στις 21/7/2011 δεχόταν ότι έκανε λάθος θα απέσυρε τα όσα έκανε έως τώρα και θα εφάρμοζε μια εντελώς διαφορετική λύση! Δεν έγινε όμως επ ουδενί κάτι τέτοιο. Η Ευρώπη αναγνώρισε ότι αν και η ίδια δεν αναλάβει δράση, και δεν χρησιμοποιήσει τη δύναμή της να προστατεύσει τον εαυτό της τότε η κρίση θα διευρύνεται διαρκώς. Είναι η λογική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλει προφανώς να πετύχει την εσωτερική της ενότητα και την αναρρίχηση της στην εξουσία που προσπαθεί να επιβάλει αυτή την ευκαιριακή, ισοπεδωτική λογική της "αποτυχίας" του προγράμματος.
Το πρόγραμμα όμως δεν "απέτυχε", απλώς απαιτήθηκε βελτίωσή του συνεχίζοντας απρόσκοπτα τα όσα μέχρι τώρα έχουν συμφωνηθεί.
H NΔ επενδύοντας στην αποτυχία του προγράμματος, και όχι στην διεύρυνση και βελτίωσή του, επένδυσε το πολιτικό της κεφάλαιο σε λάθος μέρος. Η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει ("to big to fail", κατά τα λεγόμενα για τις μεγάλες τράπεζες κατά τα πρώτα στάδια της κρίσης). Τα περιθώρια να αποδειχτεί λάθος η Ευρώπη είναι πολύ πιο μικρά απο τα περιθώρια να αποδειχτεί λάθος η ΝΔ.
Αυτό εξηγεί και την αποξένωση που αντιμετωπίζει η ΝΔ στην Ε.Ε. και την αμηχανία της να τοποθετηθεί απο χτές για τις ιστορικές εξελήξεις που έλαβαν χώρα.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Το σπα... «έφαγε» τον επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ

Λονδίνο
Στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών έχουν τεθεί πλέον οι δοσοληψίες του επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ σερ Πολ Στέφενσον με το σπα του Τσάμπνεϊς, στο οποίο διέμεινε. Ο Στέφενσον, που παραιτήθηκε χθες κατηγορούμενος για την στάση του απέναντι στο σκάνδαλο των υποκλοπών, επισκέφτηκε το πολυτελές «αναπαυτήριο» τον περασμένο Ιανουάριο, για διάστημα έξι εβδομάδων μαζί με τη σύζυγό του: ήταν ένα «δωράκι» αξίας 12.000 λιρών (13.600 ευρώ) από ένα πρώην ανώτατο στέλεχος εφημερίδας του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ, για τις υπηρεσίες του σερ Πολ στον όμιλο...

Το σπα, που βρίσκεται στην κομητεία του Χάρντφορσιρ και προσέφερε πακέτα υπηρεσιών όπως, μεταξύ άλλων, 420 ευρώ για φουλ διαμονή το σαββατοκύριακο, 515 ευρώ για πλήρη αποτοξίνωση από συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ ή 1500 ευρώ μια ειδική 12ημερη παραμονή με πλήρες πρόγραμμα ψυχοσωματικής φροντίδας, ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας ο Νιλ Ουόλις, πρώην υποδιευθυντής της εφημερίδας «News of the World», ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σύμφωνα βέβαια με την εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς, η οποία ανήκει στον όμιλο του αυστραλού επιχειρηματία, ο κ. Στέφενσον δέχθηκε αυτή την προσφορά προκειμένου να αναρρώσει από ένα κάταγμα ισχίου που είχε πάθει.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ουόλις συνδέεται στενά με τον κ. Στέφενσον, αφού προ ετών εργάστηκε και σύμβουλος του για θέματα Επικοινωνίας και Τύπου στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Στην «αποχαιρετιστήρια» ανακοίνωση με την οποία εξηγεί την παραίτησή του, ο κ. Στέφενσον ρίχνει ένα «καρφί» εναντίον του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δέχεται έντονες επικρίσεις επειδή προσέλαβε ως επικεφαλής των συμβούλων επικοινωνίας του τον Αντι Κόλσον.

«Σε αντίθεση με τον κ. Κόλσον, ο κ. Ουόλις ουδέποτε αναμείχθηκε κατά οποιονδήποτε τρόπο στην αρχική έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές», τονίζει ο παραιτηθείς αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν ήθελα να θέσω σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για έναν ύποπτο που [σ.σ: εννοεί τον κ. Ουόλις] που σαφώς διατηρεί στενή σχέση με τον κ. Κόλσον».

Ο κ. Κόλσον, που είναι ένας από τους δέκα βασικούς υπόπτους που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για τις υποκλοπές, προσελήφθη από τον κ. Κάμερον ως υπεύθυνος επικοινωνίας του αμέσως μετά την αποχώρησή του από την «News of the World», τον Μάιο του 2007.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=411555

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο Χρυσός

Στα 1.600 δολάρια η ουγγιά έφτασε η τιμή του χρυσού καθώς συνεχίζεται η ανησυχία για τα χρέη χωρών της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ.

«Η κατάσταση στην Ευρωζώνη, αλλά και η το πρόβλημα με το όριο χρέους των ΗΠΑ, συνεχίζουν βρίσκονται στο επίκεντρο», δήλωσε στο Bloomberg ο Ben Westmore της National Australia Bank Ltd.

Ο χρυσός μετά από 11 συνεχείς ημέρες ανόδου ενισχύεται 0,4%, ή 6,55 δολ., στα 1.600,1 δολ. η ουγγιά, ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Comex στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το συμβόλαιο Αυγούστου καταγράφει άνοδο 0,5% στα 1.597,5 δολ. έχοντας φτάσει νωρίτερα τα 1.601 δολ.

http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=411583&h1=true

Απαγορευμένα τα μη-τουρκικά επώνυμα

Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφασή του διατηρεί την απαγόρευση χρήσης που έχει επιβληθεί από το 1934 στους μειονοτικούς Τούρκους πολίτες να χρησιμοποιούν επώνυμα στη μητρική τους γλώσσα.

Η υπόθεση έφθασε στο Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή του του Συριακής καταγωγής ορθόδοξου χριστιανού τούρκου πολίτη, Φάβλους Αϊ, ο οποίος ήθελε να εγγραφεί στο ληξιαρχείο στο οποίο ανήκει με το πραγματικό του όνομα, Παύλος Μπαρτούμα.

Στην προσφυγή του ο ενάγων ζητούσε την ακύρωση του νόμου που του απαγόρευε να πάρει το πραγματικό του όνομα, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω ρύθμιση, που απαγορεύει την απόδοση στους Τούρκους πολίτες επώνυμα «που δεν έχουν τουρκική προέλευση», αποτελεί διακριτική μεταχείριση εις βάρος συγκεκριμένων πολιτών και παραβιάζει την αρχή της ισότητας με κριτήριο την εθνική ή φυλετική καταγωγή. Ο νόμος του 1934 προβλέπει ρητά ότι «δεν μπορεί να γίνεται χρήση επωνύμων ξένων φυλών και εθνών».

Το δικαστήριο ωστόσο απέρριψε την προσφυγή περί αντισυνταγματικότητας του εν λόγω νόμου, επικαλούμενο την ανάγκη διαφύλαξης της «εθνικής ταυτότητας».

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία εννέα έναντι οκτώ ψήφων. Μεταξύ των μελών του δικαστηρίου που διαφώνησαν ήταν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου. Οι μειοψηφούντες δικαστές υποστήριξαν ότι η απόφαση είναι ρατσιστική.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=411516&h1=true

«Με βλάκες και προτεστάντες δεν τα βγάζουμε πέρα»

«ΜΕ ΒΛΑΚΕΣ και προτεστάντες δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα ». Η ρήση που διάλεξε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης για να περιγράψει τις σχέσεις με την τρόικα, στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Οικονομικής και Διαρθρωτικής Πολιτικής την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, αποκαλύπτει την ένταση (τουλάχιστον) που υπάρχει στην εφαρμογή των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Η έκφραση έχει τις ρίζες της στη σχολαστικότητα με την οποία οι προτεστάντες αναζητούσαν τον χρόνο δημιουργίας του κόσμου, αλλά στην παρούσα φάση δείχνει και τα αισθήματα που τρέφει για τους τροϊκανούς ο κ.Χρυσοχοΐδης, ίσως και άλλοι υπουργοί, όπως έδειξε η στάση του αναπληρωτή κ. Π. Οικονόμου.

«Το Βήμα» δημοσιεύει τους αποκαλυπτικούς διαλόγους από τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής όπου ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τομέας του, δήλωσε «παύση πληρωμών» λέγοντας χαρακτηριστικά: M.XΡΥΣΟΧΟΐΔΗΣ: «Εχει περικοπεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ.ευρώ.Λόγω και των εγκρίσεων που έχουμε δώσει, έχουμε υπέρβαση κατά 160 εκατ. ευρώ. Ετσι δεν έχουμε να δώσουμε ούτε ένα ευρώ.Χρωστάμε και 1 δισ.ευρώ πληρωμές παλιών εγκρίσεων επενδυτικού νόμου.Από σήμερα ως το τέλος του χρόνου το υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει παύση πληρωμών».

HΛ.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ (γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών): «Η τρόικα έχει δηλώσει ότι όλη η περικοπή θα αφήσει ανέπαφες τις δαπάνες ΕΣΠΑ ».

M.XΡΥΣΟΧΟΐΔΗΣ: « Με βλάκες και προτεστάντες δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής που έγινε την Τρίτη 5 του μηνός στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος έδωσε σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα προκειμένου να εγκριθεί το νέο πακέτο βοήθειας και να υπογραφεί το «μνημόνιο 2». Για το νέο μνημόνιο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι « είναι πολιτικό κείμενο,προϊόν διαπραγμάτευσης σε αντιστοίχηση των απαιτήσεων των εταίρων μας, οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν ότι τα λεφτά τους πιάνουν τόπο ». Παρόντες ήταν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου, Εσωτερικών Χ.Καστανίδης, Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης , Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου, οι αναπληρωτές Φ. Σαχινίδης, Χ. Παμπούκης και οι υφυπουργοί Μ. Τιμοσίδης, Ι. Μαγκριώτης και Γ. Νικητιάδης.

Από την ανάγνωση και μόνο των πρακτικών αντιλαμβάνεται κανείς το ύφος διοίκησης Βενιζέλου, αλλά και το πιεστικό κλίμα κάτω από το οποίο πρέπει να εργαστεί η κυβέρνηση, η οποία καλείται να προχωρήσει σε 299 αλλαγές (μικρές και μεγάλες) στη νομοθεσία, στη δημόσια διοίκηση, στις πληρωμές που θα επηρεάσουν την τσέπη όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Οι εντολές Βενιζέλου
ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Πρέπει να βρισκόμαστε κάθε τόσο για επισκόπηση της πορείας εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου.Υπάρχει ένα κοινοβουλευτικό πρόγραμμα υπερφορτωμένο.Πολλά νομοσχέδια σε εκκρεμότητα, τα περιθώρια εφαρμογής του προγράμματος πολύ στενά. Με τη συνάντησή μας θεσμοθετείται πλέον η Διυπουργική Επιτροπή. Η επιτροπή αυτή είναι σε επίπεδο υπουργών. Θεσμοθετείται επίσηςαντίστοιχη επιτροπή σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων υπό την προεδρία του Ηλία Πλασκοβίτη. Ορόσημα είναι, πρώτον, να είμαστε απόλυτα συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα των δράσεών μας και, δεύτερον, να έχουμε εγκαίρως έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο για να έχουμε προχωρήσει σε κατάθεση στη Βουλή.Ο έλεγχος των εταίρων μας γίνεται όχι επί τη βάσει νόμων αλλά του μνημονίου. Υπάρχουν 299 items που πρέπει να γίνουν. Σας διανέμεται διάγραμμα ανά υπουργείο για το τι πρέπει να γίνει. Τα μνημόνια είναι δύο,ένα με την ΕΚΤ και ένα με το ΔΝΤ».

Το νέο πακέτο
Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στα ως τότε δεδομένα για το νέο πακέτο βοήθειας είπε τα εξής:

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Στο μυαλό των εταίρων μας είναι η ταμειακή διαχείριση. Ως το 2014 πρέπει να καλυφθούν 30 δισ.ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, 30 δισ. ευρώ από μείωση των δανειακών αναγκών μέσω του προγράμματος εθελοντικής συμμετοχής στη διακράτηση δημοσίου χρέους και 35 δισ.ευρώ από νέο δάνειο.Πρόθεση των εταίρων μας είναι το νέο δάνειο να είναι το μικρότερο δυνατόν. Ο δημοσιονομικός στόχος για το 2011 πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία: Προσπάθεια να υλοποιηθεί στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών. Σήμερα παρατηρείται απόκλιση που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ από υστέρηση εσόδων. Στα φορολογικά θέματα προτεραιότητα έχουν τα τυχερά παιχνίδια,η τουριστική κατοικία (πρέπει να μπουν στο πρώτο νομοσχέδιο) και τα σκάφη αναψυχής. Ιδιας γραμμής προτεραιότητος είναι και το ενιαίο μισθολόγιο, ήδη ξεκίνησε η επεξεργασία με τον Φίλιππο (σ.σ.: εννοεί τον κ. Σαχινίδη) και τον Ρέππα. Σε αυτό έχουμε το μισθολόγιο υπαλλήλων κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά μισθολόγια, όπως στρατιωτικοί, δικαστικοί. Δύο μεγάλες κατηγορίες είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό και το ΕΣΥ. Στόχος του ενιαίου μισθολογίου είναι να μαζευτούν οι δαπάνες μισθοδοσίας των 750.000 που είναι σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι».

HΛ.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ «Κατ΄ αναλογίαν προς το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα και το μισθολόγιο των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Εχει κάνει ρητή αναφορά η τρόικα».

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Τα αυθαίρετα θα τακτοποιηθούν κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα. Είναι ανοιχτό το θέμα διαδικασίας έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών».

Το δημοψήφισμα
Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: «Πρέπει να ετοιμάσουμε νομοσχέδιο για δημοψήφισμα, θέλει και Ολομέλεια. Υπάρχουν και οι εκκρεμότητες του “Καλλικράτη”.Εχει γίνει συζήτηση με τον Πεντάζο (σ.σ.: γενικό γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου) για 250 εκατ. ευρώ οφειλόμενα από προνοιακά επιδόματα που έχει αναγνωρίσει και το υπουργείο Οικονομικών. Γνωρίζετε ότι υπάρχει αντίδραση περί των εξωτερικών συμβούλων που θα ελέγχουν τη λειτουργία διοίκησης».

Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Υπάρχει θέμα εξωτερικών συμβούλων, αλλά αυτοί θα ελέγχουν στατιστικά στοιχεία και οικονομικά στοιχεία της Δικαιοσύνης.

ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Προτεραιότητά μας είναι το εθνικό φορολογικό σύστημα. Ο,τι έχετε να πείτε για τους τομείς που εσείς εποπτεύετε να το προτείνετε προκειμένου να ενταχθεί (π.χ.τουριστικά σκάφη)».

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Πρέπει να προωθηθεί άμεσα νομοσχέδιο θαλάσσιου τουρισμού,τουριστικής κατοικίας,τουριστικών λεωφορείων και θαλάσσιου τουρισμού, όλα σε ένα νομοσχέδιο».

Χ.ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: «Η ιστορία του Ελληνικού είναι ώριμη να προχωρήσει άμεσα. Μπορεί να πάει και μέσω του νέου Ταμείου ή να προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή συμβούλων».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Να επιφυλαχθούμε μήπως θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και πρέπει να ενταχθεί στο Ταμείο και να προχωρήσει από εκεί.Για την εταιρεία Ελληνικό ΑΕ απλά θα μεταβιβαστούν οι μετοχές στο Ταμείο».

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ,Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ
Το περιστατικό αφηγήθηκε στη σύσκεψη ο κ.Βενιζέλος.«Το 1995 ως υπουργός Μεταφορών ήλθε στα χέρια μου μια μελέτη για την αναδιάρθρωση της Ολυμπιακής από έναν τύπο.Μπαίνει στο γραφείο μου και μου λέει ότι η μελέτη αυτή είναι αντιγραφή (έχει κλέψει την εργασία) κατά ένα μεγάλο μέρος από μια εργασία ενός Γάλλου ο οποίος πρόκειται να είναι και ο μελλοντικός πρόεδρος της Γαλλίας.Ο Γάλλος που του έκλεψαν την εργασία λέγεται Ντομινίκ Στρος-Καν και όταν του τηλεφώνησα μου είπε ότι το ελληνικό κράτος τού οφείλει 100.000 δολάρια.“Δεν είναι δυνατόν”,είπα,“δεν μπορεί να χρωστάμε στον μελλοντικό πρόεδρο της Γαλλίας 100.000 δολάρια”».

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=411305&h1=true

Οι βρετανοί πολιτικοί ξεπερνούν τον φόβο για τα ΜΜΕ

Bρίσκομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δράμα της Βρετανίας διαπέρασε το κέλυφος του αμερικανικού ναρκισσισμού. Ο θρυλικός αμερικανός ρεπόρτερ Καρλ Μπερνστάιν το συγκρίνει με το σκάνδαλο που ο ίδιος αποκάλυψε, το Γουότεργκεϊτ. Στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές ο βρετανός ηθοποιός Χιου Γκραντ απευθύνει έκκληση προς τους Αμερικανούς να συνειδητοποιήσουν την ολέθρια επιρροή του Ρούπερτ Μέρντοκ και στα δικά τους μέσα ενημέρωσης. Οι οικονομικοί συντάκτες παρακολουθούν τις συνέπειες στις μετοχές της Νews Corp. Ο γερουσιαστής Τζον Ροκφέλερ καλεί για τη διεξαγωγή ερευνών προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγιναν τηλεφωνικές υποκλοπές και σε βάρος Αμερικανών. Αν αποδειχθεί ότι είχε συμβεί το ίδιο με θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δεν θα πρόκειται απλώς για μια «διεθνή είδηση». Μόνο στο κανάλι Fox Νews του Μέρντοκ συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στην πραγματικότητα.

Αλλά πώς ερμηνεύονται όλα αυτά; Θα το διατύπωνα ως εξής: το φιάσκο του Μέρντοκ αποκαλύπτει μια ασθένεια που έφραζε με αργούς ρυθμούς τις αρτηρίες της καρδιάς του βρετανικού κράτους τα τελευταία 30 χρόνια. Πρόκειται για το καρδιακό επεισόδιο που σε προειδοποιεί ότι είσαι άρρωστος, αλλά σου δίνει την ευκαιρία να γίνεις πιο υγιής από πριν. Η αιτία της βρετανικής ασθένειας εντοπίζεται στα πανίσχυρα, αδίστακτα, ανεξέλεγκτα μέσα ενημέρωσης- το βασικό της σύμπτωμα ήταν ο φόβος.

Σε σύγκριση με την πλειονότητα των υπολοίπων κρατών, η Βρετανία είναι μια ελεύθερη χώρα. Από πολλές απόψεις, είναι καλύτερη σήμερα σε σύγκριση με το 1981 όταν ο Μέρντοκ αγόρασε τους «Τimes». Αλλά στο αποκορύφωμα της βρετανικής δημόσιας ζωής υπήρχαν άνδρες και γυναίκες που κυκλοφορούσαν με μικρούς παγοκρυστάλλους φόβου στην καρδιά τους. Και ο φόβος είναι εχθρικά διακείμενος προς την ελευθερία. Ενδόμυχα, πολιτικοί, υπεύθυνοι επικοινωνίας, δημόσια πρόσωπα και, όπως ανακύπτει τώρα, ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας, έλεγαν στον εαυτό τους: «Μην τα βάλεις με τον Μέρντοκ. Μην τα βάλεις με τις ταμπλόιντ».

Ο Μέρντοκ και οι συνεργάτες του παραβίασαν χωρίς καμία ντροπή την ιδιωτικότητα, από τη μία για να πουλήσουν εφημερίδες και από την άλλη για να διασφαλίσουν την πολιτική επιρροή. Γνωρίζουμε ότι οι υποκλοπές δεν σταματούσαν σε κανέναν και για κανέναν λόγο. Η βασιλική οικογένεια, οικογένειες στρατιωτών που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος, παιδιά που είχαν απαχθείόλοι στόχοι παράνομων παρεμβάσεων και έκθεσης. Η υπερφίαλη δύναμη των μέσων ενημέρωσης διαμόρφωσε σε σημαντικό βαθμό τη βρετανική πολιτική. Παρατηρώντας τα συντρίμμια της καλοπροαίρετης προσπάθειας του Τόνι Μπλερ να βάλει τέλος στη χρόνια αναποφασιστικότητα της Βρετανίας για τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μια προσπάθεια που καταστράφηκε από τον ευρωσκεπτικιστικό Τύπο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Μέρντοκ ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στη Βρετανία.

Αλλά αν η υπέρτατη μονάδα μέτρησης της σχετικής ισχύος είναι το ποιος φοβάται περισσότερο ποιον, τότε θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι ο Μέρντοκ ήταν- με αυτή τη στενή, σκληροπυρηνική έννοια- πιο ισχυρός από τους τρεις τελευταίους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, διότι τον φοβούνταν περισσότερο από όσο εκείνος αυτούς. Λάβετε υπόψη τα δεδομένα. Ο Μπλερ είχε δει τον προκάτοχό του Τζον Μέιτζορ και τον ηγέτη των Εργατικών Τζον Κίνοκ να καταστρέφονται από τον εχθρικό Τύπο. Πήρε το μάθημά του. Καλόπιανε τους βαρόνους του Τύπου και μόνο όταν εγκατέλειπε το αξίωμά του, έπειτα από δέκα χρόνια, τόλμησε να αποκηρύξει τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που συμπεριφέρονταν σαν «άγριο θηρίο».

Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε ότι ο διάδοχος του Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν, πιστεύει ότι υπεκλάπη το ιατρικό, τραπεζικό και πιθανώς φορολογικό ιστορικό της οικογένειάς του. Ο Μπράουν μάς είπε ότι ξέσπασε σε λυγμούς όταν η τότε διευθύντρια της «Sun», Ρεμπέκα Γουέιντ, του τηλεφώνησε για να τον πληροφορήσει ότι η εφημερίδα θα αποκάλυπτε ότι ο τετράχρονος γιος του Φρέιζερ είχε κυστική ίνωση. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα ο Μπράουν παρευρέθηκε στον γάμο της Ρεμπέκα- η οποία τώρα λέγεται Ρεμπέκα Μπρουκς και είναι το δεξί χέρι του Μέρντοκ στη «Νews Ιnternational». Η Φάτα Μοργκάνα της βρετανικής δημοσιογραφίας ήταν πολύ ισχυρή για να ταπεινωθεί.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεπέρασε τον Μπλερ στο καλόπιασμα των βαρόνων εν γένει και του Μέρντοκ ειδικότερα. Προσέλαβε τον πρώην διευθυντή της «Νews of the World», Αντι Κόλσον, ως σύμβουλο επικοινωνίας του. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιον από τον βρετανικό δημοσιογραφικό κόσμο που να πίστευε ότι ο πρώην διευθυντής ήταν τόσο αθώα «ανυποψίαστος» για τις ενέργειες των συντακτών του όσο δήλωνε. Αλλά ο Κάμερον αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις και τον προσέλαβε.

Ακόμη όμως και αν υπάρχουν χειρότερες αποκαλύψεις για το παρελθόν, το μέλλον δείχνει πιο ελπιδοφόρο. Το καλύτερο της βρετανικής δημοσιογραφίας ξεσκέπασε το χειρότερο. Στο κοινοβούλιο παίρνουν την εκδίκησή τους. Οι ηγέτες των κομμάτων και οι απλοί βουλευτές επαναδιεκδικούν την κυριαρχία των εκλεγμένων πολιτικών έναντι των μη εκλεγμένων βαρόνων του Τύπου. Το εμπόδιο του φόβου ξεπεράστηκε.

Από αυτό το βαθύ τέλμα πρέπει να αναδυθεί ένα σύστημα που θα ισορροπεί μεταξύ της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης, της αστυνομίας και του νόμου και θα σέβεται την ανεξαρτησία του Τύπου και των δημοσιογράφων. Ο κίνδυνος είναι μήπως καταλαγιάσει ο αρχικός θυμός και η Βρετανία περιοριστεί πάλι σε ημίμετρα, όπως συνέβη με το σκάνδαλο των βουλευτικών εξόδων. Αλλά, προς το παρόν, μια από τις πιο σοβαρές πολιτικές κρίσεις στο βρετανικό πολιτικό σύστημα εδώ και 30 χρόνια έχει προσφέρει μια ευκαιρία. Θα επιστρέψω το φθινόπωρο σε μια Βρετανία που θα είναι λίγο πιο ελεύθερη.

Ο κ.Τίμοθι Γκάρτον Ας είναι καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=411413&h1=true

«Τεμαχίζοντας» την κρίση,η Ευρώπη έχασε πολύτιμο χρόνο

Του Σταυρου Λυγερου

Hμερομηνία : 17-07-11


Η ιστορία της E.Ε. είναι ιστορία αντιθέσεων και συνθέσεων, κρίσεων και υπερβάσεων. Αυτή τη φορά, όμως, είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει «χάπι εντ». Η παρούσα κρίση δεν έχει προηγούμενο. Εχει βγει στην επιφάνεια η δομική αντίφαση της Ευρωζώνης, η οποία στην περίοδο των «παχειών αγελάδων» επικαλυπτόταν από το κλίμα ευφορίας. Το χειρότερο είναι ότι οι άρχουσες ελίτ αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων. Ο «Μοντ» και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» τις επέκριναν με πρωτοφανή αυστηρότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν εκδηλώθηκε η ελληνική κρίση, το ευρωπαϊκό «ιερατείο» αντιμετώπισε την Ελλάδα σαν το «μαύρο πρόβατο» μιας «ενάρετης» οικογένειας και όχι ως τον πιο αδύναμο κρίκο μιας όχι και τόσο στέρεης αλυσίδας.

Η Ελλάδα ήταν άσωτη, αλλά η εικόνα ενός τοπικά εντοπισμένου προβλήματος ήταν πλαστή. Το απέδειξαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και όσες ακολουθούν. Η Ευρωζώνη, όμως, έχασε πολύτιμο χρόνο. Τεμαχίζοντας την κρίση, το «ιερατείο» της έβλεπε δένδρα, αλλά έχανε το δάσος. Και το δάσος είναι η εγγενής αντίφαση της νομισματικής ένωσης, το γεγονός ότι η ανισόμερη ανάπτυξη και η διαφορά ανταγωνιστικότητας στο εσωτερικό της Ευρωζώνης δημιουργούν ανισορροπία και αδύναμους κρίκους. Αυτός είναι ο λόγος που τα προγράμματα λιτότητας περιορίζουν τα ελλείμματα, αλλά δεν συνιστούν από μόνα τους λύση.

Η ηγεμονία της Γερμανίας

Το ευρώ ωφελεί τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες. Τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι σε μεγάλο βαθμό τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού Νότου. Το κοινό νόμισμα εμποδίζει τις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες-μέλη να εξισορροπήσουν το μειονέκτημά τους. Χωρίς το ευρώ, η αναπόφευκτη ανατίμηση του μάρκου θα καθιστούσε ακριβότερα τα γερμανικά προϊόντα και θα εξισορροπούσε το πλεονέκτημα της Γερμανίας.

Οι Γερμανοί θέλουν την Ευρωζώνη, επειδή εκεί διοχετεύουν ένα μεγάλο τμήμα των εξαγωγών τους. Τη θέλουν, επίσης, επειδή ηγεμονεύουν στην Ευρώπη και μέσω αυτής έχουν τη δυνατότητα να παίξουν πρωταγωνιστικό γεωοικονομικό ρόλο με φιλοδοξίες και στο γεωπολιτικό πεδίο. Η Γερμανία βολευόταν μια χαρά με τη μέχρι πρότινος κατάσταση. Η κρίση, όμως, κατέδειξε ότι δεν πάει άλλο έτσι.

Οι αρχιτέκτονες του ευρώ έχουν «βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο». Θέσπισαν κοινό νόμισμα χωρίς μηχανισμούς εξισορρόπησης. Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, η Ευρωζώνη ή θα πάει ολόκληρη μπροστά ή θα αντιμετωπίσει διαλυτικά φαινόμενα.

Η δυναμική των γεγονότων υποχρεώνει το «ιερατείο» να κάνει εκπτώσεις στις ιδεοληψίες του. Η προσαρμογή, όμως, γίνεται με καθυστέρηση. Πολλοί την αποδίδουν στη στενοκεφαλιά της Μέρκελ και του Τρισέ. Στην πραγματικότητα, όμως, η καγκελάριος εκφράζει τον ανερχόμενο οικονομικό εθνικισμό της Γερμανίας. Ο δε επικεφαλής της ΕΚΤ ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα «παιδιά» του, τις τράπεζες. Η αδυναμία του «ιερατείου» να δράσει αποτελεσματικά οφείλεται στην εσωτερική διαμάχη για το πώς θα κατανεμηθεί το κόστος.

Οι Γερμανοί πρέπει να αποφασίσουν. Ο ένας δρόμος είναι να στηρίξουν με πράξεις το ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει βήματα ενοποίησης, αλλά και στήριξη των αδύναμων κρίκων. Ο άλλος δρόμος είναι να αποσυνδεθούν νομισματικά από τους αδύνατους κρίκους, συμπαρασύροντας συνολικά το ενοποιητικό εγχείρημα. Προς το παρόν το Βερολίνο επιχειρεί να ξεφύγει, προωθώντας αλυσιτελή ημίμετρα που το βολεύουν. Η τακτική αυτή, όμως, αφήνει έκθετη την Ευρωζώνη και ταυτοχρόνως καθιστά σισύφειο έργο την προσπάθεια των αδύναμων κρίκων να ανατάξουν τις οικονομίες τους.

Εργασία και ανταγωνισμός

Η κρίση της Ευρωζώνης τροφοδοτείται και από τις ραγδαίες αλλαγές στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, που έχει επιφέρει η παγκοσμιοποίηση. Η ανάδυση των νέων βιομηχανικών χωρών ολοένα και περισσότερο θα περιορίζει τη ροή πλούτου προς την Ευρώπη (και τις ΗΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι η κρίση έχει και μία μόνιμη διάσταση, η οποία οξύνει τον ενδοευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Ούτε η Γερμανία μπορεί μεσο-μακροπρόθεσμα να διατηρήσει το πλεονέκτημά της. Οι Κινέζοι έχουν τις προϋποθέσεις προοπτικά να την ανταγωνισθούν επιτυχώς στις εξαγωγές και μηχανολογικού εξοπλισμού και ποιοτικών βιομηχανικών προϊόντων. Οταν ισχύουν κραυγαλέες διαφορές σε μισθούς, εργασιακές σχέσεις και συνθήκες εργασίας, το ελεύθερο εμπόριο είναι παγίδα. Οση λιτότητα και αν εφαρμοστεί στην Ευρωζώνη, η διαφορά κόστους εργασίας θα παραμείνει καταλυτική.

Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει το πρώτο μεγάλο θύμα αυτού του άνισου ανταγωνισμού. Η παραγωγική της δομή απειλείται με συρρίκνωση. Το σημερινό επίπεδο ευημερίας δεν μπορεί να διατηρηθεί με μερίσματα πολυεθνικών. Επειδή οι επιπτώσεις διαγράφονται καταστροφικές, αργά ή γρήγορα θα τεθεί θέμα ενός περιφερειακού (όχι εθνικού) προστατευτισμού.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_17/07/2011_1295821

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα να χρεοκοπήσει αλά... γερμανικά!




«Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι' αυτό θα πρέπει να τις βοηθήσουν οι κυβερνήσεις. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή».
Είναι η λύση που προτείνει για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους ένας ιστορικός της Οικονομίας, ο καθηγητής του London School of Economics Αλμπρεχτ Ριτσλ. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο γερμανός καθηγητής δεν θεωρεί, άλλωστε, πρωτότυπη τη ιδέα του. «Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει σήμερα η Ευρώπη για την Ελλάδα», σημειώνει.
Είναι όντως ρηξικέλευθες οι απόψεις του Ριτσλ. Υποστηρίζει, φερ' ειπείν, ότι η χώρα του δεν πτώχευσε μόνο δύο φορές κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αλλά «τουλάχιστον τρεις». Η τρίτη ήταν το... 1990! «Ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ αρνήθηκε να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμανία, όμως, δεν μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε αποζημιώσεις κατοχής. Κήρυξε μιαν οιονεί στάση πληρωμών. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα», παρατηρεί ο γερμανός ιστορικός.
Ο Ριτσλ εξηγεί: «Η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως "Διδασκάλου της Ευρώπης" την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Α' αλλά και κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους να ζητήσουν τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς σήμερα...» Ειδικότερα, μετά τη γερμανική συνθηκολόγηση του 1945 «οι ΗΠΑ φρόντισαν να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών. Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες...».
Ο καθηγητής Ριτσλ λαμβάνοντας ως βάση την οικονομικη επιφάνεια των ΗΠΑ την εποχή του Μεσοπολέμου, υπολογίζει ότι τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 1930 ισοδυναμούν με το κόστος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. «Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά», σημειώνει, για να διαπιστώσει ότι η χώρα του «είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας».
Η Ελλάδα, κατά τον Ριτσλ, διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο. Ομως, μπορεί να γίνει η αφορμή για να μεταδοθεί η κρίση στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που θεωρεί πως θα ήταν καταστροφικό. «Οποιος δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη του είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα εκείνο που θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο», δηλώνει στο Spiegel ο καθηγητής του LSE. Και θεωρεί αυτονόητο ότι αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα πρέπει να είναι η Γερμανία.
«Στο παρελθόν ήμασταν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι ανθελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα γερμανικά ΜΜΕ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα κατέστη δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις», σημειώνει ο Ριτσλ. Και στην παρατήρηση του Spiegel μήπως η Γερμανία θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη στις απαιτήσεις της προς την Ελλάδα, ο καθηγητής ήταν αφοπλιστικός:
«Η Γερμανία στον 20ο αιώνα ξεκίνησε δυο πολέμους. Τον δεύτερο τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης. Στη συνέχεια οι αντίπαλοί της αποποιήθηκαν το δικαίωμά τους για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες που παρακολουθούν τα εχθρικά γι' αυτούς άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ. Αν αναβιώσουν τις παλιές διεκδικήσεις, μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι... Θα έπρεπε να εξυγιάνουμε με προθυμία την Ελλάδα με τα λεφτά μας... Αν παίξουμε το παιχνίδι των ΜΜΕ, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς».

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=411263

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Η κουτοπονηριά του απύθμενου κυνισμού

Tου Στεφανου Κασιματη / kassimatis@kathimerini.gr



Οταν η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά καταψήφιζε το Μνημόνιο, το «θεσμικό» επιχείρημα που αντέτεινε σε όσους επέκριναν την στάση της έλεγε ότι θα ήταν επικίνδυνο για τους πολιτικούς θεσμούς αν παρέδιδε τον ρόλο της αντιπολίτευσης στην Αριστερά. Ηταν, με άλλα λόγια, μια παραλλαγή του κλασικού ελαφρυντικού «αμάρτησα για το παιδί μου». Υποτίθεται ότι η εναντίωση στους δεινούς όρους που επέβαλαν οι δανειστές μας, εκ μέρους του «κατ’ εξοχήν αστικού κόμματος», άλλως, της «φιλελεύθερης παράταξης» (βλέπετε, η Ν.Δ. λατρεύει να αυτοπροσδιορίζεται με ευφημισμούς...), ήταν το στοιχείο που μπορούσε να μετριάσει την ένταση των αντιδράσεων, τις οποίες ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει η απότομη προσγείωσή μας στην πραγματικότητα. Κάπως έτσι εξηγούσαν τότε οι παράγοντες της Ν.Δ. τη σοφία της θέσης του κόμματος, που έθετε την προστασία των θεσμών υπεράνω όλων των άλλων σκοπιμοτήτων. Εύγε!

Εχει περάσει κάτι περισσότερο από ένας χρόνος έκτοτε και οι συνθήκες της πολιτικής ζωής έχουν εκτραχυνθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε αμφιβάλλω αν και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν χαμογελά ενθυμούμενος τις αστειότητες με τις οποίες το κόμμα του προσπαθούσε τότε να δικαιολογήσει τη στάση του. Προσωπικώς δεν μπορώ να υποστηρίξω με βεβαιότητα ότι η εκστρατεία τρομοκράτησης των βουλευτών που ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο οργανώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη όμως, δεν νομίζω ότι όποιος παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη που έχει πάρει η πολιτική ζωή δεν καταλαβαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπει την παραφορά των ταγμάτων εφόδου του λαϊκισμού. Δείτε τους πώς αντιδρούν όποτε τους ζητείται σε τηλεοπτικές συζητήσεις να καταδικάσουν τα έκτροπα: Αρχικά σοκάρονται, λες και είναι έγκλημα καθοσιώσεως να διατυπώνει κανείς παρόμοιους υπαινιγμούς για την αναμάρτητο Αριστερά! Επειτα απαγγέλλουν από το «Πάτερ ημών» της μεταπολίτευσης: «ουδέποτε η Αριστερά είχε σχέση με τη βία», «η βία είναι αντίθετη με τη φύση της Αριστεράς» και άλλα ηχηρά παρόμοια. Και, στο τέλος, στηλιτεύουν τη «χειρότερη βία» του νεοφιλελευθερισμού και τα τοιαύτα. Χαρακτηριστικό αυτής της υποκρισίας είναι το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» μόλις προχθές. Φωτογραφία ενός πανό από το Σύνταγμα με το σύνθημα: «Η πιο μεγάλη βία είναι η απόλυση και η ανεργία». Δίπλα ένα σχόλιο υπό τον τίτλο «Ποιοι μιλούν για βία;», το οποίο καταλήγει ως εξής: «Ξέχασαν τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης την προ έτους πρόβλεψη του κ. Παπανδρέου ότι “αν δεν λάβουμε μέτρα για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες”». Πλήρης διαστρέβλωση των εννοιών, δηλαδή, κατά το δοκούν: ένα σχήμα λόγου της καθημερινής γλώσσας ερμηνεύεται κατά κυριολεξία (του αξίζουν οι πέτρες, αφού μίλησε για πέτρες), ενώ η έννοια της βίας ερμηνεύεται διασταλτικά (βία η απόλυση, βία ο ξυλοδαρμός, όλα τα δυσάρεστα και σκληρά είναι βία).

Και η Νουδούλα τι κάνει ενώ συμβαίνουν όλα αυτά; Καταδικάζει μεν απεριφράστως τα περιστατικά βίας, χαϊδεύει όμως τους αντιδρώντες στις αναγκαίες προσαρμογές, είτε πρόκειται για ταξιτζήδες και υπαλλήλους των ΔΕΚΟ είτε για πρυτάνεις ευτελισμένων πανεπιστημίων. Κουλουριάζεται, δηλαδή, στη γωνίτσα της και κοιτάζει να μην προκαλεί, ελπίζοντας ότι η οργή του όχλου θα την ξεπεράσει. Δεν έχω αμφιβολία μάλιστα ότι, λόγω του πνεύματος του συντεχνιασμού που συνέχει τους βουλευτές των δύο μεγάλων παρατάξεων, οι βουλευτές της Ν.Δ., κατά βάθος, τρέμουν για τον εαυτούλη τους, όταν βλέπουν όσα υφίστανται σήμερα οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Αραγε αναρωτιούνται ποτέ μήπως η πολιτική του μετριοπαθούς λαϊκισμού, την οποία εκφράζουν με τη μορφή μαγικής συνταγής για την εκ θαύματος ανάπτυξη, στην πραγματικότητα ευνοεί τον σημερινό εκτραχηλισμό της πολιτικής ζωής;

Εν πάση περιπτώσει, το πόσο ρηχή και επιπόλαιη υπήρξε η -για θεσμικούς λόγους- άρνηση του Μνημονίου εκ μέρους της Ν.Δ. το αποδεικνύουν τα καθημερινά κρούσματα βίας εις βάρος πολιτικών. Το κτήνος του λαϊκισμού αγριεύει περισσότερο όταν δεν συναντά σοβαρή αντίσταση και όταν το δήθεν κατ’ εξοχήν αστικό κόμμα μετατρέπεται σε δειλό παρατηρητή της πτώσης του αστικού συστήματος της χώρας στο χάος. Ομως η διαπίστωση που ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία, καθώς παρακολουθούμε τον εκπεσμό, αφορά την αξία της συναίνεσης. Σκεφθείτε πόσο μεγαλύτερο θα ήταν το πολιτικό βάρος της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση του χρεοκοπημένου οικονομικού μοντέλου της χώρας, αν την κατέβαλαν από κοινού τα δύο κόμματα εξουσίας. Τα δύο κόμματα, τα οποία στο κάτω κάτω της γραφής, παρά την ευθύνη τους για το σημερινό αδιέξοδο, δεν παύουν να αντιπροσωπεύουν (δυνητικά έστω) και τις περισσότερο ρεαλιστικές πολιτικές επιλογές για την πορεία της χώρας: την κεντροαριστερή και την κεντροδεξιά. (Γιατί δεν νομίζω ότι είναι ποτέ δυνατόν η πλειονότητα των Ελλήνων να επιλέξει το μοντέλο της Βόρειας Κορέας, που προτείνει το ΚΚΕ, ή της Βενεζουέλας του Τσάβες, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ...) Με τη συναίνεση, και μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα στο εξωτερικό θα υπήρχε και ισχυρότερη διακυβέρνηση στο εσωτερικό.

Πέραν αυτού όμως, ακόμη και από την οπτική γωνία του στενού συμφέροντος της Ν.Δ. αν εξετάσουμε τη στάση της, θα πρέπει να βρίσκεται τελείως εκτός πραγματικότητας, αν οι ιθύνοντες του κόμματος στ’ αλήθεια πιστεύουν ότι, μετά την εξολόθρευση του αντιπάλου, εκείνοι -ως «δεξιοί» μάλιστα- θα μπορέσουν να πετύχουν εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ έσπασε τα μούτρα του. Ετσι, η Ν.Δ. του Σαμαρά αρνείται το δίλημμα «χρεοκοπία ή Μεσοπρόθεσμο», αλλά θέτει στον δυνάμει ψηφοφόρο της ένα δίλημμα ακόμη πιο ταπεινωτικό για τη νοημοσύνη του: τον καλεί να διαλέξει ανάμεσα στην ανικανότητα και την αβουλία του ΠΑΣΟΚ και στην κουτοπονηριά του πολιτικαντισμού.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_07/07/2011_448348

Η απομόνωση Σαμαρά

Tου Αθανασιου Ελλις


Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει η ιδιότυπη απομόνωση του Α. Σαμαρά στους κόλπους της Ε. Ε. λόγω της έντονης δυσφορίας των Ευρωπαίων ηγετών, και ιδιαίτερα αυτών που πρόσκεινται ιδεολογικά στη Ν.Δ., για την απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει αρχικά το Μνημόνιο και στη συνέχεια το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες το κλίμα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πολιτικοί και ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τον κ. Σαμαρά ως «λαϊκιστή» που λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το προσωπικό και κομματικό όφελος, αγνοώντας το εθνικό συμφέρον. Κάποιοι, μάλιστα, χρησιμοποιούν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και τον περιγράφουν ως «εθνικιστή», «εγωπαθή» κ. ά. Στο ίδιο πνεύμα, επικαλούνται τη στάση του στο ζήτημα των Σκοπίων, όταν ως υπ. Εξωτερικών το 1992 διαφοροποιήθηκε από την πιο διαλλακτική προσέγγιση του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι «τότε ανέτρεψε την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας για να προωθήσει την προσωπική του ατζέντα». Σε συζητήσεις με πολιτικούς και διπλωμάτες ευρωπαϊκών χωρών το τελευταίο διάστημα, ο γράφων έχει εισπράξει μια καθόλου κολακευτική εικόνα για τον πρόεδρο της Ν. Δ. Κάποια στελέχη της Ν.Δ. την αποδίδουν σε δάκτυλο της κυβέρνησης. Ο, τι και αν λένε ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του στους ξένους συνομιλητές τους, οι τελευταίοι αναπτύσσουν μια δική τους συλλογιστική, προβάλλουν επιχειρήματα και δεν περιορίζονται στη μεταφορά μιας ενδεχομένως διαστρεβλωμένης περιγραφής του κ. Σαμαρά, από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Σε αυτούς που θα σπεύσουν να προβάλουν το επιφανειακό επιχείρημα ότι δεν έχει σημασία τι λένε οι ξένοι, η απάντηση είναι απλή. Στον σημερινό αλληλοεξαρτώμενο κόσμο, η προσέγγιση αυτή δεν είναι όχι μόνο άτοπη, αλλά στη σημερινή συγκυρία για την Ελλάδα καθίσταται και εθνικά επικίνδυνη. Το συντηρητικό αστικό κόμμα της χώρας που ίδρυσε ο Κων. Καραμανλής, ο οποίος κόντρα στον λαϊκισμό των πολιτικών του αντιπάλων ενέταξε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια πριν από τρεις δεκαετίες, βρίσκεται σήμερα χωρίς συμμάχους. Ποτέ στη σύγχρονη Ιστορία Ελληνας κεντροδεξιός ηγέτης δεν ήταν τόσο μόνος. Είναι γνωστό το πόσο συνέβαλε στον εξευρωπαϊσμό της Ελλάδας η φιλία του Κων. Καραμανλή με τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν και τον Χέλ. Σμιτ, ενώ οι σχέσεις του Κων. Μητσοτάκη με τον Χέλμουτ Κολ, όπως και του Κώστα Καραμανλή με τον Ζ. Μπαρόζο ή τον Ν. Σαρκοζί, (ακόμη και του Α. Παπανδρέου με τον Μιτεράν ή του Κ. Σημίτη με τον Σρέντερ και τον Ζοσπέν) απέφεραν συγκεκριμένα οφέλη, είτε αυτά αφορούσαν χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό είτε στήριξη στη μοναχική πορεία της χώρας μας σε ζητήματα όπως αυτό της ονομασίας των Σκοπίων.

Τώρα, για πρώτη φορά στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, ηγέτης της Ν. Δ. εμφανίζεται τόσο απομονωμένος εντός της Ε. Ε, εξέλιξη που εγείρει ερωτήματα σε ό, τι αφορά τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτό το τόσο αρνητικό κλίμα στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς αναρριχηθεί στην πρωθυπουργία. Κανείς Ελληνας πολίτης, ακόμη και αν ψηφίζει άλλο κόμμα, δεν μπορεί να χαίρεται για το γεγονός ότι το ένα από τα δυο κόμματα εξουσίας της χώρας έχει απολέσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ε. Ε. Το ζήτημα δεν αφορά προσωπικά τον κ. Σαμαρά, αλλά την Ελλάδα. Εάν ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύει ότι αφού κερδίσει τις εκλογές οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να τον αποδεχθούν και θα αγνοήσουν το παρελθόν, πλανάται. Εάν δεν προβεί σύντομα σε πρωτοβουλίες προσέγγισης -όποιες αυτός κρίνει αναγκαίες- τη στάση του ίσως πληρώσει η χώρα στο μέλλον.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_07/07/2011_448343

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

«Η γαλλική πρόταση για τα ελληνικά ομόλογα δεν πυροδοτεί τα CDS»

Οι προτάσεις που τέθηκαν προς συζήτηση από τη Γαλλία σχετικά με την ανάληψη μέρους του βάρους του δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου προς την Ελλάδα από τον ιδιωτικό τομέα δεν αναμένεται να πυροδοτήσουν τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS), δήλωσε προς το πρακτορείο Reuters ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) Ντέιβιντ Γκιν.

«Όπως το αντιλαμβάνομαι, το γαλλικό σχέδιο ουσιαστικά συνιστά εθελοντική μετακύλιση και γενικώς μιλώντας, μια εθελοντική μετακύλιση δεν θα πυροδοτήσει τα CDS», δήλωσε ο κ. Γκιν.

Σύμφωνα με την γαλλική πρόταση οι κάτοχοι ομολόγων θα επανεπενδύσουν το 70% των προσόδων τους από λήξεις ομολόγων έως το 2014 σε νέα ελληνικά τριακονταετή ομόλογα.

Η ISDA έχει τον τελικό λόγο στον προδιορισμό «πιστωτικών συμβάντων», βάσει των οποίων ενεργοποιούνται τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (CDS).

Η Standard and Poor's ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι τρέχουσες προτάσεις ενδέχεται να οδηγήσουν στην κατάταξη του ελληνικού αξιόχρεου σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτιμήσεις για πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ από ασφαλιστικά ταμεία το 2011

Πλεόνασμα ύψους 2,580 δισ. ευρώ εκτιμά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ότι θα έχουν το 2011 οι ασφαλιστικοί οργανισμοί από 73 εκατ. ευρώ το 2010.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γεώργιος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2011 στο ποσό των 47,173 δισ. ευρώ έναντι 45,181 δισ. ευρώ το 2010. Τα έξοδα των αφαλιστικών οργανισμών εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2011 στο ποσό των 44,593 δισ. ευρώ από 45,108 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, το σύνολο των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανέρχεται στο ποσό των 10,8 δισ. ευρώ τα οποία αναλύονται ως ακολούθως:

α) 5,9 δισ. ευρώ για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,

β) 3,9 δισ. ευρώ για τον ΟΑΕΕ και γ) 1 δισ. ευρώ για τους λοιπούς.

Αναφορικά με τις δαπάνες, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων, έχει καταβληθεί προσπάθεια για τον περιορισμό των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών, με σκοπό τη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τη χορήγηση ικανοποιητικού επιπέδου παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών, το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να ανέλθει σε 3,308 δισ. ευρώ από 3,873 δισ. ευρώ το 2010.

Οι λοιπές παροχές υγείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 2,886 δισ. ευρώ από 2,961 δισ. ευρώ το 2010 ενώ οι πληρωμές στα νοσοκομεία σε 1,350 δισ. ευρώ από 921 εκατ. ευρώ το 2010.

www.kathimerini.gr

Προειδοποίηση Μέρκελ στους οίκους αξιολόγησης

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί «δεν θα επιτρέψουν να τους στερήσουν οι οίκοι αξιολόγησης την ελευθερία τους να αποφασίζουν» σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ελλάδας.

«Όσον αφορά τους οίκους αξιολόγησης, πιστεύω ότι είναι σημαντικό εμείς, και λέγοντας εμείς εννοώ την τρόικα που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μην επιτρέψουμε να στερηθούμε την ελευθερία μας να αποφασίζουμε», δήλωσε η καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Βασίζομαι στις εκτιμήσεις αυτών των τριών θεσμών, δηλαδή της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ», δήλωσε ακόμη.

Η Μέρκελ ερωτήθηκε αν είναι ενδεχομένως δυσαρεστημένη επειδή ο οίκος Standard and Poor's απείλησε να κηρύξει την Ελλάδα σε χρεοκοπία αν ισχύσει ως έχει το γαλλικό σχέδιο για συμμετοχή των τραπεζών στη στήριξη της Αθήνας.

Ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης ζητά η Αυστρία

Ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης ζητά ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν, καταγγέλλοντας τους αμερικανικούς οίκους για προώθηση της κερδοσκοπίας.

Τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, πρόταση την οποία έχει ήδη κάνει και θα υποστηρίξει ενεργά στο μέλλον, ζήτησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιένη, καταγγέλλοντας συγχρόνως τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, που στη διάρκεια πολιτικών εξελίξεων προώθησαν την κερδοσκοπία αντί να φροντίσουν για σταθερότητα.

Εκφράζοντας την οργή του για την απόρριψη από αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης μιας συμμετοχής ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο βοήθειας, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως θα υποστηρίξει με έμφαση, σε επίπεδο των αρχηγών κυβερνήσεων, τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, καθώς, όπως σημείωσε, στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης κατέστη σαφές ότι είναι απαραίτητοι οίκοι αξιολόγησης με γνώση του χώρου και αισθητήριο για τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ο κ. Φάιμαν παρέπεμψε στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ίδρυση ενός οίκου αξιολόγησης για την Ευρώπη μέσω ενός ιδρύματος, θέμα το οποίο ο ίδιος συζήτησε ήδη πριν μερικές εβδομάδες με άλλους ηγέτες, ενώ θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, για παράδειγμα, με την Γερμανίδα καγκελάριο. Επίσης, επανέλαβε την αυστριακή απαίτηση για καθιέρωση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο Αυστριακός καγκελάριος συμμερίζεται πλήρως τη δριμύτατη κριτική κατά των οίκων αξιολόγησης των ΗΠΑ που είχε ασκήσει, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

Ο κ. Νοβότνι έκανε λόγο για πολύ δύσκολη συζήτηση με τους οίκους αξιολόγησης, διότι, όπως παρατήρησε, αυτοί αξιολογούν ακόμη και εν μέρει παραιτήσεις ως απώλεια, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για μια παράδοξη κατάσταση, καθώς οι ίδιες τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στη διάσωση της Ελλάδας, διότι το συμφέρον τους βρίσκεται στη σταθερότητα της χώρας.

Σκληρή κριτική κατά των αμερικάνικων οίκων αξιολόγησης

Δριμύτατη κριτική κατά των οίκων αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών, άσκησε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή νέα αξιολόγηση από τη «Standard and Poors» για την Ελλάδα, ο κ. Νοβότνι επισήμανε πως αυτοί οι οίκοι είναι πολύ αυστηρότεροι και επιθετικότεροι κατά τις αξιολογήσεις τους στο πλαίσιο της κρίσης στο χώρο του Ευρώ, από ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις στη Νότια Αμερική, κάτι, που, όπως ο ίδιος σημείωσε, «μας βάζει σε σκέψεις».

Ο διοικητής της ΑΚΤ έκανε λόγο για πολύ δύσκολη συζήτηση με του οίκους αξιολόγησης, διότι, όπως παρατήρησε, αυτοί αξιολογούν ακόμη και εν μέρει παραιτήσεις ως απώλεια.

Ο κ. Νοβότνι θεωρεί πως γενικότερα πρόκειται για μια παράδοξη κατάσταση, καθώς οι ίδιες τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στη διάσωση της Ελλάδας, διότι το συμφέρον τους βρίσκεται στη σταθερότητα της χώρας.

Η έντονη αυτή αντίδραση του διοικητή της ΑΚΤ Εβαλντ Νοβότνι, στη νέα επίθεση κατά της Ελλάδας από τον αμερικάνικο οίκο αξιολόγησης, έρχεται να συμπληρώσει πρόσφατο κεντρικό άρθρο στην αυστριακή επίσημη εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» (ΣΣ εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία) στο οποίο οι οίκοι αξιολόγησης αποκαλούνταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, «οίκοι αρουραίων».

Χαρακτηρίζοντας «θράσος» την τότε, νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poors, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Ράινχαρντ Γκέβαιλ, τόνιζε συμπερασματικά στο άρθρο πως οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ξεπέσει σε «οίκους αρουραίων», των οποίων ο λόγος δεν έχει την παραμικρή αξία.

Αναφερόμενος σε εκείνη την υποβάθμιση «και μάλιστα πριν από μια Σύνοδο των κοινοτικών υπουργών Οικονομικών με θέμα την Ελλάδα», ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας είχε καταγγείλει την αμερικάνικη εταιρεία για «θράσος», καθώς όπως σημείωνε, υποβαθμίζει τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χαμηλότερα από εκείνη της Γρενάδας, όπου (χωρίς ο ίδιος, όπως σημειώνει, να θέλει να θίξει το νησιωτικό κράτος ανάμεσα σε Ατλαντικό και Καραϊβική) το 32 ο/ο των 108.000 κατοίκων της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στο πλήρες δριμύτατης κριτικής άρθρο του, ο κ. Γκέβαιλ αναφερόταν αναλυτικά στο «ποιόν» γενικότερα των «οίκων αξιολόγησης» όσο και ειδικότερα του συγκεκριμένου οίκου, που, όπως σημείωνε, ιδρύθηκε το 1997, ανήκει στον αμερικάνικο ιδιωτικό όμιλο Μέσων Ενημέρωσης Mc Graw-Hill, που με τον ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί έναν υπέρογκο δυτικοαμερικάνικο εκδοτικό οίκο ειδικών εντύπων με ιδιοκτήτες παραδοσιακά ονόματα Αμερικανών μεγαλοεπενδυτών, ονόματα που αναφέρονται με «ευλάβεια» στη Γουόλ Στριτ.

Ο αρχισυντάκτης της «Βίνερ Τσάιτουνγκ» κατήγγειλε στη συνέχεια ότι αυτός ο ιδιωτικός «οίκος» (αξιολόγησης), χωρίς να έχει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση, έχει αναλάβει το ρόλο «παγκόσμιας οικονομικής αστυνομίας», πράγμα που γινόταν δεκτό επί χρόνια και που η ζημιά που προκαλούσε βρισκόταν εντός ορίων, όμως τώρα, οι ποικίλως επενδύουσες αμερικάνικες εταιρείες επιτίθενται κατά μέτωπο, μέσω αυτού του οίκου τους αξιολόγησης, εναντίον της Ευρωζώνης.

«Το ότι η Ελλάδα περνά δύσκολες ώρες είναι πασίγνωστο όπως επίσης και το ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για να το αντιμετωπίσουν, όμως στον ιδιωτικό οίκο Standard and Poors, αυτό είναι αδιάφορο», έγραφε ο κ. Γκέβαιλ, για να συμπληρώσει κατηγορηματικά πως, «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται κάπως τον εαυτό της τότε θα πρέπει να απαντήσει πως ό, τι και να λέει η Standard and Poors, αυτό αφήνει αδιάφορη την Ευρώπη».

Καθώς, όπως ο ίδιος πρόσθετε, ένας δυτικοαμερικάνικος εκδοτικός οίκος δεν μπορεί να καθορίζει το τί είναι καλό και σωστό για την Ευρώπη και ως εκ τούτου όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει αυτή τη στιγμή να απορρίψουν άμεσα τις αξιολογήσεις τέτοιων εταιρειών και να το διαλαλήσουν δυνατά, «διότι οι οίκοι αξιολόγησης κατάντησαν οίκοι αρουραίων και ο λόγος τους δεν έχει την παραμικρή αξία».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ