Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

«Ψυχρός Κυβερνοπόλεμος» και ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Τις κυβερνοεπιθέσεις ως «cassus belli» θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με σχεδιασμούς του Πενταγώνου, όπως έγινε γνωστό μετά από τις αποκαλύψεις για γενικευμένη κινεζική επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης, που αποκαλείται από ειδικούς του χώρου «Βυζαντινός Άδης» (Byzantine Hades) και τα πρόσφατα «πλήγματα» στην Lockheed Martin.

Στο μέλλον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορεί να προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις, διαδικτυακά αντίποινα, ή ακόμα και άμεσο στρατιωτικό πλήγμα, εάν η ηλεκτρονική υποδομή της χώρας δεχτεί επίθεση.


«Η απάντηση σε ένα περιστατικό κυβερνοεπίθεσης κατά των ΗΠΑ δεν θα είναι απαραίτητα υπό τη μορφή κυβερνοαντιποίνων. Όλες οι διαθέσιμες επιλογές θα βρίσκονται στο 'τραπέζι'» είπε ο συνταγματάρχης Ντέηβ Λαπάν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο οποίος επιβεβαίωσε πως ήδη καταστρώνεται δόγμα εθνικής κυβερνοάμυνας.

Οι κυβερνοεπιθέσεις από ξένες χώρες που απειλούν τις ΗΠΑ με μεγάλες απώλειες αμάχων, όπως για παράδειγμα η διακοπή της παροχής ενέργειας, ή η παραβίαση δικτύων έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ως «επιθετική πράξη» υπό τη νέα πολιτική. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες σχετικά με το πώς ακριβώς οι ΗΠΑ θα απαντούσαν σε επιτιθέμενους όπως τρομοκρατικές οργανώσεις, που δεν υπάγονται σε κάποιο κράτος.

Το «αντίπαλον δέος» των ΗΠΑ στο σκιώδη χώρο του μυστικού «κυβερνοπολέμου» είναι σαφώς η Κίνα, η οποία δείχνει να έχει το πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή, από πλευράς δυνατοτήτων κυβερνοκατασκόπων.


Αν και επί της παρούσης κανείς δεν ξέρει να πει σε τι ακριβώς επίπεδα κυμαίνονται οι αμερικανικές δυνατότητες στον τομέα, θεωρείται πως η κινεζική κυβερνοκατασκοπεία είναι πιο αποτελεσματική από την αμερικανική.

Στο πλαίσιο του «Βυζαντινού Άδη» κλάπηκαν ολόκληρα terabytes εμπιστευτικών δεδομένων- από usernames και κωδικούς για υπολογιστές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέχρι σχέδια οπλικών συστημάτων αξίας δισεκατομμυρίων. Και οι Κινέζοι χάκερ δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να μειώσουν τη δραστηριότητά τους. «Οι επιθέσεις από την Κίνα δεν συνεχίζονται απλά, αλλά αυξάνονται» είπε σχετικά ο Άλαν Πάλερ, διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών σε θέματα πληροφορικής και ασφαλείας, SANS (Ουάσινγκτον).


Πίσω από τις επιχειρήσεις αυτές εκτιμάται πως βρίσκονται τα «γραφεία αναγνώρισης» του στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας, που μεταξύ άλλων διαθέτουν γλωσσολόγους και τεχνικούς επιφορτισμένους με την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών εντός και εκτός της Κίνας. Επίσης, έχουν κυκλοφορήσει φήμες περί σχέσεων του κινεζικού στρατού με τον Τσεν Ξινγκπενγκ, ύποπτο ως χάκερ.

Μέσα στα τελευταία χρόνια, δεκάδες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, πετρελαίου, φυσικού αερίου και οικονομικών συναλλαγών έχουν δηλώσει πως τα συστήματά τους έχουν παραβιαστεί. Τον Ιανουάριο του 2010, η Google είχε ανακοινώσει πως αποτέλεσε στόχο επίθεσης με βασικό «όπλο» κακόβουλο κώδικα στον οποίο δόθηκε ο κωδικός «Aurora», που οδήγησε στην παραβίαση των λογαριασμών Gmail πολλών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα..


Η τακτική που χρησιμοποιείται από τους Κινέζους χάκερ για να διεισδύουν σε προστατευμένα δίκτυα είναι το αποκαλούμενο «spear phishing», για την οποία απαιτείται ο έλεγχος πολλών παραβιασμένων λογαριασμών email. Ουσιαστικά, σε μία επίθεση όπως αυτή, που επιβεβαιώθηκε από την Google πως έγινε πρόσφατα εναντίον εκατοντάδων λογαριασμών Αμερικανών κυβερνητικών στελεχών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων, οι κωδικοί των email αποκτώνται μέσω εξαπάτησης: τα «θύματα» οδηγούνται σε μία σελίδα που θυμίζει πολύ την κεντρική σελίδα του Gmail, αλλά στην πραγματικότητα έχει στηθεί από χάκερ. Οι αυτουργοί της θεωρείται πως εδρεύουν στην Τζινάν, την πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Σαντόνγκ στην Κίνα, όπου βρίσκεται, εκτός από έξι εκ των προαναφερθέντων «γραφείων αναγνώρισης», και ένα τεχνικό κολέγιο το οποίο πέρυσι είχε συνδεθεί με άλλες δραστηριότητες κατά της Google. Η υπόθεση διερευνάται από το FBI.

Η εν λόγω τακτική είναι τόσο επιτυχής που κάποιοι Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν πως δεν υπάρχει πλέον λόγος να προσπαθούν να θωρακίσουν πλήρως τα δίκτυά τους- είναι καλύτερο να γίνει πλήρως αντιληπτή η πραγματικότητα: «έχουμε εγκαταλείψει την ιδέα να κρατήσουμε ΄παρθένα' τα δίκτυά μας» είπε σχετικά ο Στιούαρτ Μπέικερ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Ασφαλείας των ΗΠΑ και της NSA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών πάνω σε θέματα κυβερνοπολέμου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters, AP

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_02/06/2011_393294

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου