Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

«Πεδίο μάχης»- κλειδί θεωρεί το Ίντερνετ ο κινεζικός στρατός

Την ανάγκη για τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να τελειοποιήσουν τις δυνατότητες κυβερνοπολέμου τους, καθώς το Ίντερνετ εξελίσσεται σε ένα ολοένα και σημαντικότερο «πεδίο μάχης», επεσήμαναν Κινέζοι αξιωματικοί.

Δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη από την Google περί επιθέσεων κατά λογαριασμών του Gmail που θεωρείται πως προήλθαν από την Κίνα, οι αξιωματικοί- ερευνητές της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών (συνταγματάρχες Γιε Ζενγκ και Ζάο Μπαοξιάν) επεσήμαναν πως ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου του, καθώς θεωρεί ένα ανεξέλεγκτο Ίντερνετ ως μία πολύ σημαντική απειλή στο κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας.

«Ακριβώς όπως τα πυρηνικά όπλα αποτέλεσαν το κύριο στρατηγικό όπλο της βιομηχανικής εποχής, ο κυβερνοπόλεμος αποτελεί το σημαντικότερο μέσον στρατηγικού πολέμου της εποχής της πληροφορικής. Πρόκειται για ένα είδος πολέμου που είναι τρομερά καταστροφικό, και έχει να κάνει με τη ζωή και το θάνατο ολόκληρων εθνών» αναφέρεται σχετικά στην έρευνά τους, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην κρατική εφημερίδα.

Κατά την Google, οι επιθέσεις φαίνεται να προέρχονται από την Τζινάν, όπου εδρεύει μονάδα πληροφοριών του κινεζικού στρατού. Ωστόσο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της εταιρείας ως «αβάσιμους» και με σκοπιμότητες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κινεζικής προόδου στον χώρο του κυβερνοπολέμου αποτελούν οι αναφορές περί μίας «στρατιάς» ειδικών που ειδικεύονται σε αμυντικές επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία ψηφιακών «οχυρώσεων» για να θωρακιστούν οι υποδομές της χώρας. Ο κινεζικός στρατός διεξάγει γενικευμένες ασκήσεις, κατά τις οποίες ο εν λόγω «στρατός» έρχεται αντιμέτωπος με ιούς και μαζικές επιθέσεις με spam, για την αύξηση του επιπέδου ετοιμότητάς του απέναντι σε online επιθέσεις.

«Νομίζω πως κάθε υπουργείο Άμυνας στον κόσμο έχει δεχτεί επιθέσεις από χάκερ- και φυσικά εμείς δεν εξαιρούμαστε. Οπότε, φτιάξαμε μία 'μπλε' (στις ασκήσεις το 'μπλε' συμβολίζει τις φίλιες δυνάμεις και το 'κόκκινο' τον εχθρό) στρατιά για να εκπαιδεύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας να είναι έτοιμες για αυτό το ενδεχόμενο» είπε σχετικά ο Ξου Γκουανγκγιού, ερευνητής στην Κινεζική Ένωση Ελέγχου Εξοπλισμών και Αφοπλισμού και στρατηγός εν αποστρατεία του κινεζικού στρατού.

Μέχρι τώρα, ούτε η Ουάσινγκτον ούτε η Google έχουν κατηγορήσει άμεσα την κινεζική κυβέρνηση για τις επιθέσεις, καθώς τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν νέες εντάσεις αντίστοιχες των περσινών, που είχαν οδηγήσει σε απόσυρση της Google από την Κίνα.

Τόσο ο Γιε όσο και ο Ζάο, ωστόσο, θεωρούν πως οι φόβοι της Κίνας σχετικά με τη χρήση του Ίντερνετ ως «όπλου» έχουν να κάνουν περισσότερο με τον πολιτικό του χαρακτήρα, που μπορεί να οδηγήσει σε αντικαθεστωτικές εξεγέρσεις.

«Το Ίντερνετ έχει εξελιχθεί στο κύριο πεδίο μάχης σχετικά με τον επηρεασμό της κοινής γνώμης» αναφέρουν σχετικά, επισημαίνοντας το φαινόμενο ντόμινο στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας φοβάται πως θα μπορούσε να επηρεαστεί, παρά την ανοδική πορεία της κινεζικής οικονομίας και τα αυστηρά μέτρα ελέγχου στο εσωτερικό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου